Brigáda a dane

polopate7
4. feb 2016

Ahojte 🙂 Keďže týmto veciam absolútne nerozumiem keďže v škole vám síce vysvetlia ako sa počíta neurčitý integrál ale o skutočnom svete nemáte šajnu obraciam sa sem 🙂 Dúfam že mi to niekto z vás trošku polopatisticky vysvetlí
Našla som si brigádu z ktorej by som popri škole chcela vyťažiť čo najviac aby som si čo najviac mohla ušetriť. Je to flexibilná práca takže to kolko zarobím závisí odo mňa (ako často budem ochotná pracovať)
Povedali mi že zo sumy ktorú zarábam za hodinu mi tento rok nebudú strhávať daň keďže mám nárok si uplatniť nejaké oslobodenie od daní pre študentov či ako sa to volá :D fakt sa nevyznám. Avšak povedali mi že to tak bude len ak neprekročím určitú sumu za mesiac (200 eur)
Chcem sa teda opýtať ako to vlastne funguje. Viem že ročné nezdanitelné minimum je nejakých 1906 (?) eur . takže to znamená že ak zarobím za rok viac ako túto sumu musím podať daňové priznanie a následne mi strhnú daň? + povedzme že zarobím 2500 eur..strhnú mi daň za celú sumu alebo len za 2500-1906 eur?
Fakt si pripadám uplne mimo pri týchto veciach vôbec tomu nerozumiem :( mám pocit že tento systém je strašne zložitý :(

ellca123
5. feb 2016

ak by ti aj strhli dan,nasledujuci rok si podaj dobrovolne danove priznanie a dan ti vratia

oliva276
5. feb 2016

Nezdaniteľná časť dane je vo výške 3803,33 eur za rok. Len ak túto sumu prekročíš, budeš platiť daň z rozdielu medzi zarobenou sumou a sumou 3803,33 eur. Ak ti nejaká daň bola stiahnutá, podáš DP a daň ti vrátia.
Zdravotné poistenie ako študentka neplatíš vôbec, si poistenec štátu. Sociálne poistenie - v prípade, ak zarobíš do 200 eur mesačne, neplatíš žiadne, len zamestnávateľ za teba odvedie úrazové a garančné poistenie, ale to ťa nemusí zaujímať. Ak zarobíš viac než 200 eur mesačne, sociálne odvody musíš zaplatiť.

polopate7
autor
6. feb 2016

ďakujem za pekne vysvetlenie 🙂

mimi36
14. dec 2017

@oliva276 prosím ťa odpovedz mi ak tomu rozumieš....
Syn pracoval na dohodu ako študent cez prázdniny tohto roku- zarobil 360e - ako máme zaplatiť socialne odvody a do kedy? platí ešte niečo?

a ešte pracuje teraz od oktobra do 20, decembra - odvody z tohto príjmu má do kedy zaplatiť?

vôbec sa tomu nerozumiem, ak mi viete pomôcť tak mi to vysvetlite polopate, veľmi pekne ďakujem mirka.

maria123
14. dec 2017

@mimi36 tu mas nieco,si pocitaj https://studentskefinancie.sk/poradna/brigady-a...

mna by to tiez zaujimalo,dcera vysokoskolacka zacala v novembri brigadovat,ma dohodu na rok,flexibilna prac doba...odvody by za nu mal platit zamestnavatel-socialne,zdravotne,s danou neviem,ako to je,este nemala vyplatu---

majusqa77
14. dec 2017

@maria123 s danou zavisi, ci podpisala vyhlasenie, alebo nie
@mimi36 treba pozriet vyplatnu pasku. tam by mal mat vsetko strhnute