Bankový účet v Českej republike

astika
4. aug 2022

Dievčence, poraďte, dcéra bude od septembra študovať v ČR a rozmýšľame o zriadení bankového účtu tam, aby to bolo jednoduchšie z hľadiska platieb. Tu na SK má Tatrabanku. Ktorá banka v ČR by bola najvhodnejšia? Či je to jedno? A ešte k poisteniu- je potrebné ju poistiť?
Vďaka za rady.

viera321
4. aug 2022

ČSOB banku odporúčam, prevod platieb zo slovenského účtu na český sú bezplatné, poistiť kvôli čomu???

ak_tak0202
4. aug 2022

@astika fio

petricka22
4. aug 2022

@astika ja mam tiez CSOB aj v cr, aj na sk a prevod z uctu na ucet najlacnejsi

astika
autor
4. aug 2022

Dievčence, ďakujem za odpovede, keď zvolím ČSOB, nevadí, že máme na SK Tatrabanku? Poistenie som myslela zdravotné, ak by náhodou potrebovala lekára a nestihne prísť na SK. Také niečo na spôsob cestovného, len neviem, či niečo také vôbec dlhodobo existuje.

liljana
4. aug 2022

FIO banka. Zdarma. Zalozis si ju tu a hotovo. Napr. nemozes mat fio ucet aj na sk aj v cr. Ucet pre oba staty zakladas iba raz. A mas na ucte czk, aj eur.

deginko
4. aug 2022

Fio

hiro
4. aug 2022

V dnesnej dobe IBAN a SEPA nejako nevidim dovod preco mat cesky ucet. Zo zakona su tie prevody rovnocenne - ci vnutrostatne ci zahranicne a (ak to nie je bezplatne) uctuje sa rovnaky poplatok. A myslim ze vyber z bankomatov Raiffeisen Bank International aj v cesku je v ramci balika bezplatny.

liljana
4. aug 2022

@hiro Kto je casto v CR, potrebuje ucet a kartu na platenie vsetkeho. Pri lepsom kurze zmenit viac Kc naraz a mas pokoj.

hiro
4. aug 2022

Ucet sa pise ako IBAN a je uplne jedno ci napises na zaciatku CZ alebo SK, prevody funguju uplne rovnako, preto vznikla SEPA - je jedno aku a kde mas banku a kam platis. Cez IB zadas ako nic platbu aj v CZK. A kartou tak isto platis ci si na SK ci v CR.
Kartou platis v CR bezplatne, uplne rovnako ako ked mas CR ucet a ich kartu. Nakoniec lepsi kurz? Ako? Ci si spravis prevod ci spravis platbu kartou, stale ti da banka rovnaky devizovy kurz... A pochybujem ze existuje zmenaren ktora ma lepsi kurz pri praci s hotovostou ako banka s elektonickymi prevodmi.

vroni
4. aug 2022

@hiro, iban nie je zárukou bezplatného prevodu, prevod je bezplatný len vramci eurozóny, Čechy tam nepatria.

hiro
4. aug 2022

@vroni Ano, IBAN je len format cisla uctu - na tom nie je zalozena cena prevodu ale prave on umoznuje jednoduche platby v nom je jedno z ktorej krajiny je ucet.
Druha vec je ze Cesko patri do SEPA. To je dolezite. Nie to ze nema euro. A kedze je v SEPA tak plati to co som pisal - platby zdarma vramci balika za ucet - alebo rovnake ceny prevodov ako pri domacich platbach.

vroni
4. aug 2022

@hiro, pripúšťam, že som tento rok ešte peniaze do Čiech neposielala. V decembri ešte takýto prevod spoplatnovala tatra banka aj sporiteľňa 🤷‍♀️

hiro
4. aug 2022

So SEPA posielam peniaze do Ceska uz par rokov cez Tatrabanku. Platil som X ludom za serepeticky na aukro cz, nie je problem s prevodom. Niekedy nenapisu IBAN ale CNB ma peknu kalkulacku co mi IBAN dorata z ich cisla uctu. Ako citam tak to je funkcne od 2016...

valeria_h
4. aug 2022

Fio alebo Air Bank

mufka1
4. aug 2022

@astika ja ti odporúčam Raiffeisen bánk tieto banky máš aj tam a nieje žiadny problém ani v výberom ani s vkladom. Mam tuto istú banku mm ma TB a tiež nieje žiadne problém. 🙂

maris5
4. aug 2022

@astika ohladom zdravotneho poistenia sa chod informovat do zdravotnej poistovne. Existuje formular, ktory pokryje lekara aj v inej krajine.

vroni
4. aug 2022

@hiro, no, 15.12.2021, poplatok 3,10, tatra banka, iban správny, biele na čiernom. Ci skôr biele na čiernom v tatre

astika
autor
4. aug 2022

Ďakujem pekne všetkým za príspevky, veľmi ste mi pomohli.

hiro
4. aug 2022

@vroni Zaujimave. Neviem ako ti mohlo vzniknut tych 3,10.
https://www.tatrabanka.sk/files/archiv/cennik-s...
Tu mas prevody bud zdarma v mesacnom baliku alebo bez pisu ze cezhranicna platba (ak to chapem spravne ako prevod) 10€... (do bank RBI 8€)

vroni
5. aug 2022

@hiro, ani ja nechápem. Ale pôjdem si k nim pohovoriť. Určite budú mať zo mňa zase raz radosť. Dik. 🤣

hiro
5. aug 2022

@vroni Nie je to tam jasne spomenute, SEPA je urcite zadarmo v baliku ak prevadzas eura na ucet v CZK. Cez mobilny IB mi nejde spravit prevod priamo CZK takze som posielal EUR podla kurzu. Mozno je nejaka taka taxa cez webovy IB kde mi ide poslat priamo CZK.

vroni
5. aug 2022

@hiro, ved práve. Mam tam firemný účet a celkom dosť peňazí tam lieta, platím najväčší balík, tak sa mi to vôbec nepáči. Som zvedavá na ich odôvodnenie.

liljana
5. aug 2022

@hiro Zalezi na banke. Napr. FIO, ked meni cudziu menu na czk ma rozptyl az 5% medzi deviza nakup a predaj (EUR, GBP,...). Radsej si raz za cas zmenim cez deviza stred u devizoveho obchodnika ( rozptyl 10 halierov nakup-predaj za 1 eur) a poslem czk na ucet, ako platit neustale poplatky za kazdu platbu kartou v eur v CR a nevediet, akym kurzom mi to banka zmeni. Pri drobnych a obcasnych platbach to nevadi. Ale ked ich robis casto a vyssie sumy, tak ano.

hiro
5. aug 2022

@liljana Devizovy obchodnik ktory dava za stred? Kde ho najdem? 🙂
"ako platit neustale poplatky za kazdu platbu kartou v eur v CR" - ziadne nie su. Ci platis kartou v obchode na SK ci CZ ci platis cez eBay ci cinanovi...

liljana
5. aug 2022

@hiro tu je napr. rozptyl (marza) medzi deviza nakup a predaj iba 12 halierov. https://www.exchange.cz/devizy#kurzovni-listek
Akoze. Vzdy ked cez mbank zaplatim kartou, tak mi pride sprava o nakladoch na vymenu.
Priklad. Platba 30 kc bola nakoniec 1,25 eur. Kurz 24. Kurz v exchange.cz je 24,58. Rozdiel 3 centy. Pri platbe 3000 kc je rozdiel uz 3 eur. Ked minas priklad mesacne v cz 24000 Kc, co su bezne zivotne mesacne naklady, na tak stracas mesacne 24 eur len na horsom kurze. Atd. Nehovoriac o tom, ze ked je lepsi kurz, zmenis si viac penazi naraz. Ked zijes v CR, ma vyznam riesit cesky ucet.

liljana
5. aug 2022

@hiro Ped 1,5 rokom bol kurz czk 28,5 Kc za eur. Kto si zmenil vtedy, je pri dnesnom kurze 24 kc vysmiaty. Ini platia bezstarostne dalej kartou v eur .. a czk posilnuje dalej tiez.

simca06022011
5. aug 2022

ano sepa prevod je fajn, lenze za platby v inej mene sa uctuju poplatky. EURO platby sepou su zadarmo a rychle.

@astika nech si otvori ucet vo fio, TB kludne u nas moze zrusit, zbytocne mat vela uctov.

hiro
5. aug 2022

@liljana Ako citam tak ked chcem zmenit peniaze tak to musim riesit len s nimi telefonicky? Napriklad potrebujem poslat 280Czk na ten a ten ucet - nemam tam web kde dam prikaz poslat, prijat peniaze?

jajo1
5. aug 2022

@astika syn študuje v Čechách a podmienkou internátu bolo zriadenie českého účtu, kvôli strhávaniu platieb za internát. Zvolili sme Českú spořitelnu, keďže na Slovensku má syn študentský účet v Slovenskej sporiteľni. Vedenie oboch účtov zadarmo, prevody, platby kartou, ... všetko zadarmo aj medzi sebou.
Čo sa týka zdravotného poistenia - Česko a Slovensko má nejakú bilaterálnu zmluvu medzi zdravotnými poisťovňami, takže stačilo vypísať nejaké tlačivo, a bol zdravotne poistený aj v Čechách, aj na Slovensku ale to sme riešili pred 3 rokmi, odporúčam sa ísť informovať do slovenskej zdravotnej poisťovne.
Ja som ale predsa len riešila aj komerčné cestovné poistenie - Union poisťovňa má produkt Študent 30 pre držiteľov študentských a učiteľských kariet - poplatok za ročnú platnosť pre poistenie na celom svete bol v septembri minulého roka 13,50 eur - podmienkou je maximálne 30 dňové súvislé vycestovanie, čo syn nikdy nie je v Čechách súvisle viac ako 30 dní, takže túto podmienku má splnenú.

hiro
6. aug 2022

@jajo1 Koli strhavaniu platieb za internat - to si na ten ucet internat zriadil inkaso?