POPROSÍM PREČÍTAŤ CELÝ TEXT ĎAKUJEM 🙂.
Dobrý deň,
Dňa 8.9.2023 som požiadal nebankovku Home Credit o revolvingový úver v sume 400€ s dohodnutou splátkou 40€ mesačne. Úver mi aj schválili, všetko bolo v pohode. Dňa 3.10.2023 mi prišiel mesačný výpis kde bolo všetko zrozumiteľne napísane: úroky za mesiac september -7,54€, stav účtu -7,54€. Toto som ešte chápal. Dňa 16.10 som uhradil splátku v sume 40€, stav účtu som mal 32,46. Áno toto som chápal. Ďalej dňa 23.10.2023 som požiadal o navýšenia rámca v sume 7500€, ktoré mi aj schválili - zmenila sa len minimálna splátka na 259,13€ (z toho už som sumu 400€ vyčerpal), takže som si poslal na účet 7100€. Dňa 3.11.2023 mi prišiel mesačný výpis kde som mal na účte 32,46€ a mínus úroky 62,18€. Stále som chápal, na účte som mal -29,72€. Dňa 15.11.2023 som poslal splátku vo výške 260€. Stav účtu bol 230,28€. Všetko v pohode chápem stále. Od 25.11.2023 - 29.11.2023 som tých 230,28€ skoro minul, ostalo mi tam 2,66€. Dňa 30.11.2023 otvorím aplikáciu a mínus 182,57€ za úroky za mesiac november a tuto som sa už zamyslel a nechápal som, že čo to môže byť. Dňa 3.12 mi prišiel mesačný výpis a tam bolo stav účtu -179,91€ (mal som tam 2,66€ - 182,57€ úroky) a nechápal som prečo taký vysoký úrok, či to je nejaký poplatok alebo fakt neviem čo to môže byť. Otázka znie máte niekto podobnú skúsenosť alebo vedeli by ste niekto, že čo to môže byť? Ďakujem za každú radu a odpoveď.
Na záver by som chcel podotknúť, že pracujem v nemecku a zarábam okolo 2500€ v ČISTOM mesačne, takže u mňa nieje ten problém, že ho neviem platiť ale problém je tam že proste nechápem ten vysoký úrok.
Ďakujem a prajem príjemný večer každému 🙂.
ake su podmienky uveru? revolvingovy uver je predsa ako povolene precerpanie/kreditna karta - zda sa podla toho co pises. ze platis urok za dni, ktore ho cerpas, takze pri takejto urokovej sadzbe ak si mesiac cerpal 7500€ mi suma, ktoru spominas skratka pride, ze to je urok 🤷♀️ a samozrejme je ine platit urok zo sumy 400€ a ine zo 7500€ (tym previedol som si na ucet realne myslis, na nejaky osobny ucet = od tej chvile cerpas cely ramec) ale mozem sa fakt mylit, neviem, co je to za produkt presne, nepoznam jeho podmienky
skus pripadne napisat sem do poradne, urcite ti poradia viac alebo idealne zavolaj do Cetelemu, nech ti to vysvetlia
no napr. pri kreditnej karte (co je tiez revolvingovy uver) sa pocita vycerpana suma x sadzba x pocet dni / 36000, co v tvojom pripade napr. 7500 x 29.9 x 30 / 36000 = 186€ (cca. to je tak na hrubo, su totiz viacere v zasade ale podobne vzorce) a preto mi to napadlo, ty si sa na to pozeral ako na splatkovy uver = mam istinu, splacanie x rokov pri kontantnej mesacnej splatke, pri revolvingovom uvere ak cerpas, tak ta sadzba je jednak vysoka a tym, ze si cerpal aj tu splatku, ktoru si tam poslal, tak na urok "neostalo" a predpokladam, ze tam nie je ziadne bezurocne obdobie, ako ma kreditka ale vravim, detaily neviem, len mi to cca. plus minus autobus sedi takto
@adamb77 vymyslela som si (srandujem), napisem ti, co aj do spravy uz som ti napisala
je to univerzalne pouzivany vypocet pre debetny urok a 36000 je 360 dni x 100 (kedze si tam pouzil percenta urokovej sadzby vo vzorci tak to musis "premenit"😉
a este preco 360 - pri kreditnom uroku sa berie do uvahy 365 dni (aby banka vyplatila menej v neprospech klienta), pri debetnom uroku sa pocita s 360 dnami (opat, aby klient zaplatil vyssi urok, cize opat v prospech banky)
skus pripadne kusok pogooglit, najdes k tomu x clankov ako sa pocita debetny urok
@adamb77 mozes to splacat akoukolvek splatkou od tej minimalnej po celkovu vycerpanu sumu, hlavne necerpaj opat ak to chces splatit, zaznam do registra pojde ak budes mat precerpane do nepovolenej sumy (co si mal, kvoli tomu uroku) a nad isty pocet dni (neviem ako to ma Cetelem), takze by som to dorovnala, potom splacala minimalne v stanovenej vyske tych minimalnych a hlavne uz necerpaj, inak sa ti to bude opakovat zasa a teda priprav sa, ze relativne dlho budes splacat hlavne urok - lebo ak zo 400€ bude 150 urok (jasne bude nizsi a nizsi ako sa bude zvysovat splatena suma)
Zobral si nevhodny typ uveru, splacanim nizkou splatkou im budes splacat hlavne uroky a istiny iba minimalne, nezabudni este aj na to, ze nesplatena cast sa ti uroci pri dalsom mesiaci znovu. Ja som kedysi kreditku homecredit pouzival iba tak, ze som vyuzival bezurocne obdobie, cize do 10 dni v nasledujucom mesiaci som uhradil celu sumu plus par eur naviac a oni mi este davali nejaky smiesny cashback urok, cize som na tom ziskaval. Vydrzali to rok, potom mi oni zaslali vypoved zmluvy 🙂 Ich kreditku som vyuzil vsak aj pri platbach v azii, lebo mBank karta mi tam nefungovala. 🙂
ze aj dalsi mesiac zaplatis velmi podobny urok - teraz zaplatis urok zo 7500, ktore cerpas mesiac, posles 400€, polovica padne na urok, polovica na istinu (priklad), takze budes dalsi mesiac platit urok zo 7300 atd. - teda nesplatena istina sa stale uroci
ano alebo to prefinancuj vyhodnejsie urocenym produktom (napr. klasickym spotrebnym uverom) a splat jednorazovo predcasne
@adamb77 ano, cim skor to splatis, tym menej preplatis a mozes oslavovat. 🙂 Ono to pocitanie je dost zlozite a ja niesom dobry matematik, aby som ti to vedel lahko laicky vysvetlit zial. Ale jednoducho je to tak, ze kazdym cerpanim z toho uveru ti vzniklo nove uverove obdobie pre danu sumu, ktore je urocene a kazdou splatkou sa doplna istina od najstarsieho vyberu.
ďalej úverové podmienky: RPMN 34,4%, ročná úroková sadzba 29,90%, min. splátka 259,13€, úverový rámec 7500€