Prosim vas baby poradte ako je to teraz vlastne s tym danovym bonusom?
Ked som zivnostnicka a mam mesacny vymeriavaci zaklad 1320e (uz po odratani vsetkeho) mam narok na tento bonus (som zivnostnicka len 1 rok tak to neviem) a ak ano kolko?
Je to mesacne za kazdy mesiac co som bola szco?
Dakujem vam.
@simca06022011 a nevies prosim ta podla coho to vyratam ze koko to vychadza na mesiac?
Závisí od výšky daňového základu, teda príjmu zníženého o výdavky a o zaplatené poistné.
Zivnostnicke to na mesiac nevychádza nijak. Vypláca sa ročne, rata sa ročne. Na základe príjmov a výdavkov. Ročných. Potom z daňového základu sa odrata odpočítateľná položka, vyrátať daň a odpočíta daňový bonus. A ten bude za rok 2023 sa porovnávať ešte k vyske čiastkového základu dane myslím, ak som to dobre čítala... max 20% to môže byť.
Teraz za 2022 to ešte pôjde po starom klasicky, v tej sume platnej pre 2022
@draik
@simca06022011
Dakujem,
Vychadza mi dan 1900e, z toho mam vyratat 20%?
To bude ta jedno razova platba?
Napíš aké máš deti, napíšem Ti výšku bonusu.
@kabinka11 mam 1 dieta vo veku do 6 rokov, dan mi vychadza 1900e
Za predpokladu, že budeš platiť minimálne odvody do ZP a SP v roku 2023.budws si uplatňovať paušálne výdavky tak musíš vyfakturovať sumu 29 565e aby si dostala plnú výšku dB 1680e.
https://www.relia.sk/Article.aspx?ID=837
Toto si precitaj. Sú tam priamo výpočty. 🙂
@kabinka11 mne nejde o to aby som dostala plnu vysku DB, ja to menit nebudem a uz ani nemozem,
len som si chcela vyratat kolko to bude s mojim danovym priznanim ale dakujem
@lenkakravcova vdaka, kunem to ale ja mam asi tiez tu diskalkuliu ako tu jedna slecna pisala dnes :D
DP si robis sama? Tu hlavne treba rozlisovat co bolo 2022 (to sa podava teraz a na to sa pytas) a co sa vsade teraz riesi a to je 2023. Ci chces vediet co bude alebo to co mas napisat do DP teraz za 2022.
Daňový bonus na vyživované dieťa predstavuje od 1.1.2022 do 30.6.2022
- na dieťa do 6 rokov veku sumu 47,14 eura mesačne
Daňový bonus na vyživované dieťa predstavuje od 1.7.2022 do 31.12.2022
- 70 eur mesačne, ak vyživované dieťa nedovŕšilo 15 rokov veku
Nárok na daňový bonus podľa postupu od 1.7.2022 možno uplatniť najviac do výšky ustanoveného percenta z polovice základu dane a tabulku a vypocet mas v tom mojom linku z financnej spravy - pri jednom dietati je to do 20% z polovice ZD
A v druhom polroku sa vysledok POROVNA s vypoctom v prvom a uplatni sa to vyhodnejsie - aby nestacilo komplikacii :D
Za rok 2022 si vypočítaš daňový bonus v daňovom priznaní. Prvý polrok bol ešte paušál okolo 45 Eur, nepamätám si presnú sumu. V druhom polroku sa to už ráta po novom. Je to 70 Eur na dieťa, maximálne však % z daňového základu. Pri výpočte dane si môžeš uplatniť paušálne výdavky. S tým si počítala? Odporúčam zaplatiť si na vypísanie daňového priznania učtovničku keď tomu nerozumieš. Daňový bonus ti vyplatia za celý rok v máji.
@simca06022011 v druhom polroku si tiež môžem uplatniť paušál ako v prvom ak by mi to vyšlo výhodnejšie ako ten nový prepočet?
@simca06022011
@matabb73
Dakujem 🙂
V daňovom sa ti uplatni daňový bonus za celý rok.