Allianz Farbička - zrušenie

lucia198811
24. mar 2022

Ahojte,prosim Vas rusil niekto poistenie pre deti? Ako to funguje? Detom setrim od narodenia az doteraz. Jeden ma 4 a druhy 3 roky. Len uz nemam zaujem setrit, peniaze sa mi zidu na ine veci.... oplati sa mi to zrusit po tak kratkej dobe,ci este vyckat aspon rok dva? Dik za info

elizabet173
24. mar 2022

@lucia198811 bolo veľkou chybou šetriť takýmto spôsobom, ale už to nevrátiš späť. No keď to zrušíš teraz, prídeš v podstate o všetko, čo si tam vložila, lebo odkupná hodnota bude veľmi nízka, alebo nulová. Choď sa informovať do poisťovne, alebo oslov toho, kto ti tento nezmysel poradil. Asi najlepšie bude zrušiť to hneď, vzhľadom na infláciu, nič nezískaš ani tým, že by si ešte rok, dva šetrila. Maximálne by som pre deti mala úrazové poistenie.

jakubvojcik
24. mar 2022

@lucia198811 treba zájsť do poisťovne a popýtať si výpočet odkúpnej hodnoty (to čo by ste teraz dostali ak by ste zmluvu zrušili). No po 3/4 rokoch tam toho veľa nebude kvôli poplatkom. Ako už bolo spomenuté vyššie, tento spôsob šetrenia deťom sa vôbec neoplatí. Takisto veľa nezachránite keď tam budete sporiť ešte rok/dva, práveže by som povedal že môžete ešte o viac prísť. Osobne by som to zrušil a zmieril sa s tým, koľko tam je peňazí a následne ďalšie peniaze by som využil na iný účel, prípadne otvoril relevantné investovanie pre deti cez nejakú správcovskú spoločnosť, ocp, prípadne ešte aj cez banku je lepšie investovať/sporiť. Poistka je najhoršia možnosť, ale o tom sa asi presvedčíte až pri dokumente o odkúpnej hodnote.

iren88
24. mar 2022

najlepšie spravíš, ak si zájdeš do poisťovne a tam ti povedia presne, koľko ti vyplatia, ak to teraz zrušíš. ono tieto poistky sa oplatia hlavne vtedy, ak vydržíš šetriť až do konca

jakubvojcik
24. mar 2022

@iren88 no, s týmto ja zas tiež nesúhlasím. Ani neviem koľko poistných zmlúv so sporiacou zložkou som mal pod nosom a len veľmi málo z nich bolo reálne v pluse, aj to zanedbateľnú čiastku, čiže by bolo jedno keby ste si to aj odkladali doma pod vankúš a tak sporili dieťaťu alebo sebe. Je to vďaka tomu že aj nejaký reálny výnos v daných fondoch do ktorých sa v produkte investuje zhltnú vysoké správcovské poplatky, počiatočné poplatky, rizikové poplatky, administratívne poplatky a nejaké ešte kvázi vstupné poplatky a pod. Ja tieto zmluvy nazývam žrútmi peňazí.

bluehorsee
24. mar 2022

@lucia198811 ja som nedávno tušila svoju poistkou v Allianz, lebo som zistila že mi je úplne na prd. Mala som úraz chrbtice, a dva mesiace som musela ležať, samozrejme bez príjmu. Poisťovňa mi z poistky vyplatila smiešnych 117 eur🤦‍♀️tak som to zrušila po 7 rokoch a odkupná hodnota bola nejakých 600 eur.ked som si z rátala koľko som tam natisla peňazí, až mi prišlo slabo ze mi poslu len toľko. Odvtedy si peniaze radšej šetrím bokom.
Bohužiaľ aj obe moje deti majú farbičku od narodenia, ale bolo mi povedané presne to co ti radia aj ostatné žienky. Ak to zrušís teraz, dostaneš úplne smiešnu sumu k tomu co si tam vložila. už nikdy by som sa nedala nahovoriť na žiadnu podobnú "šetriacu" poistku.

lucia198811
autor
24. mar 2022

@jakubvojcik akurat som volala mam tam odkupnu sumu 990e to je po 23 e za obe deti.cize pridavky 🙂 ale mam tam poistenie, v pripade zlomeniny,alebo v nemocnici a aj seba som dala v pripade smrti ... pri detoch clovek nikdy nevie aky uraz sa stane...cize ani tak sa neoplati ten allianz? Lepsie setrit na ucte a za pobyt v nemocke nedostat nic alebo pri uraze? Dik za info

66simonka66
24. mar 2022

@lucia198811 úrazové poistenie daj ak chces mať deti poistené, ale daj len čisto úrazové bez sporenia.

lavinis
24. mar 2022

@lucia198811 neoplatí sa ti to zrušiť, ale ak to chceš zrušiť, tak hneď.
A do budúcnosti si pamätaj, že cez poistku sa čo? nesporí. Poistka slúži na poistenie (úrazy, choroby apod.), nie na šetrenie. Iba ak by si chcela vyhadzovať peniaze von oknom, potom áno.
A hlavne poisti seba, resp. živiteľa rodiny. Lebo ak ten bude po úraze alebo chorobe, tak asi moc z čoho ani tým deťom nebude šetriť. Ak je dobre poistený živiteľ rodiny (nie, za 20cku mesačne to nebude), potom poisťuj deti. Nemáš zač.

lavinis
24. mar 2022

@bluehorsee poistka ti vyplatila smiešne peniaze preto, lebo si mala poistku zle nastavenú - buď ti tam chýbalo vhodné poistenie alebo skôr si tam mala nízke poistné sumy. To je tak, keď všetci chcú poistku za 20 EUR, toho im ide 15 do šetrenia (to nie je predsa poistenie!) a keď sa niečo stane, tak sú sklamaní, že málo dostali.

monikakralik
24. mar 2022

.

lucia198811
autor
24. mar 2022

@66simonka66 super toto by som dala,cize zrusim sporenie a len urazove dam a teda to sporenie mi dufam vyplatia.

bluehorsee
24. mar 2022

@lavinis platila som mesačne 59 eur. 7 rokov. Z toho išlo 20 eur na šetrenie a zvyšok rôzne pripoistenia. Smiešnu sumu mi vyplatili z toho dôvodu, že som nezapadala do ich tabuliek a zlomený stavec sa pre nich zdal veľmi málo na to aby mi vyplatili viac. Take boli vyjadrenie poisťovne, samozrejme nie doslovne. Narazam len na tie tabuľky. Ale nehadam sa, po tom co som zistila ze môj "kamarát" ma takto ošidil by som sa ani nečudovala keby si tam nastavil to co jemu vyhovovalo.

elizabet173
24. mar 2022

@lucia198811 neviem, koľko z tej sumy 23 eur bola šetriaca zložka, ale veď si to vypočítaj. 23 eur si platila jednému dieťaťu - krát počet mesiacov, ktoré si to platila, 23 eur druhému - krát počet mesiacov a si zrejme na dvojnásobnej sume, ako ti bude vyplatená. Ako sa ti tie vložené financie zhodnotili? Keby mali deti len úrazovú poistku, bolo by to oveľa výhodnejšie.
@bluehorsee ak si pri úraze chrbtice dostala 117 eur, tak bola poistka veľmi zle urobená. Partner dostal len pri natrhnutom svale na lýtku 680 eur, ale my máme len úrazovú poistku, šetrenie prostredníctvom poistky je číry nezmysel.

jakubvojcik
24. mar 2022

@lucia198811 to je aktuálna alebo odkúpna hodnota? Pri odkúpnej sa platí ešte poplatok. No a koľko ste dokopy deťom platili mesačne?

lucia198811
autor
24. mar 2022

@jakubvojcik dokopy 47 eur. To je odkupna suma tych 990e . Ale z toho mam aj urazove poistenie,tak to sa neoplati rusit jedine to sporenie,ale ci sa to tak da zistujem...

bluehorsee
24. mar 2022

@elizabet173 súhlasím s tebou. Vlastne skrz túto príhodu som chcela poistku zrušiť. Následne som si našla nového fin.poradcu ktorý má vyviedol z omylu v ktorom som žila a povedal mi že s mojou vrodenou diagnózou som ani len nemohla byť poistnená. Tú diagnózu samozrejme bývalý poistovak schvalne zamlcal. Aby mi nový poradca dokázal ze hovorí pravdu, rozposlali sme pár ziadosti do poisťovní ze by som sa chcela poistiť a dolozila som aj zdr.záznam.ani jedna poisťovňa nemala záujem, dokonca ani len úrazovku mi nechceli urobiť. Nehovorím, že všetky poistovne sú zlé, ale treba si to dat urobiť človeku ktorý naozaj prizera na potreby klienta a zohľadní pri tom aj jeho zdr.stav,zaujmy, a vôbec, celkovo zhodnotí podmienky.ja som sa dala bohužiaľ oklamat

jakubvojcik
24. mar 2022

@lucia198811 čo sa týka úrazového poistenia, aké tam máte krytie? Lebo ak je to niečo, čo si viete za 7/8 eur poistiť mimo, tak treba rátať že 40€ naviac dávate akokeby za to sporenie, čo po prepočte vychádza, že 1000€ je tak 40% alebo polovica z toho, čo ste tam navkladali.

jakubvojcik
24. mar 2022

@lucia198811 no a zrušiť sa to samozrejme dá. Je tam 6 týždňová výpovedná lehota ako pri každej poistke, stačí len napísať ručne písanú žiadosť s tým, že žiadate o výpoveď poistky číslo XXX k čo najbližšiemu možnému dátumu a že odkúpnu hodnotu žiadate zaslať na bankový účeť číslo XXX. Predtým by som ešte zavolal, či treba a ak áno akou formou poslať aj občiansky preukaz poistníka alebo nie (samozrejme kópiu). Allianz si to k výpovediam životného poistenia často žiada.

lucia198811
autor
24. mar 2022

@jakubvojcik ja by som to nezrusila cele,to urazove poistenie pre deti v alianz farbicka je isto fajn, ci nie? Ja by som zrusila len to sporenie.

jakubvojcik
24. mar 2022

@lucia198811 ono sa nedá zrušiť sporenie v tejto zmluve a nechať poistenie, je to na seba naviazané. Na druhej strane rovnaké, a ešte by som povedal lepšie krytie viete mať aj v inom produkte bez sporenia. Či už v Allianzi alebo v inej poisťovni.

macilaci
24. mar 2022

@lucia198811 každý rok cca o mesiac po výročnom dní t.j. Deň keď si založila zmluvu ti prichádza list. Tam máš rozpísané sumy. Vieš pozrieť odkupnú hodnotu. Nie každá pobočka ti vie povedať koľko je odkupna hodnota. Oni to nevidia. Keď nevieš nájsť výročny list zavolaj na infolinku a zašlú ti ho.

lucia198811
autor
24. mar 2022

@jakubvojcik aha toto som chcela vediet ...ale akurat mi moj financny agent poistovak,povedal,ze teraz sa neoplati rusit,kedze je situacia aka je

jakubvojcik
24. mar 2022

@lucia198811 je ťažké pri investovaní vychytať presne ten moment, kedy sa oplatí vybrať. Tak či tak, rast či pokles trhov ovplyvní rovnako aj iné produkty alebo fondy, ktoré sú vo všeobecnosti kvalitnejšie a z hľadiska poplatkov lacnejšie ako farbička. Ak teda váš finančný agent predpokladá rast trhov, takisto by vám rástol aj iný produkt, dokonca ešte viac a lacnejšie ako sporenie v poistke kvôli poplatkom a veľakrát aj stratégii.

lucia198811
autor
24. mar 2022

@jakubvojcik co je take lacnejsie v oblasti poplatkov a ineho? Mate v tom prehlad co je teda lepsie ako farbicka pre deti? Dik

jakubvojcik
24. mar 2022

@lucia198811 tak máte tam poplatky za vklad 1,5 až 5% podľa výšky vkladu, vy máte myslím konkrétne 5% (teda 5% zo sumy vám hneď odíde na poplatok). Potom sú tam priebežné poplatky, dosť záleží od toho ako je nastavená stratégia, najčastejšie okolo 1% ročne z celkovej hodnoty účtu, potom sú tam nejaké počiatočné poplatky (zdá sa mi, že tak okolo polovice z toho, čo tam človek vloží prvé 2 roky je fuč), dané fondy nie sú oslobodené od dane čiže ešte daň 19% zo zisku sa sťahuje atď. Je toho viac. Dokopy aj Allianz robil nejaké štatistiky nákladovosti produktu a väčšinou to je okolo 3,5% až 4,5% z celkovej hodnoty účtu, u vás keďže máte najväčší vstupné poplatok (tých 5%) to je ešte viac, možno aj 5% alebo 6% ročne. V preklade to znamená, že na to aby ste reálne aj po rátaní inflácie boli v pluse, potrebuje vám fond zarobiť každý rok aspoň 8/9%. Väčšina z tých fondov ale toľko zďaleka v poisťovni nezarobí.

Samozrejme, horšie sa to vysvetľuje na diaľku a aj je viac možností od čoho sa odvíjajú poplatky, ani neviem aké konkrétne fondy máte a koľko ide na investičnú zložku každý mesiac čiže na cent, alebo v tomto prípade na desatinu percent to vypočítať momentálne neviem.

Čo sa týka lepších možností, je veľa spôsobov na Slovensku, kde sa viete takýmto poplatkom vyhnúť, vyhnúť sa aj odkúpnym poplatkom a pod. plus mať fond alebo portfólio fondov, ktoré z dlhodobého hľadiska zarobia 8/9% ročne a pri ročnej nákladovosti 0,5% a aj menej. Nie 5%. Keby som mal ale všetko rozpisovať tak píšem litánie.. určite by ale aj vás finančný agent mal vedieť teda aké sú lepšie možnosti a určite vám to konkrétne prepočíta a porovná nech máte presnú predstavu.

zmrzlinka2021
24. mar 2022

@lucia198811 investuj do akcii

espritka29
28. mar 2022

@jakubvojcik prosim Vas, co je lepsie? Zrusit poistenie napr. dnes (teda najskorsi mozny termin ukoncenia) alebo pockat na vyrocny den? Poistka ma vyrocny den 11.5. Ma to vplyv na odkupnu sumu? Dakujem

jakubvojcik
28. mar 2022

@espritka29 to záleží, ako je nastavený odkúpny poplatok. Po ďalšom roku je dosť možné, že bude nižší a v tom prípade by sa vám oplatilo ešte počkať aby ste zaplatili na tom poplatku menej a viac by sa vám teda preplatilo na odkúpnej hodnote. Túto info viete buď vyčítať zo zmluvy alebo sa skúste poinformovať v poisťovni a tam vám povedia, resp. vám pošlú tabuľku odkúpnych hodnôť.

espritka29
28. mar 2022

@jakubvojcik Dakujem Vam. Uz som sa informovala a poslali mi len odkupnu hodnotu ku dnu dopytu (25.3.2022), nič iné. Suma je vyssia, ako bola vo vyrocnom liste za minuly rok. Otazkou je, ci sa oplati zaplatit este 2x poistne (april a maj) a mozno ziskat este vyssiu odkupnu hodnotu, kedze 11.5. je vyrocny den. A mozno tie dva mesiace uz vysku odkupnej hodnoty v tomto pripade neovplyvnia.

jakubvojcik
28. mar 2022

@espritka29 viete čo, na poistení je vždy 6tyzdnova výpovedná lehota, čo znamená že jednu, možno 2 splátky by ste museli zaplatiť tak či tak. Ja osobne by som podal žiadosť o výpoveď k výročiu zmluvy, zaplatil poistné do toho dátumu a vybral potom teda pri zrušení peniaze. Žiadosť o výpoveď b som ale riešil čím skôr.