Ahojte. V blízkej dobe ma čaka rozvod, chcem sa opýtať na jednu konkrétnu záležitosť. Teda ja ešte ako malé dieťa som dostala darom byt od rodičov, prepísali ho na mňa. S mužom sme sa vzali, on mal, splácal a doteraz spláca dlhy vo výške jedného platu. Krátko potom ako sme sa zobrali, keďže sme nemohli čerpať hypotéku kvôli jeho zadlženiu, som byt predala a obratom som kúpila starší dom. V tom čase v danom byte býval aj môj ocino, ktorý s predajom súhlasil. Kúpa domu teda nastala už počas trvania manželstva, ale dom bol kupovaný len výlučne z mojich peňazí, teda z bytu, ktorý som nadobudla pred manželstvom.
Na katastri som ako vlastnik len ja, taktiež na kúpnej zmluve. V dome žiadne veľké rekonštrukcie nenastali, len nevyhnutné záležitosti. Mam všetko napísané. Manžel tvrdí že dom patrí do BSM, a však keď som to riešila pred časom, zistila som ze v tomto prípade dom do. BSM nespadá. Manžel má nárok na polovicu sumy za rekonštrukciu, pripadne zariadenie, ktoré boli vynaložené počas manželstva. Manžel však tvrdí, že sa to pred krátkym časom zmenilo a dom už po novom teda patrí do BSM, v našom prípade a ma nárok na polovicu. Nastala skutočne takáto zmena? Samozrejme zo budem konzultovať s právnikom. Píšem len informatívne, či mi vie niekto poradiť. Ďakujem.
@evaachesa my sme to tiež riešili, keď sa mama rozvádzala, u nás babka s dedkom podpísali prehlásenie koľko penazi poskytli mame na kúpu domu, a ta čiastka sa odcitala z BSM... Veľa stastia
@martamasarova ďakujem. Moja mamina nám ešte prispela sumou 25000€, predala garáž a to sme využili na tu nutnú rekonštrukciu opravu. To riešil manžel, doklady nejaké boli, ale určite nie v takejto sume dokopy. Co sa robilo už časom, to sú tak mesačne položky okolo 100 niekedy do 200 euro.
@elizabet173 tak samozrejme mam zmluvy.
Máte pravdu.
Nedošlo k žiadnej zmene.
Som zvedava ako dopadnes. Drzim palce a daj vediet. Tiez som mala prvy byt ktoreho predaj tvoril 2/3 vysky sumy z novej kupy vacsieho bytú ku ktoremu sme uz dolozili spolocne a boal som s detmi doma na materskej a ked sme sa rozchadzali, tak vsetko uz vraj bolo jeho a aj srdce a dusu do toho chudak dal. V ramci zachovania dusevneho zdravia som suhlasila na vyplatenie polovice a odisla som.Niektory chlapi su penkni hajzlici.
Pravnu radu si uz dostala, nema narok. Keby si ale bola muz a naopak mala vlastne byvanie. A neprepisala ho uz davno na teraz coskoro ex a samozrejme by si musela vyplacat z polovice. Uz by ta tu zeny zozrali, aky si sebec. 🙂
Máš pravdu ty, aj máš doklady že byť bol pred sobášom tvoj a dom kúpený za predaj tvojho bytu je v tej sume, nepatrí do BSM.
Dráčik je právnik, dobre ti poradil. Dom je tvoj a muža nechaj v tom omyle, nech ti zatiaľ nerobí problémy. Všetky doklady si radšej schovaj niekde na bezpečné miesto mimo domu. BSM budete riešiť až po rozvode, je na to čas do lehoty 3 roky po. Až po rozvode môžeš muža požiadať o odstahovanie, ak neodíde sám dovtedy, alebo vypratať súdnou cestou. Potom vytiahni svoj tromf, že dom je výlučne tvoj.
Ja mam len 1 otazku:
Brali ste si cloveka s dlhmi preco ste si pred svatbou nezuzili BSM? Ano je to vase ale zial budete to musiet dokazovat co zase zaberie cas,peniaze. A to chrapunstvo cloveka je neskutocne...😭
Namiesto podakovania ze x rokov ze mal kde byvat chce vas oje... Drzim palce.
@vlado818 pred svadbou sa nedá zúžiť niečo čo ešte neexistuje. BSM vzniká až dňom sobášu.
A napr.bezne to nikoho nenapadne, nerieši, veď láska. alebo po sobáši sa zadlžený partner vykrúca a nechce
Mňa tiež zarazilo že svadba s takto zadlženým chlapom.
Dokazovanie bude pomerne jednoduché. Dôjde k nemu až keď po rozvode expartner bude žiadať vysporiadanie. Autorka mu doporučene odpíše že dom bol zakúpený výlučne z jej majetku, darovaný vtedy a vtedy. On buď sklapne alebo môže podať návrh na súd. Poplatok platí iba on, z hrubej ceny domu o ktorý sa chce súdiť. Autorka na súd predloží dokumentáciu, vyhlásenia svedkov, a súd rozhodne v jej prospech. On môže otravovať, ale to aj keby dom nebol ,len tak z pleziru, lebo odíde s holou ri..., lebo ego.
Tvoj muž na dom nemá nárok, len na to čo ste do neho investovali počas manželstva (polovicu z toho)
Ak muž chce polovicu z toho, čo ste do domu investovali počas manželstva, ja by som s právnikom riešila to, žeby som chcela polovicu z toho, čo sa počas manželstva investovalo na splácanie mužových dlhov. Pretože píšeš, že sa platia dlhy vo výške jedného platu. Čiže jeho príjem išiel celý na splácanie, ale za manželstva bol jeho príjem už spoločné peniaze, ktoré išli na splácanie jeho dlhov spred manželstva. Toto by som s právnikom určite riešila.
Pocas manzelstva ti s nicim nepomohol lebo mal dlhy, a este sa ides s pravnikom radit ako uchranit vlastny majetok. Brutal. Presne pre toto si treba nie 2 krat ale 2000 krat rozmysliet s kym idem do manzelstva a pripadne s kym mam deti. Vela ludi sa takto zial popali.
Opýtaj sa v skupine Právne poradenstvo. Tam sú aj právnici. Držím palce. 🍀