Cesťáky do výdavkov - daňové priznanie

lulufa
6. feb 2017

prosím o radu. daňové priznanie, manžel má príjem 24 tis. ja pracujem a máme daň z MV, ako tam dať sumu tých cesťákov do výdavkov normálne? Ďakujem.

evittam
6. feb 2017

@lulufa Koho je to auto? Je napisane na muza,na firmu? Kam chodil pracovne,kolko km najazdil. Malo informacii....S tebou to nema nic spolocne.

evittam
6. feb 2017

@lulufa ....aku "normalnu sumu cestakov"mas na mysli...?!

lulufa
autor
6. feb 2017

auto na manžela, bločkov mám dosť, cesťáky si spravím sama, najazdil veľa, má to podložené faktúrami, len za koľko € cca by mali byť tie cesťáky za rok.

lulufa
autor
6. feb 2017

no presne takto: príjme 22300€, odvody 2500€, na daňovníka: 3800€, tak majú byť cesťáky za 16 tis? aby neplatil daň?

evittam
6. feb 2017

@lulufa A to ti tu mame ako napisat?! Akych blockov mas dost? Ak je auto na manzela ako obcana-nie podnikatela,tak si moze dat amortizaciu, diety-podla krajiny kde bol,sumu PHM musis mat podlozenu nakupom PHM,ak nebudes mat knihu jazd tak z celkovej sumy,ktora ti vyjde mozes uplatnit 50℅.
Ak nerozumies uctocnictvu a danovym zakonom tak si na to niekoho najdi. Pytas sa otazky,na ktore sa neda odpovedat kvalifikovane bez podrobnejsich info.

lulufa
autor
6. feb 2017

ok, prepáč.

evittam
6. feb 2017

@lulufa No cca....Len plati co som ti uz napisala....treba si dat na tie vypocty pozor.

evittam
6. feb 2017

@lulufa Preco sa mi ospravedlnujes?

lulufa
autor
6. feb 2017

viem, toto som ešte nerobila, vždy som robila na paušál.. mám bločky PHM, knihu jázd dodatočne vypíšem, amortizáciu, diéty vypočítam, ale neviem koľko toho má byť. Bločkov mám dosť.

evittam
6. feb 2017

@lulufa Blocky za PHM su ti len na to aby si dala spravnu cenu PHM pri vypocte amortizacie,do nakladov ich realne v tomto pripade dat nemozes.
Tak tolko ako si napisala-ved jasna matematika ak nechce platit dane.

maminuska
6. feb 2017

@lulufa mať cesťáky na jednu osobu za 16 tis EUR , tak to je teda kanón 🙂. Je to príliš veľa , z čoho tvoj manžel by ako žil ?

lulufa
autor
6. feb 2017

to asi tak na daňovú kontrolu bude. a minulý rok išiel na paušál, môže ísť tento rok na výdavky vlastne?

maminuska
6. feb 2017

@lulufa môže . Pri tých cestovných výdavkov treba zohľadniť aj jeho povolanie a kam bude cestovať. Taktiež si treba zachovať určitý zdravý rozum .

evittam
6. feb 2017

@maminuska Ja som už spravila aj za 20tisíc - cca 2000km/mesiac.😉 Všetko sa dá. A prečo by malo niekoho zaujímať z čoho žijem?! Veď ich to nikdy nezaujíma keď treba platiť odvody, ani nikoho nezaujíma z čoho žije matka s dieťaťom ak ju muž opustí a ona nemá prácu a podobne. Stačí mať všetko v poriadku pre prípadnú kontrolu - a hotovo. Ani ja sa nezaujímam z čoho žijú ostatní....😉
A áno máš pravdu - treba to zase trošku "ukočírovať" - ale dá sa to......

evittam
6. feb 2017

@lulufa Áno môže, nie je žiadny dôvod aby nemohol.

maminuska
6. feb 2017

@lulufa a ďalšia vec ak minulý rok išiel na paušál kde náklady boli okolo 5500 + odvody EUR, a zrazu mu vyskočia na 18500 EUR ... teda ak predpokladáme rovnaké alebo približne obdobné príjmy ..no čo by si si pomyslela ty ?

lulufa
autor
6. feb 2017

nemám doklad za ubytovanie, tak mu môžem dať, že dochádza každý deň. A kolegyňa sa so mnou háda, že môžu byť aj prefotené bločky, ale to asi nie... či?

lulufa
autor
6. feb 2017

@maminuska zmenil prácu, to aj je pravda 🙂

maminuska
6. feb 2017

@evittam 2000 km za mesiac môže urobiť obchodník , servisný technik ...preto sa pýtam na to povolanie.
Je to logická, normálna otázka ktorú kladú daniari pri kontrolách .

lulufa
autor
6. feb 2017

však uvidím, ako to výjde ešte. majú nám vrátiť bonus na dcérku, tak bez toho nejak budeme... uvidím. a manžel bágruje pre sse.

irusa
6. feb 2017

@lulufa ak to vieš obhájiť môže byť aj 16 000 eur...no zháňala by som radšej bločky na náradie a iné veci...pretože 16000 je veľa

maminuska
6. feb 2017

@lulufa pozri , ak to má svoju logiku a náväznosť na faktúráciu alebo zmluvy ..tak to tam daj .

majusqa77
6. feb 2017

dalsia vec, tazko obhajis, ak dochadzal kazdy den na to iste miesto...

lulufa
autor
6. feb 2017

@majusqa77 nemá to isté miesto, píše si aj denník, 1 deň napríklad Ružomberok, druhý deň žilina, tretí deň Bratislava.

maminuska
6. feb 2017

@lulufa SSE som kedysi robila. Viem ako to tam funguje a ako sa robia , robili zákazky . Takže za mňa tých 16 tis nie, ale rob ako uznáš za vhodné .

evittam
6. feb 2017

@maminuska No veď áno presne tak - samozrejme, že záleží aj od povolania. Ale ako píše zakladateľka - knihu jázd vie dopísať a doložiť podľa reálneho stavu......

evittam
6. feb 2017

@lulufa Prefotené bločky ti nestačia - to si ich môže dať potom do evidencie (tie isté) aj sused Fero, Jožko a podobne......😉

lulufa
autor
6. feb 2017

no... skúsím niečo s tým spraviť. ďakujem baby.

renab
6. feb 2017

@evittam aj keby bolo auto napísané na podnikateľa a iné v rodine nemajú, amortizáciu (odpis) si nemôže dať v plnej výške - daňováci to už dnes neuznajú, že jazdí len pre firmu a nepoužíva sa na súkromné účely. to by musel mať vypracované smernice, kde by bolo napísané, že auto po pracovnej dobe parkuje vo firme a pod. a aj tak by bol problém. a tie cesťáky - tam môžu žiadať dokladovať účel cesty a pod... Už to nie je také jednoduché, ako kedysi.

evittam
7. feb 2017

@renab Mne toto písať nemusíš a už som vyššie napísala, že ak poriadne nedokladuje knihu jázd tak si nemôže dať do nákladov 100% ale len 50%. Ja viem to o čom píšeš. Ale dík za výklad.😉
Ak by bolo auto napísané na DIČ firmy, tak si ani amortizáciu uplatniť nemôže ale len reálne náklady.
Taktiež ak si prenajmeš auto od cudzej osoby si nemôžeš už uplatňovať amortizáciu....