Prosím vás, mamičky, rodiny ktoré bývate v byte kde máte vykurovanie čisto na elektrinu žiadne tuhé palivo ani plyn. Zohrievanie vody tiež na elektrinu. Aké tarifné pásmo máte určené a koľko platíte za Mwh.
@viestta no tak pri mamičke s dvomi deťmi si približnú spotrebu dokážem odhadnúť.
@s_o_n_i_k_e mám to preštudovane dosť, len ma zaujima že ako to majú ostatné mamičky alebo rodiny.
@joe33 zavolaj sse infolinku ,tam ti poradia... mne ponukali zmenit tarif z dd1 na dd2... vraj uz mame na hrane spotrebu a v dd2 bola nizsia cena za kilovat.... ALE!!! okrem ceny za kilovat sa plati aj mesacny fixny tarifny poplatok... cim mensia cena za kilovat podla tarifu, tym vyssi poplatok... a po preratani sa mi to pri tej hranicnej spotrebe neoplatilo menit
je to podla predpokladanej rocnej spotreby v kWh-pozri si podrobne poslednu rocnu vyuctovaciu fakturu, a ci budete mat vyssiu spotrebu, potom pozri cennik svojho dodavatela, a rozpis sadzieb a cien distribucie podla distribucnej spolocnosti-orientacne: ked si zapad, tak ZSD, stred SSD, vychod VSD, D1 je standardne garaz, zahradka, chata, maly byt iba na osvetlenie. vo vyssej sadzbe mas moznost aj NT /nocny prud/, ale dnes uz cenovy rozdiel medzi VT a NT nie je velky
@duracellko bývam s deťmi ešte u rodičov, hľadáme si podnájom aj do obce. A aby som neskočil len tak do niečoho zisťujem si ako to funguje s elektrinou. Keďže čo sa týka vody, smetí a podobne už viem.
@joe33 Toto je velmi velmi jednoduche.
Najskor si urobov vypocet, moze byt aj papier, ale "excel/libreoffice" je lepsi..
Treba urobit nasledovne:
A) (1Tarif) fixne naklady (za elektromer) x 12 plus odhadovana spotreba
B) (2Tarif) fixne naklady x 12 + NT + VT (zvacsa to byva tak okolo 9NT+1VT az po 4NT+1VT podla stylu zivota)
Proste si nasimuluj rozne varianty a zistis kde je "bod zlomu" a co sa viac oplati, to si das..
Bojler je od 1.2 do 2.4MWh rocne pre 3-4clenov, (zavazi umyvacka riadu, pracka, vana, dlzka sprchy)..
Kurenie zalezi aky byt, a ako sa tam uctuje teplo..
Indukcia "minie menej", no obstaravacia cena je vyssia (cca 300 vs 150? uz starnem)..
Cize to bude bud "D2" alebo az o stupieok vyssie.. Ale v byte je malo pravdepodobne, aby to bolo viac ako D2. (jedine velky a nezatepleny)
@joe33 tarifné pásmo sa určuje podľa predpokladanej spotreby, ta sa dá približne vypočítať podľa spotreby spotrebičov.