Chcem otvoriť bežný študentský účet

5. nov 2024

Chcem otvoriť bežný študentský účet a otázka je,môže druhý rodič sa dostať k peniazom,ktoré tam budem dieťaťu posielať,sme rozvedení.V banke mi povedali iba,že peniaze sú majetkom dieťaťa.

nikol789
5. nov 2024

Dcéra ma detsky účet, disponent som IBA JA

Čiže vklady robím len ja(môžeš aj výbery)
Čiže ak si disponent ty tak iba ty

Vyberať môžeš ty alebo dcéra/syn

patka06
5. nov 2024

Zakladala som dcére vo VUB, dostala som sa k účtu iba ja a samozrejme ona.
Po jej 18stke mi už zmizol z IB a dostane sa k nemu iba ona cez svoj IB alebo aplikáciu.
Jej otec k nemu vôbec nemal prístup.
Vkladať na jej mohol ktokoľvek.

huxy
5. nov 2024

@nikol789
@patka06 vyvediem vás z omylu. Ak by druhý rodič prišiel do banky s rodným listom dieťaťa a žiadal o zmenu dispozicneho prava, tak banka mu vyhovie. Nakolko je tiez zakonny zastupca dietata. A teda po tejto zmene moze nakladat s uctom. Tuto info by vam mala poskytnut kazda pracovnicka v banke.

patka06
5. nov 2024

@huxy Ďakujem za upresnenie, takto nám to pracovníčka banky nepovedala.
Aj keď sa ma to už netýka, pre zaujímavosť sa opýtam: Boli potom disponenti obaja rodičia alebo potom už len ten druhý, ktorý požiadal o zmenu?

maranco
5. nov 2024

Skús pozrieť podmienky v TB a napíš im otázku, či sa rodič môže sám pridať za disponenta k študentskému účtu. Tam si študent od 15 môže otvoriť účet sám a bez bez vedomia/súhlasu rodičov.

petamich
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
huxy
5. nov 2024

@patka06 ak do banky prisiel druhy rodic, ziadal o zmenu dispozicneho prava a podpisoveho vzoru, bol disponentom uz len ten druhy rodic.

Samozrejme, potom ten prvy mohol tiez takuto zmenu spravit. Ale dovtedy mohol ten druhy uz vybrat peniaze napr

nikol789
5. nov 2024

@huxy aha toto som nevedela,nakoľko my spolu žijeme, tak ma to nenapadlo opýtať sa že s rodným listom môže..
Ospravedlňujem sa autorke za zlu info

autor
9. nov 2024

@huxy presne tohto sa obávam.Viem,že ex by toto spravil.Da sa to nejak ošetriť?

huxy
9. nov 2024

Bohužiaľ nedá