Auto na leasing

ancell971
18. dec 2023

Zdravím, máte nejaké skúsenosti s autom na leasing? Mám 20 rokov a pracujem v McDonalde, kde mám priemerne 1100€ (plus-mínus) mesačne. Som na TPP zamestnaný už nejaký ten pól rok. Mám záujem o novú fábiu, ktorej cena je nejakých 19 400€. Mesačná splátka pri akontácií 2000€ vychádza 280€ na 4 roky. Celý register dlhov mám čistý. Myslíte, že to je reálne? Poprípade poznáte nejakú značku aút, ktorá by nemala problém poskytnúť auto na leasing?
Ďakujem.

melanta
18. dec 2023

Predpokladám, že bývanie máš vlastné alebo aspoň na neho už máš našetrených pár desiatok tisíc. Ak v tvojom ceku ideš kupovať auto za 20 tisíc a ak v tvojom veku potrebuješ nové auto. Áno, dostaneš leasing s týmto príjmom. Ale pri leasingu mysli na to, že auto je počas splácania majetkom leasingovky, čiže aj poistné plnenie pri prípadnej škode ide im. Takže porovnaj si cenu leasingu so spotrebným úverom, kde auto bude hneď tvoje.

zuzanka.zuzu
18. dec 2023

nie je problém s leasingom, problém je s niektorými typmi áut, na novú Fabiu sme čakali 9 mesiacov 😀 a čo viem, tak na niektoré modely Hyundaia objednávky ani nebrali (v čase keď sme mi pred rokom zháňali, neviem ako teraz), proste prišiel si do predajne s peniazmi na účte a nemohol si kúpiť nič 🙈 ani ťa nedali do čakačky

madeincssr
18. dec 2023

Si už dobrý, skúsený vodič na fungl nové auto? Je tvoja potreba auta taká veľká? Máš poriešené bývanie? Platíš si prenájom či hypotéku? Iné splátky nemáš? Pekná jazdenka je cca za polovicu aj menej. Inak voľba dobrá, ešte by som zašiel do Toyoty, čo majú v podobnej cene.

ancell971
autor
18. dec 2023

@madeincssr Zdravím🙂 Zatiaľ bývam ešte s rodičmi. Hypotéky ani nijaké veľké splátky nemám, maximálne tak paušál a niečo dám mesačne rodičom aby to bolo férové. Rozmýšľal som nad kúpou ojazdeného auta, ale usúdil som, že radšej nové, ktoré vyjde síce drahšie, ale nebude s ním žiaden problém a nebudem na ňom stále niečo opracovať. Nie som síce najskúsenejší vodič, to je pravda, ale myslím si, že určite dám pozor🙂 aj keď nikto nevie, čo sa môže stať haha

bucko555
18. dec 2023

Pokaziť sa môže aj nové aj do nového treba vrazat peniaze , treba pravidelne servisy ktoré tiež nie sú zadarmo, havarijná poistka nie je tiež lacný spaz

zmrzlinka2021
18. dec 2023

@ancell971
Fakt musís si kupovat také drahe auto?

My ked sme s drahým ešte len chodili, tak sme kupovali auto za cca 3500 eur (ojazdene 10 rocne), vyuzivali sme ho 7 rokov. Teraz uz mame 9 rokov dalsiu jazdenku kupenu za 5000 tis. EUR (vtedy to auto malo 7 rokov).

Fakt ti na zaciatok stačí ojazdené auto za 5-6tis., idealne priamo od majitela. Keby si mal vlastné bývanie bez hypo, ziadne iné úvery, dajú sa prizmúriť oči...ale fakt takto zvazuj.

sasa1310
18. dec 2023

@ancell971 odporúčam sú zopakovať matematiku. 280€ mesačná splátka na 4 roky, to máš 13 440€ splatených. Za to nekúpiš nič, a kde je ešte úrok. Pridaj akontáciu tych tvojich 2000€ a stále si len na sume 15 440€. Rozmýšľam ako si prišiel k takej malej splátke

ancell971
autor
18. dec 2023

@sasa1310 áno, ostáva tam ešte zostatková cena, ktorú treba zaplatiť pri poslednej splátke v poslednom roku, ale je možnosť, že aj tá zostatková cena sa dá rozdeliť.

maranco
18. dec 2023

@ancell971 najbližších 5 rokov určite ostávaš u rodičov, nebudeš sa nikde sťahovať, riešiť svoje bývanie meniť prácu?

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
madeincssr
18. dec 2023

@ancell971 za mňa - ja by som šiel do top jazdenky (8-9 tis.), ale na jej nájdenie a hlavne obhliadky na mieste je potrebný skúsený poradca - "autičkár", nie je to pre každého. Hlavne by som sa u nového obával poškodenia/havárie ak si začiatočník. Budeš si síce platiť drahé HP (pri leasingu aj úvere povinnosť), ale po nehode opravované auto už stráca na hodnote. A naozaj kvalitných opráv (hoci aj v značkovom servise) je ako šafranu.

januska12323
18. dec 2023

Načo ti je také drahé auto?

samimami777
18. dec 2023

No, takže najbližších 4-5 rokov plánuješ bývať u rodičov ? Žiadny podnájom, hypo, vyletieť z hniezda nič ? Budeš doslova šetriť každý drobný na tú poslednú väčšiu splátku? Lebo ak z 1000€-1100€ chceš dávať pomaly mesačne 300€ splátka auta, 100€-200€ benzín , ako si to nazval "niečo čo prispievaš rodičom na bývanie" čo čakám aspoň 200€ v tvojom veku a plate , strava pre teba samého tak 100€-200€ tak mi vychádza že ti bude odchádzať z platu MINIMÁLNE mesačne medzi 700€- 900€ čo z tisícky čistého príjmu ti ostane tak 100€-300€ mesačne. (To tam nepočítam veci pomimo) To je dosť veľká bieda a aj to málo čo ti ostane budeš musieť škrečkovať na čas keď budeš potrebovať dávať svoje financie do vecí okolo auta za napr prezutie gúm, výmena oleja a filtrov niekoľko krát za rok , kúpa letných /zimných pneumatík, ročné diaľničné, STK, emisná , PZP, havarijné atď atď. Okolo áut máš nonstop čo investovať a pomimo to samozrejme našetriť na tú poslednú väčšiu splátku cca 4500€ čo neviem ako chceš našetriť keď ti dokopy prt ostane. No tak nech sa páči, ak ťa rodičia sú ochotný nechať najbližšie 4 roky váľať u nich na gauči, chceš škrečkovať mesačne každý drobný čo ti ostane z výplaty na opravy, investície spojené s autom a odkúpenie auta tak môžeš ale budeš toho pravdepodobne veľmi ľutovať. Úprimne je pre teba nové auto škoda. Máš malý príjem, žiješ u rodičov, vyvážať sa na novom je pre teba za mňa zbytočné. Radšej by som poriešila bývanie , kúpila jazdenku do 5000-7000€ a ak by si časom chcel nové drahšie auto môžeš sa ako veľa iných chalanov zobrať na rok - dva do zahraničia a pekne si tam na neho zarobiť .

wade
18. dec 2023

Je to extremny luxus a hlupost podla mna. Investuj peniaze do niecoho. Kup jednoizbovy byt na prenajom, a o 5 rokov budes mat nieco na zaciatok. Investuj do ETF fondov. Je velka pravdepodobnost, ze sa akcie za najblizsich 5 rokov velmi pekne pozbieraju. Minut 60-70% svojho prijmu na auto nedava ziaden zmysel. Ale su to tvoje peniaze.

miroslava2710
18. dec 2023

@ancell971 Kupovať si z takeho platu bez vlastneho byvania auto za 20 tisic to chce riadnu odvahu. Zarabam o dosť viac a na auto za 20 tisic nemam. Ale to zistiš keď sa budeš chcieť osamostatniť a zrazu ti to už nebude vychadzať a o hypoteke na vlastne byvanie môžeš aj zabudnuť ak si vyrazne nezvýšiš plat. Budeš patriť do tej skupinky čo preratava každé euro pred výplatou ale jazdí na parádnom aute a budeš mu otrokom. Pred 30tkou ked sa pozrieš spat na svoje finančne rozhodnutia ktore si spravil vo svojich 20 rokoch tak kupa auta za 20 tisic bude jedno z najhorsich rozhodnutí. Ešte sa máš čo učiť, čo sa týka financií a odporúčam sa to najprv naučiť a potom sa rozhodovať aké auto si kúpiš. Zistiť rozdiel medzi autom ktoré chceš a autom ktoré si môžeš dovoliť. Pár tém dozadu sa riešila podobná téma a jeden komentár sa mi tam páčil, znel nejako na štýl : Auto je pasívum (stráca na hodnote v momente ako vyjdeš z predajne) a ludia čo majú finančnú gramotnosť si pasíva na splátky nekupujú. Inak povedané buď na to auto máš hotovosť alebo si ho nemôžeš dovoliť. Fakt by som si to riadne premyslala pretože na take auto naozaj nemáš.

melanta
18. dec 2023

@samimami777 ešte ťa upresním trošku, to nie je iba o tom, že 4-5 rokov bude u rodičov. 4-5 rokov kým splatí leasing. A následne kým nenašetrí minimálne 20% na vlastné bývanie. Takže tých rokov bude zrejme viac.
@miroslava2710 odvahu má, lebo nastala chyba niekde vo výchove v rámci finančnej a sociálnej gramotnosti.

ancell971
autor
21. dec 2023

@melanta ja si určite neplánujem brat hypotéku a byť zadlžený 30 rokov 🙂 bývam sám s mamou, byt máme vlastný. hypotéka nie je prvoradá