Dobrý deň,
viete mi niekto poradiť, mamina ide do dôchodku a minule sme sa o tom bavili, ze cca kolko bude mat dôchodok.
Cely život zarabala minimalnu mzdu. Dakujem
Keď sa prihlási do "Elektronický účet poistenca" tam si to môže dať predbežne spočítať.
https://www.socpoist.sk/prihlasenie-do-elektron...
ak tam ešte nemá prístup žiadost vyplní na https://www.slovensko.sk/sk/detail-sluzby?exter...
Moja mama si priplácala dôchodkove posielala na SP aby sa jej zvýšil dôchodok. To sa dá.
@alickapusinka ako dlho a koľko pred? Rok pred to je už asi bezvýznamné?
@alickapusinka a to ako dlho si takto tvoja mamina priplacala na dochodkove, aj pocas nejakeho pracpvneho poneru sa to da?
...
A nie je minimálny dôchodok okolo 400 eur?
Minimálny dôchodok tento rok je 474,60 eur mesačne. Tí čo mali nižšie sú buď invalidné dôchodky alebo tie nízke zmrazene z minulosti ktoré sa už dorovnavali
@levandul_ka hej dá. Moja mama platila dobrovoľne dôchodkove okolo 5 rokov tak sa jej zratálo čo robila plus toto ale ani raz nič nedostala zomrela ešte pred dôchodkom starobným.
@sheila121 moja mama zomrela tesne pred dôchodkom 2 mesiace pred starobným nič už s toho a platila dobrovoľne dôchodkove poistenie aj pracovala a nikdy nič nedostala.
Biedny
Hmm nechcem sa nikoho dotknúť , ale nemyslím si , že pri minimálnej mzde sa dá vyčarovať 1000eurovz dôchodok . Keď niekto odvádza 100 EUR mesačne na dôchodkové sporenie , čo je 48000 za 40 rokov , vychádza to reálne na 200 EUR mesačne dajme tomu pri 20tich rokoch poberania starobného dôchodku , keď niekto z tohoto dostane 500 EUR , tak si myslím , že dobre obstál . Ano je to malo na zivobytie , ale čísla nepustia , alebo sa mýlim ? Kľudne ma opravte . My mladi pôjdeme v 70tke - reálne dáta a dostaneme 0 EUR a možno nám ešte vykradnú 2.pilier
@jednoduchomaria89 ano, mne minule prisiel papier, ze v 67 rokoch pojdem, ale to este posunu dovtedy🤣
Asi tak , a to je len rok 2024 , čo bude o 5/10/20 rokov nikto nevie , keď nás čakajú brutálne “ekonomické “ reformy - zvyšovanie poplatkov , dani , odvodov , dph . Ja si myslím že to dôchodkové sporenie by sa daaavno malo rozpustiť , nech si každý šetrí sám ako už len uzná za vhodne, je to čistá čierna diera , ktoré slúži len na kupovanie hlasov . Stať by si mal starať hlavne o tých ktorí z objektívnych dôvodov nemohli pracovať - choroby, starostlivosť o členov rodiny atd
@sheila121 veru tak máš pravdu človek robí celý život a na starobu nedostane nič tento štát toto potrebuje.
@alickapusinka preto je výhodnejšie si sporiť v DDS kde svoje peniaze môže niekto aj zdediť ak by si sa náhodou nedožila dôchodku. Ako sa písalo hore je to čierna diera, asi takto sa da si prilepšiť
Minimalny