Bude nám stačiť náš rozpočet?

emakiki
5. aug 2013

Ahojte, cca za pol roka budeme bývať sami...zobrali sme si hypotéku a kúpili byt... Budeme traja.
Môj manžel zarobí cca 650 e, moja materska je priblizne 197 e, to je dokopy 847 eur... ked odpocitam splatku uveru 160 e a nájom 140 e, minus este telefony a internet 25 e zostane nam vyse 500 e myslite, ze nam to bude stacit na stravu, obliekanie a pod. vydavky spojene s malou a chodom domacnosti? Plus mame dve autá, ale jedno chceme predat casom... Manzel chodi aj 3x do roka na sluzobky, vtedy zarobí cca 1200 eur k vyplate, ale to vobec nepocitam, lebo teraz ideme prerabat byt a vsetky nasetrene peniaze plus to co zarobi na sluzobke ide na prerabku...a potom ked uz bude byt prerobeny, chceme vsetky tie peniaze odkladat, aby sme po piatich rokoch na vyrocny den mohli splatit viac uveru, aby sa nam znizila dlzka splacania...
Co myslíte, bude nam tych 500 eur stacit?

lili235111
5. aug 2013

@emakiki myslim ze vam to bohato vystaci..kiezby sme sa mali aj viaceri tak dobre 🙂

sissy27
5. aug 2013

@emakiki no bude vám to musieť stačiť, asi tak... a teda neviem, ešte mi v tvojich výdavkoch chýba napr. elektrina (alebo je už zarátaná v nájomnom?), káblovka, plyn (to sú ešte naše výdavky súvisiace s bytom), poistky (my máme aj životnú / úrazovú, poistenie domácnosti), neviem, koľko vám mesačne zožerú autá (benzín, poistky, servis)... otázka je, či budeš kojiť alebo budete kupovať UM (to ani sama teraz nevieš)... ťažko to nejako vyrátať dopredu, ale v zásade sú ľudia, ktorí majú aj menej financií a fungujú a sú takí, čo majú viac a nevychádza im to...

xevulax
5. aug 2013

@emakiki bože, čo ja by som dala za 500 eur mesačne keby mi zostalo po odpočítaní výdavkov. My máme 300 eur mesačne na všetko, z toho musím malej financovať este plienky a Nutrilon a v decembri budeme z toho musieť vyžiť už 5ti, cakame dvojicky. To este len bude sranda..... No ale aspoň budem mať namiesto rodicaku zase matersku, tak bude kúsok lepšie, ale budeme musieť odkladať. A tó s manželom obaja zarabame super, ale bohužiaľ máme strašne vysoké splátky na všetko. Čo narobis, poviem ti, vyzijes z toľko koľko budeš mať. Budeš musieť. Ja tiež na seba nič nekupim a radšej malej kupim. Je tó ťažké, ale da sa. Po RD bude zase lepšie. Aj ked má tó štve akým štýlom žijú mladé rodiny. Aby si človek nemohol za 5 eur kúpiť tričko, lebo na tó nemá, je tó smutné. Držím palce a neboj sa, zvládnete tó. Sú an tom ľudia oveľa oveľa horšie.

mircalla
5. aug 2013

Najom 140 euro to akoze pokryva plyn, elektrinu aj dalsie naklady? To sa mi zda nejaky maly najom.. Ak budete mat nejaky neplanovany vydavok - pokazi sa auto, spotrebic? Co vylety, pripadne aspon lacnejsia dovolenka. Musis ratat aj s nepredvidatelnymi vydavkami.
Plus telefony a internat len 25 euro? To sa mi zda nejako malo. Co kablovka, koncesionarske poplatky, bankove poplatky, poistka na auto, servis auta, polatky za lieky, lekar? Tento vypocet nakladov sa mi zda strasne podhodnoteny, ved len na elektrine a plyne zaplatime podstatne viac ako 140 euro mesacne, plus byvame v byte, takze poplatky spravcovskej spolocnosti, plus internet, kablovka, konces. poplatky, poistky - nikde to to nevidim...

K plusom si mozes priratat este pridavky na deti.

No ked sa musi tak sa z toho vyjst da, ale podla mna tie naklady budu vyssie ako si opisala, takze by som realne ratala s menej ako 500 euro

matozazzo
5. aug 2013

@emakiki Urcite z toho dokazes vyjst, ale presne ako pisu aj ini, pocitaj s omnoho vyssimi vydavkami. Od seba - dietatko - manzela - oblecenie, strava, kozmetika, poistky, nepredvidatelne opravy spotrebicov, alebo kupa novych a rezerva, ak by prisiel manzel o prijem, odlozit si aspon na 3-6 mesacnych splatok. To sa mnohym nedari, lebo maju nizsie prijmy, ale s vasimi prijmami to pojde. Takze hned ako mozes, odkladaj si bokom nrezervu, na ktoru nesiahnes. Prerabka bytu a cokolvek okolo domu stoji rozpocet +25% navyse, s cim treba ratat. uz sme prerabali, pristavovali, rekonstruovali a vzdy to bolo tak. Takze ak mate peniaze na rekonstrukciu, treba pocitat s vacsim vydajom nez mate odhad a aby ste nesiahli na to, co mate ako rezervu v pripade "nudze". A do buducnosti, mozes znova otehotniet alebo vydaje na jasle, skolku, cestovanie... My davame takmer 100 Eur mesacne len na benzin... cast z toho sice manzelovi preplatia, ale ak nechcete len sediet doma (a to neratam len vylety, ale aj nakupy, navstevy), treba pocitat aj s tym 🙂

biancal
5. aug 2013

Myslím, že vám to v pohode vystačí 🙂 Záleží od toho, kto je na aký štandard zvyknutý, niekto vyžije zo 100e a niekomu nestačí 1000e 😀 ja osobne by som nevedela čo s 500e robiť 😀 Nám ostane po odpočítaní všetkých výdavkov na stravu pre nás 120e, platíme: podnájom 310e, uver 100e, telefony 5-7e keďže máme na seba volania zadarmo, muž čipovka na mesiac 20e, drogéria 20e, plienky 20e, UM 40e 🙂

emakiki
autor
5. aug 2013

@mircalla
@sissy27 no ja som to pocitala tak orientacne, aj tych manzelovych 650 je len orientacne, lebo on vacsinou zarobi viac, ale tych 650 je minimum co zarobi.. takze tych 500 eur co by nam malo ostat na stravu, oblecienie, drogeriu...by malo byt... malu nekojim, papa nutrilon komfort, ale doktroka nam ho predpisuje, takze ho mame za 5 e s tym ze nam vydrzi na 4 dni a plienky kupujeme vacsinou v akcii...a najom? no zatial neviem presne, este sme byt len kupili...ale do tych 150 by to malo byt uz aj z vodou aj elektrikou... plyn 5 e mesacne a na telefony, my vela neminieme ja mam 5 eur mes. a manzel niekedy do tych 7 e... a internet neviem aky budeme mat, ale asi ten najlacnejsi a ten myslim stoji 10 e mes., neviem ci som este na nieco zabudla... jaj auto no ked jedno predame tak poistka bude cca 80 e rocne a nafty minieme teraz vela, lebo byvame 20 km do mesta, tak ked potrebujem musim ist...ale ked uz budeme v meste, tak to bude manzel chodit do prace denne 12km tam a späť...auto je nove, takze opravy zatial by nemali byt potrebne.. ja uz auto potrebovat nebudem...co sa tyka liekov a lekarov, chorlavy nesmie...dufam, ze to tak aj ostane....
@xevulax no je to smutne, ale bohuzial taka je doba a my s tym nic neurobime...hlavne ze poslanci a podobne hovada nevedia co s peniazmi...

emakiki
autor
5. aug 2013

@matozazzo no v byte budeme mat vsetko nove, takze v zaruke a plus byt je uz teraz poisteny, aj na spotrebice...rocne 50 e... my zatial poistky nemame, to budeme riesit az casom... a co sa tyka setrenia, budeme odkladat vsetky sluzobky a po piatich rokoch nieco splatime banke a nieco si nechame ako rezervu...

martinkatinka
5. aug 2013

@emakiki máš perfektný rozpočet.... ak sa ti dá, určite si aspoň najnižšie stavebko, pomôže ti to pri šetrení... uvidíš po pár mesiacoch ako ti to vychádza a zariaď sa podľa toho...a ešte čo sa týka preddavkov na energie, daj si o pár eur vyššie, aby si nebola prekvapená nedoplatkami... veď potom ťa preplatok len poteší.

nibiru
5. aug 2013

@emakiki nechcem ta strašiť ale na lieky si enchaj rezervu mne mala chytila rotavirus nemocnica musela som si zaplatiť 50€ za stravu co som tam bola plus lieky ktoré brala ked sa zotavovala 40€ jednorazovo chytila tam pneumokoka a za 3 mesiace bola po sebe 3x chorá čiže menej by ma stála vakcina stačiť vám to bude podla toho čo je pre teba štandart či máš výlučne nove veci či ti nevadí kupiť v sekáči žijú aj s menej ja už nemám rp a malú mi nevzali do škôlky nemám ju kde nechať takže som doma na neplatenej a tiež proste musíme šetriť kde sa dá ale malej nikd nic nechýbalo.

sissy27
5. aug 2013

@emakiki 140€ mesačne za byt so všetkými energiami pre 3 osoby sa mi zdá strašne málo, aký veľký je to byt? aby ste neboli potom prekvapení nedoplatkom.... len pre porovnanie - my sme tiež 3, 3izbový byt a platíme 180€ mesačne bez elektriny a plynu (čo je ďalších cca 30€ mesačne)...

piacere
5. aug 2013

@sissy27 my platíme 170€ aj s elektrinou za 3-izbový byt, z toho 20€ je fond opráv, pretože si šetríme na zateplenie... po našetrení táto položka klesne, takže podľa mňa je to celkom reálna suma aj s energiami, pokiaľ bývajú v nejakom menšom meste napr. ... 🙂

Nad liekami a podobnými výdavkami by som si hlavu nelámala, nie sú to položky, ktoré potrebuješ platiť pravidelne - mesačne. Pokiaľ nežijete z "výplaty do výplaty", ale máte na účte vždy aspoň akú-takú rezervu, tak sa z nej dajú pekne nečakané výdavky zaplatiť a v nasledujúcich mesiacoch sa opäť došetria...

Rozpočet je to podľa mňa krásny, mnoho rodín žije z menej ako polovice, ako ostane vám 🙂

emakiki
autor
5. aug 2013

@nibiru my malu dame zaockovat proti rotavirusu to sme uz rozhodnutí, a co sa tyka oblecenia, ja nie som moc narocna ale v sekaci nikdy... a manzel ma oblecenia viac ako ja, takze s tym nebude problem...

emakiki
autor
5. aug 2013

@sissy27 ano, tolko za byt, je to dvojizbovy, 60m2... u nas su drahe byty a lacnejsie najomne ako napr. v Banovciach..lacne byty a drahe najomne... moj otec ma troizbovy a plati do 130e, ale zije sam...

mircalla
5. aug 2013

Ja este teda doplnim, zarabam 1250 euro v cistom, ale po odratani 510 euro za sukromnu skolku mi ani tych 750 euro nikdy nestaci a to mam este rodicovsky, platim vsetky stravu a vydavky na domacnost, neplatim auto, poistky....
proste vzdy je tam nejaka dovolenka, ideme sa najest von......som stale v minuse. Tento rok sme boli 4 krat na dovolenke, priznam sa, zrovna nesetrim, ked cestujeme
Obdivujem, ak niekto dokaze vyzit z takej sumy. Bola som cas nutena brutalne setrit a dokazala som to, ale to sme fakt nikam nechodili, pocitala som kazdy den, nakupovala som co najlacnejsie, ale dlhodobo si to neviem predstavit.

xevulax
5. aug 2013

@emakiki máte tó super, i nak poistky nemáte životné? My aj z toho mala kazdy mesiac musí, šetrenie na me šetriť na poistky na auta, tiež máme dve nedávno sme museli kúpiť koli deťom, aby sme sa pomestili a druhé má manžel, predať sa neoplatí, a hlavne malo zere. My zaplatíme úver 400, nájom 250, elektrina 35, plyn ani nerátam, telefóny, poistky 100, splátka na auto 100, plus čo šetríme na poistky čo sa platia raz ročne, tam dávame nejakých 40 eur. A zostane nám holý zadok. Ja si neviem predstaviť z čoho žijú ľudia, ktorí zarábajú menej. A tó sa nerozhadzujeme, ked sme chceli bývať tak musíme platiť. Je tó veru smutné ako mladí ľudia žijú. Ale ked sa vrátim do práce, tak zase bude oveľa viac financii a bude lepšie. Len teraz je tó o hubu. Neviem si predstaviť, ked mi decká ostanú na Nutrilone ako tó finančné zvládneme. My inak všetko nakupujeme dopredu, plienky, utierky na ritku, a podobne.... Vždy ked sú peniažky ich do deti investujeme, ked je akcia. Ale ty sa určite neboj, financii budeš mať dosť, ja tí este poradím, odkladaj si aj nejaké peniažky, myslím, že by si zvládla aj 100 eur ušetriť a môžte is na dovcu o rok 🙂 my sme tak boli, čo sa ušetrilo z materskej

biancal
5. aug 2013

@mircalla a kde pracuješ? aspoň v akom sektore? 🙂

nibiru
5. aug 2013

@emakiki ja druhé dám tiež ako bude ale ani to nezaručuje že nedostane iné vírusy ako adenovírus a podobne nám ich testovali veľa nakolko s prvých sa rotavírus nepotvrdil lekárka nám povedala že majú aj očkované deti tých vírusov je veľa známa má očkované obe deti a obe jeden bol očkovaný ani nie pol roka a dostali ich obaja ale našťastie nie také aby boli hospitalizovaný ja mám na lieky stále rezervu, máte pomerne malé náklady na bývanie takže podla mna v pohode vyžijete stále je to o tom čo je pre teba štandart.

biancal
5. aug 2013

@mircalla pozerám, že si z Bratislavy, my môžme o takomto príjme snívať (a to spoločnom) :(

matozazzo
5. aug 2013

je to dobre nastavene, len treba mysliet na rezervu... viem, o com pisem. Manzel zarabal krasne, ja som bola na materskej, kupili sme dom, rekonstruovali atd. A manzel prisiel o pracu, proste majitel skrachoval... a... mame vyssiu hypoteku, ale aj tak, peniazky sa minu raz dva a pokial si nenajde hned dalsiu pracu, vtedy moze nastat problem, alebo dlhodoba PN :( Kamoskin manzel spadol pri lyzovani, marodi uz skoro pol roka, a do povodnej prace sa uz nevrati, lebo ma hned vypoved... to su situacie, ktore nech nepridu, ale aby ste na nich boli pripraveni 🙂

lucinkab
5. aug 2013

no ja ked pojdem na matersku budeme mat cca500€ moja materska a mm 650 cize cca1150.. z toho najom (+energie)a uver 330€, telefony a tv 40€, auto poistka 120€ ...cize nam ostane okolo 600€ co je uplne super...no po materskej to pojde radikalne dole....preto sa snazim teraz vyplatit do decembra predcasne uver...co mam 2000€ este spomienku od byvaleho.... tazke setrim kde sa da a setrime na casy s babom aby sme boli zabezpeceny aspon na rok jeho veku...potom znova dopráce... 😉 obdivujem vás baby co vyzijete z 300€ cela domacnost.... nas na rodicovskej caka aspon 300€ v cistom snad..... plienky chcem látkove a ak sa podari chcela by som kojit a tam sa da tiez usetrit.... 😉

zuzanockamt
5. aug 2013

@mircalla to mas super prijem 🙂 ... ja zarobim nieco viac ako tretinu z tvojho prijmu plus rodicak (ale uz len do oktobra) a zijem 🙂 ... ale mam obycajnu statnu skolku 🙂

mamjka
5. aug 2013

náš spoločný príjem je cca do 600 eur mesačne....občas nejaký zazrak a príde niečo navyše....🙂
u nás to vyzerá takto: poistky ( 37+ 42+ 35) internet (17) mobily( 25+7) inkaso( 75) = (238) to je každý mesiac rovnaké...
poistka za auto mesačne (12,5) nafta cca mesacne mm chodí autom za prácou (80)
plienky cca 2 bal na mesiac ( 18+18 ) nutrilon (9,9 x6)

= (425,90) a to sme ešte nejedli, neobliekli sa.....

600-425,9= 174,1 všetko sa dá len treba chcieť a vedieť sa uskromniť.......🙂

fomarik
5. aug 2013

myslím, že z tých 500eur sa pekne dá vyjsť. My máme ešte menej a dá sa. Len treba vedieť ako na to. my našťastie nemáme žiadne požičky ani hypotéky..chváálabohu!!!!! Máme všetci traja poistky - cca spolu je to 100eur, jedno auto, mm cestuje za prácou 80km tam a 80 km späť( takže precestuje 120eur určite), káblovku platíme 1x ročne - v decembri- na rok dopredu, takže máme tri mesiace v roku zadara, telefony máme po 2X10 eur, internet 12eur, Sipo- 30 eur , nájom 120eur, poistka domácnosti, auta-to platíme samozrejme raz ročne + smeti, dan z nehnutelnosti.A malej sporíme na knižku každý mesiac jej niečo vložím.. na dovolenke sme boli prvýkrát tento rok s mm v Tatrách. sedem rokov sme nikde neboli...rozpočet nám to nedovolil. varím doma, nechodíme do reštaurácií. a ešte platíme komplet réžiu jedného neobývaného domu- ale tam je to na minimum poplatkov, kedže tam nik nebýva.

bosoriak
5. aug 2013

@emakiki Jedinu odpoved dostanes tak, ze si budes kazdy mesiac zapisovat svoje vydaje a na konci mesiaca zistis, kolko na co minas.
Inak je to o tom, co si dokazes odopriet a co uz nie. O dohode, napr. na zaciatku mesiaca vytvorit rozpocet a minat iba podla rozpoctu.
My tak fungujeme uz dlho, inak by sme boli financne zruinovani. Mame dve decka a na potravinach nesetrim, kupujem vacsinou kvalitne a vela masa (kvoli manzelovi) a miname len 400 eur mesacne iba na potraviny. Myslim si tiez, ze zalezi aj na tom, kde byvas. V mojom okoli (BA vidiek 😀) su potraviny dost drahe a preto sa snazim si aj dopestovat, co sa podari. Ak mas rodinu, ktora ta zasobuje domacimi produktami, tak nie je o com.

Pripajam velmi inspirativny clanok: http://delikatesy.etrend.sk/reci/ak-vam-dam-33e...

A samozrejme aj vsetko, co pisali predo mnou - auto je napriklad ohromny zrut penazi. Benzin, olej, opravy, garancky..

Pri rodinnom dome ide aj o zavaznejsie veci - ak sa poskodi strecha, mury, cokolvek, neexistuje na to fond ako v bytovke, ten fond si musite vytvarat sami.
Aby som to uzavrela - nebudete si nijako vyskakovat a bude to v pohode. V pripade neplanovanych vacsich vydajov ale moze byt problem, preto odporucam vymysliet vopred, co budete robit. Len ako krizovy plan. 🙂
Vela stastia.

mircalla
5. aug 2013

@biancal IT - informacne technologie
Zila som rok vo Zvolene, uznavam - plat bol menej ako polovica:((

mircalla
5. aug 2013

Zase aj ceny tu mame brutalne - nedavno tu boli dvaja znami z Anglicka a len pozerali, ake su ceny. My sme boli na dovolenke v Bystrej a tiez sme nechapali, najedli sme sa tam za menej ako polovicu. Ale to je tiez ako kde, znami su z Puchova, tym, ze je tam Continental, tak sli ceny riadne hore

emakiki
autor
5. aug 2013

@bosoriak lenze my teraz byvame u svokrovcov a platime im, za byvanie a stravu, tak neviem ako to bude ked budeme sami... ja viem na vareni usetrit, ale tu sa hrozne ,,nesetri,, svokra je strasne nepraktická a moj manzel si mysli, ze to nezvladneme financne...staci len trosku porozmyslat ale on to vidi tu, kolko penazi sa minie na domacnost a mysli si ze to tak bude aj u nas...ale ona vyhadzuje jedlo a kupuje stale sprostosti...mina na hovadiny a je nas tu 6 ludi a este sem stale chodi svagrinka s muzikom a malou, cize tu sa minie hrozne vela...

barcelona94901
5. aug 2013

@emakiki v pohode ,to zvládnete
ja poznám rodiny,čo žiju s deťmi v podnájmoch,u svokrovcov ,uver im nikto nedá,ani by nemali na platenie,práca je nestabilná ,minimálne mzdy
,v bytoch,domoch hrozné učty,nedoplatky,...ved voda , plyn,smetné,elektrina ..na Slovensku je všetko moc drahé ,potraviny máme predražené 😝 a dokážu vyžiť ,hoci od výplaty k výplate a nemožu si nič dovoliť..
čiže ak by si peniaze pekne zadelila ,ľavou zadnou to zmáknete,neboj a držím palce,niet nad sukromie 😉

dai
5. aug 2013

@biancal 🙂 inak ja poznam velmi vela ludi z uplnych zapadakovov ktori zarabaju nasobne viac ako priemer v ba - moj brat robi napr. auditora a teda uz ho robil naozaj v inych dedinach ale plat pod 1000 euro este nemal🙂 takze urcite sa da aj inde ak je clovek kvalifikovany a je po jeho praci dopyt ( a to uz nehovorim o podnikatelov - ja ked pridem do hladovej doliny z ktorej pochadzam a vidim tam tie auta a domy 🙂 )
z coho ale slovenske rodiny dokazu vyzit ja osobne pokladam za zazrak🙂
@emakiki myslim co tu citam ze este natom budete celkom ok a z tych 500 eur by ste to mohli zvladnut len netreba nakupovat somariny, ak mas od koho brat zeleninu a ovocie, urcite sa oplati... my napr. sice nie kvoli peniazom skor chceme zdravsie potraviny - berieme vajicka a maeso priamo z fariem - mame jednu pri novych zamkoch... jahnacinu napr. nam vozia z terchovej zo salasa za zlomkove ceny - krasne cerstvo zabite jahniatka😉 zajace a kurence sa snazime dostat z dediny kde maju dom moji rodicia etc. ... zeleninu, ovocie a dzemy nam zase dodavaju rodicia a svokrovci... my aj tak na potravinach minieme teda velmi vela na sk pomery ale viem ze keby sme odkazany na 500 euro tak by sme to nejako zvladli ( teda 500 po zaplateni vsetkych pevnych poloziek🙂 )