Amundi investovanie

1245barborka
12. dec 2021

Ma niekto skúsenosti s investovaním do amundi

katie253
12. dec 2021

@1245barborka my investujeme cca 3 roky

alena2798
12. dec 2021

@1245barborka my uz 5 rokov

janai1
12. dec 2021

Aj ja, 3 roky

majulino
12. dec 2021

@katie253
@alena2798
@janai1 viete mi dat blizsie info? Nikdy som sa o investovanie nezaujimala, ale rada by som sa nieco dozvedela. Ďakujem

1245barborka
autor
12. dec 2021

@alena2798 a ste spokojný? Mam z toho trosku stres keďže som ešte nikdy neinvestovala

jakubvojcik
12. dec 2021

@1245barborka nie najhoršia ale ani najlepšia možnosť. Pred týždňom som analyzoval klientke fondy a po 4 rokoch investovania a bola celkovo stratová. Čiže to či sa cez amundi oplatí investovať nie je až taká relevantná otázka, skôr je dôležité do akých fondov.

Máte veľa nestabilných a stratových, potom máte veľa z vysokými poplatkami pri sprostredkovateľov a Amundi spoločnosť, a pri väčšine budete platiť 19% daň zo zisku čo je tiež veľmi negatívny faktor.

jakubvojcik
12. dec 2021

@1245barborka ešte doplním, vo všeobecnosti by som veľmi odporúčal každý amundi fond preverovať, lebo je veľa šikovných sprostredkovateľov ktorí vám to dobre predajú ale po analýze u nestranného odborníka zistíte že je tam dokopy 20/30% nákladovosť kvôli poplatkom, dani a inflácii, pričom sa dá mať kľudne aj o 80% menšiu.

trojnasobnamama
12. dec 2021

@jakubvojcik Prosim možem sa opytat?.Začali sme investovať do amundy no situacia unas sa tak zhorsila ,ze nemozme si to dalej dovolit.Nemame tam veľa bolo to kratke obdobie.Ak tam neprispievam ziadne poplatky sa neplatia?Ďakujem za odpoved .

1245barborka
autor
12. dec 2021

@jakubvojcik tak vzniká otázka ci je možné odstúpiť od zmluvy

1245barborka
autor
12. dec 2021

@jakubvojcik niekde som však čítala ze Dan sa platí ak je ziskovosť väčšia akk určitá suma ci to nie je pravda?

jakubvojcik
12. dec 2021

@trojnasobnamama no vstupné poplatky sa neplatia (to sú z každého vkladu), akurát sa platia ročné poplatky čo sa strávajú z celkovej hodnoty účtu - niekedy 1% niekedy aj okolo 3%, záleží od fondu. Takže ak tam nebudete prispievať bude sa vám tak či tak hodnota sumy časom zníižovať.

janai1
12. dec 2021

@1245barborka pan Vojcik pracuje pre Prosight, takže o nestrannosti on veľmi nemá čo hovoriť 😉

navyše v Amundi sú takisto fondy v ktorých sa daň z výnosu neplatí

jakubvojcik
12. dec 2021

@1245barborka áno je to možné, myslím si že stále bez poplatku. No a čo sa týka dane tá sa platí stále pri fondoch aktívne riadených čo je tam väčšina, to by trebalo potom pozrieť už konkrétne či by ste vy platili alebo nie. No a platí sa zo zisku, čiže keď neurobíte žiadny zisk, samozrejme daň platiť nebudete žiadnu.

jakubvojcik
12. dec 2021

@janai1 prečo, veď svoje služby tu neponúkam. Dokonca ja aj pre klientov viem Amundi sprostredkovať, ale nerobím ich takže viem hovoriť o nestrannosti. Keby že sú za mňa top voľbou, ponúkam ich aj ja svojim klientom a nereagoval by som vôbec negatívne v tejto diskusii a nesnažil sa pomôcť.

No a verte či nie, som skôr konzultantský a poradenský tip, ktorý vždy vyberie najlepšiu možnosť pre klienta aj keď nie je niekedy v mojej moci ju aj sprostredkovať. Ale keď si myslíte že v odbornej rovine som povedal niečo nepravdivé alebo by ste ma chceli doplniť a pomôcť ostatným tak kľudne, objektívne rady ktoré sú pravdivé určite pomôžu.

janai1
12. dec 2021

@jakubvojcik a vy ponúkate fondy ktorej spoločnosti?

trojnasobnamama
13. dec 2021

@jakubvojcik ďakujem za odpoveď.pomohol ste mi.

jakubvojcik
13. dec 2021

@janai1 máme možnosť ponúkať investovanie skrz Európske Investičné Centrum (EIC), IAD Investments, Conseq, Amundi, Finax a Proxentu. Čo sa týka dlhodobého investovania odporúčam vždy 2 možnosti. Ak je človek znalý, vie sa o portfólio starať sám a vie historicky nejako potvrdiť že jeho emočné zásahy neovplyvňujú negatívne jeho portfólio, odporúčam mu investovať cez Brokera (to neviem sprostredkovať).

Brokeri majú najnižšie poplatkové štruktúry a teda najvyšší čistý výnos. Na druhej strane ak je klient laik, nerozumie sa veľmi investovaniu a mohol by si neplánovanými vkladmi/výbermi uškodiť, nevie si portfólio aktualizovať a chce využiť služby profesionála, tak mu odporúčam investovať cezomňa skrz EIC (2-kový účet - je viacero tipov).

Spravujem mu portfĺio potom ja, efektívne radím a kontrolujem investorovu aktivitu + čas od času ak sa portfólio delí na konzervatívne a agresívne fondy tak pomáham s diverzifikáciou). Sú tam síce vstupné poplatky, ktorými si klient platí za moju službu (v 90% prípadoch je to pár stoviek eur dokopy za celé obdobie) no ale nemá na mojej strane žiadny manažérsky poplatok čo je najväčší žrút peňazí (je iba na strane EIC a fondu, u mnou odporúčaných fondoch okolo 0,3-0,5% ročne dokopy). Len pre porovnanie, ak napríklad v Amundi sú fondy a sprostredkovateľ, ktorí si dokopy berú 2% ročne, tak pri investícii 50€ mesačne na 30 rokov s priemerným hrubým zhodnotením 10% by mal klient v Amundi cca 75.000€ a v EIC cca 104.000€ , iba kvôli poplatkom. To je 30.000€ rozdiel, preto som vravel vyššie, treba si skontrolovať aké fondy máte ak investujete a neviete na 100% o všetkých poplatkoch.

janulienocka
13. dec 2021

@jakubvojcik a čo poviete na finax?

jakubvojcik
13. dec 2021

@janulienocka je to určite jedna z tých lepších možností. Finax má svoje plusy aj mínusy, koniec koncov rozprával som sa o tom aj s Radkom Kasíkom keď sa ešte tak Finax rozbiehal, a samozrejme aj on spolu s Hrbatým vedia že Broker je z hľadiska poplatkov na tom lepšie, takisto je aj EIC ak sa sprostredkujú dobré fondy cez dobrý účet, no oni si zas môžu dovoliť pýtať viac na ročných poplatkoch lebo majú širšiu škálu klientov.

Výhodou je, že ponúkajú ETF fondy, majú prehľadnú aplikáciu, dobre diverzifikujú portfólio a robia pre klientov rebalansing. Nevýhodou je ročný poplatok (ktorí strhávajú mesačne) vo výške 1,2%, že nemáte individuálne poradenstvo a že ste limitovaný/á automatickým nastavením pomeru sporenia (čo je zas na druhú stranu niekedy výhodou). Pri investovaní sú najväčšími nepriateľmi poplatky a sám investor a jeho rozhodnutia, čiže ak si zle zvolíte zainvestovanie alebo výber, môže vás to stáť nemalo peňazí. No a v tom má Finax miernu nevýhodu lebo tam to nikto nebude riešiť, volať vám a konzultovať s vami vašu situáciu na mieru, oni vám len hodia portfólio do ktorého budete investovať ako vy v podstate chcete bez ďalších odporúčaní pre vás na mieru .

katika901
13. dec 2021

@jakubvojcik dobrý deň, v 2-kovom účte sa investuje každý deň, či je to nejako obmedzené?

jakubvojcik
13. dec 2021

@katika901 investuje sa raz za 2 týždne, na druhú stranu pri dlhodobom investovaní to nie je až tak relevantný faktor, ešte k tomu ak človek investuje raz mesačne. No ale na účte číslo 7 sa investujú peniaze každý deň, akurát väčšinou tam už máte na strane sprostredkovateľa aj vyšší manažérsky poplatok okolo 1% ročne.

katika901
13. dec 2021

@jakubvojcik áno, to viem, ešte si to skonzultujem 😉, išla som cez firmu, v ktorej ste aj vy
Zaujal ma aj finax, ale rozhodla som sa cezeň nejsť, ako ďalší poplatok maju 1,2% z vkladu nižšieho ako 1000

danielusko
13. dec 2021
Používateľ danielusko je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od danielusko.

@katika901 Nepodstatný poplatok

katkakatarinka
13. dec 2021

@1245barborka ja mám skúsenosti, mám tam svoje peniaze a tiež peniaze klientov. Amundi je celosvetová spoločnosť s dlhoročnou tradíciou, nie je o čom. Dôležité je do akých fondov investujete. A s tým Vám má poradiť finančný agent (len ktorý že 🤔☺️). Podobnú otázku dostávam aj ohľadom banky na úver - povedz mi, ktorá banka je najlepšia. Ani jedna! Vždy záleží od konkrétneho klienta, jeho rodinnej a finančnej situácie a ďalších faktorov.

jakubvojcik
13. dec 2021

@katkakatarinka to isté bola aj Arca Capital, čiže to nie je veľmi relevantný argument… viete o tom na 100% že je to najlepšia možnosť alebo ste s tým stotožnená lebo to ponúka spoločnosť v ktorej pracujete?

katkakatarinka
14. dec 2021

@jakubvojcik Arca Capital pôsobila 20 rokov v strednej Európe - v 4 krajinách. Amundi je najväčší európsky správca aktív na svete. Celosvetovo je v top10. Pôsobí v 37 krajinách sveta. Pod správou má cca 1800 miliárd eur... atď.
Takže Arca Capital sa s Amundi nemôže ani porovnávať!!!
Pani sa pýtala na investovanie v Amundi. Samozrejme že my vieme klientom ponúknuť aj investovanie v iných spoločnostiach. Ale Amundi určite odporúčam za podmienky že bude mať dobrého finančného agenta ktorý jej vysvetlí o investovaní a nastaví dobré portfólio.

jakubvojcik
14. dec 2021

@katkakatarinka áno máte pravdu, myslel som ale skôr princípové porovnanie, že daný argument nie je ten najdôležitejší pre klienta. Je veľa veľkých spoločností ale investovanie stojí hlavne na tom, aké plusy a minúsy pri investovaní klient má.

Treba si porovnať daňovú povinnosť, historický výnos, rizikovosť fondu, diverzifikáciu, manažérske a celkové priebežné poplatky, poplatky za výnos, transakčné poplatky a vstupné poplatky. A potom sa reálne pozrieť na to aké majú fondy prínosy pre klienta a aké pre sprostredkovateľa. V tomto väčšinou je pre klienta Amundi invesotvanie do podielových aktívne riadených fondov menej výhodné. Ale samozrejme, ide o to čo konkrétne porovnávame.

schoke
7. mar 2023

kolko ste platili za vstup do amundi?

peto20400
13. mar 2024

Učet amundi mam asi rokapol investoval som 200e za tento čas mam zostatok 130e.čize -70e
Keby som tie peniaze odložil doma do šuflika tak tam mam stale 200e.Čiže na co to je dobre toto?

katkakatarinka
14. mar 2024

@peto20400 investovanie je na dlhoooo....8-10-15 rokov... výsledky za rok a pol nie sú relevantné.