BSM verzus hypotéka

peml
14. nov 2020

Ahojte, prosim Vás o radu. Ex manžel si ponecháva máš byť a ide žiadať o refinancovanie starej hypo kvôli navýšení hypo aby ma vyplatil. Názory sa rôznia... Potrebuje alebo nie k hypo do banky notársky overené naše spísané majetkové vyrovnanie? Chceli sme najskôr aby byt bol jeho a aj hypo a ja som mala peniaze a následne sme chceli odhlásiť mňa a spísať bsm keď bude po všetkom keďže ešte aj tak čakáme napr ako si rozdelíme ďalšie záväzky... Vdaka za pomoc

lienka.7
15. nov 2020

@peml ano, aj s overenymi podpismi.
Stanovite si v nej vzajomne vysporiadanie Vasich zavazkov a musi tam byt presne specifikovane co bude exmanzelove. Ak ta ma vyplacat, tak kolko, kedy, na aky ucet ma banka zaslat peniaze, tvoja povinnost podat zapis na kataster.
Mne to pripravil pravnik, aby to bolo v poriadku.

marseillefan
15. nov 2020

@lienka.7 len ona sa pýta, či to potrebujú do banky k hypo... podľa mňa nie

zaba21
15. nov 2020

@peml
Keď sa hypotéka použije na vyplatenie spoluvlastníctva, banka požaduje zmluvu o vysporiadaní BSM. Riešila som v Primabanke vyplatenie exmanžela hypotékou.

janka2501
15. nov 2020

Odo mna to banka pytala. Na zaklade toho ex daki prec pri refinanci s hyoo, a mna len zapisalali

zaba21
15. nov 2020

@marseillefan
Nemáš pravdu, keď je účelová hypotéka, musí mať banka zdokladovaný účel platby. Vyplácala som exmanžela cez hypo a peniaze mu poukázala rovno banka, zmluvu som musela predložiť. Takisto banka potrebovala zmluvu, keď sa cez hypo vyplácal spoluvlastník nehnuteľnosti.

lienka.7
15. nov 2020

@marseillefan ano potrebuju, nehadaj sa tu prosim ta. Dava sa to potom aj na kataster.

marseillefan
15. nov 2020

@lienka.7 kde sa podľa teba hádam?