Ide mi o to že napr. u zamestnávatela keď chcem aby mi hneď došla výplata, tak musím mať rovnakú banku ako zamestnávatel. Že napr. keď deň výplaty padne na piatok, tak aby som nečakal do pondelka na peniaze… Ale v prípade sociálnych dávok alebo podpory, si dám účet v tej banke ktorú oni majú. Len podporu posiela sociálna poisťovňa a sociálne dávky zase úrad práce. U sociálnej poisťovni som sa dogooglil že je to kód banky 8180 čo je nejaká štátna pokladnica. Ale neviete v ktorej banke to je? Či Tatrabanka, Sporitelna, VúB ja to potrebujem vedieť. Lebo aj úrad práce má to 8180. Aby sol vedel kde si mám založiť účet aby mi peniaze prišli hneď. Môže byť aj také že napr. Tatrabanka a Raiffeisen alebo Poštová banka a 365 banka že spolupracujú. Tak proste v akej banke je tá štátna poladnica a aké banky sú s tým združené že platba hneď prejde a nie čakať ďalší deň aj viac.
Ano, je to Statna pokladnica "banka" spravovana statom, odkial sa vyplacaju a kde sa platia vsetky "statne peniaze". Vsetky ostatne banky co si vymenoval su sukromne banky.
@thunderdome laicky povedané, je to štátna banka pre štátne a verejné inštitúcie. Takže fyzické osoby či súkromný podnikateľ/firma si v nej účet neotvoria.
OVM (organy verejnej moci) musia mat ucet cez statnu pokladnicu a ten nie je urceny pre obcanov FO
@thunderdome platby zo štátnej pokladnice sa pripíšu na účet vedený v banke na Slovensku v rovnaký deň.
@thunderdome ako už písali dievčatá vyššie - štátna pokladnica je iná inštitúcia ako súkromné banky.
A aký je rozdiel, keď dostaneš peniaze, ktoré dostávaš pravidelne (dávku, výplatu, dôchodok....) v piatok alebo v pondelok? "Nové" dostaneš tak či tak o mesiac
Je úplne jedno v akej banke máš účet, tieto dávky sa vo všetkých bankách pripisujú v rovnaký deň
Pokial štátna pokladnica podporuje tie zrýchlené prevody tak v poriadku.
Taký je rozdiel že ak v piatok je výplatný deň a len kvôli tomu že mám inú banku ich dostanem až v pondelok dosť zlé. Víkend bez peňazí. A ešte výjde tak ako teraz že 3 dni za sebou neni pracovný deň. To už je vela keď človek potrebuje súrne peniaze.
@thunderdome výplata zo štátnej pokladnice je splatná pre všetky banky rovnako. Čiže ak splatnosť je napr 15. v mesiaci - ČSOB, VÚB aj všetky iné banky majú v tento deň peniaze aj pripísané. Plus málokedy sa stane,že výplata je po 15. Ak to vychádza na víkend alebo štátny sviatok, splatnosť je ešte pred týmto dňom
@thunderdome opakujem, že platby zo štátnej pokladnice sú na tvoj účet pripísané v rovnaký deň, keď sú odpísané z účtu vedeného v štátnej pokladnici. Je jedno, v ktorej banke máš účet.
Potom je to v poriadku. Toto som sa pýtal len pre prípad keď budem na podpore alebo sociálnych dávkach. Kým pracujem tak firmy mávajú tie bežné banky a v tých ja môžem mať účet. Pri každej zmene zamestnania si rovno zmením aj banku a tak budú peniaze chodiť na čas.
V dobe okamzitych platieb je tato tvoja strategia minimlane divna... nehovoriac o "ziti na hrane"... ved maj aspon zopar eur "keby daco"... lebo vies, ze aj zamestnavatel moze zkrachovat / nevyplatit mzdu / pomylit sa... cokolvek sa moze stat.. idealne mat na mesiac vopred (ako uplne minimum)...
@zic ako som už vravel s dobou okamžitých platieb mám svoje skúsenosti… To je len akože. Reálne sa mi to nikdy nestalo. Takže moja stratégia je jediná 100% istota. Tie ostatné veci sa mi nikdy nestali. Mal som šťastie na normálne firmy.
@thunderdome ok.. takze "neveris" na okamzite platby, ale ze ti moze niekedy neprist vyplata je istota pevna ako skala?
@thunderdome všetko bolo povedané, tak už len, zlepši sa vo finančnej gramotnosti. Keď dva dni nevyžiješ bez výplaty, tak je tu niečo úplne zle.
@thunderdome nezabúdaj, že tieto dávky môžu niekedy prísť aj v druhom výplatnom termíne koncom mesiaca. Takže nejaká malá rezerva by naozaj bola na mieste.
@zic verím tomu čo vidím. To že neprišla načas výplata som počul iba v médiách ale mne sa to nikdy nestalo. O rýchlych platbách som tiež počul iba v médiách a mne sa to nikdy nestalo. Som realista. Verím v to čo vidím. Vychádzam z vlastných skúseností. Keď sa to aj mne stane. OK. Ale nestalo.
A situácia je taká, že velmi vela ludí žije z ruky do huby, lebo tu vidím kopec tém s názvami že prečo trvajú prevody tak dlho, kedy príde výplata ak mám XY banku… Kopec ludí to rieši. To nebude náhoda. Proste keď to môže byť hneď, tak to chceme hneď.
@thunderdome Dobrá rada, naozaj si treba vytvoriť nejakú rezervu pre každý prípad. Stať sa môže všeličo. Mne sa raz stalo, že ma z práce odviezla záchranka rovno do nemocnice, t.j. nemala som ako poslať výplaty. Našťastie, výplatný termín bol až posledný deň v mesiaci, stihla som to, ale aj tak... Aj účtovníčka je len človek.
@lenka_da môže sa stať všeličo ale ja robím vo velkých zahraničných firmách ktoré sú stabilné a majú viac personálu že ak niekto ochorie v kancli tak vždy vie niekto zastúpiť a obvykle tie firmy majú nejakú centrálu kde je vela ludí v kancloch. Tak sa nestane. Ale v podstate téma je vyriešená. Išlo o to že ja vždy dám účet do tej banky kde má zamestnávatel. A rekú čo vtedy keď budem na podpore či sociálnycb dávkach. Pri momentálnej situácii že firmám chýbajú zamestnanci sa to často nestáva ale môžem sa ešte ocitnúť na úrade práce.
@thunderdome keď sa ti stane,že budeš na podpore, tak veru počítajú s tým,že prvú podporu dostaneš reálne dva mesiace po zaevidovaní. To je úplne bežné, čo tu čítam... Takže naozaj by si nejakú rezervu mal mať
@bu1bu Zatiaľ však pôjde iba o „polovičné riešenie“ – pokladnica umožní svojim klientom prijímať instantné platby, no odosielanie týchto platieb bude dostupné najneskôr do 9. októbra.
Takže do štátnej pokladnice keď budeš platiť štátu alebo verejnej správe pošleš okamžite, ale oni pošlú len bežne.
@maranco našťastie 365 banka má ten polovičný problém naopak. Že iba prijímanie bude od 9.1. a ja mám mať 10.1. výplatu, tak medzi prvými to otestujem. Keď mi v piatok nenabehne tak som snimi skončil, a idem do banky ktorú má zamestnávatel.
A keď štát bude niečo chcieť. Tak nech si 24h alebo aj celý víkend, pekne počká. Nech vedia aké to je.
@thunderdome každá banka v EÚ v krajinách kde sa platí eurom má povinnosť do 9.1.2025 prijímať okamžité platby a do 9.10.2025 musí umožniť aj posielať okamžité platby
to neznamená že sa zamestnávateľ nemôže rozhodnúť poslať výplatu bežne a príjemcovi príde nasledujúci pracovný deň a nie okamžite do 10 sekúnd
ak by si za účet a výbery z bankomatu musel platiť poplatky, len preto aby si mal účet v rovnakej banke ako zamestnávateľ, ak by ťa to mesačne stálo len 6€, tak za rok zaplatíš na poplatkoch 72€ a keby si si to odkladal ako rezervu tak z toho vyžiješ tých pár dní kým ti príde výplata bežnou rýchlosťou 🙂
Že rýchle platby sú len možnosťou nie povinnosťou. Takže ak odosielatel nezaklikne rýchlu platbu tak sa to považuje za tú bežnú platbu. A ako poznám slovenské banky určite to tak zapatrošia v menu aby to človek ani nenašiel, takže keď mi aj niekto požičia dvacku do výplaty, ajtak mi to príde až na druhý deň ak sa tam nepripletie štátny sviatok alebo víkend.
Takže rýchle platby neznamenajú že zrazu začnú chodiť peniaze hneď. Banky budú preferovať stále starý systém, aj zamestnávatelia budú posielať platy obyčajne. Nikomu sa nebude chcieť to zapínať takže v podstate sa nič nezmení a stále bude platiť že majte rovnakú banku ak si chcete medzi sebou rýchlo posielať.
@maranco to je v podstate jedno lebo ak si od úžerníka požičiam 20€ na tých pár dní pred výplatou, a musím mu vrátiť 30€ tak si môžem dovoliť aj platiť účet. A možno budem raz mať také šťastie že ďalší zamestnávatel bude mať takú banku kde je účet zadarmo.
A už som ináč aj zabudol že som si v piatok požičal 20€ od brata ktorý má primabanku, a už je nedela večer a peniaze stále nikde… on býva v dedine 25km od nás. Takže keby som sa pešo odobral do ich dediny pre tú 20€ bankovku a pešo sa aj vracal do mesta, by to bolo rýchlejšie ako cez tie banky. Toto je ten údajný rýchly prevod peňazí?
Takže sa musím smiať tým čo mi tu tvrdili keď som písal že kamoška si chce prísť pre peniaze čo jej dĺžim, a že prečo by kamoška zo susedného mesta mala chodiť pre peniaze, veď stačí poslať… Jasné. Keby išla aj pešo cez chotár pre tie peniaze, by ich mala skôr ako keď jej ich pošlem… Jasné stačí len poslať. Ha ha ha.
Ozvite sa mi keď to reálne bude fungovať aj mne!
@thunderdome miesto špekulácií kde mať účet a či ti príde platba hneď, by si mal riešiť lepšie platenú prácu alebo brigádu k práci...
Mimochodom Tatra banka a Slovenska sporiteľňa majú už dávno rýchle platby, v momente ako sa peniaze odošlú, sú hneď na druhom účte. A to v aplikácii ani žiadnu rýchlu platbu nemusím zakliknut, stačí urobiť prevod
@thunderdome mal ti to poslať na Tatrabanku alebo FIO a nie na 365banku ktorá ešte neprijíma okamžité platby
Keď máš možnosť sa odviezť autom ale ty sa rozhodneš že pôjdeš na bicykli, tak zbytočne sa rozčuľovať že si ešte neprišiel do cieľa.
Takže aj pri posielaní peňazí sa treba na pár sekúnd zamyslieť a vybrať si poslať okamžite ak to banka predvolene nevyberá.
@thunderdome Statna pokladnica je Statna pokladnica a ty ako fyzicka osoba si tam ucet nezalozis.