Potrebujem si založiť bankový účet v ČR s tým, že tam nemám prechodný ani trvalý pobyt, pracovné povolenie a ani korešpondenčnú adresu. Toto všetko mám na Slovensku ale potrebujem si zriadiť účet v ČR v mene czk. Viete mi poradiť banku kde sa to dá?
Fio banka na Slovensku a zalozia ti ucet v eur aj czk. Dokonca, ak mas uz ucet vo fio sk, uz ti nezalozia ucet vo fio cz, lebo ten jeden ucet (je jedno, ci je zalozeny v cr, alebo v sr) pokryva obe krajiny. Horsie je to s konverziou eur na czk, lebo fio si berie pomaly 5% zo sumy ... ked posles czk v ramci banky z czk uctu na eur ucet aprebehne automaticka konverzia. Vymenu eur na czk a naopak musis poriesit nejak inak.
FIO neplatia sa ani poplatky za vedenie účtu.
Už som medzitým volala do ČR a povedali že nie je problém, ale nesmiem mať účet v SR vo fio banke a to mám. Čiže teoreticky by som si vedala založiť účet v slovenskej fio banke v czk? Ide mi o tom, že potrebujem ten český účet overiť ďalšou bankou.
@pjana prihlás sa do IB vo fio a tam daj Nový produkt - Bežný účet - SK-CZK
Potom vieš normálne prijímať a posielať CZK aj cez okamžité platby.
Ak by niekto mal problém, že máš slovenský IBAN napríklad SK64 8330 0000 0029 0172 1058 tak vieš mu dať aj "český" IBAN.
český tvar je posledných 10 číslic lomené kód banky ten je 2010
2901721058/2010
IBAN z toho urobíš na stránke https://www.cnb.cz/cs/platebni-styk/iban/kalkul...
CZ53 2010 0000 0029 0172 1058
Zámenu medzi CZK a € robím cez wise.com tam je dobrý kurz.
@chodec15 inak chcela som to adresovať autorke otázky, nie tebe. Ale neva. 😉 A vo formáte IBAN začína s SK alebo CZ? Podľa mňa v slovenskej Fio začína s SK, v českej CZ. Že začínajú účty rovnakých číslom je len rozhodnutie banky, že v každej krajine budú ich účty v danej menej takto označené. Podstatný je ten úvod IBANu podľa mňa.
odosielateľom bude česká banka, kde si chcem otvoriť sporiaci účet, čiže to potrebujem na overenie, že už nejaký účet v czk mám
práve som volala do fio banky a iban ci v eur alebo v czk bude začínať SK, nakolko ucet bol otvoreny na SR. Čiže potrebujem poradiť inú banku.
@pjana vo Fio bez problemov.