Ahojte,chcela by som vediet kedy ste sli do prace.Som zatial na MD ale co chvila mi konci a prechadzam na RD,takze budem musiet ist do prace.Len sa bojim toho aby to nebolo skor na skodu ako na osoh
Tak táto diskusia zaujíma aj mňa, lebo tiež plánujem sa po MD vrátiť do prace. Veľa ľudí má odhovara, sú aj takí, čo to podporujú. 🤷♀️
Ahoj ja som nastúpila do práce ale nie na plny úväzok ale na polovičný a tak chodím dva dni na 10 hodín a v Tom čase je mala s tatinkom doma zo začiatku to bolo tahsie ale ani nie tak pre malú ako pre mňa. Mala mala v Tom čase rok a stále som kojila a zvládli sme to super už je tomu zachvilku rok čo pracujem
@jana005 musim ist do prace,treba platit ucty a uspokojit zakladne potreby, nebudem riesit s kym bude moje babanko,tato cast je vyriesena.Tiez viem ze ma potrebuje ale potrebuje aj papat,kde byvat. Mam aj partnera samozrejme ale nemozem ho nechat na vsetko sameho,budeme ho potrebovat a nie aby pracoval tvrdsie a viac.
@rysavcek premyslam nad tym ze tiez na kratky uvazok,len informativne som chcela vediet kedy ste zacali kocky pracovat.Moc dakujem za odpoved
@katka8382 som na tom podobne,len niekedy si clovek nevybera ... som rada,ze nie som jedina
@andulka1988 ja sa vraciam tiež po skončení MD a nech si hovorí kto chce čo chce.. ak si myslia že som kvôli tomu zlá matka tak nech.. mňa do druhých nič .. a to že sme na SK doma s dieťaťom do 3 rokov je luxus ktorý skoro nikde nie je a mám skôr pocit že pri dnešných deťoch to je skôr na škodu
To nie luxus!!!
Zas by som to luxusom nenazvala,len mam potrebu pomoct partnerovy aby nebol na vydavky sam aj ked zvyseny rp je ok ale stale chyba zvysok co som do teraz dostala
@andulka1988. Môžeš si skúsiť vybaviť u zamestnávateľa na 28 týždňov neplatené voľno. Priateľ môže ísť na materskú, t.j. bude poberať peniaze zo Sociálnej poisťovne, ale zároveň si dá na toto obdobie nový pracovný pomer. On bude reálne v práci, Ty budeš s dieťaťom. Po 28 týždňoch jeho materskej sa dáš na rodičák, prípadne môžeš nastúpiť do práce a poberať príspevok
Chod ked to tak budes citit.Poznam zeny ktore isli v 3 mesiacoch,aj v roku aj pol a aj po 6 rokoch.Dolezite je aby bolo spokojne dieta aj matka.Vsetko sa da,deti sa dokazu takmer vzdy prisposobit.Dolezite je casom nelutovat cas ktory si venivala praci namiesto dietata.Ak mas toto v sebe uzrozumene mozes ist aj hned a dat miminko do dobrych jasliciek.
Ja poznám ženy ktoré chodia do práce týždeň po pôrode...Samozrejme nerobia 8 hodín alebo 12.
A bežne ženy nie sú už 3 roky doma.Je málo rodín ktoré vyžijú z jedného platu a rodičáku.
Dakujem kocky
ja pojdem po 6 mesiacoch na 100%, jasle mam uz vybavene. Ale robime s muzom obaja z vela z domu a jasle su na prizemi. Malokedy kedy obaja robime 8h denne, este k tomu to obaja mame flexibilne takze dieta urcite nebude v jasliach 8h denne. Skor tak 5-6h. Zijeme v zahranici, k 3 mesiacom materskej som si vybavila 3 mesiace neplateneho volna. Vies ako mi to tu zeny zavidia? :D ze aky super zamestnavatel ze ma nevykopol.
V niektorých krajinách majú materskú len 3 mesiace a potom musia do práce.tam sa nik nepozastavuje, že ide od takého drobca. Je fajn keď môžeš byť dlho doma, ale ako vraví autorka, účty jej nikto nezaplatí.
@andulka1988 hm neviem. Peniaze chýbajú každej rodine keď je žena doma s dieťaťom. Každa matka si ma možnosť vybrať ci chce ostať doma 3 roky ci pol roka. Za mňa by určite nebol dôvod odísť od tak malého Dieťaťa kvôli tomu aby som partnerovi pomáhala aby nebol sám na platenie účtu. Možno som staromódna, ale muž by mal vedieť zabezpečiť rodinu pokiaľ je matka doma s dieťaťom tie 3 roky. Myslím na základné potreby rodiny nie na nadštandard. A ja osobne sa vetu radšej uskromnim ako odísť od takého malého dieťaťa.
@andulka1988 išla som rovno po skončení MD, dcéra mala 5 mesiacov. Nebolo to ideálne, ale zvládli sme a po tých rokoch si smelo dovolím povedať, že to nikomu neublížilo. Nie je dôležité koľko času s dieťaťom stráviš ale ako ho stráviš. A do života každého z nás patrí aj otec, starí rodičia, širšia rodina.
@andulka1988 Ja som začala pracovať 5 dni po pôrode. Síce pracujem z domu, ale denne 8 hodín som si odpracovala.
@andulka1988 ja som isla do prace ked mal maly 8.5 mesiaca. Chodil do jasliciek a ja do prace. Ma 7 rokov zvladli sme to.
@cica8 ja viem, ale očividne zakladateľka témy nie je na tomto svete sama ako prst, minimálne partnera má. A keby aj bola úplne sama, tak vždy má možnosť využiť platenú opatrovateľku alebo jasle. A áno, byť doma s dieťaťom tri roky je luxus, ktorý si nemôže dovoliť každý a že k tomu na svk ešte aj dostávaš peniaze a zamestnávateľ je povinný držať ti miesto tak to naozaj vo väčšine iných krajín neexistuje.
Nemam nic proti matkam,ktore sedia doma a netuzia sa realizovat aj v pracovnom zivote. Ja som sla do prace,ked mal krpec 11 mesiacov. Zo zaciatku mi bolo smutno,ale prisla som na ine myslienky a moj zivot sa uz netocil len okolo hrncov,plienok a vsetkeho,co pre mna bolo velmi stereotypne. Potrebovala som nove podnety,pretoze od tej nudy som uz myslela len na hluposti. Tak som sla do prace,okrem platu si zvysujem kvalifikaciu a chcem sa posunut vysoko,aby aj to dieta videlo,ze aj matka sa snazi a nepatri k hrncu. Je pravda,ze nebyt babky do prace nejdem. O 14:30 som doma a ideme hned von,hrame sa a dovolim si tvrdit,ze tento cas travime aktivnejsie ako ked sme spolu boli 24 hodin denne. Nehovoriac o tom,ze odkedy je moje babo s babkou,zlepsil sa mu spanok,tak ze ani nechapem.
Vsetko ma svoje pre a proti. Jedni budu hovorit aka si nanic matka,ze nevyuzivas luxus byt 3 roky s nim,ja tvrdim,ze si mudra zena,ktora mysli pragmaticky.
@andulka1988 tak ale aby sa dalo odpovedat či to bude na osoh alebo na skodu, je treba vediet kde bude babo. Ak s ockom alebo babkou, tak by to nemuselo byt az tak zle. Ale na jaslr je este skoro podla mna
No ja mam dve vacsie deti a bola nimi dlhsie doma a teraz som za to vdacna a myslim ze viac ako peniaze potrebuje dietatko mamu po ruke.
Radsej som sa uskromnila ale ten cas dieta mama je nanehraditelny.Ten neda dietatku nikto.
Neviem v akej su zeny situacii ked idu do prace tak skoro ,neodcudzujem nikoho ale pozor na to ,vela zien si to potom vycita a velakrat to deti starsie povyhadzuju na oci vsetko.
Pohybujem sa v kruhu starsich deti a viem to porovnat.
Mama je mama a chlap by mal byt schopny zabezpecit rodinu a radsej sa uskromnit ako potom lutovat.
To je len moj nazor ,nech si samozrejme urobi podla vlastneho uvazenia ako mu vyhovuje.
@1gabriela13 súhlasím s vami radšej sa uskromnim keď už partner sa nestiha starať o financie.
Mne by bolo skôr trápne pýtať niekoho z rodiny ku malému dieťaťu lebo ja chcem do prace... Ze mi není rady byt doma, pri hrncoch a ten stereotyp spomínaný.... Och boze🙈🙈🙈🙈🙈
Dnes je doba o to co CHCEM a nie co potrebujem alebo kto potrebuje mna.
Niektore cakaju na dieta x rokov a potom ho strci do jasli ,lebo ju to doma nebavi a chce ist pracovat.
Nie,chceli sme deti tak sa starajme ,ved nebudu male 100 rokov.Ale male dieta min.do dvoch rokov patri k matke.
@andulka1988 ak môžem s tvojim dovolením - neviem ako teba, ale mňa (nakoľko som na 99% rozhodnutá, že do prace sa vrátim po MD, z rovnakých dôvodov ako ty plus ďalšie, účty sú aké sú a niekedy sa proste nedá viac uskromniť napr.) by zaujímali aj také praktické veci ako napr.: stíhali ste potom aj domácnosť? Upratať, navariť každý deň? Nemali ste ráno problém so vstavanim napr. - kým ste vychystali dieťa, seba, či sa dieťa nevzpieralo alebo tým, že bolo také malé, si pomerne rýchlo zvyklo? Neutekali vám v práci stále myšlienky k dieťaťu tak, že by to malo dopad na váš výkon v práci napr.? Boli ste celkovo v pohode alebo ste mali skôr nervy z toho a sa to prenášalo na dieta, do práce a pod.? Ako dlho vám trvalo nabehnúť na ranný stereotyp, aby všetko klapalo? Viete, čo myslím. Proste také praktické veci, nie len, že zvládli sme to. Ako ste to mali vy?
@andulka1988 a musíš ísť do práce od takého malého drobca?.
Kto by s ním bol za ten čas, čo by si bola v práci?
Za mňa jednoznačne nie, drobec ťa potrebuje, komu vlastne chceš zveriť 8 mesačné dieťa?