Som študent 5.ročníka vš (denná forma). Skúškové obdobie mi skončilo vo februári 2014 a keďže som nemal spravené všetky skúšky, tak som nemohol byť pripustený k štátniciam. Skúšky, ktoré mi ešte ostali môžem absolvovať buď už v máji, alebo opäť v skúškovom období v roku 2015. Stále mám status denného študenta vš a mám 24 rokov ( čiže som nedovŕšil vek 26 rokov). Musím teraz platiť svoje zdravotné poistenie alebo mi ho stále uhrádza štát?Moc ďakujem za odpovede.
no, záleží od toho, akú dĺžku štúdia budeš mať napísanú na potvrdení zo školy. Ak nadštandardnú, nesplníš jednu z podmienok, aby platcom bol štát. Sú tam tri podmienky: študent denného štúdia, pod 30 rokov, v štandardnej dĺžke. Tiež som dúfala, že platiť nebudem, keďže som spĺňala prvé dve podmienky, aj keď na doktorandskom internom programe, ale prekročila som štandardnú dĺžku štúdia.
Alebo keď, najlepšie je sa spýtať priamo v poisťovni 😉 veď stačí cez telefón alebo mailom..
Ahoj podla mna tiez nebudes platit odvody do zdravotnej poistovne. Iné by to bolo ak by si prerusil alebo zanechal studium. Nasla som nejake info o poisteni mrkni tu: http://studentskefinancie.sk/uzitocne/povinne-z...
🙂
Nie nebudeš. Platí za teba štát až do získania vš vzdelania druhého stupňa.
Štát je platiteľom poistného nezaopatrené dieťa; za nezaopatrené dieťa sa na účely tohto zákona považuje aj fyzická osoba do dovŕšenia 30 roku veku, ktorá študuje na vysokej škole najdlhšie do získania vysokoškolského vzdelania druhého stupňa, okrem externej formy štúdia, 30) poistencom štátu je aj v období prázdnin až do vykonania štátnych záverečných skúšok alebo do zápisu na vysokoškolské štúdium druhého stupňa alebo tretieho stupňa v dennej forme štúdia, ak zápis na vysokoškolské štúdium druhého stupňa alebo tretieho stupňa bol vykonaný do konca kalendárneho roka, v ktorom bolo získané vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa alebo druhého stupňa v dennej forme štúdia,