Bude cena zlata stúpať?

21. jún 2024

Ahojte baby . Ktoré sa vyznáte prosím . Cena zlata bude stúpať či klesať ? Mám doma nejaké zlato rýdzosť ale len 585 to som zistila po gugleni že to je to najmenej hodnotné. Mám ho predať , založiť , alebo predať a ďalej investovať ? Ďakujem za každú radu . A nie , nie som sociálny prípad ale ani miliardár , rodinne zlato máme uložené , to ani neviem aké ma puncy, ale toto sú prsteň , náramok a náhrdelník , čo som si ja sama kedysi kúpila a už sa mi nepáči ani ho nechcem posúvať ďalej do toho rodinného zlata. Ďakujem

markusrasford
21. jún 2024

Cena zlata stupla

slovakboy
21. jún 2024

Posledne som zaregistroval informaciu, že cena zlata už klesá. Zlato má rôznu hodnotu v rôznych situáciách a v rôznych časoch. Napríklad v čase vojny klesá jeho hodnota voči hodnote v čase mieru, ale je niekedy jediné čo funguje, keď prestane fungovať ekonomika. V čase fungujúcej ekonomiky jeho hodnota klesá a viazanie meny na zlato ju dokonca brzdí a obmedzuje. Preto sa veľké meny odtrhli od viazania sa na zlato, lebo cena meny mnohonásobne prevyšovala hodnotu zlata ktorá ju kryla. Zlato ale bude mať vždy nejakú cenu. Menšiu, väčšiu ale nikdy nie nulovú a nikdy nie maximálnu. Proste je to mena, ktorá nehrdzavie a nezávisí na politike. No zlato nikdy nebude stále len rásť ako je to napríklad s umeleckými predmetmi a historickými artefaktami. Aj pri nich je riziko, že taký človek z pralesa neocení Picasa ale keď príde na to, že pre neho najde kupcu, tak ten Picaso bude mať vždy vysšiu a vysšiu hodnotu.
Zlato je jediný drahý kov v mendelejevovej tabuľke, ktorý je stály, neničí ho hrdza, je vzácny, nedá sa ho vyťažiť naraz veľké množstvo, tým pádom jeho cena výrazne nemôže poklesnúť, a preto je platidlom už minimálne 6000 rokov.
V čase vojny je lepšie mať zlomkové zlato. Malé kúsky, za ktoré si môžeš kúpiť chlieb. Nedáš tehličku zlata za chlieb. Pekár ti nevydá a necha si celú tehlu. V mieri môžeš mať investične zlato. Židia a a aj iní bohatší ľudia majú napriklad ukryté zlato pod švajčiarskymi alpami v hlbokých tuneloch a švajčiari tam majú aj malú modernú fabričku, ktorá zákaznikovi na požiadanie urobí zo zlatej tehly customizované mince napriklad s portrétom vlastníka. Je to odolné aj voči atómovým bombám a dá sa to velmi dobre vojensky chrániť. Švajčiarsko je vojensky skoro neporaziteľná krajina. Sorry za odbočenie od hlavnej otázky, ale to sú také zaujímavosti čo si pamätám z dokumentu o zlate, že ti môžu pomôcť pri rozhodovaní. Ja by som na tvojom mieste, ak nepotrebuješ peniaze, to zlato si odložil na horšie časy. Jeho cena síce bude aj klesať, ale vždy bude mať nejakú hodnotu a vždy bude likvidné.

rozculena
21. jún 2024

a koľko toho máš,keď chceš investovať?
Či len tieto 3 veci?prsteň , náramok a náhrdelník ,?
no z toho moc nenainvestuješ...predaj to v zlatníctve,možno nejakých 500 eur za to dostaneš

nevenka
22. jún 2024

@rozculena no neviem, podla vahy.
Ja som sa pytala raz v zlatnictve a ze to beru ako zlomkove zlato, jeden privesok uz fakt nechcem, nenosim a nebudem nosit a nema ani gram sa mi zda. No ze to bude (v tom case) okolo 30 eur mozno. Tak som sa na to vybodla. Mozno skor dat z toho nieco ine vyrobit. Alebo neviem.
Celkovo sa mi paci uz biele zlato a mam aj nejake dalsie veci zo zlteho, lebo proste mi to kupovali na take tie cirkevne sviatky kstni a tak. No a predsa to uz teraz nie je moj vkus. A nehodi sa mi to k pleti, som studeny typ.

domka222
22. jún 2024

@rozculena v zlatnictve dostane za to veľmi málo. Najlepšie predať niekomu ďalšiemu

duunlo
22. jún 2024

Cena zlata stale rastie a bude rast. Za posledne 3 mesiace narast o 7% a posledny rok o 21%. Jasne nie su to akcie, ze ti stupnu aj o 200% za kratky cas.
Ty ale nemas investicne zlato, ale len nejake macacie, to mozes kludne predat.

bubka7
22. jún 2024

Odniest do zalozne,v zlatnictve dostanes ovela menej.

hellwant
22. jún 2024

to nemas investicne, zato dostanes malo, fakt lepsie niekomu predat alebo zalozna. Do zlata sa inveztuje v minciach zliatkoch a tehlickach. Je to bez dane a nie v prstenoch a retiazkach. Tato cast skutocne sluzi len ako potesenie na nosenie a vytesovanie sa buducich generacii, ze mame zlato.
Neda sa to porovnavat s luxusnymi , znackovymi sperkami miliardarov a kralovskych rodin. To je nieco uplne ine. To su casto jedinecne kusy, plus cenu sperku robi aj historia( kralovske koruny a nahrdelniky) a aka vyznamna osobnost ho mala.

bubka7
22. jún 2024

@duunlo 585 nie je macacie zlato,ale 14karatove😀

duunlo
22. jún 2024

@bubka7 ano mas pravdu nie je to macacie zlato, tym je pyrit, ale proste nie je to 24 karatove zlato 999. Ja to tak nazyvam macacie, ze vela toho zlata tam nie je a hlavne ked ta retiazka, sperk ma samo o sebe hmotnost skoro nula nic🤣

rozculena
22. jún 2024

@domka222 no neviem,kto by to kúpil.....ja som mala rôzne potrhané retiazky,prstene,čo mi boli malé,náušnice,kde bola stratená tá druhá....odniesla som do zlatníctva,a za tie peniaze som si kúpila náušnice,

rozculena
22. jún 2024

@nevenka z tvojho doneseného zlata ti nič nevyrobia,vykúpia a za tie peniaze si buď kúpiš niečo,čo tam majú,alebo ti vyrobia na mieru.

misanthropicdann
24. jún 2024

Zlato bude z dlhodobého hľadiska vždy stúpať. Otázka je ci ma význam čakať, zlato dlhé desaťročia neprekonalo ani infláciu. Čiže po rokoch si ho síce predala s nominálnym ziskom ale hodnota peňazí bola v konečnom dôsledku nižšia. Osobne by som sa zlata v tejto chvíly rýchlo zbavil a peniaze investoval lepšie. Ale v prvom rade by som si nenechal radiť od ludi na modrom koníkovi.