Cez koho investovať a do čoho?

naneta258
26. jún 2024

Ahojte. Keďže som študentkou a nepracujem popri škole, tak nemám pravidelný príjem. Mam jedine svoje úspory od cca 15 rokov.

Nerozumiem sa do investovania a nepoznám niekoho, kto by mi s tým pomohol, resp. či by mi vôbec odporučil do toho ísť.

Tak sa chcem opýtať, poznáte niekoho kto by mi s týmto vedel pomôcť?

Ďakujem.

liz_lemon
26. jún 2024

skusila by som podielove fondy v tvojej banke, ja mam v SLSP a vynosnost je tam teraz cca 18%

naneta258
autor
26. jún 2024

Mam Unicredit banku a chcela by som investovať aj na dlhší čas. Počula som, že popri dlhodobému investovaniu je potrebné investovať aj niečo na kratšiu dobu.

liz_lemon
26. jún 2024

tak je dobre mat viacero investicii v roznych instituciach, ale nie je to nevyhnutne, to je len na tebe

naneta258
autor
26. jún 2024

@liz_lemon ste spokojná čo sa týka investovania cez banku? Pretože som pocula rôzne názory.

sweet20
26. jún 2024

@naneta258 cez banku urcite nie, banka si zoberie percenta z vynosu a tebe hodia 3-4 %

kachita
26. jún 2024

@naneta258 ja odporucam FINAX

michal711
26. jún 2024

@kachita súhlas finax alebo eic

xckaretxxx
26. jún 2024

@naneta258 ja sa pridám. co sa týka poistných poradcov, ako viem, že mi poradí dobre. Napr. Kolega mi vraví, že ma kamoša poistného poradcu a že ten mi poradí. Ako viem, že ma ?neodrbu

aliziana
26. jún 2024

@xckaretxxx poistný poradca nemusí byť aj investičný poradca
A práveže tie hybridné poistno-investície nebývajú väčšinou dobré...

sweet20
26. jún 2024

@xckaretxxx vacsinou to je podla odporucani, ak ma v tovojom okoli dobru skusenost tak skus cez neho

luciaruz
26. jún 2024

Boze cez banku nie, to je cele zle. Ja odporúčam partners group. Korunky mi pekne zarabaju.

michal711
26. jún 2024

@luciaruz a ja osobne bože len nie cez partner group. Dá sa jednoducho aj sám so môže človek nakupovať ETF, ktore kopíruje index SP500. A neplati žiadne poplatky pre sprostredkovateľa

luciaruz
26. jún 2024

@michal711 partners nepytal odo mna nikdy žiadne poplatky ako sprostredkovateľ 🤷🏻‍♀️ ja som velmi spokojná. No ale sak kazdy si nájde co mu najlepšie vyhovuje 😊

esmey
26. jún 2024

@naneta258 si študentka, tak si to naštuduj, to nemôže byť problém. A máš zaručené že ti nebude radiť niekto, kto chce len provízie z toho.

mell27
26. jún 2024

@naneta258 Martin babocky

martinmmartin
26. jún 2024

jak tak na to pozeram cez naseho suseda by sa dalo zainvestovat do stavebneho odpadu, ma ho plnu zahradu a asi caka ked ceny na burze stupnu nech to preda

naneta258
autor
26. jún 2024

@mell27 mate vlastnú skúsenosť?

naneta258
autor
26. jún 2024

@esmey tak to by som sa tomu musela dlhší čas venovať aby som vedela co a ako 😀

cheeta
26. jún 2024

okrem partners group sú aj iné, hľadala by som slovami : finančný poradca a pod.
Ekonóm Prof. Klaus radil rozdeliť riziko...Nemať všetky vajíčka v jednom košíku.

A ani finančný poradca nevyžije iba zo vzduchu..Žijú z provízií za predaj svojich produktov, aj predajcovia Partners Group !

oli18
26. jún 2024

@naneta258 ja mam dlhe roky na terminovanom vklade J&T bsnka. Zaciatkom roka mali 4% urok. Je to vrabec v hrsti, lebo ja inym druhom investicii neverim. Vsetko je to sinusoida,
raz vynosy klesaju, raz stupaju. Doba je neista a moze sa stat, ze prides aj o vklad. Ani financni poradcovianie su jasnovidci. Tu na MK este nie su baby, ktorym rozne sposoby investovania v horizonte 20-30 rokov doniesli stedre vynosy, kedze vsetko su to mlade rocniky.

martinmmartin
26. jún 2024

@oli18 mas prosim priklad nejakeho lubovolneho indexoveho fondu ktory nemal za lubovolnych 10 rokov zisk vacsi ako inflacia? Lebo ja nie . Sinusoida

misanthropicdann
27. jún 2024

@liz_lemon
Namiesto podielových by som šiel do ETF, pri podielových sa platí daň. Etf po roku sú oslobodené

jaroslav81
27. jún 2024

@oli18 Sinusoida pri ETF? Ani nie, pozri si index SP500 za poslednych 10-20 rokov, dlhodobo tu len stupa, az na par korekcii, ake boli napr. v rokoch 2021-2022, inak to robi stabilne 10% ročne ak sa spravi priemer za 5 a viac rokov

oli18
27. jún 2024

@jaroslav81 pozri, jasom v tomto nevzdelana a viem, ze okrem terminovaneho vkladu su vsetky ostatne investicie rizikove. Cim vyssi urok, tym vacsie riziko. To mi staci.

jaroslav81
27. jún 2024

@oli18 Ano, sam ma peniaze v JnT banke na TV 4%..lenze uz to znizili na 3.5% a budu dalej znizovat ako ECB bude znizovas zakladne sadzby az to dojde niekde po 2% a to sa uz fakt neoplti...radsej trochu risknut pre nasobne viac percent....

mell27
27. jún 2024

@jaroslav81 vôbec nemusíš riskovať, stačí keď máš zainvestované diverzifikovane...

mell27
27. jún 2024

@naneta258 vlastnú nie, ale poznám ľudí, ktorí, cez neho investovali a aj ja sa chystám, keď sa mi trochu utrasie život. 😁 Najlepšie sú etf fondy, ale ak chceš investovať na dlhodobo... Aspoň 10 rokov, podielové fondy majú vyššie poplatky a platíš 19% daň zo zisku. Najdôležitejší je čas, široká diverzifikácia a čo najnižšie priebežné poplatky ... Už nejaký čas sa venujem investovaniu 😁

jarka_black
27. jún 2024

Finax, Tempo od Uniqa, Convexify, dôchodkové piliere, alebo napriamo účet u brokera
záleží od veľa vecí... ja som používala Redlee, teraz 2. a 3. pilier a Tempo