Auto a pozemok

jevma
28. aug 2023

Dobrý deň, idem si k Vám po radu.
S manželom to máme na rozvod. Spoločne vlastníme pozemok, záhradku a auto. Ja mám svoje auto nadobudnute ešte pred manželstvom. Moje auto má 13r a potrebujem iné. Som po MD, takže financie nemám. Manžel mi dal ponuku, že mi kúpi auto, ale že naňho prepíšem pozemok. Čo by ste v takom prípade robili Vy? Aké sú možnosti? Máme dve neplnolete deti. Pozemok sa kupil v hodnote 33 000€, hodnota auta je necelých 17tis. Ten pozemok chce nechať pre deti. Predpokladám, že deti budú zverene mne do osobnej starostlivosti. Je lepšie pozemok prepísať na ne? Ak prepíšem naňho polovicu pozemku, už naňho vôbec pri rozvode nebudem mať nárok? Ďakujem za Váš čas, pekný deň

melanta
28. aug 2023

Čiže vymeníš 17 tisícové auto za výrazne hodnotnejší pozemok? A inak si v poriadku? Za prvé, stále máte BSM, čiže tieto dohody môžete robiť v rámci vyporiadania BSM po rozvode. Za druhé, pozemok sa kupoval za 33, čiže teraz bude mať vyššiu hodnotu. Prepáč, ale nenapíšem čo si myslím o tvojej inteligencii, ak by si urobila takúto výmenu. Za tretie, ako vieš že muž nechá pozemok deťom? Môže ho predať. Môže sa znovu oženiť a mať ďalšie dieťa a potom budú dediť aj iní ľudia ako len vaše deti. Za štvrté, ak chceš pozemok darovať deťom, nakladať s majetkom deti bude možné iba sú súhlasom súdu, pretože ten dohliada na záujmy detí. Čiže bez súhlasu súdu potom nebude možné pozemok predať, stavať na ňom, prenajať ho, atď. Za piate, 13 ročne nie je až tak staré, ľudia jazdia na oveľa starších autách. Rieš kúpu nového auta, keď na neho budeš mať. A keď budeš mať vyriešený rozvod, vyporiadanie majetku a bývanie.

anjelicek26
28. aug 2023

Pozemok ma dnes vyssiu hodnotu ako v case, ked si ho kupila a teda vyrazne... uplna hlupost. Vydrz s kupou auta, kym sa vysporiadate.

h2
28. aug 2023

@jevma Je to pre teba nevýhodné. Navyše, ktovie, čo chce s pozemkom. Ak by ho chcel pre deti, nepotreboval by ho od teba odkupovať. Teraz ti povie, že pre deti a kde je záruka, že to tak aj bude?

jevma
autor
28. aug 2023

@melanta ja pozemok nehodlam vymeniť za auto, chcela som vedieť len názor iných ľudí, mám dostatok zdravého rozumu. Ponuka prišla od neho dnes, určite ju nemienim prijať

marsmykkok
28. aug 2023

@jevma Skôr pozemok nechať na polovicu, na deti prepísať znamená, že do ich plnoletosti s tým neviete chýbať ani keby je to v ich prospech bez súhlasu súdu. A kým súd rozhodne môže byť neskoro. Ja by som skôr tú záhradku mu nechala za auto alebo nech si auto nechá a vyplatí ti napríklad polku hodnoty auta, však slušné jazdené auto zoženieš aj za 5000-7000 tisíc eur. Nemusíš mať WW alebo Audi v koži napríklad.

miroslava2710
28. aug 2023

@marsmykkok V ziadnom pripade ani zahradku menit za auto. Zahrada je stale pozemok ktory rastie na hodnote narozdiel od auta ktore klesne o par tisic v momente ako ho prinesie domov. Ziadny pozemok ani nehnutelnost nemenit za auto. Skor suhlasim s tym ze zo spolocneho auta nech partner vyplati polovicu a kupit si lacnejsie auto. Ale chapem ze dnes je pre ludi hrozne pod ich uroven chodit na lacnom aute a radsej spravia vsetko pre to aby mali luxusne auto ktore si nemozu dovolit

jevma
autor
28. aug 2023

@miroslava2710
@marsmykkok obidve ste vedľa, ja nepotrebujem luxus, lenže ja nemám ani tých 7000. Do buducna potrebujem aj bývať, chcem vziať hypo na byt a nevyjde mi splácať ešte aj auto. Do práce chodiť do susedneho mesta 20km, vozit na ňom deti. Už teraz sa mi rozpadava. Kým sa rozvedieme a všetko sa vysporiada, tak to auto možno nebude ani fungovať

marsmykkok
28. aug 2023

@miroslava2710 záhradka niekde v záhradkárskej osade v extraviláne rastie na hodnote, ale skôr len inflačne, nie je to nejaká super investícia do budúcna. Ak je to záhradka v intraviláne za domom s predpokladom, že sa tam raz budú stavať domy, to je zase iné. Ale tie klasické záhradky, tie nepovažujem za super investíciu. A auto asi kvôli niečomu potrebuje a ťažko bez auta s deťmi. A jazdené čo je viac v oprave ako doma určite nie pre ženu, v servise nechá aj obličky. A ešte ak príde ženská sama do servisu, odrbkajú ako môžu a bude len chodiť, dávať financie a auto sa stále kaziť.

alickapusinka
28. aug 2023

Určite by som nevymenila čosi pozemok ma vyššiu hodnotu ako auto. Auto z roka na rok stráca na hodnote čosi. Ja by som o tom ani neuvažovala. To že by pozemok nechal deťom sú len reči. Kedykoľvek by ho mohol predať. Nikdy nevieš bude potrebovať financie predá ho a možno aj za 2 krát toľko pozemky sú drahé a zvlášť ak sa tam da postaviť dom. Ak vieš že to nechceš urobiť tak načo sa pýtaš. Aj keby sme TI povedali že to urob aj tak urobíš po svojom takže nie je čo riešiť.

marsmykkok
28. aug 2023

@jevma a kde ja píšem o splácaní auta, nájdeš mi to? Ja píšem, že by som mu skôr nechala záhradku alebo on nech si nechá auto a tebe dá pár tisíc eur a kúpiš si nejaké auto. Na neplnoleté deti určite ale nič neprepisovať.

januska12323
28. aug 2023

Hľadaj iné riešenie.

eeffka
28. aug 2023

@jevma akych 7tis? Auto je tvoje teda tak pises, nehnutelnisti mate na 1/2. Byt nespominas asi podnajom. Vezmi si svoje auto, nehnutelnosti si podelite na 1/2, na deti pod 18aj tak nenapises jednoduchotam treba sud a ich opatrovnika a vybavene. Vezmi tasky deti a chod byvat niekam inam (rodicia, podnajom. ... neviem kde zijete teraz)

miroslava2710
28. aug 2023

Tak samozrejme ze zahradka nerastie tak ako stavebny pozemok ale inflacne a minimalne si narozdiel od auta drzi hodnotu. A teda za mna (kupovala som zahradku tento rok) isli zahrady riadne hore nakolko sa ludia ku pestovaniu vracaju a chcu mat miesto kde si z novostavieb vo velkosti kralikarni mozu ist oddychnut. V okoli Nitry uz idu aj zahrady pekne draho kedze uz aj vela osad zacina menit pozemky na stavebne co je smutna realita. A k autu, samozrejme ze nejake auto potrebuje ale nepotrebuje 17 tisicove auto ako spomina v uvodnom prispevku. Obzvlast ak nema poriesene ani byvanie pretoze predpokladam ze v tom aute byvat nebudu. Uz ked tak by som riesil predaj zahradky a nie vymenu a z penazi mala zaklad na hypo na byvanie a nejake skromnejsie auto. Ale tazko sa radi ked nevieme co maju v akej hodnote a podobne. Lebo aj ta zahradka moze byt niekde na Liptove za 15 tisic alebo v okolí Nitry za 30tisic. Kazdopadne za mna auto za pozemok nemenit😃

vikiki29
28. aug 2023

Ja len otázka. Čiže nemáš ani 7000€ na iné auto, v budúcnosti plánuješ vziať hypotéku na bývanie a rozmýšľaš o aute za 17 tisíc v rámci rozdelenia BSM? Dúfam, že som zle pochopila…

jevma
autor
28. aug 2023

@vikiki29 áno, zle si to pochopila. Auto v hodbote 17 000 mi ponúka muž za výmenu prepisu pozemku naňho

andreatytler
28. aug 2023

@jevma Ziadne zameny a vymeny. To sa jedna strana vzdy citu ukratena a podla mna aj realne je ukratena. Vsetko by som dala rozdelit na polovicu podla sucasnej ceny.
Chce muz pozemok, dobre, nech ti vyplati polku ktora patri tebe.
Chce muz spolocne auto, dobre nech ti vypalti polku ktora patri tebe.
Takto budes mat pekny balik hotovosti ktory mozes pouzit na kupu noveho auta.

andreatytler
28. aug 2023

@jevma Takze tebe je jasne ze to je nefer ponuka. Potrebovala si sa len vyrozpravat z toho ako ta chce manzel ukratit?
Ved ty pri tej vymene prichadzas o dobrych 8-9 tisic.

jevma
autor
28. aug 2023

@andreatytler chcela som vedieť iba názor iných ľudí a uistiť sa v mojom názore

kubkovamama
28. aug 2023

@jevma nie. Pozemok si nechaj a aj staré auto,keď dosluzi,kúpiš si ďalšie podľa situácie,možno už budeš niekde inde a buď našetríš alebo leasing.Este nie ste v rozvodovom konaní,môže to trvať rok-dva-tri a všetko aj tak bude plynúť úplne inak ako si naplanuješ.Ries to potom.A nenechaj sa okecať

doriiis
28. aug 2023

Samozrejme že do tohto neísť.

jevma
autor
28. aug 2023

Vďaka všetkým 😉

doriiis
28. aug 2023

17 ročné auto ešte pár rokov dokáže poslúžiť.Auto za 17 000 je zbytočný luxus.Kvalitne jazdené auto kúpiš aj za polovicu.Starsie,ale kúpiš.
Keď sa rozvediete a poprípade predate ten pozemok,získaš oveľa viac.A potom bude aj na auto aj ostane dačo.

peter0123
28. aug 2023

@jevma vozila som deti na dvadsaťdva ročnej Felícii a keď sa pokazil motor a nemala na nové, chodila som busom, MHD a viac ako 20km. Trinásť ročné auto je pre mňa ako nové ja som naše kupovala ako pätnásť ročné

samimami777
28. aug 2023

Nevymýšľaj . Po súde ťa bude musieť z pozemku aj záhrady tak či tak buď vyplatiť alebo ho predať a polovicu ti dať 😉 takže na auto bude. A určite na tvojom mieste by som ani potom nešla do auta za skoro 20 000€ lebo pravdepodobne nebudeš mať na opravy. Za 7000-8000€ ti v pohode stačí. Premúdrelý pán manžel nech ti pekne po súde zaplatí čo má zo spoločného majetku a nesnaží sa ťa okradnúť

jaroslav81
28. aug 2023

Tie hlúpe kecy ako sa 13 ročne auto rozpadáva a zachviľu nebude fungovať... Jazdil som na 20 ročných autách a fungovali a fungujú doteraz. Len to chce občasný servis. S, novým autom budeš tiež jazdím na povinné ročné prehliadky, ktoré stoja cez 300€. Klasická výhovorka človeka, ktorý silou mocou chce nové auto aj keď mu ho netreba.

jevma
autor
29. aug 2023

@jaroslav81 aj Ty si vedľa. Celé je hrdzave, už druhykrat idem meniť vyfuk, lebo mi za jazdy odpadol.