Cena elektriny - tarifné pásmo

joe33
31. dec 2022

Prosím vás, mamičky, rodiny ktoré bývate v byte kde máte vykurovanie čisto na elektrinu žiadne tuhé palivo ani plyn. Zohrievanie vody tiež na elektrinu. Aké tarifné pásmo máte určené a koľko platíte za Mwh.

viestta
31. dec 2022

@joe33 tarifné pásmo sa určuje podľa predpokladanej spotreby, ta sa dá približne vypočítať podľa spotreby spotrebičov.

joe33
autor
31. dec 2022

@viestta práve preto ma zaujíma že aké majú určené.

viestta
31. dec 2022

@joe33 ale, to si sa mal spýtať aj akú majú spotrebu, pretože tá môže byť výrazne rozdielna.

s_o_n_i_k_e
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
joe33
autor
31. dec 2022

@viestta no tak pri mamičke s dvomi deťmi si približnú spotrebu dokážem odhadnúť.
@s_o_n_i_k_e mám to preštudovane dosť, len ma zaujima že ako to majú ostatné mamičky alebo rodiny.

s_o_n_i_k_e
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
darijja
31. dec 2022

@joe33 zavolaj sse infolinku ,tam ti poradia... mne ponukali zmenit tarif z dd1 na dd2... vraj uz mame na hrane spotrebu a v dd2 bola nizsia cena za kilovat.... ALE!!! okrem ceny za kilovat sa plati aj mesacny fixny tarifny poplatok... cim mensia cena za kilovat podla tarifu, tym vyssi poplatok... a po preratani sa mi to pri tej hranicnej spotrebe neoplatilo menit

gejb
31. dec 2022

@joe33 my máme len elektrinu (žiadny plyn ani pevné palivo) ustredne kúrenie však platíme fixne do správcovskej spoločnosti tak neviem či je to pre teba relevantné. Na faktúre za elektrinu mam dennú tarifu 85€/MWH, nočnú 62€/ MWH..

duracellko
1. jan 2023

je to podla predpokladanej rocnej spotreby v kWh-pozri si podrobne poslednu rocnu vyuctovaciu fakturu, a ci budete mat vyssiu spotrebu, potom pozri cennik svojho dodavatela, a rozpis sadzieb a cien distribucie podla distribucnej spolocnosti-orientacne: ked si zapad, tak ZSD, stred SSD, vychod VSD, D1 je standardne garaz, zahradka, chata, maly byt iba na osvetlenie. vo vyssej sadzbe mas moznost aj NT /nocny prud/, ale dnes uz cenovy rozdiel medzi VT a NT nie je velky

joe33
autor
1. jan 2023

@duracellko bývam s deťmi ešte u rodičov, hľadáme si podnájom aj do obce. A aby som neskočil len tak do niečoho zisťujem si ako to funguje s elektrinou. Keďže čo sa týka vody, smetí a podobne už viem.

ice8
1. jan 2023

@joe33 Toto je velmi velmi jednoduche.
Najskor si urobov vypocet, moze byt aj papier, ale "excel/libreoffice" je lepsi..
Treba urobit nasledovne:
A) (1Tarif) fixne naklady (za elektromer) x 12 plus odhadovana spotreba
B) (2Tarif) fixne naklady x 12 + NT + VT (zvacsa to byva tak okolo 9NT+1VT az po 4NT+1VT podla stylu zivota)
Proste si nasimuluj rozne varianty a zistis kde je "bod zlomu" a co sa viac oplati, to si das..

Bojler je od 1.2 do 2.4MWh rocne pre 3-4clenov, (zavazi umyvacka riadu, pracka, vana, dlzka sprchy)..
Kurenie zalezi aky byt, a ako sa tam uctuje teplo..
Indukcia "minie menej", no obstaravacia cena je vyssia (cca 300 vs 150? uz starnem)..

ice8
1. jan 2023

Cize to bude bud "D2" alebo az o stupieok vyssie.. Ale v byte je malo pravdepodobne, aby to bolo viac ako D2. (jedine velky a nezatepleny)

nelka93
4. jan 2023

@joe33 my máme dd2