Ako zvýšiť svoje šance pre získanie hypotéky na byt?

gabicenka
25. jan 2015

Ahojte,

potrebujem radu, no najprv priblížim našu situáciu :
Ja 22 rokov - min. mzda t.j po novom 380 eur, priateľ 22 má s.r.o. - pravidelný mes. príjem 750 - 1000 eur + iné zakázky ako kedy
Momentálne žijeme v podnájme, deti nemáme. Žiadať o hypo máme v pláne koncom tohto roka, no radi by sme sa vopred pripravili nakoľko pri našom momentálnom stave predpokladám že nám ju neschvália. Prosila by som o rady ako zvýšiť svoje šance - odkladať si aby sme mali časť a nežiadali 100% hodnoty bytu ?? alebo si založiť stavebné sporenie ?? záleží schválenie aj od priateľovho daňového priznania ??
Svadbu sme plánovali až po kupe bytu no počula som niečo o štátnom príspevku pre mladých , je to výhodné ?

ďakujem za vaše rady

saurian
25. jan 2015

zalezi na viacerych faktoroch...
velmi dolezite je, aby ani jeden z vas nemal zaznam v uverovom registri (tj nesplatene splatky nejakych uverov, povolene precerpanie ktore slo poplatkami na konci mesiaca este pod limit a pod.)
u priatela je dolezite aby nebol dlznikom na veciach ako socialne poistenie, zav.voci danovemu uradu, zdrav.poistovniam.
ano, bude zalezat od priatelovho danoveho priznania, pretoze tym vlastne vo vacsine bank preukazuje svoje prijmy (skoda ze ste neriesili skor, a "neprisposobili" tomu jeho prijmy, resp dan.priznanie v 2014; teraz sa tam uz da toho malo vymysliet).
banka prave pocita ci mate bonitu - prijmy na zivot (podla svojich tabuliek) + na splatky.
ine faktory su rozne podla bank: napr. preukazovanie vydavkov (ak napr mate trvale pobyty u rodicov, tak papierovo nizsie vydavky a pod).
co sa tyka vysky splatok, zalezi tiez od banky - niektore pri pocitani vychadzaju z bonity klienta+hodnoty predmetu zabezpecenia voci sume ktoru ziadate, niektore len vysku uveru v pomere k hodnote predmetu zabezpecenia....
vseobecne plati, ze cim vacsia je hodnota predmetu zabezpecenia oproti sume hypoteky, tym lepsie podmienky - teda urok na hypoteku. to iste plati aj o bonite - schopnosti klienta splacat uver.
niektore banky vyzaduju poistenie uveru, niektore ziadaju vinkulaciu z kapitaloveho zivotneho poistenia...
idealne vo vasom pripade by bolo dobre sa obratit na uveroveho poradcu, ktory pozna podmienky viacerych bank, a vie poradit kam ist a na co sa zamerat.
drzim palce 🙂

michalmakovnik
25. jan 2015

Tebe sa pocita mzda, ak je priatel zamestnany v jeho firme, tak tiez ten jeho prijem 750-1.000 eur. Ak robi na zivnost, tak je dolezite jeho danove priznanie (nesmie byt v strate). Zvycajne si zamestnanci vo vlastnej firme davaju vyplacat minimalnu mzdu, aby usetrili na odvodoch. Dolezite je aby ste neboli v skusobnej, ani vypovednej lehote. Aka bude vyska hypoteky? Teraz som rebil jeden prepocet klientovi, kde pri 63.000 eur treba mat v cistom okolo 600 eur. Splatka bola okolo 220 eur, cize banka pocita s minimom na cloveka okolo 380 eur na zivobytie. Urcite je vhodne mat nieco nasetrene, znizite si tak pomer hodnoty uveru k hodnote bytu (tzv. LTV) a uver 90% LTV moze byt lacnejsi ako 100% LTV, nehovoriac o tom ze od marca banky sprisnuju podmienky na ziskanie uverov a 100% uvery budu moct tvorit max. 25% podiel uverov banky.

Statny prispevok pre mladych v pricipe splnate. Mate obaja do 35 rokov a prijem 1 osoby aktualne musi byt do 1.088 eur (ale priemerne za mesiac za kalendarny rok 2014), v pripade 2 osoby je to dvojnasovok (je jedno ci su manzelia, alebo len partneri). Pozor tato hranica sa meni vzdy kvartalne, cize od 1.4. to uz bude nove cislo, ale vy ste prijmovo dost v pohode. Hodnota je niekde okolo 1.050 - 1.150 eur. A to hlavne, zvyhodnenych je prvych 50.000 eur uveru o -3% (aktualne sa da dostat okolo 0,5%), zvysna cast uveru, ak je nad 50.000 eur sa uz potom pocita standardnou sadzbou banky. Ak teda splante podmienky SPM, tak urcite do toho chodte, bonifikacia je na prvych 5 rokov.

matko10
26. jan 2015

Dakuj nebesiam ked vam hypoteku neschvalia.Asi netusis co je hypoteka, aky zavezok je to a ako sa vam vdaka hypo znizi zivotna uroven....radsej dostojne zit v podnajme, ako zivorit s hypotekou.Hypo je zavezok na cely zivot, preplatite je 2x...to si odkladajte 500 evri a za desat rokov si kupite byt ci dom v hotovosti.Zaspavat a vstavat s pocitom, ci na dalsi mesiac na to budem mat je na nervy

homola
26. jan 2015

Ahoj, veľa vecí pri hypotékach je na individuálnom posúdení banky... Ale napr čo sa týka posudzovania príjmu, tak záleží napríklad aj na tom, ako dlho tvoj priateľ podniká. Ja osobne som mal problém, lebo ako SZČO som nepracoval ani rok a išiel som žiadať hypotéku, a okrem jednej mi žiadna banka nechcela dať úver, aj keď príjem som nemal zlý. Jednoducho preto, lebo som pre nich nebol dôveryhodný, keďže som mal za sebou krátku históriu. Určite je fajn mať stavebné sporenie, ktorým si výšku hypotéky môžeš znížiť a zároveň tým aj banke dokladuješ, že si ste schopní mesačne pravidelne odkladať istý obnos peňazí...Na vašom mieste by som začal s tým stavebným sporením a tú hypotéku ešte odložil. Pozrite si, kde majú dobré podmienky na stavebné sporenie,viem, že napr Wuestenot mali nejakú akciu teraz. Daj si poradiť aj od nejakého dôveryhodného finančného poradcu, ak takého máš.

nikusssik
26. jan 2015

@matko10 nemyslím, že je lepšie žiť podnájme ďalších 10 rokov...podľa mňa je podnájom strata finančných prostriedkov...aspoň v našom meste sa podnájom trojizbového bytu pohybuje cca. v 300 eurách. Naša hypotéka na byt pri úroku 2,5 percenta je 190 eur. Byt máme trojizbový, postavený v roku 2010. Rozlohou len 68 stvorcov, čo nieje veľa, ale s jedným dieťaťom nám zatiaľ nič nechýba. Jasné, že je jednoduchšie kupovať za hotové a trebars 10 rokov čakať...ale v podnájme treba platiť ešte aj majiteľovi cca. 300 euro a ešte k tomu mať na odloženie 500 euro aby som si za 10 rokov kupila byt...to je dokopy 800 euro a este nemam oprate, navarene, poplatene poistky, sporenia a pod. To už je aká vysoká životná úroveň. Kým je človek zdravý a funguje to v domácnosti, tak sa hypotéka zvládne, MY dokážeme popri tom šetriť aj na stavebné sporenie a tým neskôr vacsiz cast vyplatíme napr. Naša životná úroveň hypotékou až tak neutrpela...akurát toľko nekávičkujeme a nevozíme sa po výletoch a nákupoch, lebo nám je dobre doma 🙂

dada1212
26. jan 2015

ja len že od konca roku 2014 už nie je ľahké získať len tak 100 percent hypotéku, banky ju dajú len klientom čo sú fakt "ideálny" vo všetkých ich parametroch a kupujú aj dobrú nehnuteľnosť s perspektívou.
takže šance sú veľmi malé že by ste získali 100 percent, vidím to skôr na šetrenie a neskôr si zobrať hypotéku pod 90 percent hodnoty.