Auto na splátky na rodičovskej dovolenke

jeminije
1. júl 2024

Ahojte dajú mi niekde auto splátky ak som na rodičovskej dovolenke?

Poprípade chcela by som požiadať o príspevok na auto dcérka má tri diagnozy pás, spinocerebalar ataxia, a vývojovom pozadu.. len pás ešte musí psychologička potvrdiť.
Ako je to ohľadne tohto príspevku?

anjelicek26
1. júl 2024

Tak ja dufam, ze nedaju, s coho to chces splacat? Hlavne, ked mas chore dietatko, sanca, ze pojdes full time do prace v dohladnej dobe asi dost nizka. Manzel/priatel nevie pomoct alebo rodicia a kupit a ty im budes podla moznosti splacat? Ja by som do banky nesla s tymto, nedostanes nic - jedine nejaka uzera nebankovka... s prispevkom na auto neporadim, ale treba tam co tu baby pisali preukaz ZTP a dlhe dlhe vybavovacky...ale pediatricka by ti mala najlepsie poradit.

madeincssr
1. júl 2024

@jeminije auto, najma nove, je VELMI nakladny spas. Ak mas cosi usetrene a naozaj sa bez auta nezaobides, kupil by som nejaku skromnu jazdenku (co najlacnejsiu, s co najmenej km, idealne na inzerat od prveho majitela). Nemas v okoli nejakeho muza - "autickara" ako poradcu? Jasne, kde tu bude treba don nieco investovat, ale ak to bude skromna znacka/model (jednoduchy benzinovy motor), stale to moze byt menej ako znackovy servis plus havarijne poistenie noveho. Platil by som iba PZP, servisoval u niekym doveryhodnym doporuceneho sukromnika, pneu dal celorocne.

alickapusinka
1. júl 2024

@anjelicek26 ona si asi chce kúpiť preto lebo jej úrad nedala práve preto nechce to asi pre srandu králikov zrejem asi jej štát nedal či čo ma postihnuté choré dieťa nosiť na chrbte pri chorom dieťati auto byť musí. TY ako vieš že nepôjde dlho do práce to si čítala kde. Vyletíš na ňu že jej nedajú bez toho aby si vedela že auto potrebuje máš zdravé dieťa dakuj bohu a nie vyskočiť na matku chorého že čo si to vôbec dovolila napísať a opýtať sa vo fore. Fakt toto zamyslí sa nad sebou.

anjelicek26
1. júl 2024

@alickapusinka kde si videla, ze som na niekoho vyletela 🙄 Nedaju jej, lebo nema prijem. Aj keby jej niekto da, tak to s tej mini sumy nema ako splacat. Zadlzi sa. Porastu uroky, problemy, tlak na to, auto jej prijde zobrat exekutor... proste zly napad v tejto konstelacii aj ked je mi jasne, ze ho potrebuje. Ale musi najst inu cestu.

foxie95
1. júl 2024

@alickapusinka ty si to brala ako vyletenie, ja to beriem ako iný pohlad, ktorý by mala autorka zvážiť. Potom o 5r bude na krku exekútor kvôli autu, ktoré už bude dávno zošrotované a budeme tu radiť ohľadom osobného bankrotu 🤷🏼‍♀️ podľa mňa presne tak, auto treba kúpiť také, na ktoré človek má, plus tam treba počítať s PZP, tankovaním a servisom. Požičať si na auto je nezmysel. Z rodičáku aj tak nijaká banka nepožičia, lebo keď sa odpočíta životné minimum, neostane na splátky. Takže presne tak, jedine nebankovky a potom nie je šanca splácať a úrokmi sa dostane do 💩 takže trošku sa ukľudni? nikto nevyletel, iba upozornila na tú druhú stránku veci, triezvo a bez emócií

alickapusinka
1. júl 2024

@foxie95 ak máš deti máš ich zdravé nepochopíš nikdy načo je dotyčnej auto nepochopiš.

petronelag
1. júl 2024

@jeminije Obyčajne po potvrdení diagnoz dá príspevok na auto Urad práce a soc.vecí, ale že je tam podmienka, že dieťa navštevuje nejaké zariadenie-špeciálnu škôlku a pod. Poznala som jednu mamu, ktorá z toho príspevku kúpila auto, ale treba si zistiť presne, aké sú teraz podmienky.

foxie95
1. júl 2024

@alickapusinka ale ja chápem načo jej je auto, ja chápem, že to je nevyhnutné. Ale proste pýtala sa, nie či ho potrebuje, ale či jej naň požičajú. Neviem ako si na tom finančne ty, ale ja si neviem predstaviť z rodičáku splácať pôžičku na auto a bežné veci na údržbu auta, ani pri tých zdravých deťoch. Takže požičať si na auto nie je cesta. A to zas ak ty nie si iba na rodičáku a nevieš čo všetko obnáša mať auto z finančného hľadiska, tak nepochopíš, čo tu hovoríme

sasa1310
1. júl 2024

@jeminije ohľadne príspevku je to tak, že musí dieťa navštevovať škôlku alebo školu min. 2x do týždňa. Musí mať ZTP preukaz, parkovací preukaz, musí byť dieťa odkázané na individuálnu prepravu a nedostaneš plnú sumu za auto ale max. 85 %. Zbytok si musíš hradiť z vlastného vrecka. Nesmieš kúpiť staršie ako 5 ročné vozidlo.
Z rodičovského príspevku nedostaneš žiadny úver nakoľko to nie je tvoj príjem ale dávka

ekira1
1. júl 2024

@alickapusinka už sa ukľudni. Všetci vieme na čo auto slúži, hlavne pri chorom dieťati. Nikto nepíše nič o tom, na čo jej je.