Ahojte, chcem požičať mojej tete sumu 1700 eur s tým, ze mi to bude splácať každý mesiac po 100 eur. Momentálne je zamestnaná, ale dosť nezodpovedna, ušetrené nemá nič. A preto sa chcem opýtať, akým spôsobom jej požičať, aby som mala istotu, že mi to bude splácať. Stačilo by, keby som napísala papier, že jej požičiavan tu sumu v hotovosti a že sa zaväzuje splácať mi to každý mesiac po 100 eur a overiť podpisy? Alebo nejakým iným spôsobom?
Nechcem od nej nič navyše, len aby si pomohla a nebola v dome v zime, lebo potrebuje dať peniaze do kúrenia a malú čiastku niekomu vrátiť. Ďakujem za rady.
môžete spísať Zmluvu o pôžičke aj overenú notárom, len v reále si predstav, že síce papier máš, ale ona ti platiť nebude ako to budeš od nej vymáhať? pôjdeš cez exekútora??? asi nie, čiže požičala by som len toľko, koľko mi nebude chýbať a nerátala by som s tým, že mi to celé vráti
@martinmmartin Prečo by nemala? Možno potrebuje nárazovú investíciu (nový kotol atď.)
nepisala si tu pred par dnami to iste?
ze mas dom, v ktorom je teta tarcha a , ze kto ma kupit novy kotol ci ty ako vlastnicka alebo ona..
Zmluvu sice podpisat mozete a aj pred notarom ale taketo veci su prakticky tazke vymoct - pojdes to riesit sudne alebo cez exekutora ak nebude splacat?
@lucka_ke teta vyhlasuje bankrot, už nemá oficiálne ani bank. účet. Peniaze v práci dostáva naruku v hotovosti.
@sweet20 nie, nepísala som tu.
Nepožičala by som jej. Ak je v tak zlej finančnej situácii, že nemá ani bežný účet, tak to znamená, že dlhé roky ignorovala svoje povinnosti splácania. A pri takých ľuďoch neverím tomu, že sa zrazu z jedného dňa na druhý zmenia a budú niečo platiť riadne. Ako tu odznelo, možete spísať zmluvu, ak ti nebude platiť, budeš sa súdiť roky. Nech tete požičia jej súrodenec alebo jej deti keď tak.
Finančne nezodpovednému človeku by som nepožičala nič, to môžeš rovno darovať lebo ti ich zaručene nevráti.
nezodpovedná, nič neušetrené, osobný bankrot....ak máte peniaze na zvyš, kľudne jej ich darujte, ako už spomenul niekto vyššie, resp. jej radšej ten kotol kúpte, prípadne si spravte zmluvu o kotly, že jej ho prenajímate a keď splatí, je jej, aj keď predpokladám, že možno do jari by platila, potom kotol nebude treba. akýmkoľvek spôsobom si myslím, že tie peniaze skôr už neuvidíte, ak jej ich požičiate
Akože fakt chceš požičať takejto osobe? To ber tak, ze jej tie peniaze daruješ. Niet takej sily ako by si ich dostala späť, s papierom či bez.
V dnešnej dobe požičiavať peniaze, no neviem, doba je neistá pre každého. No ak chces predsa požičať, spíšte zmluvu pred právnikom...aby si mala aspoň teda dôkaz, že si požičala. A či to vráti, hop alebo trop, ty ju poznáš
Ak teta vyhlasuje bankrot, tak žiadne peniaze jej nepožiciavaj. Ved bankrot je oddlženie. Skor si sadnite k jej príjmom a výdavkom a pomož jej s nimi hospodáriť. Alebo jej nájdi ešte nejakú brigádu a nech si zarobí viac.
Keď ide do bankrotu, tak neviem, ako by si to vôbec vymohla oficiálnou cestou.
Zmluvu maj určite písomnú, ideálne ju spísať notárom, ideálne nech tam je explicitne pre istotu uvedené, že ak jednu čiastku nezaplatí, dlh sa stáva splatným celý a ty môžeš vymáhať. Dáš na plaťák (najlacnejšie riešenie), ak sa brániť nebude, budeš mať pekný platobný rozkaz, s ktorým nemôžeš ani veď vieš čo, lebo ti ho pošlú elektronicky, alebo príliš hrubý papier... . Potom dáš na exekúciu a budeš čakať, kým exekútor niečo nevymôže. Po pár rokoch ti konanie zastavia a zaplatíš si dovtedy: súdne trovy - v lepšom prípade len súdny poplatok, a trovy exekútora. Alebo exekútor niečo nájde a vymôže.
Alebo ti to teta splatí.
Zmluvu spísať s právnikom môžeš, otázne je ak by neplatila či peniaze budeš súdne vymáhať. Rodinné vzťahy sú komplikované a keď ide o peniaze tak to platí dvakrát. V každom prípade si daj na to pozor.
Nepozicala by som...ja som takto kamoske pozicala peniaze, aj sme spisali papier u notara - vsetko notarsky overene a do dnesneho dna mi ich nevratila...podala som to aj exekutorovi potom, ale kedze nema nic, vyhlasila bankrot, tak uz tazko vie nieco vymoct...takze ja som poucena do konca zivota - PENIAZE NIKOMU NEPOZICIAVAM, lebo ani overeny papier notarom mi neda istotu, ze sa mi vratia 🙂
Nieco podobne tu uz bolo … teta vyhlasuje bankrot- ten komu dlzi, peniaze neuvidi. Preco si myslis, ze tebe vrati? O to menej, ze ste rodina… takze ak mas 1700€ naviac tak daruj
pozicaj jej ale ta ze ty kupis ten kotol a ona podpise uznanie dlhu ale nedavaj jej peniaze do ruky a ber to ako investiciu do svojho domu kde
ma ona bremeno dozitia
Jasné, najlepšie písomne, nech máš papier. Ale reálne súkromné pôžičky sú také, že treba požičať len do výšky, ktorá ti chýbať nebude... Teda toto musíš brať skôr ako pomoc tete a uvidíš či vráti, či sa jej bude dať. Nepožičiavaj ak hrozí, že ak ti ich nevráti tie peniaze ti budú o 2 roky veľmi chýbať.
Choď s ňou do jej roboty a dohodnite sa, že na ruku dostane o stovku menej 17 mesiacov a tú jednu stovku dostaneš ty. A choď si rovno po to. Alebo 34 mesiacov jednu 50tku, neviem ako ti to chce splácať... Alebo nech ti to jej šéf pošle na tvoj účet. Alebo ako sa už dohodnete. Rovno keď má peniaze hneď nech má o 100e menej, kým to ešte nestihne rozhajdošiť.
Nepožičala by som
nijako, darmo spíšete papier, teta počíta s tým, že veď neter to nebude od nej vymáhať, veď sme rodina. Dala by si ju normálne na súd keby ti neplatí?
Nie nepožičala by som.
Môžeš požičiat aj mne môžme ísť aj k notárovi . Určite vám ich vrátim :D :D nebuď naivná
Požičaj takú sumu, ktorá Ťa nebude bolieť v prípade, že nevráti.
Ak je predpoklad, že nevráti, nepožičala by som.
Akokolvek to budes mat spisane a podpisane aj ministrom financii, tak ako to opisujes tvoja teta taku sumu nevrati alebo len velmi pomalicky. Ak tebe tie peniaze nechybaju tak jej ich “pozicaj”. Ak vsak vies, ze ta to bude skriet a budes chciet tie peniaze naspat tak nepoziciavaj. Tiez si mozes spisat a podpisat pred notarom zmluvu o pozicke a ked budes vidiet, ze teta nevracia ale je na tom omnoho lepsie a zabudla na tvoju pozicku, tak by si jej to mohla pripomenut. Ak vsak bude stale na tom tak ako je, tak ti ten papier bude na dve veci
Nooo, neviem, ale my si v rodine dáme peniaze, ak to niekto potrebuje. Síce nie veľké čiastky, ale do 1.000 € si posunieme v prípade núdze. Ten potom vráti podľa možnosti v pár splátkach. Žiadne podpisy, žiadny notár.
Ak nema peniaze na kurenie , tak nebude mat ani peniaze tebe nieco vracat. Daruj jej to rovno alebo nic