Čakajú nás finančne ťažké časy?

15. dec 2022

A cca dokedy?
Ahojte.. dosť ma to zaujíma, momentálne som na RD, manžel pracuje vo fabrike, máme tri deti, dokopy máme mesačne cca 1400 až 1600 eur, platíme hypo... Máme malé bábätko s ktorým budem doma ešte tak rok a pol až dva. Manžel dostal super ponuku pracovať v zahraničí (25e/hodina) zaplatené byvanie aj cestu tam a späť.. chodil by asi na mesiac a domov na 3tyzdne.. myslíte že sa to oplatí? Peniaze budeme potrebovať, ktovie čo bude s tymi energiami a ostatkom..

tessa2299
15. dec 2022

Tak sama si musis zvazit, kolko penazi vam ostane po zaplateni vsetkych vydavkov. Ci to sama zvladnes s tromi detmi sama doma.
Ale podla mna, zle je, ale bude este horsie.

nique
15. dec 2022

To sú ťažko zarobené peniaze. A nemyslím jeho prácu. Myslím Ty doma s 3.deťmi sama.

panelacikova
15. dec 2022

hlavne ostaň pri 3 deťoch a zvládnete to

panelacikova
15. dec 2022

a čo sa týka manžela, nech neváha ani chvíľu, ak tam má možnosť mať 25 na hodinu. stačia 2-3 roky a ste za vodou... určite by mal ísť. lebo tu nebude robiť 2, ale 10 rokov na ten istý plat.

zmrzlinka2021
15. dec 2022

Ak manželovi neprekáža žiť bez rodiny, prečo nie. Nie každý má to puto

zuzikak
15. dec 2022

otazka je aj to ako casto bude chodit domov aby neprisiel o ranne detstvo svojich deti lebo to sa mu nevrati nikdy. A tebe ma kto pomoct ? Lebo ak ostanes chora, kto ti s 3 detmi pomoze ? Alebo potrebujes odbehnut k lekarovi a pod. ? Na druhej strane sama zvaz ci to bez neho dva-tri roky vydrzis a budete mat viac penazi a bude vam jednoduchsie aspon kym nepojdes znova do prace aj ty. Daj si na papier vsetko pre a proti a zvazis podla toho ake mate priority, ocakavane vydavky a plany do buducnosti. Aj rizika toho, co vsetko das sama, ked bude prec.

zmrzlinka2021
15. dec 2022

@tessa2299 ak bude horšie, aspoň sa viac naučíme pokore a súdržnosti, budeme viac ludski, empatickí a budeme si viac vážiť to čo máme

panelacikova
15. dec 2022

@zmrzlinka2021 tento tvoj komentár znie, akoby si manžela odsudzovala. prečo by nemal mať puto? prečo by mu nemalo vadiť, že je bez rodiny? možno puto má a možno mu to vadí. ale jednoducho niekedy je potrebné aj to menej atraktívne rozhodnutie, aby sa celá rodina mala lepšie, aby neživorila. ani môj manžel nie je nadšený, že chodí na 10+4, ale proste robí tiež "mimo". pretože tu by zarobil 1/4 toho, čo zarobí tam. ak chce, aby sme si aj užili, nielen živorili a ak chce, aby si našetril niečo k dôchodku, tak proste ide. to neznamená, že je z toho nadšený.

panelacikova
15. dec 2022

@zuzikak dobrá rada...
len mi napadlo k tomu ako perlička to, že mám susedu - 3 deti. malé. jedno po druhom. jej muž málokedy prišiel z roboty (robil cca 1-2 km od domu a chodieval autom) domov, len aby jej pomohol s niečím. ona všetko ťahala sama. podotýkam - dobrovoľne. jej to akože nevadilo. ale tým chcem napísať, že niekedy je chlap 1 km od domu a menej sa postará možno, ako ten, čo je 500 km od domu 🙂

syslik81
15. dec 2022

no len aby si manzel bez rodiny nezvykol az moc ..a ty si nakoniec neostala sama na deti nastalo . peniaze niesu vzdy vsetko ..

lenuska9999
15. dec 2022

Mesiac tam a 3 týždne doma ?? Takže by ste z jeho výplaty žili 7 týždňov, čiže skoro 2 mesiace ? Pretože za tie 3 týždne co bude doma a nič neurobí asi peniaze nedostane že?? 25 eur na hodinu pri normálnom pracovnom mesiaci (40 hodín týždenne) je 4000 eur. Z toho sa postahuju odvody, strava atď a ostanú vám peniaze na 2 mesiace. Zvaz ci sa to oplatí

panelacikova
15. dec 2022

@lenuska9999 no.... ono záleží, koľko hodín za ten mesiac odmaká. ak bude robiť pond-sobota 12 hodín denne, pokojne si môže dovoliť ostať 3 týždne doma a ešte stále budú v pluse... akože...nemôžeš písať o normálnom pracovnom čase, ak tam ide chlap na fušky. navyše, záleží od zmluvy, ale mnohým idú ešte aj diéty navyše...
ja neviem, môj muž má cca 13 na hodinu, ale plat má 3-4 násobne vyšší, než by mal na SK v rovnakej práci

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
15. dec 2022

@jabadabadu 1400 je celkovo s rodicakom

ivana11155
15. dec 2022

@zmrzlinka2021 áno pokore nás to naučí aj si budeme vážiť. Ale či sa naučíme súdržnosti ľudskosti, empatiu atď.neviem,neviem,už sme si mysleli že korona nás naučí a dial sa pravý opak.

panelacikova
15. dec 2022

autorka - asi je veľmi dôležité, ako to vníma manžel a ty. to striedavé odlúčenie kvôli práci. ak si viete predstaviť, že budete takto 2-3 roky fungovať, tak nevidím problém. ak nie, tak problém je. ale my ho tu nevyriešime. toto si musíte vydiskutovať vy dvaja.

mamadievcatiek
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
euka210
15. dec 2022

Ty musis vediet, ci to sama s 3 detmi zvladnes.
Aj moj uz mal kolko ponuk, kolegovia mu odisli a volali, zarobil by 2xviac, ale u nas ...3 chlapci a dom s gazdovstvom...bez neho by sme si neporadili...to praveze neskor, ked deti vyrastu, pomozu a uz nas tak nebudu potrebovat ako teraz.

michal711
15. dec 2022

Urobiť deti a ísť robiť vonku to je logika načo sú vám potom deti keď ani nebude doma. ? A ani v zahraničí to nieje ružové ako sa zdá aby neprišiel po mesiaci že to t nezvláda a nebude mať robotu ani doma

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sparrows
16. dec 2022

@michal711 tiež nechápem načo je niekomu rodina len aby ju videl každý druhý mesiac

maciatkolulu
16. dec 2022

@sparrows ako bolo písané vyššie, môže otec robiť aj 1 km od domu a je s deťmi menej, ako ten, čo je fuč mesiac a potom je plnohodnotné doma 3 týždne.... To sa nedá pausalizivat. Načo je otecko, ktorý ráno odíde a príde, keď deti spia? Vieš koľko je takých rodín? A cez víkend potrebuje oddychovať.

laura2323i
16. dec 2022

Hm, zaujímavé názory. Ja asi žijem v inom svete. V mojom okoli pomaly každý druhý chlap pracuje v zahraničí. A poväčšinou ti, ktorí majú malé deti, hypotéky. Tiež k nim patríme. Manžel je 3 týždeň preč a 10dni doma. Odlúčenie je ťažké, samozrejme, že by bol najradšej doma. Deti mu chýbajú, ja mu chybám a veríme, že je to len dočasné a nebude to navždy. Tiež ma občas prepadnú myšlienky, že nevidí rásť detí, že život uteká a podobne. No keby pracoval tu, neviem ako by sme to utiahli. Za čas, kedy je doma sa nám venuje na 200%, môžme si dopriať výlety, dovolenky, skrátka deti majú zážitky a a rodičov, kúpe ich, hra sa, číta, navarí, učí nové veci, proste vsetko ako plnohodnotný rodič má.
Viete, mam kamarátky a známe, kde manžel pracuje 12 hodín, nočné, cez deň spi a deti si otca ani nevidia. Koľko krát sú aj tu príspevky typu, že chlap ani len chvíľu nepostraži deti, lebo príde unavený z práce a podobne.
Všetko má svoje pre a proti. My nemusíme obracať každé euro (zatiaľ, našťastie) deti nemajú milión haldy hraciek, ale zato, majú precestovane Slovensko a kúsoček sveta.
Ale áno, sú to ťažké vydreté peniaze.. A viem, ze tu budú názory, že peniaze nie sú všetko a podobne. Ja to vsetko viem. Ale keď sme si sadli k tomu a na jednej strane bolo, či to zvládneme takto, alebo si nájde prácu doma (ja materská) bude drieť od vidím do nevidím a aj tak nebudeme mat dostatok financií, aby sme dopriali deťom. Vyhrala prvá možnosť.
Tak trošku ma zarazili tie komentáre, ze načo si chlapi robia deti, keď idú od nich preč a podobne.
Pretože pre ne chcú lepší život.

panelacikova
16. dec 2022

@laura2323i nehovoriac ešte o tom, že ste si vzácnejší a preto to aj pekne funguje. presne ako píšeš, mnohokrát chlap unavený z roboty, robota monotónna, málo zaplatená, nebodaj na zmeny, chlap stále v robote alebo vyvalený na gauči. deti vreštia, lietajú okolo, rozčuľujú ho... aj takéto prípady máme, niežeby šlo o pravidlo, ale nájdu sa a je ich dosť. nepochopila som celkom výlev typu: narobí si deti a odíde robiť von, že aké to je nelogické...
no ja neviem. hovorovo povedané "celá orava a východ" robia von a doma majú mnohí detí ako smetí. jednoducho je to riešenie pre celú rodinu. a ak to funguje ako u vás, tak je to obrovské plus a výhra 🙂

ramzes1980
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
duves
16. dec 2022

Tak dolu klobuk, ak s tym prežijete. Naši mladí (dcera a zať) maju jednu dceru a maju čo robiť pri dost podobnom príjme. A to hypoteku nemajú.

katka8382
16. dec 2022

Môj ocino tak odišiel ešte za komunistov do nemecka robiť. 3 mesiace preč, mesiac doma. 3 deti - 6,5 a 1 ročne, čerstvo presťahovaní na dedinu, 60 km od rodiny, akejkoľvek pomoci, bez auta, chovali sme 2 svine, sliepky, morky, mali sme psa. Mamina mala 27 rokov, dala to. Ocino bol takto 20 rokov preč. Keby nebol išiel, nemali by sme sa tak dobre, nemali by sme vysoké školy. Nevidel nás vyrastať, ale vzťah mame lepší ako niektoré moje kamarátky s otcami, čo boli doma. Za mňa - áno, pre ženu isto ťažké, ale aspoň ma istotu, že sa nemusí báť, či jej vyjdu peniaze v mesiaci. A robiť a zarábať treba, keď je človek mladý a zvláda aj väčšiu záťaž, v neskoršom veku, hoc aj po 40tke už to ide ťažšie. Ak je možnosť, nech ide, keď len na rok. Finančne aspoň trochu sa odraziť. A v dnesnej dobe netu, môžte byt stále v kontakte. My sme vtedy písali listy.

marryen
16. dec 2022

@panelacikova no vzácnejší...ako u koho. Minca má dve strany. Ty to tu popisuješ ako neskutočnú výhodu, že je chlap od rodiny. Mám niekoľko kamarátok čo im takto chlapi robia a ani nie vzácnejší, skor si od seba odvykli a vzťahy im idú dolu vodou. Muž jej chodí domov každé 3 týždne a ona je normálne rada, keď už odchádza. Ona aj deti. Už spolu nevedia fungovať. Nevidí deti vyrastať, príde domov a nevenuje sa im vôbec, venuje sa svojim koníčkom a na rodinu kašle. Takže aj takéto prípady sú. Nehovorím o tom, že sama som žila mimo SK a videla som chlapov čo odišli od rodín a čo tam robili. Mnohé ženušky by neverili. Peniaze sú jedna vec, sú doležité nevravím že nie, ale zas sú aj doležitejšie veci..aspoň podľa mňa.

panelacikova
16. dec 2022

@marryen to isté by bolo, keby bol doma. Toto nie je o vzdialenosti, ale o jeho charaktere

panelacikova
16. dec 2022

@ramzes1980 kde si akože vyčítala, že na živnosť?