Chcem sa spytat pretoze som dostala info od kolegyn. V allianz si setrim 2.pilier kde mam uz nasetrenych okolo 4000 a udajne sa daju tie peniaze vybrat? Lebo som pocula, ze vraj vlada chce na tie peniaze siahnut? Uprimne ja sa do tychto veci nevyznam a nerozumiem im. Ponukli mi to tak som si to dala ale ak by bola moznost, radsej by som si tie peniaze vybrala akoby prepadli vlade?
Ludia natrepu tolko blbosti neoverenych. By ma zaujimalo, ako moze dospely clovek vypustit z ust uplnu blbost / klamstvo... ako ho to vobec napadne. 2.pilier sa nikdy "nedal vybral" (dalo sa z neho viackrat odist). A ak sa ho rozhodnu vykradnut, tak duplovane to nedovolia (to by bolo proti logike)...
@zic no uprimne ja ani neviem ci to je druhy pilier. Mne to ponukli tak som si to dala ale netusim ci to je ozaj 2 pilier alebo 3. Ja sa do toho nerozumiem
Je to 2 pilier ale da sa ti vytiahnut az po dovrseni dokćhodkoveho veku ako uvadza aktualny zakon. Samozrejme ten sa moze hybat plus minus par rokov podla aktualne platnej hranice. Tak verim ze tam nic nebudu menit🙏
Nedajú, čo môžeš urobiť teraz - skontrolovať, či máš správne zvolený fond a určiť si oprávnenú osobu 🙂 - je to veľmi dôležité
No, do buducna sa vyvaruj "dali mi podpisat / ponukli mi a ja som podpisala ani neviem co"... neskutocne nebezpecne... precitaj si nejaky clanok o 2 aj 3 pilieri... co to je, naco to sluzi, zakladne vlastnosti a rozdiely... to nie je o vyznani sa... nemusis byt expert... ale prehlad minimalny musis mat (mas obciansky preukaz si svojpravna). Tak ako o pracovnom prave (co kozes, co musis, co moze a co musi zamestnavatel apod). Respektive nemusis... mozes skusit preplavat zivotom, ale mozes nepekne dopadnut...
Ak si šetríte konkrétnu sumu, je to 3. pilier, ten sa za určitých okolností vybrať dá.
Do 2. piliera ide časť odvodov, ktoré najprv odvediete do Sociálnej poisťovne.
Keď píšeš o Allianzi, tak to je II. pilier. Allianz nemá doplnkovú dôchodkovú spoločnosť (III. pilier).
Never všetkému, čo ti povedia. Zatiaľ nikto nikde nespomenul, že by sa vláda chystala zásadne meniť II. pilier, alebo ho zrušiť. Neviem, ako dlho sporíš, ale 4000 v II. pilieri nie je veľa. Máš asi veľmi nízky príjem. Ak je to tak, tak pre teba sa neoplatí sporiť v II. pilieri. Možno by bolo vhodnejšie si ho zrušiť a mať dôchodok iba z 1. piliera, t. j. zo sociálnej poisťovne. Ale jednoznačne sa to nedá povedať, pokiaľ nepoznáme všetky tvoje finančné pomery.
Nie, nedá sa vybrať. Môžeš ho zrušiť a peniaze sa vrátia do sociálnej poisťovne a dostanú ich terajší dôchodcovia. Ty tie peniaze dostaneš až nastúpiš na dôchodok. Vláda môže akurát tak znížiť percento, ktoré si z odvodov odkladáš na svoj dôchodok. Info ľahko nájdeš na nete, never všetkému čo ti kto povie, zisťuj a overuj si informácie.
vybrat si to vies az na dochodku..