Chcem dat svoj byt do prenájmu.. ale sa bojím ci mi budu platiť podnájomnici
Ma niekto s prenajmnami skúsenosti?
Hladaj pracujucich najomnikov. Maj zmluvu robenu profesionalom, pytaj depozit alebo aj dva a hlavne maj kratkodobu zmluvu - idealne na rok. Nic ti nezaruci ze najomnik bude seriozny, na druhej strane ak niekto pracuje a chce byvat, vie ze musi platit. Jaj a aby to nebolo na cierno, vybav si na Danovom urade Dič a podavaj daňové priznanie
Áno, ako napísal martin, ak chceš prenajímať, vždy budeš niesť určité riziko. Ale to vieš znižovať dobrou zmluvou vypracovanou advokátom a intuíciou pri obhliadkach. Mysli však na to, že prenájom neznamená iba nájom. Je potrebné myslieť na množstvo iných vecí.
Určite odporúčam dať si vypracovať nájomnú zmluvu advokátovi. Odporúčam na začiatok zmluvu podľa zákona o krátkodobom prenájme, nie podľa občianskeho zákonníka. V zmluve odporúčam mať zvlášť uvedenú cenu za nájom a zvlášť cenu za energie. Tie odporúčam mať tiež rozpísané. Bude jednoduchšie realizovať vyúčtovanie pre preplatkoch/nedoplatkoch a bude jednoduchšie odkomunikovať zvýšenie energií. Tu je dobré vedieť, že preplatok patrí nájomníkovi, nie tebe. Taktiež majte v zmluve zahrnuté, že nedoplatky platí nájomník, v stanovenom termíne a naraz, preplatky patria tiež jemu. Maj v zmluve presný popis nábytku a stavu bytu pri preberaní + fotodokumentáciu. Pri konci nájmu urob obhliadku s nájomníkom. Taktiež maj v zmluve uvedené, že drobné opravy (napr. do 100 eur) si hradí a realizuje nájomník vo vlastnej réžii, drahšie riešiš a platíš ty. Určite maj v zmluve okrem výšky depozitu aj presný popis na aký účel môže byť depozit použitý a za akých okolností ho vrátite či nevrátite, presne vám to poradí v zmluve právnik.
Ak nechceš prenajímať na čierno, potrebné je ísť na daňový úrad registrovať sa. Stačí v mesiaci, kedy podpíšeš zmluvu s prvým nájomníkom.
Čo sa týka nájomníkov a platenia. Odporúčam pri obhliadke pozorne počúvať. Napríklad ak sa ma záujemca opýta, čo v prípade, že bude PN alebo príde o prácu, okamžite viem, že dotyčnému neprenajmem. Taktiež ak niekto prosí, či môžem počkať mesiac, aby mal na depozit. Každý môže skončiť na PN či bez práce, ale počítam, že bude mať rezervu, aby to z nej vykryl. Nemám záujem o niekoho, kto nemá na účte nič a bude u mňa bývať zadarmo ak ochorie alebo stratí prácu. Detto ak niekto extrémne smrdí cigaretami, čiže je zrejmé, že je veľmi silný fajčiar, neprenajímam. Nemám problém s fajčením na balkóne, ale iba ľahký fajčiar. Silný bude obťažovať smradom susedov. Tiež použi intuíciu, ako na teba človek pôsobí, čistota, nervozita. Nemám problém so psom, ak príde na obhliadku so psom a vidím, ako sa pes správa. Mačky ani iné zvieratá u mňa nie. Takže to si zváž. A tiež zváž deti. Ak tam budú deti, je trocha náročnejšie vyhodiť ich na ulicu, ak nebudú platiť. Ak platíš hypotéku na ten byt, tak je to väčšie riziko, ako keď byt prenajíma niekto vez úveru. Ak chceš využiť služby realitky, tak odporúčam ísť po kvalite a skvelých, naozaj skvelých recenziách. Realiťákov je bohovsky veľa, ale podľa mňa naozaj dobrých len máličko.
Ešte na záver podstatná info - aj keď je to tvoj byt, akonáhle ho prenajmeš, nemáš v byte čo len tak pohľadávať. Ty vlastne poskytneš svoj byt niekomu na bývanie. Bez ohlásenia tam chodiť nemôžeš vôbec len tak. S ohlásením samozrejme môžeš, ale treba ho zvážiť. Ja som poslednému nájomníkovi nebola v byte pozrieť 2 roky. Kým sa nesťažujú susedia, alebo nevolá on s nejakým problémom, tak neriešim.
Daj si velmi prisnu zmluvu, kde budes mat uroky z omeskania. Tak isto si tam napis ze v pripade neuhrady uz jedneho mesiaca mas pravo okamzite ukoncit zmluvu. Depozit pytaj urcite ten jeden najom vopred, pripadne ak ide o pekny novy byt tak napr 1,5najmu. Tak vies vyselektovat tych, co na to nemaju. A vzdy sa pytaj kde pracuju a ako tam su dlho. Nezabudni ze najomcov si vyberas, nemusis brat prvych co pridu lebo to je spravodlive. Ja som po zlej skusenosti robila vyslovene az pohovory s tymi ludmi😄
@lula3108 sú to Ukrajinci tu pracujúci.. kto ti robil zmluvu
@melanta a dá sa napr aj na 3 mes ta zmluva..to je môj byt ale bývam inde v inom meste mam male babo tak to všetko ide cez moju mamu a mam v tom chaos trochu
ja prenajímam dva byty pracujúcim Ukrajincom , v prvom prípade rodine s malým dieťaťom a psom a v druhom prípade 4 pracujúcim Ukrajinkám . Už cez dva roky a nemám s nimi žiadny problém.
@subartic áno.. môžem ti napísať SS?
napíš , ale odpoviem ti až večer.
@subartic jasné..ďakujem
Na 3 mesiace myslíš iba na 3 mesiace a potom ho už nebudeš prenajímať? Ak niekoho nájdeš, kto má záujem o prenájom iba na 3 mesiace, tak môžeš. Ak myslíš na 3 mesiace tak, že budeš zmluvu po 3 mesiacoch prenajímať, tak ak nájdeš niekoho, komu to nebude vadiť, tak môžeš. Väčšina ľudí by to ale vadilo, lebo by boli stále v neistote. Ja prenajímam 2 byty už dlhé roky a nemala som žiadny problém.
@martinmmartin 😅 vtipalek. odkial mas, ze nechodi do prace a na byt si nezarobila (cize ho ma "bez roboty")? tiez prenajimame byt, na ktory sme roky pracovali, okrem toho chodime do prace. uplne mimo koment.
uz mame v byte tretich najomnikov, v precdhadzajucom byt sme mali dvoch, ja som vo svojom mala 3 - ani raz sa mi nestalo, ze by prestali platit alebo by znicili byt, spravali sa nezodpovedne. ale riziku tu samozrejme vzdy je. dobra zmluva a aj tvoj pocit z tych ludi su zaklad. na obhliadkach sme sa stretli so vselijakymi a vzdy sme mali stastie na spolahlivych najomnikov. bud obozretna, ale strach nie je na mieste
@tana85 a akú máš zmluvu..aby som uviedla na pravú mieru..som na materskej ..
Ludi co neplatia najom je hrozne malo ked si zoberies najomnikov ako celok. Hlavne nechaj prepisat energie na najomnikov - nepis to na seba. Zober mesacny najom ako depozit. Ja neviem preco na SR fici, ze nechcu rodinu s malym dietatom. Podla mna to je idealny najomnik pretoze ludia s dietatom obycajne makaju, vedia ze maju dieta ako zodpovednost a snazia sa. S cim pocitaj je, ze ked najomnici odidu, tak byt budes musiet vymalovat a spravit kopec veci. Nepocitaj s tym, ze niekto byva v byte roka, dva, tri, pat, osem a ty tam naskaces a bude to tam v stave v akom si to davala do prenajmu.
A pozri sa na zakony kedy platis opravy ty a kedy to ide za najomnikom. Ber to tak, ze chces za nieco peniaze, tak nepocitaj s tym, ze ty budes hrabat a najomnik bude platit ako cierny a ty budes vysmiata. Pojde za tebou ako riziko tak zodpovednost.
@martinmmartin to čo je za komentár?? ved človek môže prenajímať byt aj keď pracuje 🤦♀️
Moj kolega prenajima dlhodobejsie byt ukrajincom a povedal, ze je s nimi spokojny, iba pocita s tym, ze po nich bude treba spravit pologeneralku, lebo vraj ich deturence sa radia heslom, z cudzieho krv netecie. Myslim, ze pokial ta nezoberes studakov a slobodne mamicky, tak mas sancu, ze ti budu platit a byt nezdevastuju...
@egonsk sú to 2 dospeli mladí bez deti..prišli z prahy..vyzerajú slušne...tak snáď budú ok.
@zmrzlinka8 no asi ma pozná keď to tu pise🤣..ale nie..aj takýto ľudia asi musia byť
@kittykat22 asi neprenajimas, ze, ci sa mylim? Odpoviem ti na to :Podla mna je rodina s dietatom idealna - no nie. Zmluvy su ti nanic pred sudom, ak budes mat neplaticov a budu mat male dieta a budu taki, ze vedia, ze sud chrani male dieta- a on ho chrani VZDY. Skus ich vyhodit, budu to natahovacky a stratis vela. A dobru chut pri plateni za nich.
Apropo, my co prenajimame- tak je jedno, ak sa mi budu co rok striedat najomnici, nudzu nemame, ak su byty v krajskych mestach, ci hlavnom .
@kittykat22 nejde o deti ako také, ale o naše zákony. Aj tu v jednej diskusii jedna mamička obhajovala bývanie v prenájme tým, že odtiaľ ju nemôžu vyhodiť ani keby neplatila, narozdiel od bývania v byte, na ktorý by mala hypo. Nikdy nevieš, či nenatrafíš na niekoho s podobným zmýšľaním.
Autorka, ja prenajímam byt Ukrajincovi a tiež mám (zatiaľ) dobrú skúsenosť. Len im asi budeš musieť každý rok vystavovať čestné prehlásenie pre cudzineckú políciu.
Prečo všetci prenajímate Ukrajincom? To už Slováci nemajú záujem o prenájom alebo beriete na nich dotácie ? Dotácie v júny končia a budú už iba adresne ohrozeným skupinám. AK vám zdevastujú byt alebo prídu vysoké nedoplatky za energie, zmluva vám je k ničomu, nie sú občanmi SR a nepomôže ani súd ani exekútor. Peniaze od nich nikdy neuvidíte.
@jaroslav81 napíšem za seba, dohodila mi ho bývalá podnajomnicka, čiže som o ňom mala aké-také dobré recenzie. A je to naozaj veľmi slušný pán. A nie, nepoberám naňho dotáciu, čiže fakt, že je Ukrajinec, bol pre mňa nepodstatný. Ak by mi dohodila Slováka, beriem toho.
musiš mať dostatočnu rezervu ak vypadnú a nikoho tam nebudeš mať.Bratranec takto prenajimal byt čo mal na hypo,mal aj svoj dom na hypo kde býval so ženou a ked tam vypadli najomníci,myslím v tom byte na prenájom, myslel že sa zblázni čo sa financíi týka.Vykryl to obdobie len tak tak.To si dobre rozmysli či na to budeš mať.Ak sa niečo takéto stane
@jaroslav81 nemám na nich žiadne dotácie. Nemajú štatút utečenca. Prejavili záujem , boli slušní , prišli prví , tak nevidím dôvod ich diskvalifikovať len preto že sú Ukrajinci .
V TV som videl reportáž pár rokov dozadu, jedna žena prenajala takto byt, prvé dva mesiace platili, tretí mesiac meškali, tak sa tam išla pozrieť, byt vybielený, ešte aj parkety vytrhli, no proste zostal jej holobyt 😀
@sevrin a preto to bolo v telke- absolutna senzacna vynimka. Ak by sa to dialo pravidelne, v telke to nebude
Pripnem sa su tu uzitocne rady 🙂
V akom meste je ten byt? Vedel by som ti pomôcť so zmluvou, aj inými radami. Mám dlhoročné skúsenosti.
Chces zarabat bez roboty tak budes vzdy niest nejake riziko. Ak nechches risk tak chod do zamestnania na pevnu zmluvu a nevymyslaj situacie kedy tebe ma niekto za nieco platit.
Kto s boji nech nejde do lesa.