Asistencia a invalidný dôchodok

10. jún 2023

Chcem sa opytat kto sa vyzna. Budem poberat polovicny invalidny dochod. zaroven som si nasla pracu osobnej asistentky pre postihnutu zenu. Ona ma narok na asistenciu z upsvar. Oni vyplacaju mzdu. Nemoze s tym byt problem ze budem poberat invalidny ale zaroven platena od upsvar ?

dilino
10. jún 2023

Neviem či sa dá opatrovať zťp osoba ked TI si sama ID.Na ID sa chodí vtedy ak TI niečo je preto si invalidna nepočula som ešte že ak je niekto ID opatruje tiež ID ako asistentka.Podľa mňa to sa nedá.Lebo TY ked chceš opatrovať opýtaju sa ťa čo robiš a ked im dáš údaje cez počitač to teraz je všetko prepojene to zistia.Aby si TY neprišla o čiastočný ID.

michellemary
10. jún 2023

@dilino dá sa to, suseda na ID opatruje syna.

dilino
10. jún 2023

@michellemary tak dívne lebo ked je sama žťp tak asi pre niečo je a bude opatrovať dalšiu osobu zťp.Príklad dostala polovičný ID že je chora s chrbticou alebo klbami a teraz ONA ide opatrovať niekoho kto je tiež chorý a zťpa ide ho dvíhať.

autor
10. jún 2023

@dilino uz som zistila da sa to

barbora19911
10. jún 2023

Pokiaľ niesi ZTP osoba môžeš 🙂

autor
10. jún 2023

@barbora19911 nie nie som ztp super dakujem 🙂

kaktusik007
10. jún 2023

opatrovat moze aj ztp osoba..... sokezite su diagnozy --- ak si na invalidnom lebo chrbtica, a ides opatrovat lebo psychiatricky pacient ---- je to ok. ale ak by to bol leziak a mala by si sa s nim nadrapovat - uz by to ok nebolo ;)

fobula
10. jún 2023

Presne,záleží od diagnózy,môžeš byť kľudne ZTP. Moja kamoška polovična ID (epilepsia-vseobecne problém sa zamestnať) asistuje mojej mamine,ťažko chodiacej o barlách,čakajúcej ešte na operáciu. Priznali jej síce len 2h/denne, ale keďže niektoré mesiace bude na lieceni, tak tie zvyšné aspoň celkom pekne vykryje..pomáha hlavne v domácnosti,nákupy,prípadne doprovod..

kacena4
10. jún 2023

zeny ale ona nebude opatrovat, nebude poberat opatrovatelsky z uspvaru, ale osobnu asistenciu, to je normalny pracovny uvazok (aspon ja mam tak vedomost)

autor
11. jún 2023

@kacena4 ano presne tak to bude

michellemary
11. jún 2023

Autorka, aj to sa dá.

petedea
11. jún 2023

Čo sa tohto týka, o príspevok na opatrovanie a príspevok za asistenciu, môže požiadať, ako čiastočný, tak aj plný invalid.
Sú dva typy žiadostí.
Prvý typ pre osoby v produktívnom veku a druhý typ, pre dôchodcov, ktorí sa delia na starobných a invalidných, ktorí sa tiež delia na čiastočných a plných invalidov.

Prvý typ žiadosti, je nie len pre zdravých ľudí v produktívnom veku, ale aj pre čiastočných invalidov, čiže v zmysle zákona č. 461/2008 Z.z., na základe ktorého sa priznanie opatrovateľského a asistenčného príspevku posudzuje, je čiastočný invalid braný, ako zdravý.

Iné je to u plných invalidov, tí musia vypĺňať druhý typ žiadosti a môžu byť posudzovaní, či opatrovanie fyzicky, alebo psychicky zvládnu.

petedea
11. jún 2023

@kaktusik007 Takže nadrapovať.
Zaujímavé.
Roky som pracoval, ako opatrovateľ v Rakúsku a mal som aj klientov, ležiakov.
A tiež rôznych iných klientov, s rôznymi druhmi zdravotného postihnutia, ale o žiadnom "nadrapovaní" sa s nimi, nič neviem a s ležiakmi, už vôbec nie.
To ti nenapadlo, že na niečo také, môžu existovať rôzne techniky, ktoré to údajné nadrapovanie sa uľahčujú?

kaktusik007
11. jún 2023

@petedea ano, existuju. A mozno v Rakusku su k dispozicii. Ale my sme na SLOVENSKU a podla toho co pises si evidentne o takuto pomocku nikdy neziadal -- nie je to totiz zial standardnom ani v DSS, nieto ze by ti to pozicali do bytu..... takze trosku slovenskej reality 🙂

petedea
11. jún 2023

@kaktusik007 Ale, no tak, ty sa aj počúvaš, čo hovoríš?
Alebo snáď nechápeš zmysel písaného textu?
Hovorím o technikách, nie o pomôckach.
O technikách, ktoré sa len tak mimochodom, už dávno vyučujú, aj na Slovensku.
Prečo sa vyjadruješ k veciam, o ktorých nemáš ani šajnu?

petedea
11. jún 2023

@barbora19911 Niekto tu zrejme nepozná zákony a vyjadruje sa k niečomu, o čom nemá, ani šajnu, že áno?
Povedz jediný relevantný dôvod, pre ktorý by osoba s ŤZP, o opatrovateľský, alebo asistenčný príspevok, nemohla žiadať.

bylinka25
11. jún 2023

Moja sestra tiež robila osobnú asistenciu môjmu manželovi, ktorý má ZŤP, žiaden problém nebol.

barbora19911
11. jún 2023

@petedea tak je napísané v zákone: Nemôže ním byť človek, čo sám potrebuje pomoc inej osoby pri činnostiach, ktoré má vykonávať ako asistent.