Babička nedostala rodičovský dôchodok

2. júl 2023

Ahojte, babička má syna, môjho strýka, nevidela ho už roky,nedostala od neho rodičovský príspevok k dôchodku ani vyrozumenie, že zamietol, nejde jej o peniaze, skôr má starosť, čo je s ním. On bol taký čudný, neozýva sa. Kde by sa mohla informovať? Poradíte, prosím?

mamina7070
2. júl 2023

na matrike v mieste bydliska pravdepodobne je to len administrativny problem nepreviazania rodica a dietata v registri

autor
2. júl 2023

@mamina7070 Ďakujem.

riyadh
2. júl 2023

Zrazu si rodixia na deti spomenu...

viestta
2. júl 2023

Ak je stryko na dochodku, alebo neplati si dochodkove poistenie, teda nie je zamestnany, tak rodicovsky dochodok jej nemaju z coho odvadzat

slavomira236
2. júl 2023

Ak pracuje v zahranici tiez nedostane

slavomira236
2. júl 2023

Roky ho nevidela a teraz si spomenula ze kde ma dieta?

autor
2. júl 2023

Veď starká má už svoje roky, je skoro nevládna, nezaujíma sa on, ona sa bojí, že sa mu niečo stalo, menil adresy, neozýval sa. Keby odmietol, to by jej asi napísali.
@slavomira236
@riyadh

gladiola25
2. júl 2023

V prípade, že niekto zamietne, to napíšu, však?

mamina7070
2. júl 2023

@gladiola25 ano napisu aj keby mal nulovy vymeriavaci zaklad

autorka kolko ma stryko rokov?

autor
2. júl 2023

@mamina7070 Už sa mu blíži dôchodkový vek, ale možno je aj v zahraničí.

mogaa
2. júl 2023

nárok je len od detí ktoré v roku 2021 pracovali na Slovensku alebo mali platili odvody do SP alebo deti nepodaju vyhlásenie že nechcú aby bol RD vyplácaný.....ak nevznikne nárok a SP to neoznamuje....oznamuje sa len tým rodičom ktorým vznikol nárok na RD.....stačí zavolať na SP a zistiť či babka má nárok - treba samozrejme r.č.babky a minimálne meno dieťaťa

mable123
2. júl 2023

@riyadh keď vychovávaš 18 rokov dieťa a prídeš na to, že je v podstate kkt a celých 18 rokov si strácala čas s nejakým panchartom kt sa dal na zlé chodníčky... prečo by si kontaktovala také dieťa z kt. by si bola sklamaná

rawmamka
2. júl 2023

@mable123 žiadne dieťa sa ako kkt nenarodí, zrejme ho niekto na pi.u vychoval.....

mk1111111111
2. júl 2023

Nenapisu, ak je jedine dieta a odmietol prispiest a teda, samozrejme pracuje a na Slovensku.

nelca0510
3. júl 2023

No ja neviem. Teraz si spomínajú dochodci na svoje deti po x rokoch lebo chcu ďalšie peniaze. mohla na svojho syna myslieť aj skôr a nie teraz,keď je bezvládna.

mircalla
3. júl 2023

@mable123 A ako vies, ze chyba je v nom a nie v babke? Niekto tu pisal o zlych chodnickoch? O tom nebola rec. Jedine to, ze nie su v kontakte...
A ano, aj keby bolo dieta neviem ake, zaujimalo by ma cele tie roky, kde je a urobila by som vsetko, aby som to zistila. Stale je to moje dieta.

janetinka27
3. júl 2023

mozno babka len dufala, ze jej syn, aj ked im nevysiel vztah, sa dokazal o seba postarat a ma pracu. myslim, ze je tuto nadej v sebe zivia vsetci ludia, ktori niekoho stratili, odisiel od nich a nekontaktuje sa s nimi. a teraz zistila, ze mozno to nie je tak, ako dufala, ako si priala. nechapem co je na tom zle.
tu na koniku sa pomaly pri kazdom konflikte, nepozvani, odporuca odstrihnut sa. ako keby na vztahoch nezalezalo. a zrazu ma babicka hladat po svete svojho strateneho syna, ktory sa nevie vcitit do pocitov matky, ktora nevie, kde je jej dieta.

mircalla
3. júl 2023

@janetinka27 Tema je: babka nedostala rodicovsky dochodok. Je x sposobov ako vypatrat zmiznuteho pribuzneho. Cez rozne institucie po socialne siete. Staci len chciet.

rawmamka
3. júl 2023

@janetinka27 Skôr ide o to, že každý problém má viacero uhľov pohľadu, my tu nevieme ako to medzi nimi bolo..... tak ako mohla byť chyba na strane babky/matky, tak aj na strane syna, ale logicky bol najskôr dieťa, ktoré niekto vychováva a žiaľ väčšinou, ak vo výchove, prístupe odmalička niečo x násobne zlyhá, tak to dopadne takto ako v tomto prípade - ľudia sa odcudzia a ich cesty sa rozídu, niekedy v dobrom a niekedy v zlom. Je utópiou predpokladať, že chyba bola iba na jednej strane, ale väčšia miera viny je vždy na pleciach rodiča, pretože on kreoval od počiatku vzťah medzi sebou a dieťaťom. A naozaj je zvláštne, že niektorí "rodičia" sa až teraz zobudili, že roky rokúce nevedia čo s ich dieťaťom je a až keď im neprišiel rodičovský dôchodok, tak začínajú mať vážne obavy, že s ich synom/dcérou zrejme niečo nie je v poriadku. Akože doteraz roky dúfali, že žije a až teraz zistili, že možno nie. Ak by sa nebol schválil tento bonus, tak by žili zrejme v presvedčení, že dieťa je v poriadku a žije si šťastne naveky vekov.

mircalla
3. júl 2023

@rawmamka Presne

janetinka27
3. júl 2023

@mircalla tak babka na posteli asi tazko vypatra svojho syna. akych je tych x sposobov, ako mozes vypatrat svojho pribuzneho?

mircalla
3. júl 2023

@janetinka27 A co robila doteraz? Vsak mohla niekoho poziadat? Napriklad zakladatelku diskusie, ktora sem pise? Ci zrazu sa zobudila? X rokov na to mala. Keby bol seriozny zaujem, davno riesi

janetinka27
3. júl 2023

@rawmamka ja nepisem nic o tom, kde bola chyba. ale ze ak ma matka v sebe kusok citu, tak praje svojmu dietatu dobry zivot, aj ked ich vztah nefunguje. a mozno doteraz zila v sladkej nadeji, ze jej syn sa o seba vie postarat. ale kedze neprisiel rodicovsky dochodok, pochopila, ze je s nim mozno zle. ako si vykreovali vztah pocas zivota my nevieme. myslim, ze na svete existuje mnozstvo nestastnych rodicov, ktori by sa detom rozdali, boli im vzorom, ale deti boli nepodarene.

rawmamka
3. júl 2023

@janetinka27 Tak babka na posteli ani teraz nepísala na MK 😉. Nežije v sociálnom vákuu, vždy sú v okolí ľudia, ktorí vedia osloviť základné inštitúcie (obecný/mestský úrad, polícia, Červený kríž,...), ak nechcú ísť cestou sociálnych sietí a zaangažovania príbuzných, susedov, známych.

janetinka27
3. júl 2023

@mircalla vies co, nemam potrebu sa odbavovat ani na autorke, ani na bezvladnej babke, ani na tom stratenom synovi. iba som napisala, co si myslim - ze babka dufala v dobry zivot syna a teraz sa boji, ci naozaj dobre zije. ty ak mas nejake negativne pocity voci tym ludom, ktorych ani nepoznas, tak to uz je tvoja vec.

janetinka27
3. júl 2023

@rawmamka a co ti povie obecny urad, cerveny kriz a policia o stratenom synovi? nic.

mircalla
3. júl 2023

@janetinka27 Roky nemam spravy a dufam v dobry zivot....to je take naivne ci skor tazko uveritelne.
Je mozne, ze je davno mrtvy. Ale ok. Hlavne, ze nedosiel dochodok

janetinka27
3. júl 2023

@mircalla mozno naivne. a co teraz, mala si najat agenta, aby ho sledoval cely zivot, kde sa tula? pisem, ze tu ludia radia palit mosty a odstrihovat sa pri kazdom probleme od rodiny, od matky, tak tu sa mozno od seba odstrihli a co... autorka sa pytala, ze co sa asi mohlo stat, kedze babka nedostala nijake vyrozumenie.

rawmamka
3. júl 2023

@janetinka27 Ani sama neveríš, že nejaká matka dokáže žiť roky rokúce v "sladkej nádeji", že jej syn/dcéra žije a pritom neurobiť ani len jeden malilinký krok k tomu, že to tak naozaj je. Ty by si bola schopná roky o svojom dieťati nič nevedieť, ani základnú informáciu, či žije alebo nie, ale pritom by si si predstavovala aké je spokojné, šťastné ? Mne, keď sa len na pár dní zatúla niekde mačka, tak tŕpnem strachom, či je v poriadku, čo je s ňou a nie aby som si predstavovala, že šťastná spí v pelechu u niekoho iného a spokojne pradie.

mircalla
3. júl 2023

@janetinka27 Nebudem sa opakovat. Sposoby su
Raz je to moje dieta