Allianz - zrušenie dôchodkového účtu

6. feb 2024

Mali ste prosim niekto v Allianz dochodkovy ucet? Uz dlhsiu dobu rozmyslam, ze je to o nicom...Som tam od 2006 a tie moje takzv.dochodkove uspory su na... Raz som mal progres 50perc. garant 50per.Potom casom som zas zmenil a nakoniec som nechal na 100perc.garant. Je moznost zrusit to a vybrat peniaze?Alebo je moznost to niekde prehodit kde to ma vacssi zmysel?Uz ma to u nich nebavi.

nelca84
6. feb 2024

Uplne, ale ze uplne zly vyber fondu. Z akeho dovodu mas garant? Mas snad 2 roky do dochodku????

nelca84
6. feb 2024

Dobre, tak predpokladam, ze nie si tesne pred dochodkom. V tabulke si mozes pozriet ako sa ktoremu fondu dari. Tvoj Garant je ten allianz-dlhopisovy. Vyber si z indexovych fondov a nabuduce sa radsej s niekym porad skor.

autor
6. feb 2024

@nelca84 indexovy allianz je progres ak sa nemylim…Tam je riziko straty…Garant ti garantuje ze nestratis nic.Spominal som,ze som mal pol na pol.Nevidel som v tom extra rozdiel…

nelca84
6. feb 2024

A co ti akoze garantuje? Akurat tak stratu. Niekedy su vykyvy, ale z dlhodobeho hladiska je riziko mizive. A na dochodok nesporis 2 ani 5 rokov.... Daj si 100% indexovy. Ako vidis, je v tom velky rozdiel. Ja mam roky vsetko v indexovom, aktualny stav 2 diely moje prispevky a 1 diel zisk. Nebudem pisat konkretne cisla, ale uvediem priklad: 10tis. prispevky + 5 tis. zisk, konecny stav 15 tis. A za pol roka si rozdiel ani nemohol vidiet 🤦‍♀️

valer88
6. feb 2024

Ak ste predtým mali 50:50 a teraz píšete že ste v 100% indexovom, tak mali by ste vidieť vo vašom prípade ,,menší rozdiel.’’ Menší rozdiel píšem preto, lebo Alianz progres indexový je slabší odvar, priemerne nejaké 4,84%. Sú aj iné SDS, v ktorých viete mat dvojnásobne zhodnotenie vašich úspor a v prípade že ste mladý kľudne si môžete na dôchodku prilepšiť aj o 50/100€ mesačne. Už len obyčajnou zmenou, ktorá je úplne zadarmo. A nad rušením 2. piliera by som nerozmýšľala.

nelca84
6. feb 2024

@valer88 ma 100% v dlhopisoch

basska_b
6. feb 2024

Mojho muza takto okradli, vraj bola legislativna zmena, ktora dala vsetko do konzervativnych dlhopisov, kym na to prisiel, bolo uz neskoro, potom mu povedali, ze uz ma malo do dochodku a ze mu mozu dat len cast do rizikoveho fondu. Kedysi tvrdili, ze vysokoprijmovym sa 2. pilier oplati, ale bolo to KLAMSTVO. oplati sa len hypoteticky! V reali dostane muz menej, ako keby mal len 1. pilier. Studovala som poistnu matematiku a pocitali sme tieto dochodky do aleluja, na tom vzdy zarobi len poistovna - pre klienta plati "sluboval mu hory doly, potom dostal kkt holy". A pustite sa do mna kludne. Ja ked o tychto pilieroch pocujem, je mi do smiechu z toho, najma ked sa to kazdy rok legislativne pomeni.

valer88
6. feb 2024

@nelca84 ďakujem za upozornenie, tak potom nieje o čom, zmeniť fond ale tak isto aj SDS, v ktorej to má väčší zmysel, tak ako píšete. A peniaze sa vybrať nedajú, ale to vôbec nevadí. Treba ich len nechať úročiť na správnom mieste. ;) ak by vás to zaujimalo, pošlem vám aktuálnu porovnávaciu tabuľku + spolu aj s prepočtom aké veľké straty/rozdiely to vie spraviť v rôznych SDS.

nelca84
6. feb 2024

@basska_b k tomu sa da napisat len jedno, treba sa zaujimat. Vsak musel dostavat minimalne vypisy kazdy rok. Neviem si realne predstavit ako sa to neda vsimnut.

nelca84
6. feb 2024

@valer88 dakujem, ja si svoje financie spravujem sama. Mam roky generali indexovy a nestazujem sa.

autor
6. feb 2024

No fajn tak zmenil som to online na progres 100percent,tak uvidime

@basska_b "sluboval mu hory doly, potom dostal kkt holy"👍🤣Presne tak banky zdieraju,tito mutia hlavy…A mame tak kkt…..😀

nelca84
6. feb 2024

Hlavne nebud netrpezlivy a nemen to po pol roku. Daj tomu cas.

autor
6. feb 2024

@nelca84 Dakujem…No ja som to uz menil aj zo 3x…Pokusim sa vydrzat😀

esmey
6. feb 2024

Daj indexove a zabudni na prihlasovacie údaje až do dôchodku...vážne, kvoli sebe to nesleduj

esmey
6. feb 2024

@basska_b tvoj muž sa okradol sám tým že to neriešil keď bolo treba

sweet20
6. feb 2024

@basska_b nehnevajte sa, nechcela som reagovat ale musim.. to co co pisete nie je pravda.. ale tak co uz.. asi vas nazor nezmenim 🤷

nelka93
7. feb 2024

Ja mam Allianz indexovy a sledujem len výpisy, stále to rastie. To nie je odrb na ľuďoch, len väčšina je finančne negramotna a nevie s tým narábať.

jarka_black
7. feb 2024

Allianz od minulého roka šiel pekne hore.
Ak to chcete nastaviť, pošlite správu.

misanthropicdann
7. feb 2024

@basska_b strašne by ma zaujímala ta vaša poistná matematika lebo povedať ze 2/3. Pilier je odrb keď si to každý dokáže spočítať spätne a zistiť ci boli všetci odrbany je odvážne. Medzi pilierom a investíciou po svojej osi je relatívne malý rozdiel.

roxanna
7. feb 2024

Ja teda neviem, tiež mám II. pilier v Allianzi a v máji minulého roku presúvali ľuďom pod 50 všetko do indexových fondov automaticky. Tak nechápem, prečo si to mal v Garante.

jarka_black
7. feb 2024

@roxanna Nie všetko. Postupne sa po častiach presúvajú úspory. Aby sa znížilo riziko. Lebo napríklad teraz sú indexy na nových historických maximách a je možná korekcia nadol. Preto sa riziko rozkladá v čase, lebo jedným presunom v čase vrcholu a následného poklesu by zrazu všetci stratili. Zatiaľ táto stratégia pekne vychádza.

roxanna
7. feb 2024

@jarka_black aha, je to možné. Vychádzala som z informácií z tlače a zo svojho výpisu z dôchodkového účtu. Tiež som mala v Garante a teraz mám všetko v indexe. Som len zvedavá, čo bude, keď moje úspory v II. pilieri budú vo fáze poklesu práve v čase, keď dovŕšim dôchodkový vek a budem potrebovať vyplácať dochodok

jarka_black
7. feb 2024

@roxanna Vtedy už budú v dlhopisovom fonde, buď všetky alebo polovica (to si nastavujete Vy v účte). Dlhopisový fond nemá veľké výkyvy. Podľa novely zákona má doch. spoločnosť tieto úspory pri poklese dorovnať zo svojho.
Ja sa pred poklesmi v indexovom fonde chránim aj teraz: keď je to na vrchole a trendy naznačujú pokles, všetky úspory presuniem do dlhopisového fondu. Keď indexový klesne (zlacnie), znova ho kúpim a idem nahor. Takto nepriemerujem zisky a straty, ale sčítavam zisky.
Ale posledný rok stačilo byť v indexovom - veľmi pekné výsledky. Rok predtým bol v hlbokom mínuse, ale kto sledoval trhy a výkyvy na nich, mal 2. pilier vo veľkom zisku. Tento rok - index už získal 5%, takže som v pozore - nie je normálne. Preto očakávam korekciu nadol.