Zdravím všetky žienky na tomto fóre. Myslím, že takáto téma tu ešte nebola, a vzhľadom na to, že by som chcela vedieť ako to robíte pri zabezpečovaní financií na bábo všetky otatné vás prosím, aby ste mi poradili, poprípade opíslai svoj prípad, lebo pri mojich finančných podmienkach sa bojím toho, že deti nebudem mať nikdy a určite nie som na svete sama, ktorá má takúto finančnú situáciu, len nechápem ako to ostatní zvládajú.
Aby som teda tú moju situáciu troška opísala: som vydatá a s manželom bývame v byte, na ktorý sme si zobrali hypotéku na 30 rokov /inak sa nedalo, keď sme sa chceli osamostatniť/.....okrem toho terba platiť nájomné a všetky ostatné výdavky, čo nám teraz keď sme dvaja vychádza ledva na živobytie, aj keď teda nezarábame zle. Už by sme aj chceli bábätko, ale neviem si predstaviť ako by som ho uživila a za čo kúpila všetky potrebné vecičky ako postieľku, kočík, výbavičku atď.... a to si teda neviem vôbec predstaviť keby som ostala na materskej, lebo to už by sme vôbec z materskej nevyžili...ešte by som musela zohnať financie na to, aby sme vyplatili všetko čo máme. vyplatiť! Aj napriek tomu, že som jedináčik naši sami nemajú dosť peňazí, inak by mi veľmi radi pomohli, no nechcem aby aj moje dieťa žilo v takýh podmienkach ak kedysi ja, že by som nemala na to mu kúpiť nové topánočky! Už teraz pociťujem túžbu po bábätku a neviem si predstaviť, že to možno príde až o pár rokov, aj keď teraz viem, že naša finančná situácia sa nezmení.
Ako to robíte vy....?
ahoj sunny... oknosmas ma pravdu... netreba cakat, ver ze rodina vam pomoze, a osatne urcite zvladnete. ja mam 24,som vydata, externe chodim na VS-tento rok uz sice koncim. Byvame v prenajme, mesacne platime kopec uctov,poisteni a inych vydavkov, sak sama vies,neni toho malo. Ale poviem ti, pre maleho na vecicky ci cokolvek co nam treba si peniazky najdem vzdy. Sebe uz nepamatam kedy som nieco kupila, radsej kupim jemu a radost mam o to vacsiu. Ked sme sa rozhodli ze chceme babo,tie sme nic nemali-vy mate aspon vlastny byt, my ani to nie. A ani sme to necakali,rodina nam velmi pomohla, bud sme podostavali kopec veciciek-dokonca od maminych kolegyn,ktore ani nepoznam, ale nam dali nejaku tu korunku,aby sme malemu mohli kupit co treba. Manzel je cele dni v praci-vela krat aj cez vikend,aby nas uzivil,ale da sa to. A to este planujeme druhe babo. Zacala som si platit DNP, cim mi vyjde max. mozna materska. + pri narodeni dietatka dostanes okolo 800€ co je tiez velka pomoc od statu. Takze ja by som to nevidela tak cierne 😉 a ako vravela oknosmas, vela veci sa da kupit na nete, bud pouzite-v dobrom stave,alebo nove-niekto si kupil a nesedi im,ci dostal. ja som tak malemu vela veci kupila. A ked nie si narocna a nepotrebujes kocik za 300€,tak sa to zvladnete 🙂
Ahojte babulky....som rada, že ste sa chytili a že ste mi vôbec odpísali 😉 Ja som asi tak nejako ani nepotrebovala pomôcť oknosmas, no možno len troška podporiť presne tak ako ste to urobili vy dve....stačí mi to, že nie som na svete sama, ktorú trápi takýto problém a a tiež, že si sa ozvala aj ty martinex a podelila si sa s nami o tvoju už zažitú situáciu... 😵
Ja vôbec nie som náročná, tiež som si hovorila, že modrýkonik má perfektný bazár a mám kopec kamarátok, ktoré vime, že by mi tiež dopomohli nejakými vecičkami, ale na jednej strane mám strašnú túžbu mať dieťatko, no na tej druhej obrovský strach....ale tá túžba je predsa silnejšia a možno k tomu dopomohlo hlavne to, že v poslednej dosť dlhej dobe sa pohybujem medzi samými tehulkami, mamičkami a rodinami a len ticho závidím....Viem, že ešte mám čas, lebo tiež mám iba 24, ale tak ma to chytilo, že neviem prestať na to myslieť ☹ Ono je síce výhoda, že už máme vlastný byt, to hej, ale naše výdavky se vším všudy predstavujú skoro 1000€ a keby som ostala na materskej, tak to by nám s manželovým platom vychádzalo akurát 1000€ a potom naozaj neviem z čoho by sme žili.... 😒
Ja viem babulky, že mi nepomôžete vyriešiť túto moju blbú situáciu, to asi nikto, ale ja som sa asi potrebovala iba vykecať, lebo keď o tom rozprávam vo svojom okolí, tak každý milen odpovie, že ešte si mladá, ešte máš čas a podobné veci a tým pádom sa pred nimi cítim tak hlúpo, že nad tým vôbec rozmýšľam...no neviem potlačiť svoje city.... 😖 aj manžel je toh názoru, že etš máme čas a hlavne stále dokola omieľa, že nemáme peniaze a pár rokov musíme ešte počkať, ale ja viem, že viac peňazí mať nikdy nebudeme.......aaaaaach jááááj .. to je život .. ja sa z toho čakani asi zbláznim....bola by som najradšej, keby sa to vyriešilo za mňa a otehotnela by som zázrakom..xixi.. aj napriek tomu, že si manžel dáva pozor, lebo potom by som nemusela mať výčitky...skrátka by sa to stalo a hotovo......musím vám pripadať ako šibnutá 😅
No aj tak mooooc ďakujem za vaše názory, pomohlo mi, že som to dostala zo seba von, lebo doteraz som to ani pred sebou nahlas nevyslovila, nakoľko som si pripadala divná na základe reakcií svojho okolia.... 😉
sunny, nie si divna 😉
je to ale smutne, ze my riesime ako sa postarat o babatko, kym niekto to neriesi a spolieha sa na pomoc statu a.. a. Ono nad tym moc nerozmyslaj, co by bolo keby, proste ked sa to ma stat, tak sa to stane a ver, ze sa o babatko postaras uplne v pohode.... mozno by ste si s manzelom mohli sadnut a skusit skresat nejako vydavky, mne to hodne pomohlo kedysi davno... nie vsetky vydavky su dolezite a da sa bez nich existovat... plus ako pise martinex, je moznost ziskat maximalnu matersku, co je 19,2554 eur na kalendarny den v mesiaci, cize cca 580 eur mesacne v cistom... co tiez pol roka pomoze.... a teraz nam zdvihli rodicovsky prispevok do 2 rokov veku dietata na 256 eur, co taktiez potesi... oproti tym 150 cca, co boli doteraz....
proste ked sa bude musiet, tak sa bude dat 🙂 zatial skus poskrtat vydavky, napriklad aj takym tym nesvietenim zbytocne, vypinanim televizora uplne, nie len na dialkove, a podobne.... aj to ti spravi par desiatok eur za rok 😉
a hlavu hore 🙂
sunny555: ahoj, ja len tolko, že keď som bola v tvojom veku, tiež som si dávala na čas, teraz mám 35 rokov a nemôžem mať dieťa ☹ ...na jednej strane , keď tak spätne rozmýšľam, tak som aj rada, lebo partner s ktorým som predtým chodila si nezaslúäžil, aby som s ním mala dieťa. Teraz mám priateľa úpllne úžasného, som nesmierne šťastná, plánujeme svadbu, ale žial bábatku neprichádza, ani prirodzene nepríde. Takže to riešime cez centrum. My tiež nemáme nazvyš peniaze, ako na potvoru som stratila prácu a umelé opl. stojí nemalé peniaze. Ale my sa nevzdávame a ideme ďalej....doteraz ma to stálo 5OO eur a to nie je všetko. Žijeme s jedného platu a čo máme robiť?? Takže dlho nerozmýšlajte, pamataj, peniaze vždy boli aj budú. Ani si nevieš predstaviť, ako strašne túžim raz držať v náručí svoje vytúžené dieťa....paa
Ste zlaté baby 😵 ďakujem za váš názor 🙂
Katušik ver, že keby sa dalo, tak hneď skresám všetko čo sa dá, no tie naše výdavky čo som spomínala sú povinné a nemenné 😅 ...no nad tým som mala rozmýšľať skorej..xixi..A viacej ako šetríme sa ani šetriť nedá....odkedy máme byt, tak som si nekúpila nič...dokonca aj také ženské nevyhnutnosti som obmedzila ako kozmetiku a tak....normálne rozmýšľam, že si nájdem ešte nejakú brigádu, no neviem ako by som to zvládla popri robote a škole a skrátka niečo našetrila a tak sa do toho pustila.... 😖 No aj tak moc ďakujem za tvoj názor katusik...
Tuzimpobabatku...to mi je taaaak ľúúúto, ani si nevieš predstaviť ☹ Presne aj nad takýmto prípadom som rozmýšľala, lebo tiež sme mali v rodine prípad, že to kočka odkladala, odkladala až nakoniec mať deti nemohla a teraz chodí po umelých, napožičiavali si peniaze na to nič.... no použijem tie čarovné slová, že nádej umiera posledná a verím, že zázraky sa stávajú a bude to dopriate aj tebe....keď nie prirodzene, tak s pomocou 😉
Ai si preštudujem všetko ohľadne príspevkov a možno ma to, teda skôr môjmo manžela nakopne.... 😅
A ako sa dá získať tá maximálna materská.....? Čo je to to DNP o čom písala Martinex 😅
Ak mozem prispiet... S MM mame byt - hypo "iba" na 10rokov, auto, dobre platy...
A aby to nebolo malo, tak po roku snazenia o babo mam za sebou missed abort a k dnesnemu dnu dokopy 15 mesiacov cakania. Podotykam, ze bez liekov to u mna nejde.
Peniaze boli a budu, no neplati vsak: deti boli a budu.
Rozmyslala by som stylom, ako urobit vsetko preto, aby som to financne zvladla, ako neskor riesit problemy s plodnostou, ci u zeny alebo u muza.
Drzim vam palce. 🙂
Aho mireag...ďakujeme za tvoj príspevok....
Je to smutné, čo sa ti stalo, je mi to ľúto a musím povedať, že si perfektne napísala tú poslednú vetu....najlepšie vieš asi o čom hovoríš.... ☹ fakt múdra poznámka.....
No nič, dnes keď prídem domov, tak asi dám rozkaz manželovi, nech ma oplodní, lebo inak neviem čo 😅
Dodali ste mi odvahu...vďaka...
Aj tebe držíme palce mireag 😵
Sunny ahoj, viem presne o čom hovoríš, máme tiež hypotéku, tiež 1000 eur potrebujeme mesačne... A myslím si,že to treba riešiť predtým ako otehotnieš,dobre rozmýšlaš, lebo máte byt a ak nebudete vedieť splácať, prídete oň, to nevedia pochopiť tí, čo sú v nájme (paradoxne čo sa tohto týka sú vo výhode) a spoliehať sa na pomoc okolia bez prediskutovania to s nimi vopred, to mi príde veľmi ,,vychcané,, Skôr sa snaž nájsť si príjem popri materskej. Ja robím gélové nechty napríklad a predávam magnetické šperky...
Je kopec možností, len treba hladať a rozbehnúť si to pred tehotenstvom. Alebo skúste šetriť,aby ste mohli potom z toho mesačne čerpať...
Napríklad ja viem,že pol roka budem mať 55% z platu a chcem byť na materskej 2 roky. Teraz je materská tušim 260 eur a viem,že na to, aby bolo všetko ok, potrebujem 500 eur,takže potrebujem 1,5 roka 240 eur mesačne niekde dohnať. Tak si odkladáme s mužom 1,5 roka 250 eur zvlášť na účet a tým to potom doplním (pri najhoršej variante) v lepšom prípade mám na výbavičku a dovolenku... 😉
Snáď som ti nejak pomohla.. 😉
Ahoj ninka..... 😉
Priznám sa, že som si pozrela tvoj profil a musím povedať, že klobúk dole pred tebou.... 😕 Vyjadrujem obdiv pred tebou a to len v tom najlepšom zmysle slova.... 😵 Ja som vždy bola o krok vpred pred mojimi rovesníčkami v rozmýšľaní a nikdy som nepatrila medzi tie "pubertiačky".....ja som vždy hľadal niečo vážne a trvalé a musím sa priznať, že už od svojich 16 rokov istý spôsobom túžim po bábätku....takže ja ťa fakt obdivujem a istým spôsob v domrom aj závidím....držím celej tvojej rodine palčeky 😉
Presne nad tým som rozmýšľala, že budem robiť nechtíky, poprípade aj vizáž a make-up, lebo to je moje hobby a to robím najradšej....takže asi som fakt iba potrebovala nakopnúť a iba niečo vymyslieť.....
Je to hrozné s tými peniazmi, ale stále sa dá niečo vymyslieť 😉
sunny...moj manzel dlho uvazoval presne tak, ako tvoj...ale nakoniec sa nechal zlomit...viem, ake to je, ked sa tak velmi brani a stale nechce..a pri kazdej prilezitosti to povie..ale uz naozaj aj on trocha zmenil nazor..a zacina aj on verit, ze ked to pride, tak to proste dako zvladneme...drzim palce, aby si aj svojho dako spracovala...i ked to bude mozno stat dost sil a niekedy slz...urcite sa ti to podari...lebo je pravdivy ten vyrok, ze peniaze budu, ale deti nie...a nemaj strach rozmyslat tymto smerom, lebo je to uplne normalny materinsky cit, ktory kazda v sebe mame..a je zbytocne to potlacat. a kedykolvek o tom rozpravaj..aspon tu...na to sme tu, aby sme sa pocuvali a radili si..
Oknosmas 🙂 🙂 🙂 ďakujem.....si zlatá.....pekne si to napísala....modrý koník je fakt parádna vec 😉
A s tým manželom to je už raz tak...fakt vie pri každej príležitosti podpichnúť, že na deti nie sú peniaze a že máme čas a hlavne pred svojimi kamarátmi, ktorí už deti majú....vždy keď sa nás niekto spýta, že keď už sme svoji, tak deti kedy budú a ja nestihnem ani žmurknúť a on už som seba vychŕli že "no určite, ešte nie a bla bla bla..." a on je pritom odomňa starší....neviem či sa toho boja tí chlapi alebo čo....to bude asi tým, že dozrievajú neskôr ako my .. xixi .. 😅 no čo už, nejako sa ho pokúsim presvedčiť, ale takým spôsobom, že na to prišiel on, lebo vtedy čo on vymyslí, tak to je najlpešie na svete 😀 no každý vie, že tým správnym pohonom ke žena 😉
Babulky fakt mi pomohlo, že som sa vám tu vykecala a hlavne vaše reakcie a názory....už to neberiem tak tragicky ako predtým...nechám tomu voľný priebeh a uvidíme čo sa stane....o chvíľku sa jednej kamarátke narodí miminko a možno môj manžel zmení svoj názor pri pohľade na toho anjelika.....xixi....
želám vám všetkým krásny a hlavne slnečný dník 😵
Ahojte baby ja si myslím že každá z nás má niečo prečo by si mohla povadať že na babo je ešte čas, ale všetko sa dá zvládnuť. Ja od októbra nastupujem na VŠ externe a ideme teraz s priateľom kupovať dom v auguste plánujeme svadbu bereme si tiež hypotéku a predsa sa snažíme o bábo. Ja mám tiež s toho strach ale keď si predstavím to malé, ktoré budem raz pestovať.....Teraz je taká doba že bez hypotéky na vlasný byt má málo kto....... ☹
sunny, u nas bolo nieco podobne.... mame hypo, prerabame dom a tak este nemame zabezpecene byvanie a prostredie pre male... ale moja tuzba mat babo je vacsia....mp sa sice nebranil uplne detom, chce mat aj styri ale zo zaciatku chcel cakat kym vsetko pripravime aby sme babo priviedli uz do spolocnej domacnosti.... lenze som si pomyslela co ak sa nebude darit? stratim 2-3-5rokov??? Tak som mu vysvetlila ze urcite par mesiacov potrva (mozno pol roka mozno rok) kym sa zadari a dalsich 9mesiacov sa babatko nosi ..... az vtedy si uvedomil ze to tak rychlo nepride na svet 😅 tak sme sa zacali snazit a uz je to cca pol roka a nic 😒 teraz viac po nom tuzi on a je vzdy sklamany ak to nevyjde 😉
len som tym chcela povedat , ze vsetko si treba vyrozpravat, kto ma ake predstavy a dohodnut sa spolocne.... komunikovat, to je zaklad 🙂 🙂
bambi9 pol roka neni až taká dlhá doba... aj ked viem že sa mi to ľahko hovorí my sa snažíme iba 3 mesiac ale viem aké to je keď mrcha dorazí.. 😒 už sa chcem dočkať //
sunny, drzim ti palce...je pravda, treba planovat peniazky...nespoliehat sa na inych, rodinu a tak...to je tiez pravda, aj ked ti radi pomozu, no s tym sa planovat babo neda...no rozhodne tu hra svoj vek aj vek a zialbohu priama umera cim vyssi vek, tym horsie otehotniet, riziko nezdraveho babenka atd atd...zal, to je priroda...a potom ti uz tie nasetrene korunky budu na prd...chapes...alebo daka kariera v niektorich pripadoch..
drzim ti palce!!!!! a priklanam sa k nazoru snazilkovania sa 😵 😵 😵
vek 2x... 😅 😅
my sme tiez odkladali z toho dovodu, ze sme ho nechceli priviest do nestabilnej situacie a teraz je situacia taka, ze by som ani robit nemusela, ale zas je problem to babatko splodit....ja si netrufam radit, ci cakat alebo nie...clovek sa nejako rozhodne a to potom ovplyvni jeho zivot, v danom momente nevie posudit, ci je to rozhodutie spravne, to sa ukaze az casom 😉
Ahoj Sunny, tiez si myslim, ze by si si mala zacat odkladat na babatko. My ked sme sa s manzelom zoznamili hned sme vedeli ze chceme babatko a tiez sme nemali nic, ani byt. Uz vtedy sme si zalozili pokladnicku na babatko a odkladal sme si a vedeli sme, ze ked pride, ze to zvladneme. A poviem ti pokladnicka sa naplnila a babatko stale nikde. Odvtedy uz preslo 5 rokov, absolvovali sme mnozstvo vysetreni, iui, ivf a az teraz po druhom som nasla ciarku na tehu teste. Este je to sice skoro a stale tomu nemozem uverit, ale nedalo mi nenapisat, ze ono to niekedy trva nejaky cas a preto ak ste rozhodnuti, ze babatko chcete mat tak chodte do toho, peniazky na nutne veci pre babatko sa dovtedy nasetria 😉
ostatne...ak by som sa mal rozhodnut opat, tak by som asi snazilkovala
Ste to za mňa odhlasovali babule....to je zlaté.... 😉 No cháem každú jendu z vás čo tým chcela povedať a hlavne tiež sa istým spôsobom obávam toho najhoršieho, že keď sa aj pre to rozhodneme, tak to akurát nepôjde a poznám veľa žien vo svojom okolí, ktoré to dlho, dlho odkladali a teraz sa roky trápia, aby splodili bábätko a tak s nimi súcitím, lebo teraz naozaj trpia....ono ako keby to tak príroda zariadila, že vtedy keď to má prísť, tak sa ľudia tomu bránia a potom ich príroda akokeby za to trestala a potrápi tých snažiacich sa..... 😅
No asi budem mať s manželom vážnu debatu, lebo ako bambi povedala, že komunikovať je základ 😅 ...inak to nevidím a vďaka všetkým vám za dodanie odvahy 😉
Dzimi a luko vám držím palčeky, nech tie čiaročky čo najskôr dorazia, alebo teda nech mrcha nedorazí 😵
Saxana mooooc sa teším s tebou a tfuj, tfuj, tfuj 😉
A hanka...máš prekráááááásne detičky .... 😉
sunny dakujem .... a ty sa neboj určite to všetko zvládnete a daj vedieť ako ste sa rozhodli či budeme spolu čakať na // 😉
..len mi je strasne luto, ze zodpovednost sa takto tresta.... 😅 niekto nema problem priviest an svet aj krdel deti a potom pyta peniaze od ostatnych....no co uz, treba verit, ze sa dockame 😉
ahojte. čítam wašu diskusiu dnes aj wčera a rozmýšlala som, či napísať, ale nakoniec mi to nedalo 😅
riešim rownaký problem ako sunny. s manželom o bábatku rozmýšlame, ale tiež nás brzdia peniažky. ešte k tomu som prišla o prácu ☹ newieme sa rozhodnúť, aj ked bábo by teraz riešilo problem nezamestnanosti, nebrzdila by ma žiadna kariera, tak neviem. ale ako to vidím, tak peniažky nie sú ked neni práca a ked je práca, nie je whodná doba. tak newiem newiem 😒
sunny podla mna nebud smutna. Na tomto fore najdes kopec bab, kt. maju peniaze, ale nemozu mat dieta, a dali by za to cely svoj majetok.
najvacsia vyhra bude, ak budes mat zdrave dieta. to ostatne pride, neboj sa. vela veci sa da vselijako zohnat, dnes uz existuju rozne charity, kde mozu byt aj slusne veci, rozne second-handy. poznam jednu rodinu, kt. kupuje pre deti zo sekaca, kde stoji jedna vec 40 Czk, no poviem ti, jak z modneho casopisu su tie deti oblecene. deti rychlo rastu a najdolezitejsia pre nich je laska a zdravie.
napr. ja by som si dokazala predstavit zobrat aj kocik po susede, hoci mam peniaze, ale ked mozes usetrit, tak preco nie? Nemusi byt vsetko paradne a nove.
a urcite aj u vas v rodine boli male deti, tak sa po nich da nieco zdedit 😉
ahoj kocky, my ked sme cakali Adamka, tak ja som dala vypoved v praci hned ako som zistila, ze sme tehu, hypoteka na krku, ale zvladli sme a nebolo to az take strasne, vsetko sa da ked sa chce
evitkamalicka tak to ste na tom boli asi tak ako sme my teraz. tiež máme hypo na krku, bez toho by nebol problem. len čakať na splatenie nehrozí, to by sme deti nemali nikdy. ako ste to zvládli?
sisqa clovek sa vie uskromnit ked treba, naco kupovat drahu vybavicku, znackove veci a podobne a teraz cakame druhe, no uz sme na tom financne o dost lepsie ako pri prvom
sunny 😵 😵 😵 dakujem, to je mileeee..
no vidis, tak sup nec aj ty mas album plny naadhernych detiii, drzi vam palce...my staviame, tak isto nas bude asi cakat uver...no deti su deti 😵 😵 😵
ahoj sunny..mozno mame podobnu situaciu..s manzelom sme spolu treti rok..on dokocuje skolu, teraz v maji bude mat statnice a studuje denne..cize praca popritom nie je...a zarobok tiez, len ked sa mu podari ist na daku brigadu. byvame v prenajatom byte..a najom nie je maly..to by sme mohli platit hypoteku a bolo by to aspon nase, lenze v takychto podmienkach by nam ju nik nedal. ja zarabam nie az tak dobre a stastie mame, ze nam pomahaju trocha manzelovi rodicia. v maji chceme riesit byvanie..ale este nevieme, v ktorej casti slovenska..kedze sme zo zapadneho a teraz byvame v bb, v mieste mm skoly. dufame, ze sa zamestna a ze to bude lepsie..a dietatko napriek tomu velmi chceme. i ked mm ma tiez take tendencie, ze z coho ho budeme zivit a tak..ale inokedy je zasa rad a tesi sa.. myslim, ze keby naozaj pride k tej chvili a my ho mame, pomozu nam ludia okolo...nie financne, ale s drobnostami..myslim.mam stastie, ze mam starsie sestry, ktore u z deti maju a kopec veciciek a veci mozem mat od nich. dufam, ze potom sa da aj vela lacnych drobnosti kupit takto cez net...rozne pouzite a tak..netrvam na tom, aby moje dietatko malo vsetko nove..ved aj tak z toho rychlo vyrastie. ja viem, ze by som to mozno mala riesit, ale proste to neriesim, len sa tesim, ked to raz pride...pretoze to nie je jednoduche..u nas..mat dietatko. a nechcem uz cakat, kym sa dame dako dokopy, bo tento rok uz budem mat 30. nechcem ta prehovarat na babatko, ked si si nie ista, ci to bude dobre..ja osobne verim, ze potom to vyriesim a ze nic nie je neriesitelne. verim, ze sa najde sposob ako to zvladneme...v tomto som velky optimista...asi som ti nepomohla...ale to je nasa situacia 🙂