BSM nehnuteľnosť a hypotéka

10. sep 2022

Ahojte, určite to už niekto niekedy riešil a pre mňa je to úplne nová vec, preto si idem po radu. S bývalým manželom momentálne riešime BSM, konkrétne sa jedná o nehnuteľnosť (dom). S bývalým sme sa dohodli, že ma ex vyplatí z nehnuteľností. Dali sme vyhotoviť znalecký posudok ktorý nám vyratal znalec na 200 000eur (jedná sa o novostavbu cca 4 roky). Trhová hodnota domu je okolo 300 000. Na dom je aj hypotéka ktorá viem že sa z celkovej sumy odráta. No a najhlavnsjei čo ma zaujíma je či ma ex vypláca sumou zo znaleckého posudku alebo z trhovej hodnoty domu pretože je to celkom dosť veľký rozdiel. Ďakujem za info.

draik
10. sep 2022

Odkiaľ máte sumu 300t e, že je trhová?

autor
10. sep 2022

@draik od realitného makléra a zároveň finančného poradcu. 300 000 eur je vraj hontnota za ktorú by sa dom okamžite predal.

judit47
10. sep 2022

Tomu nerozumiem ved znalecky posudok je vypracovavany na zaklade trhoveh hodnoty ako moze byt o tolko nizsi ved to je blbost?

matullienka
10. sep 2022

A si si istá, ze znalec ktorý vám nehnuteľnosť nacenoval nie je zaplatený tvojim ex? Nechce sa mi veriť, ze by bol taky veľký rozdiel medzi znaleckým posudkom a trhovou cenou. A za novostavbu cca4 roky, ved to sú teraz pálky ako svet

draik
10. sep 2022

V prípade sporu je rozhodujúci znalecký posudok, súd môže nechať vypracovať kontrolný.

autor
10. sep 2022

@judit47 znalec vraj ráta reálnu hodnotu domu (materiály, zariadenie atď) a trhová cena je cena za ktorú by bolo možné nehnuteľnosť napríklad predať. Ja sa tomu naozaj nerozumiem a preto som sem tu otázku položila.

judit47
10. sep 2022

Nie to nemas pravdu znalec bere do uvahy polohu dostupnost vybavenost…nas byt by mal cenu o 5000€ vyssiu(v case kupy) ak by sme nebyvali priamo pri krizovatke…

matullienka
10. sep 2022

Lenže aj znalec by mal prihliadať na momentálne trhové ceny nie,? Ved aj keď človek vybavuje hypotéku tak potrebuje znalecký posudok a pokiaľ by ohodnotili nehnuteľnosť na veľmi nízku cenu tak banka také vysoké úvery nedá

autor
10. sep 2022

@draik chceli sme sa z ex vysporiadať bez súdneho konania najlepšie. No ja bohužiaľ nemám finančné možnosti na to aby som sa sudila, som na rodičovskom príspevku a máme ročné dieťa. Ak má manžel vyplatí somou čo vychádza po odratani hypotéky cca 40tisic eur tak ja z dcérou sme bezdomovci pretože nemám ísť s ňou kam bývať a žiadnu nehnuteľnost si nekúpim.

matullienka
10. sep 2022

Prečo by ste mali byť bezdomovci, vždy môžeš ísť do menšieho podnájmu kým sa nedáš finančne dokopy. Ale chápem co tým chceš povedať. Každopádne ta podľa mňa chce odzubat a ten posudok si zaplatil

autor
10. sep 2022

@judit47 dom mame postaveny v najlukrativnejšej časti mesta, 2200 metrov štvorcových pozemok, 120 metrov štvorcových obytná plocha domu, chýba len známková dlažba a fasádnych náter. V meste je veľký problém nájsť na predaj nehnutelost, pozemky, byty. Väčší je dopyt ako ponúka.

autor
10. sep 2022

@matullienka realitný maklér tvrdí že v dnešnej dobe si znalci nedovolia výrazne nadhodnotit alebo podhodnotit nehnuteľnosť. Rozdiely môžu byť nie vysoké ale tu to očividne tak je. Preto som sa aj pýtala pretože mi to príde zvláštne tak aby mi to niekto uviedol na pravu mieru. Áno bezdomovci je trošku tvrdé slovo ale tak sa cítim. Ostala som na dcéru sama, bez peňazí a o chvíľu aj bez bývania. Z ex sme boli spolu 11 rokov a 6 rokov manželia no a pol roka po narodeni dcéry ma začal podvádzať, mňa šikanovať až som to nevydržala. Celé to vzniklo kvôli nemu ale mam pocit že už by som sa mala začať brániť.

konikkon
10. sep 2022

Myslím, že súd nebude zaujímať, čo hovorí nejaký realitak a ani nebude kalkulovať s hypotezami, či by sa dom za toľko a toľko predal. Preto sa dáva vypracovať znalecký posudok a to je to, čo súd zaujíma. Avšak, ak sa s ex dohodnete na inej sume, je to na vás.

autor
10. sep 2022

@konikkon takto to žiaľ vychádza v môj neprospech a ex podľa jeho tvrdení mi nebude chcieť dať ani cent naviac.

konikkon
10. sep 2022

Prečo si dom nenecháš ty a nevyplatis svojho ex? Ja by som nesúhlasila so sťahovaním. Nech sa odsťahuje on.

matullienka
10. sep 2022

@konikkon tak zrejme kvôli jej príjmu jej žiadna banka peniaze na vyplatenie nedá a nevedela by splácať hypotéku

danielahamar
10. sep 2022

Skús dat vypracovať ty znalecký posudok inému, aj ked si možno budeš musieť nato peniaze pozičať, ale stojí to zato si myslím, 100 litrov rozdiel je dosť. Aj ked právnik ti hovorí, že ak by to išlo na súd možno by bol aj další posudok.

autor
10. sep 2022

@konikkon on je teraz vo výhode že pracuje a ma z čoho dom financovať ja z rodičovského nemám šancu a hypotéku mi už vôbec nedajú. Jednoducho pre mňa je to celé zle a on je taky "charakter". Už teraz tvrdí ako je všetko jeho, ako nič nedostanem keď bude chcieť a je mu jedno že nemám ísť z dcérou kam bývať. To chce ešte zo sumy odratat aj auto ktoré mi chce nechať lebo vie ze ho potrebujem pretože ma dcera diagnostikovanu chorobu pohybového aparátu aparatu a často cestujem s nou k lekarkm. Podotýkam že všetok majetok sme nadobudli počas manželstva.

autor
10. sep 2022

@danielahamar ja nemám už ani od koho požičať. Už mi požičali na právnika kvôli rozvodu a takto to nejde donekonečna.

danielahamar
10. sep 2022

skusila by som este, však potom im vrátiš, peniaze dostaneš, len je otázne kolko, aby si potom nelutovala, že si mohla spraviť viac pre svoju dcéru, lebo myslim, že to robíš hlavne pre nu

autor
10. sep 2022

@danielahamar hlavne kvôli dcére aby som ju mohla dôstojne vychovávať a aby mala aké také bývanie. Príde mi to celé nespravodlivé. Dom sme stavali pre nás a pre deti ktoré tam mali vyrastať a teraz si tam chce nasťahovať mladú frajerku a je mu úplne jedno co bude s nami. Nechcem byť hysterka ale toto je pre mňa a dcéru strašne blbá situácia a neviem si akosi poradiť co ďalej a k tomu ten znalecký...

lalala94
10. sep 2022

Poradiť veľmi neviem, ale podľa mňa pokojne môže byť trhová hodnota rozdielna od tej, ktorú dá znalec a môže tam byť veľký rozdiel. Min. rok sme riešili refinancovanie úveru, dali sme si robiť znalecký posudok - 3-izbový byt v novostavbe s garážovým státím + pivničnou kobkou v meste - podľa znaleckého 215000€, trhovo by sme to ale určite predali za min. 270000€. Keď som sa vtedy rozprávala so znalcom, hovoril, že tie ceny sú úplne bežne rozdielne. Toto si dobre over možno s nejakým právnikom ako to bude v tvojom prípade, lebo 100000€ rozdiel je veľmi veľa obzvlášť, ak máte na dome hypotéku.

danielahamar
10. sep 2022

no máš 3 možnosti, prijať to, čo ti navrhuje a z toho budeš platiť nájom, druhá, dať urobiť vlastný znalecký, ale rátať s tým, že on bude skákať 3metre a od radosti to určite nebude a tretia, dať to rovno na súd a súd rozhodne, kedže sa neviete dohodnúť

autor
10. sep 2022

@lalala94 takto nejako to aj mne vysvetľovali ze sa to stať môže ale až taky veľký rozdiel sa mi jednoducho nezdá. Pravidelne pozerám inzeráty a za 200tisic u nás predávajú 30 ročne domy alebo 4 izbové byty.

autor
10. sep 2022

@danielahamar zatiaľ s ponukou neprišiel len s tým ako vyšiel znalecký. Tak som ho žiadala aby mi ho priniesol k nahliadnutiu a vyjadril sa mi co mi chce ponúknuť aby som ďalej vedela riešiť právnikom ci to co ponúka je pre mňa výhodne aby som sa nenechala oklamať. Ak to podám na súd že sme sa nedohodli je to strasne drahé, platia sa 2% z celkového majetku pre začatie konania a len znalecký zo súdu sa pohybuje okolo 1000eur takto nás stal " na vlastnú päsť " 250eur.

danielahamar
10. sep 2022

Ja viem, brat sa nedávno rozvádzal, len sa dohodli bez súdu a napr. on by mal skôr opačný problém, že dom má reálnu hodnotu vysokú, ale tým, že je v zapadákove nie je šanca ho za tolko vôbec predať a kedže ho staval pre nich na 100rokov, tak nešetril pri stavbe. Takže rozhodni sa správne hlavne

autor
10. sep 2022

@danielahamar ťažko povedať čo je správne rozhodnutie keďže mám veľmi obmedzené možnosti.

lilope
10. sep 2022

@autorka ak si 100% presvedčená, že váš dom má omnoho vyššiu hodnotu ako tých 200 tisíc, tak si rozhodne požičaj peniaze na nový znalecký posudok, muž ťa pravdepodobne chce obabrať. Nepíšeš kde bývaš, ale jedná sa o mesto a pri tak veľkom pozemku v meste s novostavbou 4 roky silno pochybujem, že má tak nízku hodnotu. U nás na dedine pri Žiline sa 35 ročné domy v pôvodnom stave so záhradou 800 m2 predávajú za 200 tisíc a 3i byty za 170 tisíc, na dedine! Preto sa mi tá tvoja cena nehnuteľnosti nezdá. No v 1. rade si vyžiadaj k nahliadnutiu ten vypracovaný posudok, či muž neklame, keď ti ho neukázal.

kaktusik007
11. sep 2022

a preco ten dom nepredate, nevyplatite hypo a nerozdelite na polovicu peniaze?

trvaj na vyplateni z trhovej ceny

ono ak neuzavrues dohodu o vyporiadani bsm, nehnutelnost po 3 rokoch budete mat v spoluvlastnickom podiele 1/2... teba vyporiadanie bsm netlaci, to ex chce s tebou vybabrat.

si predstav situaciu - suhlasis s vyplatenim z 200 tisic, dostanes pises 40- cize hypo je podla tohto 120 tisic..... a on ten dom ked nadobudne hned preda za 300 - tebe dal 40, 120 vyplatil hypo a uuuups, 140 tisic vo vacku.

nesuhlas, obrn sa, vydrz tento natlak.

deginko
11. sep 2022

Znalecký posudok je naozaj reálna hodnota nehnuteľností...ale trhová cena je vždy vždy vyššia....ale či až o 100.000€ nvm ...takých 40.000 -50.000 navyše je ok ..je síce doba,jedy ceny brutálne narástli na maximum...ale takisto aj úroky na hypoteke...čiže ľuďom sa aj dosť znížil finančný limit na kúpu nehnuteľnosti...a teda aj keď si realitak myslí ako predá za 300.000 realita môže byť taká,že to nik nekúpi lebo NATO ľudia už vďaka hypo nemaju