Baby co prenajimate byty, koľko máte čistý zisk z prenájmu mesačne? Napíšte aj koľko izbový byt a kde.
Oplatí sa ešte kúpiť byt na prenájom? Väčšia časť by išla z hypotéky.
No, ak by si kupovala na hypotéku byt len kvôli tomu, aby si dala do prenájmu, tak sa ti to neoplatí. Jedine tak, že cena samotnej nehnuteľnosti bude rásť v nasledujúcich rokoch. My máme dvojgarzónku, ale už bez úveru, a čistý zisk z nájmu nám akurát stačí na vyplácanie mesačnej splátky hypotéky 4-izboveho bytu, v ktorom bývame teraz (byty mame v tej istej lokalite, a súčasný byt sme kupovali veľmi lacno).
Ak ide väčšina (90%) na hypo tak minimálne v BA budeš v mínuse (mesačne). Ale využívas cez hypotéku pákový efekt a tých 10% investovaných zhodnocujes výrazne. Ale za predpokladu rastu ceny nehnuteľnosti. Historické výnosy nezaručujú budúce. Pre mna osobne je to preferovaný spôsob investovania.
1izbovy v KE, mesacne asi 170vynos, ziadna hypo
@bolarazjedna prečo by sa neoplatilo? veď aspoň hypotéku budú splácať za majiteľku nájomníci. Čo je na tom na neoplatenie sa?
A teraz predpokladad, že byt nie je zaťažený hypotekov. Koľko po všetkých nákladoch majú cca byty ziskovosť. Len konkrétny príklad z reálneho života
@sasa1310 to je pravda. Ale zisk bude mať len vtedy, ak ceny nehnuteľností budú rásť.
@bolarazjedna tak zisk je aj vtedy, keď tu nehnuteľnosť financuje (spláca hypotéku) nájomca.
Ja presne toto teraz riešim. Mám 1 izbový byt v Žiline a rozmýšľam, či ho predám alebo prenajmem. Hypotéku naň nemám a dnes som počítala, že ak by som ho prenajala za 430 aj s energiami, tak po odpocitami energii a dane mi mesačne zostane 250 EUR. Zdá sa mi to hrozne malo. Kebyze ho predám tak mám na ruku 115 000.
@pupava_lucna neblazni,zr predat ak ta netlaci, my sme kupili 1ku v 2019 za 52 v kosiciach, aktualne sa predavaju za 90
@pupava_lucna keď ho necháš máš 250 eur mesačne a byt v hodnote 115 000 eur. O rok môže mať hodnotu 140 000 eur a 3000 eur za ten rok zisk
Ahoj bez hypo 3 izbak na dedine mesacne v cistom 180 aspon nieco ..nechavame ho pre syna ak sa bude chciet raz osamostatnit 😀
@bolarazjedna Nie. Zisk je aj v pripade, ze ceny nehnutelnosti rast nebudu, dokonca aj keby mierne klesli, tak je to stale zisk.
Priklad: Kupite byt za 100k, pricom 20k date svojich a 80k je hypo. Hypo sa splaca z najmu bytu. Za obdobie najmu je ale byt potrebne opravovat a rekonstrukovat, tak dajme to mu, ze tam investujete 15k. Po 30r (alebo skratka ked je uz hypo splatena) byt predate. Ak by cisto teoreticky cena bytu bola aj po 30r stale rovnaka, tak vy ste stale v pluse 65k. (Lebo ste tam dali iba 20k na zaciatku a 15 na opravy). Ak sa cena bytu za ten cas vysplha na 200k, tak ste v pluse 165k.
@eeffka Ja som ho inak kúpila pred 8 rokmi za 42 tisíc. Ľutujem, že som nekúpila aspoň dvojizbak. Len kto mohol vedieť, že ceny takto vystrelia. Akurát sme dostavali dom, tak kebyze ho predám tak niečo ešte dokončíme a zo zvyšku vyplatíme hypotéku. Ale tak asi skusim ten nájom. 🙂
@pupava_lucna ono je to lakave predat, len sa sama seba spytaj, mas co spravit s tymi 115 tisicmi? Lebo inflacia jak das, investicie do fondov nema kazdy uplne rad..ceny bytov su velmi vysoke, ak mas realny a dobry plan na investovanie penazi, tak predaj. Ale ja som tak jeden byt predala, zostalo mi z neho asi 30k, rok som ich mala na ucte a nevedela co s nimi a nakoniec som zas len kupila dalsi byt, lebo mi to vyslo ako najbezpecnejsia investicia.
@lucilaines niečo by šlo na dokončenie domu, niečo na nové auto a zo zvyšku by sme vyplatili časť hypo čo mame na dom. Akože minuli by sa peniaze veľmi rýchlo, na druhej strane nám môže ten nájom platiť časť splátky hypotéky čo mame na dom
@sasa1310 presne tak 😁
A to, že neplatíte hypotéku zo svojej výplaty, ale z bakšišu z nájmu, nie je váš výnos? Veď to akoby vám spadol byt z neba😉
2 izbový byt BA Petržalka novostavba, výnos mesačne 510 eur, ale treba počítať že sa platí daň z príjmu každý rok.
@melanta to hovoris ale bez hypoteky urcite
@andrejkap123 áno, autorka sa niekde uprostred diskusie pýtala na byt nezaťažený hypotékou. Hoci nechápem, na čo jej to je, keď najprv píše, že väčšia časť platby by bola hypotéka. Tak ak raz musím zobrať hypo, tak k čomu mi je info, koľko zarobí ten, kto tú hypo nemá.
2izbovy byť rozloha 63m2, suma nám kryje hypo plus ešte trochu ale to mu ešte platíme dane z prenájmu, poistku, bežné opravy, vždy hovorím že sme na 0 ale teda reálne nás to niečo stojí...minimálne tú námahu pri hľadaní nájomníka, poistku a tak... Byť máme len 1.5 roka a cena sa zvýšila už aspoň o 10%. To že má sto stalo 20% ceny a ešte sme po roku dávali extra splátku hypo - ma to viac menej nestojí nic
My dvojizbak velkej dedine pri topolcanoch 160e bez hypo a trojizbovy domcek v mensej dedine tiez 250€ bez hypo, ale zas byva to aj niekedy velmi vycerpajuce sa handrkovat s najomcami a vie tam byt velke riziko ze vam znicia majetok a ak nastane problem s neplatenim problem ich vypratat z vasej nehnutelnosti(my sme s tym problem chvalabohu nemali ale byva to casto)... Prave uz mame naplanovane ak odidu najomcovia z domu tak pojdeme radsej na prenajom riesit 1izbak v meste, tam vam nenarobia nejake aj velke nedoplatky na energiach
mesačný výnos čakáš pri hypotéke? Ten nie je žiadny, keď rátame, že budeš z toho príjmu platiť aj dane. My sme mesačne na nule. Ale...
hypotéku nesplácame my, ale splácame ju z toho podnájmu + všetky energie + poistky + daň.
A nehovoriac o tom, že byt nám za posledné 3 roky stúpol na hodnote o 100 %. Toto je ten hlavný výnos