SPP uz zverejnil novy cennik plynu na rok 2025 po vyjadreni URSO. Ked som si to prepocitaval tak je to momentalne celkom palka, ale ceny by sa vraj este mali upravovat kedze stat ma poskytnut domacnostiam pomocnu ruku a konecny narast cie by sa vraj mal hybat v rozmedzi 15-35%.
Ako Vam to momentalne vychadza? Kurite primarne plynom alebo skor drevom. Zvazujem, ze dodatocny tepelny zdroj na drevo bude zrejme dobre riesenie kedze tie ceny plynu budu zrejme len narastat.
Budu nove ceny plynu a vody mat velky vplyv na Vase rozpocty alebo pocitate, ze to utiahnete bez vacsich problemov?
skoro 30e vyssie ??? drbne ma z tejto krajiny brrrrr
Tak mne vychadza navysenie za sucasnych cien niekde asi na urovni 50-60 eur navyse. Ak stat nieco zadotuje tak pocitam, ze by to mohlo byt zrejme niekde na urovni 35-50 eur.
@bu_bu_bubak tiež rátam, tak 35€smerom hore. Voda už hore išla,ale tam to bude treba asi preratat z 20dph na 23dph. A asi aj plyn a aj ele.
@alenamihal bola to len otázka času
Budem úprimná: mame s mužom taký príjem, ze nepotrebujeme žiadne dotácie. V okoli BA je takých vela. Preto ceny energii sledujem z ekonomického hľadiska. Ako pravicová volicka (rozumej ne sociálna demokracia) som proti plošnému dotovaniu cien. Podobne ako pri dôchodkoch, štát na to nemá. Mal by pomáhať najma chudobným.
Minulej vláde vyčítali, ze dotuje energie plošne. Pri elektrine urobila súčasná vláda to iste, uvidíme, s čím prídu pri plyne.
V každom prípade, je mi ľúto ľudí s nižším príjmom, ktorí sa cez zvýšené dane a odvody skladajú na vyhrievanie víl a ciest bohatým. (A to myslím doslovne, poznám mnoho ľudí, ktorí maju vyhrievanu príjazdovú cestu, aby nemuseli odhrnúť sneh)
@veklipo a co je to chudobná rodina? My sme donedávna mali príjem taky ako teraz, boli sme v podnájme, z roka na rok nám dvíhal energie, zo 100e keď sme podpísali zmluvu za dva roky na 350e 😳 plus najom. Platili sme skoro 800e.
Teraz platíme úver plus energie co je zhruba rovnako ako v podnájme. A nie sme nejak bohatí, a veru, šetríme kde sa dá, nekurim, keď netreba, vodou neplytvam. Spotrebiče tiež kontrolujem. Nabíjačky vyťahujem, atď. A už sa teším, o koľko viac budeme platiť. To nie je ze raz za 5 rokov zdvihnú o 20e. Ale každým rokom.
@kavasmliekom ekonómovia maju presnú definíciu chudoby. Pre socioálno-demokratických populistov sú chudobní vsetci, ktorí ich volia a bohatí ti, ktorí ich nevolia.
@veklipo aj súhlasím aj nesúhlasím. To slovo chudobná rodina, je dosť "vábne". Kto je tá chudobná rodina? S príjmom do 1000€? A taká čo má 1001€ už je to ok? Osobne som proti niečomu takému,pretože presne takato pomoc sa niekomu neujde. Už boli aj rodinné prídavky, ak si prekročila dostala si hovby. Stačilo o 1sk
@tetapetra presne tak. Každý má rovnakú príležitosť byť bohatý. Okrem takých, kde sa proste nedá pracovať, choroba v rodine, postihnutie, úraz...vsrtci ostatní vedia a môžu pracovať.
@alenamihal mesacne ci rocne? Este som nepozeral...
@lindahhh nie?
Pozerala som, a to je ešte len začiatok. Po novom roku jak začnú všetko zdražovať, človek aby robil len nato aby zaplatil účty a ledva prežil.🤔
@bu_bu_bubak plyn nemáme, ale keďže máme fotovoltiku, tak "čakáme" na zvyšenie cien elektriny, aby sa nám investícia rýchlejšie vrátila. 😀
4 izbovy byt kurime varime aj ohrievame vodu.predpis mame okolo 43e zaloha je nastavena na 70e a este mi kazdy rok 250 vratia.po novom roku zdviham vzdy preventivne o 10e aj s elektrikou..
Vďzka pánu Bohu ze na kurenie mame pec na uhlie, kal a drevo. Aj zo všetkymi ich snahami ako zatazit tych , co takto kuria a aj ked to nie je len o otoceni na radiatoroch, ci nastaveni na centralnom ovladaci, som rad.
Ja som vzdy zastaval nazor, ze ak pomoct tak vsetkym, ale pokial mozno adresne a nie plosne. Kazdy region na Slovensku zacina vykurovaciu sezonu v iny cas a ma aj inu spotrebu plynu pocas roka.
Take regiony ako Spis, Horehronie, Orava a Liptov zacinaju vykurovaciu sezonu ovela skor nez taka Bratislava a maju aj vyssiu spotrebu plynu. Pri pomoci by sa malo prihliadat na vysku priemernej mzdy v regionoch ale aj na spotrebu energii na zaklade poveternostnych podmienok pocas vykurovacej sezony.
Pre cloveka ktory zije na dolniakoch ten narast cien neurobi velky rozdiel pri tej spotrebe plynu, ale na takom severe kde ludia spotrebuju plynu radovo v stovkach kubikov naviac to uz ma ovela vacsi dopad na rozpocet.
Viem, ze v zahranici sa bezne prihliada na regiony aby pomoc bola rozdelena spravodlivo. U nas proste univerzalne riesenie "jeden tah stetcom" a vybavene. Aj minula vlada mohla usetrit peniaze v statnom rozpocte ak by pomoc bola adresna.
@hellwant nie, nemas pravdu. Kedze pochadzam zo severu a riadim sa objektivnymi cislami, viem to. kurenie na tuhe palivo vychadza drahsie ako plyn a nie je dotovane nijakym sposobom - uhlie, drevo + praca. Rodicia dochodcovia uz maju teplene cerpadlo, lebo to v konecnom dosledku vyjde rovnako, akurat nemaju a tym starosti.
nezavidim samozivitelom.
@veklipo drevo mame svoje, pilcik svokrin brat,neplatime za spilenie a odvetvenie dame mu zas zemialy a z domaceho prasiatka. A ja som z Kysuc- na polskych hraniciach,viem co je zima. Uhlie z Polska dovezu, samy naplnia kotolnu. Ano pracu pri dreve pri dome som neratal, pisal som, ze to nie je len o otoceni na radiatore. Myslel som tym konevne nastiepanie a ulozenie
Ku tepelku, nie je najvyhodnesie nahodou vtedy, ak mas podlahovku a najlepsie bungalov? Kolki byvaju v starsich 3 poschodovych domoch a maju radiatory. Max zateplia, ale kurenie nezmenia na podlahovku.Aj vtedy to je lepsie? Lebo zvažoval som doplnit tepelko( maju stare soc. el. kurenie- cize by sa to prerobilo na tuto vetvu- ked by sa pokazil v zly cas kotol, ale to je o nicom, bolo odskusane pred 5 rokmi, ked sa pokazil, ale moc nevykurilo) Dik za odpoveď.
@hellwant Moji rodicia, okr NO, klasicky dvojgeneracny dom s ustrednym. Vdaka dotaciam maju solarne na vodu, oteplili zvonku, znizili stropy, osadili tepelko. Po 40r trapenia sa s drevom, uhlim, makackou v lese maju komfort a nevedia si to vynachvalit. Netreba sa bat noviniek. A investicii:
1. solarne panely - dostali 1.600EUR vopred stalo to cele 1.800EUR. okolo 2022
2. oteplenie, znizenie podlahy, teplene cerpadlo - cena 19.000EUR (to si nasetrili plus pomohol im brat), schvalili im 15.000EUR, cakaju na vyplatenie 2024
@veklipo 2. oteplenie, znizenie podlahy, teplene cerpadlo - cena 19.000EUR.
tu cenu si asi dost prestrelila. aj keby ten dom bol malicky, tak mi to nevychadza.
teraz som počúvala, kúrime, varíme aj zohrievame vodu plynom ☹ takže nárast tuším 38€ hovorili. Máme aj krb ale drevo je tiež veľmi drahé, na úrovni plynu.