Ziju u nas , takze pre to ma to trapi. Ak jeden alebo druhy zomrie,
budem mat ja starosti co a ako,( s manzelom), a zalezi mi aby mali svoje peniaze z vdovskeho, ked su spolu 25 rokov.
Uz teraz su financne nic moc, je draha doba. a to su dvaja. ake dalsie nevyhody mozu vzniknut pre toho z nich, ktory ostane nazive??
Nie, podla zakonov SK nebude mat pravo na nic. Ani len na informaciu, ze zomrel. Ked su spolu 25 rokov, nech sa vezmu na obecnom/mestskom urade.
Nie, nebude. Logicky ona vdova nebude, jej nezomrie manžel, ale druh. Je jedno, koľko rokov a kde spolu žili.
Stále sa však môžu zobrať, jednoduchy obrad na matrike a hotovo
Skús sa im vyhrážať tým, že ak by niektorý ochorel, druhý nemusí dostať informácie, nebude môcť vybrať miesto kde ho pochova...viem, že je to trošku cez čiaru..
Na vdovsky dochodok ma narok pozostala manzelka. Ona je manzelka?
Nemá nárok na nič, sú ako susedia. Iba nejaký podiel na majetok, ak spolu žili v 1domacnosti.
Mojej kolegyni zomrel dlhoročný partner, nemala nárok na nič, ešte aj auto ktoré kúpili spolu,zhrabla jeho rodina .
Lebo ten trulo nebol ani rozvedeny, neriešil....tak aj pohreb ako psovi mu urobili len tak povrchne a ona ani nevie kde je uložený.
Na Sk nefunguje ani inštitút druh- družka,
@bethharmon88 ked nie su financne nic moc uz teraz, tak jeden rozhovor s nimi, mini svadba a mate po probleme.
A keď sa pýtaš na nevýhody keď zostane 1 z nich, budú mať majetok a príjem tak ako hocikto osamelý človek, slobodný, rozvedený. Každý len to svoje .
A vám môže zostať na krku aj nepokrvny jedinec, nielen svokra.
Alebo ste si istí že ho strpite aj keby svokra nežila ? Že má príjem aby ste sa zvládli postarať , prispievať mu ?
@bethharmon88 aj o tom je to manzelstvo. Vacsina tych co ten akoze papier nepotrebuju ani len netusia co ten papier vsetko obnasa
@bethharmon88 preco nie su zobrati ked su tak dlho spolu? to im do teraz nevadilo, ze nedostali ziadne info z nemocnice o tom druhom?
@sweet20 hm- je to moja svokra- taketo veci by mali trapit skor a hlavne jej syna ze s kym mama zije atd… , ked este nebola moja svokra, nemala som dovod do toho pchat nos. ale
zije u nas takze….
chlapik mal nejake dlhy, predpokladam ze preto nemali svadbu ( nema ziadny majetok, bankrot, oddlzeny statom - mam to preverene) , ja viem - super volba zo strany svokry 🫣 ale inac je to dobry chlap ( 10 rokov ho poznam)
dame to do poriadku, sadneme si nad to… pomozem s tym manzelovi. ako sa hovori - doveruj, ale preveruj.
Vsetkym dakujem za prispevok do diskusie, vsetky ste mi dali za pravdu co som si aj myslela.
zelam pohodovy vikend
@bethharmon88
Vdovske poberaju jedine vdovy. Ona je vdova, alebo co sa stalo s jej muzom, s ktorym ma tvojho manzela?
Lebo teraz zije s praitelom.
Priatel je vzdy cudzi clovek. Po frajeroch sa nepozberaju vdovske dochodky. Frajerov mozes mat naraz aj 10
@bethharmon88 a jej priateľ nejako horibilne zarába?
Ked nie su zobraty nárok na vdovske mať nebude.Ak by aj vlastil niečo ten jej priateľ v prípade smrti tiež by nemala nárok prva skupina su deti a manžel/manželka nie druh družka.
Ak bola predtým vydatá a ovdovela, zrejme poberá vdovské a nechce oň prísť, možno preto to dosiaľ neriešila. Ak vdovské nepoberá, nevidím dôvod, prečo otáľať so sobášom.
@sasa1310 nie nezaraba horibilne, preco sa pytas?? kvoli vyske vdovskeho?? atd… dalej ake su tvoje myslienkove pochody ???
@zmrzlinka2021 nie je vdova. obaja su par rokoc od dochodku. ale nikto nevieme dokedy sme tu , to sa tyka aj nas mladsich. mam rada veci vyriesene vopred ked sa da
@bethharmon88 kvôli výške vdovského. Ten sa odráža od dôchodku jej budúceho manžela.
@bethharmon88 nie, pretoze nebude vdova.
Nie, nebude mať nárok na vdovské, ak nie sú zobratí. Stále sa však, pokiaľ obaja žijú, môžu vziať…