Dobrý deň, potrebovala by som poradiť ohľadom predaja bytu a následne platenia dane z predaja. tykat sa ma to bude až budúci rok ale mám v tom riadny guláš...
Ide o to: s otcom som uzavrela zmluvu o prevode vlastníckeho práva bytu 17.11.2010 (chce mať vždy všetko oficiálne)ale aj s vyplatením 50 000€ (vzala som si HU), otec byt zdedil r.2009,znal.posudok bol 54000.byt som zrekonštruovala - znal. posudok bol 87130€. všetky bytové úpravy boli však robené ešte keď bol otec majiteľ a samozrejme že bločky už ani nemám. tie by som si asi odrátať nemohla aj tak , však? vklad vlastníckeho prava do katastra bol 15.4.2011. trvalý pobyt mám
nahlásený od mája 2011. byt som nadobudla ako slobodná. pocas vlastnenia som sa vydala a stala matkou a t.č. som na predlženej rodič.dovolenke bez príjmu. to sa vraj tiež nejako zohladňuje. potrebujeme vacsi byt z toho dôvodu chceme byt predať(za takmer raz takú sumu) a kúpiť väčší. vlastníme ho 4 roky vzťahuje sa aj v týchto prípadoch to, že je to kupované od priamej rodiny? dalo by sa niečo spraviť aby som tú daň neplatila? poprípade byt darovala sestre a ta by nasledne predala? ak by mala môj znalecký posudok, tak by pri predaji az taký rozdiel nevznikol. A ešte jedna otázka,odvody do zdravotnej poisťovne sa platia len keď sa platí daň alebo vždy?
dakujem za rady
sestre by sa dan pocitala podla coho, toho aky bol znalecky moj znalecky? alebo z toho za co som ho ja "kupila" od otca?
Niekomu z rodiny darovať a nechať vyhotoviť znalecký posudok. Daň a zdravotný odvod by sa pri následnom predaji platili z rozdielu medzi predajnou cenou a cenou v znaleckom posudku.
No,tak v tom prípade by to bolo super,už keby sa bral do úvahy môj znalecký,ak by sa vyhotovil nový tak by som daň neplatila žiadnu.super.dakujem.
ale platíte 2x prevod a znalecký
Ešte mi napadlo.možno hlúposť. To že byt predám ale za presne tú sumu kúpim druhý sa nejak zohladňuje?akože mám príjem rovnaký ako výdavok,to sa neberie do úvahy? Nemali by sme problém počkať ale našli sme byt ktorý nám vyhovuje vo všetkých smeroch a o rok už bude asi fuč
bubik221, je jedna výnimka, v prípade, že si byt nadobudla pred 1.1.2011 (teda najneskôr do 31.12.2010) a zároveň si v ňom mala prihlásený trvalý pobyt najmenej dva roky pred predajom nehnuteľnosti tak si od platenia dane oslobodená.
a nemôžete ho na rok prenajať a po roku predať?
@bubik221 no ved prave, ked mas nakup 54 a teraz predaj 100, dan bude zo 46
ci ako 100tisicovy byt darujes sestre a ona ho preda? a dan 100-87?
Hmm ja by som od teba nekupila, lebo by mi to zavanalo spekulantstvom, vasa jedina normalna legalna moznost je zohnat si doklady o zhodnoteni bytu ak to teda chcete predat silou mocou
aha čítam lepšie a píšeš, že ste zmluvu síce uzavreli v 2010, ale vkladovať dali až v apríli 2011, tak to nič, škoda 😒
Zatiaľ vám všetkým ďakujem. Uvidíme čo vymyslíme. Ono sa nám to riadne zamotalo od začiatku. To som myslela že sa na mňa konečne usmialo šťastie.
Ozaj a to že som vlastne na rodičovskej mi ako pomôže? Rodičovský príspevok mi skončil v auguste 2014 teraz mam len prídavky.
že do 1901 Eur ak máš príjmy za rok tak daňové nepodávaš... a rodičovský nie je daňový príjem, ale príjem z predaja bytu by bol určite vyšší ako táto suma
Aha,no to určite 🙂
@bubik221 to, že by si sestre byt darovala, ti nič nepomôže..
ono totiž platí, že ak pri predaji bytu tebou by príjem z predaja nebol oslobodený, tak pri darovaní bytu sestre a následnom predaji ňou by si ona ako výdavok mohla dať len tú cenu, za ktorú si byt podľa znaleckého získala ty..
To by sa tým pádom bral do úvahy posudok a nie moja kúpna zmluva s otcom? To by bolo dobré.znalecký sa dal robiť pre banku, po tom ako som ho prerobila
No tak guláš ostáva stále :-/
ak nechcete platiť daň, treba počkať ešte rok
ak ho aj darujete sestre a ona ho následne predá, zaplatí daň ona
odvody do zdravotnej poisťovne sa platia len ak sa platí daň