Chcem darovať 2% dane

eva1990
6. mar 2024

Rada by som sa opytala, chcem darovat 2% dane jednej organizacii, ked zadam ze prijimatel uvidi moje udaje, t.z. kto daroval, uvidi aj sumu ? Dakujem

hiro
6. mar 2024

Urcite nie.

katarinaba
6. mar 2024

prijimatel 2% raz za rok dostane od DU zoznam ludi, ktori prispeli percentami a suhlasili so zverejnenim udajov. V zozname je meno a priezvisko, kompletna adresa a pripadne pravna forma (sro, as a pod.)

hiro
6. mar 2024

@katarinaba Zaujimave, to by ma zaujimalo preco odo mna chceli potvrdenie - opeciatkovane darovanie z DU o tom ze som im poslal...

zic
6. mar 2024

@hiro vacsinou preto, ze DU ma castokrat bordel a ak si nezaskrtol, ze chces aby videli tvoje meno, nemaju to potom ako skontrolovat (ak velmi potrebuju peniaze od kazdeho, takto si to zichruju a mozu potom porovnat zoznam z DU a ked tak reklamovat)...

katarinaba
6. mar 2024

@hiro su zdruzenia, ktore v podstate nezaujima ci im niekto a kolko dal (myslim konkretne mena a cisla, ale urcite sa tesia nazbieranej sume). Ale poznam zdruzenia - napr. basketbalove druzstvo mojho syna - oni davaju zlavu z rocneho clenskeho podla vysky darovanych percent z dane (kludne mozu byt aj nabierane od rodiny, znamych). Tak vtedy chcu vediet kto a kolko daroval. Ale aby toto vyzadovali opeciatkovane z DU? To sa uz aj mne zda privela.
Vseobecne si kontrolovat, ci ten alebo ten daroval, je tak trochu vydieranie. Je to dobrovolna vec a navyse aj samotna vyska je kazdeho osobny udaj. Ale ak mam mat vdaka tomu nejaku vyhodu, tak to asi budem musiet strpiet.
A normalne ti to na DU opeciatkovali? Lebo tam teda robit nieco naviac - zazrak ak sa niekto odhodla.

katarinaba
6. mar 2024

@zic toto sa uz robi automaticky, DP sa skenuje do sablony, z ktorej system taha udaje. Nerobia to rucne.

hiro
6. mar 2024

@katarinaba Teta aj tak pri prijme peciatkovala papiere co som odovzdaval a ja som mal jednu kopiu naviac tak ju tam buchla. Sekunda naviac. Ale co ma dostalo tak to boli 3 palety papierov na chodbe. V dnesnej pocitacovej dobe... co u nas v praci tlacime tak raz za pol roka aj to detom omalovanky a vkuse sa niekto pyta ze aku IP ma tlaciaren ze este netlacili :D

katarinaba
6. mar 2024

@hiro stat uz konecne dotlacil zivnostnikov a firmy na elektronicku komunikaciu s financnou spravou. Tu uz vsetci spomenuti musia podavat elektronicky.
To co si videl je vsetko od beznych ludi. Zial ich dotlacit nemozu. To uz by bud museli vsetci vybavit OP s cipom, alebo si najst niekoho, kto to za nich posle a ci by to niekto robil dobrovolne a bezplatne? Asi nie. (A ludia platit nechcu. Rady, pomoc s vyplnenim, ako obabrat, kde si narokovat, na co maju a nemaju narok - to chcu vediet, hned a presne, ale ked si niekto za to vypyta almuznu, tak uz im vlasy dupkom stavaju.)
Snad casom sa nieco zmeni alebo aspon zlepsi aj v tejto casti.

hiro
6. mar 2024

@katarinaba To boli palety s cistym novym papierom 🙂