Cena nehnuteľností

3. apr 2022

Ahojte, poprosím nech sa vyjadria len takí ľudia ktorí majú skúsenosti s cenami nehnuteľností. Myslite že je možnosť že ceny nehnuteľností ešte klesnú naspäť?
Veľmi išli hore ceny.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
marseillefan
3. apr 2022

Možnosť tu je, NBS teraz vyhlásila, že ceny nehnuteľností sú v bubline, čo by teoreticky očakávalo pokles. Realita je však taká, že dopyt je obrovský, ponuka nízka a inflácia ohromná... ja si skôr myslím, že neklesnú.

mabenn
3. apr 2022

z dlhodobeho hladiska idu stale len hore...

snowflake07
3. apr 2022

Neklesnú nikdy, iba sa môže spomaliť rast cien. Aj to iba v prípade,že bude vyššia ponuka ako dopyt.

januska1905
3. apr 2022

Klesne mozno benzin, mozno potraviny, ale nie nehnutelnosti. Tie neklesli nikdy. Z jedneho dovodu, byvat chce kazdy, ponuk je malo... A vieme ako je to aj s cenami stavebnych materialov... Takze tak🙄

kofa77
3. apr 2022

tazko povedat, NBS zvysuje uroky, hypoteky budu tazsie dostupne, ludia budu vyhladavat skor najmy, kedze na nakup nebudu mat, byty-investicne si na seba nezarobia a mozno, mozno pojdu dole...
ale to som si len zavestila zo spinaveho pohara🙂 a bude too uplne inak

zuzanka.zuzu
3. apr 2022

😂😂😂 určiteee

táto téma je tu pravidelne obdeň - ale nie, ceny neklesnú ani keby tu podobná téma pribudla denne 😉 ja chápem, že strašne veľa ľudí si to želá, ale žiaľ toto sa nestane

sasa1310
3. apr 2022

veď si protirečíš sama sebe. Ludia budú vyhladávať skôr nájmy a investičné byty na seba nezarobia. To ťažko. Už teraz je nedostatok nájmov. Idú hore aj kvôli ukrajincom

kofa77
3. apr 2022

relaitna bublina splasla v minulosti aj inde, nehnutelnosti isli dole, aj tak ich vlastnili nakoneic banky, kedze ludia nemali za co kupovat. a tolko Ukrajincov tu podla mna nezostane, porozhlaidnu sa pojdu dalej.
ceny nehnutelnosti vraj uz parkrat dole isli, aj ekd to bolo skor kozmeticke zlacnenie.

lopka1313
3. apr 2022

Ked som chcela kupit pred 5,5 rokmi, kazdy mi vravel, nekupuj, klesnu, zhorsuju sa podmienky na hypo, bude problem ju dostat, tak o 2 roky budu lacnejsie. Pred 5 rokmi som kupila. Dnes by som ten byt bez vahania predala za dvojnasobok. Bez toho, aby som ho medzitym nejak zasadne prerabala.
Ono, ci klesnu, ci nie (podla mna skor nie), tak je to otazka dlhodoba. Ale byvat treba teraz. Ja som si vtedy uvedomila, kolko som (zbytocne) zaplatila dovtedy za tie roky na najmoch (a to som bola len v zdielanych bytoch) a uz vtedy ako stupli ceny, od kedy som zacala byvat inde ako u rodicov. Proste byvanie je zakladna potreba, ktora sa neda oddialit (ani zhorsovat vztahy pri byvani napr s rodimi) a preto radsej kupte a budte vo svojom. Bez ohladu na to, ako sa budu hybat ceny v buducnosti. Ak aj budete byvanie menit a povodne predavat, tak ci ho predate drahsie alebo lacnejsie, tie peniaze vyuzijete na inu nehnutelnost, ktora bude tiez drahsia alebo lacnejsia ako vsetky nehnutelnosti v danej dobe.

oli18
3. apr 2022

Klesnu, ked pride taka kriza, ze ludia nebudu mat z coho platit HU, nehnutelnosti sa vratia bankam a tie ich budu za lacno predavat. Ako v 2008 v USA.

cickamon
3. apr 2022

no ceny vedia klesnut v pripade ak pride 1. obrovska financna kriza - ze majitelia nehnutelnosti budu nuteni predavat pod cenu , alebo 2. vojna... inak by som to nevidela na klesanie v blizkej dobe...teda dufajme, podla toho co to znaci bezne, lebo vtedy ma problem cely narod ak nie svet

kofa77
3. apr 2022

https://www.narks.sk/vojna-na-ukrajine-a-ceny-n...

dlhsie citanie, mozno autorke pomoze

chocolatte1
3. apr 2022

Tuto otázku sne si kládli aj my pred 10.- timi rokmi.
Byt sme nakoniec kúpili i keď sme si mysleli, že po rekonštrukcii sa nám tie peniaze v prípade predaja nikdy nevrátia.
Dnes sa na tom smejeme, keďže ma 3- násobnú hodnotu už teraz.
Dôvod na pokles nie je. Nehnuteľnosti je malo a dopyt obrovský. Takze skor ešte porastú

vlado818
3. apr 2022

Jednoducha odpoved:
- aka je cena materialov
- kolko teraz stoji cena prace napr z roku 2008
-kolko je volneho miesta,pozemkou
- uuuplne lacne hypo ci bude 1% alebo 2%

Tak si odpovedzte.

oblecenie99
3. apr 2022

Keď sme kupovali pred piatimi rokmi,vlastne už pomaly šesť,mali sme známych, ktorí nás strašne strašili,že bublina a máme počkať,ono to klesne určite,oni si počkajú. Doteraz čakajú. Iba pre porovnanie: 2 izbový panelovy byt, 56 metrov štvorcových, druhe poschodie beh výťahu,bez balkóna,širšie centrum v Kosiciach koncom roka 2016 stal 76 000 eur. Teraz sme riešili jeho výmenu za väčší, realitka nám ponúkla,že dajú za 176 000 eur. Za toľko sused vedla nas predal identický byt za 2, slovom dva!!! dni. Naša in investicia za toľko rokov do bytu: vymalovali sme dvakrat. Tak ja neviem teda... Ale čakať by som nečakala..

simca06022011
3. apr 2022

Hypo kludne moze ist na 5+% a potom ano, klesne.. pri tejto inflacii... lebo prestanu sa kupovat "investicne" nehnutelnosti. Samozrejme ci klesnua lebo nie je vo hviezdach, a kolko uz vobec nie..

sasa1310
3. apr 2022

@simca06022011 nikoho neodradí ani 5 % úrok na hypotéke, aby kúpil nehnuteľnosť na investíciu. Prinajhoršom to premietne do ceny nájmu. Tak či tak tie hypotéky splácajú podnájomníci. My sme napr. prvú hypotéku mali 7,5 %. Takže takých 5 % nás určite nerozhodí

lula3108
3. apr 2022

Podla ekonomickych analytikov je realitna kriza kazdych 15-17 rokov -sleduje sa to uz cca 100 rokov. Posledna velka bola rok 2008-2009 cize v najblizsich 2-5 rokoch by mala prist. Bola som na prednaske Ivana Miklosa kde toto hovoril a vysvetloval, ze to zacina tym, ze hypoteky budu nedostupnejsie - toto uz pomaly zacina. Ked stupnu uroky este viac a budu 10-12% rocne, neviem si predstavit kto by bral hypo

lenkamatkova
3. apr 2022

Chcela by som tomu veriť :( veľmi si bijem hlavu o stenu, že som nekúpila pred 4 rokmi.....

domiklik
3. apr 2022

Nie

mirkasmile
3. apr 2022

Nie 😀
Jednak ľudia,keď pokupili holodomy po 200tisic a viac ich určite nebudú chcieť predať za menej, ako kúpili.
Ďalšia vec je taká,že keď predajcovia vidia,že to ľudia kupujú aj za takéto vysoké ceny, prečo by teda ceny znižovali?
Potom stavebniny.... predajcovia vidia,že aj keď o 100% a viac zdrazili materiál, ľudia ho aj tak kupujú. Prečo by ho mali zlacnit?

simca06022011
4. apr 2022

@sasa1310 😂 ekonomika nepusti, urokova sadzba dopyt znizi. Vzdy su ľudia kt. Problém nemaju a taki kt. Majú

evica17
4. apr 2022

@lula3108 prepana, 10-12% ?? To ked skonci fixacia ludom co maju teraz urok 1 % tak to bude sranda.

vlado818
4. apr 2022

@evica17 A toto je dovod preco ludia kupuju jak blazni. 10-12% urok?😂 Ved EU by skrachovala. Sami podporujeme tento kolobech. Prosim prepocitajte si rozdiely 1 a 1.5% napr kolko vam robi mesacne rozdiel v €. Ktomu odpocitajte inflaciu z rozdielu splatky a uvidite sumu. A ano zial smerujume ze ludia budu byvat v prenajmoch , nie preto ze by chceli ale budu musiet.

oblecenie99
4. apr 2022

Dovolím si dať ešte jeden postreh.
Ja som minule zisťovala, ako je možné mať našetrených tých 20 percent z ceny nehnuteľnosti, a realitka mi vysvetlila, že najčastejšie je to tak, že máte iný byt, ktorý predáte, splatí sa hypo a zostatok dáte do nového, alebo ľudia berú popri hypo šialené spotrebáky na dofinancovanie - tu za pár rokov nebudú problémom len úroky na hypotékach.
Mali sme teraz naplánované ohliadky na 3 izbové byty, jeden bol širšie centrum (pri Jumbe - Košičania budú vedieť..) panelový, piate poschodie, pod strechou, bez výťahu.. cena bola celkom slušná (185 000 €). Inzerát dali v pondelok večer, cez deň tam nebol, ráno som hneď volala realitke. Tá mi povedala, že na ten byt od včera večera majú dohodnutých 12! ohliadok, keďže nám oni riešili náš súčasný byt, čiže nás poznajú, tak nás vsunuli na ďalší deň medzi dve ohliadky. Nestihli sme tam ísť, volali mi z realitky, že druhý záujemca sa vrátil a hneď zložil zálohu.
Druhý byt bol na našej ulici, tiež širšie centrum v Košiciach, trojizbový, panelák, za 223 000 €, čo je už dosť vysoká suma, ale povedzme, že sa ešte dá rozdýchať, byt bol pekný. Zavolala som realitke, dohodli sme si ohliadku, na ďalší deň volali, že majiteľ si dohodol inú realitku, tak musím čakať. Tá iná realitka hodila o necelý týždeň ten istý byt za 235 000 €. O 12 000 € viac! Na jednej strane chápem, že aj za takú cenu sa predá, ale počítam s tým, že pôvodná realitka tam už tiež nasekala slušnú províziu, druhá hodila ešte 12 000 €. To bol moment, kedy som si povedala, že na túto hru nepristúpime v žiadnom prípade.. to radšej budem do dôchodku v menšom byte, ktorý si prerobíme na trojizbový. Čiže mne už po tomto nikto nevyvráti, že ceny sú aj preto také nepríčetné, lebo to tlačia aj samotné realitky.

sasa1310
4. apr 2022

@oblecenie99 ja som minulý rok kupovala naposledy byt. Predajca si napokon vyberal z kupujúcich, ktorému byt predá. Taký bol záujem oň. Dnes by sme ho predali, resp. sused predáva ten istý o 30 000 eur viac.

sasa1310
4. apr 2022

@simca06022011 nie všetci kupujú na hypotéky. Veľa ľudí ma úspory odložené v nehnuteľnostiach a tie prenajímajú.

oblecenie99
4. apr 2022

@sasa1310 My sme dokonca zažili inzerát, kde nám na rovinu povedali, že máme dať ponuku, a keď bude adekvátna, môžeme sa stretnúť - cena v inzeráte bola len orientačná. Normálne sa robia akési dražby (licit), že kto dá viac. Kebyže nekúpime v 2016, tak teraz už určite nie.

sindyem
4. apr 2022

V blizkej buducnosti istotne neklesnu, prave naopak...manzel pracuje ako architekt, tj. v stavebnom priemysle, a investicia do nehnutelnosti, ako sam vravi, sa aktualne najviac oplati. Bez mihnutia prstom sa ti navysuje hodnota a uz len byt, ktory sme kupovali min.rok, by sme teraz predavali o 10-15 tis drahsie bez toho, aby sme tam pohli prstom...a aktualne sa zdrazuje vsetko...stavebny material ani nehovorim a to sa samozrejme do predajnej ceny nehnutelnosti preklopuje . To co sme zrekonstruovali min.rok v lete za cenu 5 tis, by sme teraz zvladli zrekonstruovat tak za 7 tis. co sli ceny odvtedy hore...🙄 istotne necakat a kupovat, ak je moznost, cim skor.