Dievčence, poraďte, dcéra bude od septembra študovať v ČR a rozmýšľame o zriadení bankového účtu tam, aby to bolo jednoduchšie z hľadiska platieb. Tu na SK má Tatrabanku. Ktorá banka v ČR by bola najvhodnejšia? Či je to jedno? A ešte k poisteniu- je potrebné ju poistiť?
Vďaka za rady.
@astika fio
@astika ja mam tiez CSOB aj v cr, aj na sk a prevod z uctu na ucet najlacnejsi
Dievčence, ďakujem za odpovede, keď zvolím ČSOB, nevadí, že máme na SK Tatrabanku? Poistenie som myslela zdravotné, ak by náhodou potrebovala lekára a nestihne prísť na SK. Také niečo na spôsob cestovného, len neviem, či niečo také vôbec dlhodobo existuje.
FIO banka. Zdarma. Zalozis si ju tu a hotovo. Napr. nemozes mat fio ucet aj na sk aj v cr. Ucet pre oba staty zakladas iba raz. A mas na ucte czk, aj eur.
Fio
V dnesnej dobe IBAN a SEPA nejako nevidim dovod preco mat cesky ucet. Zo zakona su tie prevody rovnocenne - ci vnutrostatne ci zahranicne a (ak to nie je bezplatne) uctuje sa rovnaky poplatok. A myslim ze vyber z bankomatov Raiffeisen Bank International aj v cesku je v ramci balika bezplatny.
Ucet sa pise ako IBAN a je uplne jedno ci napises na zaciatku CZ alebo SK, prevody funguju uplne rovnako, preto vznikla SEPA - je jedno aku a kde mas banku a kam platis. Cez IB zadas ako nic platbu aj v CZK. A kartou tak isto platis ci si na SK ci v CR.
Kartou platis v CR bezplatne, uplne rovnako ako ked mas CR ucet a ich kartu. Nakoniec lepsi kurz? Ako? Ci si spravis prevod ci spravis platbu kartou, stale ti da banka rovnaky devizovy kurz... A pochybujem ze existuje zmenaren ktora ma lepsi kurz pri praci s hotovostou ako banka s elektonickymi prevodmi.
@vroni Ano, IBAN je len format cisla uctu - na tom nie je zalozena cena prevodu ale prave on umoznuje jednoduche platby v nom je jedno z ktorej krajiny je ucet.
Druha vec je ze Cesko patri do SEPA. To je dolezite. Nie to ze nema euro. A kedze je v SEPA tak plati to co som pisal - platby zdarma vramci balika za ucet - alebo rovnake ceny prevodov ako pri domacich platbach.
So SEPA posielam peniaze do Ceska uz par rokov cez Tatrabanku. Platil som X ludom za serepeticky na aukro cz, nie je problem s prevodom. Niekedy nenapisu IBAN ale CNB ma peknu kalkulacku co mi IBAN dorata z ich cisla uctu. Ako citam tak to je funkcne od 2016...
Fio alebo Air Bank
Ďakujem pekne všetkým za príspevky, veľmi ste mi pomohli.
@vroni Zaujimave. Neviem ako ti mohlo vzniknut tych 3,10.
https://www.tatrabanka.sk/files/archiv/cennik-s...
Tu mas prevody bud zdarma v mesacnom baliku alebo bez pisu ze cezhranicna platba (ak to chapem spravne ako prevod) 10€... (do bank RBI 8€)
@hiro Zalezi na banke. Napr. FIO, ked meni cudziu menu na czk ma rozptyl az 5% medzi deviza nakup a predaj (EUR, GBP,...). Radsej si raz za cas zmenim cez deviza stred u devizoveho obchodnika ( rozptyl 10 halierov nakup-predaj za 1 eur) a poslem czk na ucet, ako platit neustale poplatky za kazdu platbu kartou v eur v CR a nevediet, akym kurzom mi to banka zmeni. Pri drobnych a obcasnych platbach to nevadi. Ale ked ich robis casto a vyssie sumy, tak ano.
@hiro tu je napr. rozptyl (marza) medzi deviza nakup a predaj iba 12 halierov. https://www.exchange.cz/devizy#kurzovni-listek
Akoze. Vzdy ked cez mbank zaplatim kartou, tak mi pride sprava o nakladoch na vymenu.
Priklad. Platba 30 kc bola nakoniec 1,25 eur. Kurz 24. Kurz v exchange.cz je 24,58. Rozdiel 3 centy. Pri platbe 3000 kc je rozdiel uz 3 eur. Ked minas priklad mesacne v cz 24000 Kc, co su bezne zivotne mesacne naklady, na tak stracas mesacne 24 eur len na horsom kurze. Atd. Nehovoriac o tom, ze ked je lepsi kurz, zmenis si viac penazi naraz. Ked zijes v CR, ma vyznam riesit cesky ucet.
ano sepa prevod je fajn, lenze za platby v inej mene sa uctuju poplatky. EURO platby sepou su zadarmo a rychle.
@astika nech si otvori ucet vo fio, TB kludne u nas moze zrusit, zbytocne mat vela uctov.
@astika syn študuje v Čechách a podmienkou internátu bolo zriadenie českého účtu, kvôli strhávaniu platieb za internát. Zvolili sme Českú spořitelnu, keďže na Slovensku má syn študentský účet v Slovenskej sporiteľni. Vedenie oboch účtov zadarmo, prevody, platby kartou, ... všetko zadarmo aj medzi sebou.
Čo sa týka zdravotného poistenia - Česko a Slovensko má nejakú bilaterálnu zmluvu medzi zdravotnými poisťovňami, takže stačilo vypísať nejaké tlačivo, a bol zdravotne poistený aj v Čechách, aj na Slovensku ale to sme riešili pred 3 rokmi, odporúčam sa ísť informovať do slovenskej zdravotnej poisťovne.
Ja som ale predsa len riešila aj komerčné cestovné poistenie - Union poisťovňa má produkt Študent 30 pre držiteľov študentských a učiteľských kariet - poplatok za ročnú platnosť pre poistenie na celom svete bol v septembri minulého roka 13,50 eur - podmienkou je maximálne 30 dňové súvislé vycestovanie, čo syn nikdy nie je v Čechách súvisle viac ako 30 dní, takže túto podmienku má splnenú.
ČSOB banku odporúčam, prevod platieb zo slovenského účtu na český sú bezplatné, poistiť kvôli čomu???