Budete chodiť v tejto dobe zdražovania s deťmi na výlety?

23. máj 2022

Ahojte, mám otázku v súvislosti so súčasným zdražovaním, všetky základné veci nevyhnutné pre život išli brutálne hore, dražie aj benzín. Máme malé deti,takže ja som na RD. Ide leto, čiže pre nás čas, kedy sa viac minie na veci, ktoré nevyhnutné nie sú, zmrzliny, opekačky, výlety....Chcela by som sa opýtať priemerne zarábajúcich, aký máte na toto názor.
Ukrátiť tie deti o zážitky ? Nejakú viacdňovú dovolenku ani neplánujeme, ale pri súčasných cenách benzínu,potravín, služieb môže byť problém aj jednodňová návšteva zoo, kúpaliska, a to aj keď si vezme človek šnicle medzi chlebom a pitivo so sebou. Prírodu v blízkom okolí nemáme, musíme za ňou vycestovať desiatky km, už len za parkovné pýtajú nehorázne peniaze. Prípadne máte tipy na výlety s deťmi, kde sa neminie veľa peňazí?

jaskolka
23. máj 2022

Tak skutočne najmenej minies v tej prírode, výlet niekde na hrad, zrúcaninu, opekacka, ale keď píšeš, že nič také nemáte v okolí, tak zase len cestovať za tým.
Sú akcie, ako dní múzeí, galérii,yslim, že prvú nedeľu v mesiaci aj zadarmo vstup do hradov, ale neviem, či vás to láka.
Prejsť sa po meste, po pešej zóne, ale tiež sú tam lákadlá, ako zmrzlina, cukrová vata, popcorn a podobne
V podstate peniaze potrebujes všade s tým asi nič neurobíš.

sense
23. máj 2022

Áno na výlety chodíme, hlavne ale do prírody, aj keď bola menšia niekam do. Lesa, k rieke, nejakému jazeru. Neviem ako. Staré deti máš ale úprimne takému 2j-3j ročnému je to jedno pamätať si to. Nebude ci bolo v aquaparky, Zoo alebo na prechádzke v lese, ci hádzať kamienky v neďalekom potoku. Alebo na nejakej zrucanine

login1234
23. máj 2022

Ja si myslím, že zmrzlina na námestí v nedeľu popoludní môže byť krásny zážitok a nezruinuje vás to finančne. Deťom stačí pobyt na čerstvom vzduchu, zaujme ich všeličo.

pininka1
23. máj 2022

Nikdy na detoch nesetrim, aj preto nas dom v ktorom byvame nie je stale uplne dokonceny. Som toho nazoru ze zazitky s detmi su nenahraditelne nicim. Nasetrili sme aj na letnu dovolenku, hoci ist lietadlom je pre nas zatial utopia, ale aspon do chorvatska ideme a nie do apartmanu za 5,50, lebo ked uz idem na dovolenku, tak tam urcite nechcem byvat horsie ako doma.

zuzana9393
23. máj 2022

My budeme mat novorodenca cez leto, cize nic take velke tiez neplanujeme. Okrem toho staviame dom, cize penazi bude treba tam. Ale na nejake kratsie vylety, opekacky, zmrzlinu urcite pojdeme. Podla mna sa deti budu tesit aj z napusteneho maleho bazena.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
struhanka
23. máj 2022

1. nedeľa v mesiaci bezplatne:
- SNM – múzeá v Martine,
- Prírodovedné múzeum v BA,
- Archeologické múzeum v BA,
- Historické múzeum v BA,
- Hudobné múzeum v BA,
- Múzeum bábkarských kultúr a hračiek, hrad Modrý Kameň,
- Múzeum Betliar v Betliari,
- Múzeum Bojnice v Bojniciach,
- Múzeum Červený Kameň v Častej,
- Múzeum kultúry karpatských Nemcov v BA,
- Múzeum kultúry Maďarov na Slovensku v BA,
- Múzeum ukrajinskej kultúry vo Svidníku,
- Múzeum židovskej kultúry v BA
- Múzeum Slovenských národných rád v Myjave,
- Spišské múzeum v Levoči,
- Múzeum kultúry Chorvátov na Slovensku v BA,
- Múzeum Ľ. Štúra v Modre,
- Múzeum rusínskej kultúry v Prešove,
- Esterházyho palác, Vodné kasárne BA,
- Galéria insitného umenia Schaubmarov mlyn v Pezinku,
- Galéria Ľ. Fullu v RK,
- Kaštieľ Strážky v Spišskej Belej,
- Zvolenský zámok vo Zvolene.
- Múzeum SNP v BB,
- Národná kultúrna pamiatka Pamätník Nemecká,
- Národná kultúrna pamiatka Kalište,
- Stála expozícia v Múzeu Tokajíckej tragédie v Tokajíku,
- Slovenské technické múzeum KE,
- Múzeum dopravy v BA,
- Múzeum letectva v KE,
- Múzeum J. M. Petzvala v Spišskej Belej,
- Múzeum kinematografie rodiny Schusterovej v Medzeve,
- Kaštieľ v Budimíre,
- Hámor v Medzeve,
- História baníctva na Spiši v SNV,
- Solivar v Prešove.

PIKNIK: park v Budatíne, Turčianskych Tepliciach (majú tam rôzne tipy lavičiek slávnych), Sad J. Kráľa v BA...

Ľahšia turistika: rozhľadne+spojiť to s opekaním.

Hrad Veľký Šariš - krásne miesto na opekanie.

Prírodné kúpaliská, kde sa dá zložiť, deti sa výkupu, môžete si urobiť rodinný piknik, obed, grilovať.

Staré Hory - detský lesný chodník.

Výlety vlakom s tunelmi - bežné trasy, v lete, cez sezónu premávajú aj historické či špeciálne vláčiky.

V lete bývajú rôzne podujatia, tvorivé dielne pre deti, koncerty zadarmo.

viestta
23. máj 2022

Áno, budeme chodiť. Výlet sa dá spraviť aj lacno, netreba chodiť ďaleko, netreba chodiť do predražených atrakcii. Na Slovensku je veľa miest kde sa ísť aj zadarmo, nabaliť jedlo z domu a nejaký obed pre celú rodinu zas toľko nestojí.

lucik194
23. máj 2022

nepises ake stare mas deti a ani v akom okrese byvate.
pretoze v kazdom okrese nieco je, nejaka zaujimavost. neexistuje ze u nas nic nie je
......
na ba zarabam priemerne nevidim dovod deti ukratit o vylety, chodime stale

ivik4
23. máj 2022

U nas zmrzlina stoji 1,40 🤣🤣🤣 dobre im j*be ...
Ale k otazke,jasne ze budeme chodit a ani ziadne rezne medzi chleby balit nebudeme

katus87
23. máj 2022

Áno, budeme chodiť s deťmi, cez týždeň sú obe v škôlke a tak im doprajem aspoň víkendy 🙂 ale všetko starostlivosto vyberieme, jedlo si zvyčajne nosíme so sebou, lebo chodíme viac do prírody ako do miest, ale plánujeme už aj niečo väčšie keďže sú staršie, ale oni sú zlaté a tešia sa zo všetkého 🙂 viem, že je ťažká doba, ale deťom nechcem kaziť zážitky a radosť zo života 🙂

peter0123
23. máj 2022

@struhanka je to super, najbližšie sa chystáme do múzea SNP. Vlak majú predsa deti zadara, a nejaké sendviče na cestu spravím. Absolvovali sme takto niekoľko výletov.
Alebo aj bicyklom niekde blízko, za korony sme boli pozrieť jaskyňu, čo je vlastne iba 4m diera v zemi, či popri rieke a hľadali stopy bobrov potom hniezdisko volaviek popolavých.
Autorka, všade sa niečo zaujímavé nájde.

canis_lupus
23. máj 2022

Skús napísať, odkiaľ cca si a môžeme ti skúsiť poradiť nejaké tipy v blízkom okolí. Najdrahší aspoň u nás býva vždy benzín a reštika, ale ak pôjdete niekde blízko, tak fakt výlety na hrad, túra, do nejakého múzea, na kúpalisko (nie aquapark, ale klasika kúpalisko, pri nás v menšom meste stojí menej ako 5€ na osobu) sú úplne lowcost.
My chodíme niekam stále, pre mňa je to priorita. Radšej si nekúpim nejakú kabelku, oblečenie, nepôjdem ku kaderníčke...ako keby som nemala chodiť po výletoch 😃 Ale teda mám len 1 dieťa a príjem ako domácnosť máme cca 1700€, čo je dosť málo na dnešné pomery. Malému doprajeme všetko, ja keď som videla zmrzku za 0,80€, tak si hovorím, že keď tam pôjdeme, ja si radšej nedám 😂 Reštiky si vyhľadávam vopred, aby sme náhodou nevošli do nejakej, kde stojí pizza 12€. Prípadne samozrejme berieme jedlo so sebou, nejaké placky, cestovinový šalát... U nás taký lowcost výlet je ZOO v Spišskej Novej Vsi, máme to cca 25km, parkovať sa dá zadarmo, vstup do ZOO, prípadne aj na kupko celkom v pohode cena, na obed sme naposledy boli v bageterii na bagetu za 2€ 😂

ejanjelik
23. máj 2022

Ideme do Chorvátska. Celý rok drieme a tak zle není aby sme nešli. Uskromniť sa inde, na dovolenku mi nikto nesiahne. Týždeň spolu nás nabije na celý rok. Občas nejaký malý výlet aj na Slovensku. Lepší výlet ako hračka.

canis_lupus
23. máj 2022

Inak ešte mi napadlo, ak majú deti nasporené nejaké peniaze a veľmi by chceli niekam ísť, môžu si aspoň vstupné zaplatiť samé 😃 Môj syn za šibačku nazbieral pár desiatok € a strašne chcel ísť do dinoparku, tak sme išli, benzín sme platili my, ale malý zacáloval vstup aj suveníry, čo chcel 😂 Nechcel nič, len ísť do dinoparku, tak prečo nie 😅

martina1985ba
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mirkasmile
23. máj 2022

@struhanka 😁 vďaka za info o tých múzeách, minule som nad tým rozmýšľala, aspoň to využijeme 🙏🙏🙏

mimikarol
23. máj 2022

Áno budeme chodiť. Dokonca sa tento rok chystáme aj na dovolenku. Už dva predchádzajúce roky sme ju zrušili a takýmto tempom by sme sa nedostali nikdy nikde.

nikitta17
23. máj 2022

Jasne, ja stale hovorim,ze na vylety a dovolenky na toto je re mna najmenej luto dat peniaze, mas zazitok na cely zivot...my ideme do Talianska a navyse teraz este mas aj strašne lacne letenky takze treba vsetko sledovat a vyuzivat ako sa da a kedy sa da kym to, samozrejme,nepojde hore, vsetko sa da len to treba sledovay vyratat kde co a ako a ide sa 😉

stanulienkat
23. máj 2022

Áno budeme chodiť. Všetko síce išlo hore, ale nie tak, ako robia ľudia paniku. Myslím si, že aj priemerne zarábajúci človek si môže dovoliť ísť na výlety s deťmi. Dá sa ísť aj na výlety, kde neminiete vela peňazí. Ak vyslovene nie sú obidvaja rodičia nezamestnaní, alebo na inych sociálnych dávkach, nevidím dôvod ukracovať deti o zážitky a o detstvo. Asi si netreba robiť viac detí ako clovek dokaze uzivit.

ibrunova
23. máj 2022

Na výlet sa dá ísť aj vlakom, deti zadarmo 🙂 My sme nikdy nechodili na také výlety, že šup do auta, šup do auta, pomotáme sa a zase nazad šup do auta. Skôr vlakom na nejaké zaujímavé miesto, pokiaľ je samozrejme vlakom dostupné a potom túra, prechádzka. Jedlo so sebou, ale zase jedna zmrzka alebo niečo na chate sme si vždy dopriali 🙂

julie19
23. máj 2022

Ja som tiež na RD a teda toto leto plánujeme akčné … nakoľko som znova tehotná a budúce leto budeme mať malé bábätko tak vieme že budúci rok sa moc nepohneme … na dosť veciach sa dá “usetrit” … dovolenku letecky k moru sme si vybrali na teraz tento týždeň letíme a tým že je to ešte len “začiatok” sezóny tak nás vyšla cenovo veľmi fajn ;) oproti termínom júl/august by som povedala že polovične … ďalej plánujeme klasiku výlety do prírody ale aj do okolitých miest … cesta vlakom napr vychádza fajn, keďže deti do 6 rokov sú za 0€ a manžel pracuje na železnici takže aj on je za 0€, chápem že to nemá kazdy tak ale chcem tým povedatvze treba využiť všetky možné výhody ktoré máte … na niektoré atrakcie alebo miesta majú zamestnanci veľkých firiem napr zľavy 🤷‍♀️ Takisto napr asi pred mesiacom chodila členom tesco clubcard s kupónmi aj 50% zľava do AquaCity, platnosť ma do konca roka takže možno využijeme … ďalej keď mame niekam cestu tak si neplánujeme výlet “po ceste” napr ideme za svokrovcami tak skončíme aj na spišský hrad alebo do ZOO v SNV keď už sme tam a tu cestu by sme spravili tak či tak … ďalšia super vec … v lete bývajú rôzne jarmoky, trhy, kolotoče, slávnosti, program v rámci nejakého kultúrneho leta v meste a porobené… čiže zúčastniť sa môžeš za 0€ aj je to blízko a víra ist napr na bicykloch tak za cestu zas 0€ a za tu zmrzku a nejaký “suvenír” pre dieťa už toľko dám ;) … keď bola dcéra ešte úplne bábätko ale aj teraz v zime sme si robili napr výlet len tak že tu takým malým vlacikom “ančou” sme sa za 0,70€ lístok odviezli do rajeckych tepic, prešli sme sa s kočíkom v parku, nakŕmili sme na jazierku kačky chlebíkom, dali sme si v kaviarni “napoli” palacinky a s mužom po káve a zas sme išli ďalším vlacikom domov … bum trojhodinovy výlet do 10€ a mala keď už vnímala viac tak celý deň potom len kačičky a vláčik spomínala 🤷‍♀️😅 deťom stačí malo

mandzula
23. máj 2022

Vylety a dovolenky vnimam ako investiciu do rodiny a vztahov, je to super family building, takze, chodit budeme, kym sa bude dat.

nelka2121
23. máj 2022

prosím ťa, kde bývate, že nemáte v blízkosti žiadnu prírodu a musíte vycestovať?

evinqua
23. máj 2022

Určite budú výlety, dovolenky asi dve ako každý rok. Ak potrebujem šetriť, šetrím na inom - nekúpim si ja 3 nových topánok na leto ale iba jedny a hneď mam dosť na zmrzlinu na cele leto..to ma ani nenapadlo zrušiť dovolenku alebo výlety, keď tak, hľadala som lacnejšiu variantu napr.na Slovensku dovolenku nejdeme do hotela na tyzden za 1500 ale do penziónu za polovičnú cenu. A ako boli spomínané muzea zadarmo,príroda - vezmeš so sebou jedlo, ktoré by ste jedli aj doma, bicykle, celodenný výlet s cestou vlakom

lenka2710
23. máj 2022

Ja som tiež na RD, akurát minulý víkend sme boli na výlete s deťmi! Cez leto ideme tak dvakrát do mesiaca na výlet, veľa príbuzných ma v lete narodky, tak chodíme veľa aj na grilovacky! Plus mame chalupu a tam sme každú sobotu, teraz cez leto bez výnimky! Tak tie dve nedele väčšinou niečo naplánujeme, niekedy len raz do mesiaca 🤷‍♀️
Plus sme staršej zaplatili tábor, tak bude mať zážitky aj bez nás 😅 ale veru keď mi čašníčka dala účet za obed, som bola rada, že sedím, bo by ma isto vykotilo 🙈 druhý sok na benzínke, ale deťom sa páčilo a myslím si, že sa dá naplánovať výlet aj celkom lacno! Nejaký park s preliezkami pre deti, plus miesto na opekacku, napríklad! Nejaká zrúcanina hradu, my tu tiež nic také nemáme, musíme vycestovať, ale raz do mesiaca sa to dá zvládnuť napríklad

zuzks5
23. máj 2022

tak asi aj zalezi ze kam, ak sa niekam chystame tak si dopredu pozerame mozno aj ceny alebo co, ale zase ak chceme ist tak ideme 🙂 ved to su najkrajsie zazitky 🙂

galganka
23. máj 2022

Bicykel, vlak, autobus, na výlet sa dá ísť všelijako. S lepeňákom, koláčom z domu, limonádou a piknikovou dekou. Celkom som zvedavá, akú lokalitu napíšeš a aké veľké sú deti, lebo pre tie naše je mega výlet aj cesta vlakom do susedného mesta, trebárs len na zmrzku. Aj z toho je kopa zážitkov.

dada0902
23. máj 2022

My chceme aspon 2dnovy výlet cez mužovu dovolenku zoo dinopark co je tak ďalej aby deti neboli unavené s cesty a potom po okolí len k jazierku na rybačku a opekacky previesť sa vlakom nie sme náročný tiež radšej ušetríme nevie sa co nás čaká ale určite aspoň malé zážitky v rámci možností chceme dopriať deťom hlavne staršiemu ten sa zo všetkého teší

jana_eyre_2
23. máj 2022

Nás sa zatiaľ toto zdražovanie nejako netýka, finančné dobre vychádzame..

avšak mali sme už obdobie keď to bolo u nás fin.tazsie, výlety sme si nikdy neodopreli.. chodiť do prírody, do mesta nestojí nič, maximálne cestu (vlak je inak pre deti do 16r zadarmo keď im vybavis od 6r preukaz).. jedlo som bravala z domu, obedovali sme vonku, to čo som nabalila, brali sme deky, výbavu, učili sme sa o správaní sa v prírode, o zvieratách, lese - .. výborný tréning na korona obdobie, kde sme to dodrzovali naďalej.. nikdy sme nesedeli doma a túry boli vždy naše obľúbené.. stiahli sme si appku s trasami, kde sa ukaze ktorá je aká náročná, okruhy atď.. máme pochodene takmer celé malé Karpaty..

Keď sme chceli kultúru sli sme do mesta na prechádzku a pár € na zmrzlinu sa nájde vždy - môžeš si aj odkladať.. my dospelí sme si často veci odopierali, ale deťom sme občas čosi kúpili, či už lízatko alebo také čosi - malým deťom sa ráta aj to.. občas sme šli do múzea, tam nikdy nikto nebol, (vstupné je ok a ak je veľmi zle prvá nedeľa v mesiaci je zadarmo, ja tak ale nechodím rada lebo to je tam viac ľudí.. )

nežijeme ani dnes inak, naše výlety vyzerajú veľmi podobné, až na to, že deti sú staršie a častejšie im doprajeme aj niečo za peniaze, ale stále to neprehaname, hoci máme, nechceme.. lebo vieme čo je to nemať, či už z našeho detstva alebo z toho obdobia.. ale som presvedčena, že pre deti sú výlety a spoznávanie sveta jedna z najdôležitejších veci v živote.. je to čas s nami, naša výchova.. milujem výlety..

Chodievali sme aj na dovolenky vždy, ale inak ako má väčšina ľudí predstavu.. naše dovolenky milujem, ale doprajeme si stále rovnaký štýl ako keď sme nemali peniaze - čiže súkromný apartman, vlastne riešenie programu či jedla, stan a auto, chata v lese a výlety po okolí.. šetrili sme na to, aby sme mohli na pár nocí vypadnúť.. a deti majú spomienky, zážitky.. kúpanie v potoku, spoznávanie rastlín, vtákov, to je niečo pre nás.. hoci mi to nie každý veri, mám rada presne toto a nestojí to takmer nič..

Na foto je náš súkromný aquapark v 2019 😅 beriem to vždy ako príležitosť deti (a aj seba, info čo sa smie a čo nie poctivo zisťujeme) učiť o prírode o zákonoch, o pravidlách..