Ja som musela začať brigádovať . A teda pracujem v potravinách a každý týždeň o 30-40 centov sa zdražujú veci .
@zmrzlinka2021 problem je kam s dietatom, ktore este nedovrsilo 3 roky a ak ho nevzali do skolky. Nie kazda mama ma na sukromnu skolku. Takze aj ja by som sla do prace ale nemam kam dat deti.
Zalezi kolmko zarobi muz ake ma naklady rodina.....nam vela zerie hypotéka 🙈🙈 do 3r som nemala sancu pracovať kedze nema kto byt s malou od 2.5r je v skolke (3dni v skolke 2tyzdne doma) a fungujeme takto doteraz ma 4.5r lenze muza vidime len vecer kedze robi od rana do vecera kazdy den aby sme mali všetko zaplatené....len brigádne chodím raz za cas....takze rnam pravidelny prijem
Ja som sa v oktobri vratila do prace a syncek nastupil do jasliciek, ako rocny. Povodne som chcela nastupit az o rok, ale ozaj je to zdrazovanie citelne, mali sme moznost poriesit to takto, jaslicky mame malicke sukromne hned pri dome, nastastie sme nastup do jasliciek a prace zvladli na vybornu. A hned sa “lahsie dycha”…
@zmrzlinka2021 je rozdiel, či ma autorka doma 2 ročne dieťa, alebo 6 mesačne, pri ktorom nemá kto byt a na jasličky alebo škôlku je ešte malé
@zmrzlinka2021 Hej, len odpradavna sa o deti starali babky. Teraz babky pracuju alebo byvaju daleko alebo o takuto neodolatelnu ponuku nejavia zaujem
@basska_b ved prave, tie babky… moja starka pracovala od 14rokov, na dochodok nastupila ako 50rocna, s prehladom a s energiou sa postarala o vsetky vnucata. Teraz je ta situacia uplne ina, babky v praci, ziadna pomoc teda🙉
@basska_b a existovali štátne jasle . Keby toto bolo ani na Slovensku by nemuselo byť zvykom ostávať 3 roky doma, kľudne by to mohli zrušiť na rok. ..nehovoriac že na Slovensku nie je veľa pracovných ponúk na polovičný úväzok či 3 x do týždňa...
@zmrzlinka2021
@zmrzlinka2021 ani moja mamina nebola 3 roky doma, ako 2-rocna som putovala do skolky.. ale ktora skolka teraz vezme dieta mladsie ako 3 roky? u nas v BA utopia, mamicky su rady, ze dostanu do skolky 5rocne dieta... a vacsina z nas ma rodicov daleko, aj 200-300 km.. takze povedat si, ze ved zena nemusi byt doma tri roky, je v sucasnosti dost mimo.. a jasle teda nie su lacna zalezitost.. ak niekto nema financie na bezny zivot, tazko vykryje naklady na jasle a rozne sukromne zariadenia
@sibrez do 3 rokov je prispevok na jaslicky
@veronika3110 to suhlasim
@basska_b na slovensku chyba politika sklbenia rodiny a prace, čo je na zapade bezne... tu zeny umlcali vsetkymi moznymi davkami ale to, ze stracaju pracovne navyky, ze su neziadane pre trh prace, ze su z dôvodu rodovych stereotypov diskriminovane, to nikto neriesi... zial
@7lenka11 este je moznost sa vymenit s partnerom, dnes nie je nič neobvykle, ze zena zaraba viac ako muz
@apolka77 je to velka skoda, ale pre stat je to jednoduchsie, ako riesit zaclenovanie rodicov do prace...
@zmrzlinka2021 veď to. Nikto politikov neprosil o 3 ročnú materskú, stačilo zachovať jasle a trh aby sa mamičky mohli zamestnať po roku.
Nehovoriac že starí rodičia uz pracujú o 12 rokov dlhšie ako keď my sme boli deti...
Je to tak že proste z rodičovskej sa platia určité veci. Teda na mňa ostalo minimum . A nie som ten typ ženy čo by si nechávala celý rodicak pre seba. A čo sa týka jasliciek neviem ja som proti . Keď už dieťa nemá plienku Okey ale bábätko čo má rok aj dačo . Proste keď sa dá ešte budem snim doma . Zaslúži si lasku mamky .
@zmrzlinka2021 aktualne je moznost bud nadalej poberat rodicak do 3r dietata alebo poziadat o prispevok na jaslicky. Ja dalej poberam rodicovsky. Nepokryje to 100% nakladov za sukromne jaslicky, ale ked sa k tomu prirataju rodinne pridavky + danovy bonus, naklady sa pokryju. Ale je mi jasne, ze v BA alebo niekde na dedine je asi ina situacia s jaslickami, my ich mame fakt za domom a bolo volne miesto, inak verim tomu, ze moze byt problem s umiestnenim dietatka do jasli.
“Môžem pracovať a poberať rodičovský príspevok?
Súčasná legislatíva nezakazuje rodičovi pracovať/podnikať na rodičovskej dovolenke. Rodič môže pracovať a zároveň poberať rodičovský príspevok. To platí, či sa rodič vráti do zamestnania, či je na rodičovskej dovolenke a pracuje na dohodu alebo podniká.
Ak rodič pracuje a dieťa je zatiaľ v jasliach alebo škôlke, má na výber, či ostane pri rodičovskom príspevku alebo či sa mu viac oplatí príspevok na starostlivosť o dieťa, ktorý sa poskytuje vo výške preukázaných nákladov na starostlivosť, najviac vo výške 280 eur.
Nemôže však poberať oba príspevky naraz, ale iba jeden z nich - vyberie si ten, ktorý mu viac vyhovuje.”
Jasne ze si “zasluzi lasku mamky” ako pises, ale laska nam napriklad nestaci na splatky hypoteky… nemam pocit, ze lubim svojho syna menej ako maminky, ktore su na RD 3 roky.
Keby nevieme zabezpecit dieta, tak si ho nerobime... predtym ako som otehotnenela sme si urobili rezervy (kazdy na svoj ucet + spolocny) 🙏 akoze jasne.. nie som nadsena zo zdrazovania, este aj fixacia na hypo nam konci, kocur ochorel.. peniaze lietaju fuc ani neviem ako.. ale okrem potravin sa snazim kupovat v zlavach veci :D aj teraz mi prisli plienky na 3 mesiace vopred lebo bola dobra cena :D... jedine, co sa zmenilo u nas, ze varime castejsie, predtym sme si skor objednavali ale aj tie donaskove jedla neskutocne zdrazeli... -.-'
pracovat neplanujem, max jedna brigada na mesiac vo svajci buduci rok aj to len preto, ze mi tam zije rodina tak dcerka bude na vylete a ja si privyrobim 🙂
@blondie333 máš pravdu ľúbiš ho . Ale nehovor že keď si v práci večer prídeš unavená ako fras. Uspis dieťatko , a ráno do práce . Skor myslím to že nie je čas ..
@autorka je to velmi individualne - zavisi od prace. Ja mozem pracovat aj z domu(kombinovane) - koncim o 15:00, o 15:05 vyzevihnem ja alebo manzel synceka z jasliciek (kedze su za rohom) a sme spolu az kym nezaspinka o 20:00. Do jasliciek chodi na 8:00. Ale to je idealny pripad, je mi jasne, ze nie kazdy si to vie takto zabezpecit.
@mamula20 ja som sa tiez stretla s tym, ze nam par ludi povedalo, aby si muz nasiel aj druhu pracu - len mne to pride zase nefer voci nemu, obaja koncime v praci do 15:00 a manzel synceka miluje, chce byt tiez s nim, nie chodit z prace do prace. Bolo by mi luto, ze zase on si ho vobec neuzije… ale to je len nas pripad samozrejme, nepausalizujem, nech sa kazdy zariadi ako mu vyhovuje🙏🏻
Ked nie je pre teba prijatelne pracovat, tak skus chodievat aspon sem tam na brigadu a zarobit si tych 200-300 eur takymto sposobom
@zmrzlinka2021 treba čítať s porozumením
@zmrzlinka2021 jasné, že je to možnosť.. len nie každý muž si na to trúfa a nie každé dieťa vydrží bez matky, hlavne deti so separačnou úzkosťou.. kamoškina dcérka mala také obdobie a nebola šanca nechať ju niekomu inému.. zmenilo sa to až pár mesiacov pred nástupom do škôlky
nase deti boli doma do 3 rokov veku, ale ja som vzdy od 1 roka pracovala na plny uvazok, s muzom sme robili na smeny tak, aby sme sa 3 dni pri detoch prestriedali a 4 dni v tyzdni bol vzdy jeden z nas cely deñ doma (2 ja a 2 muz), bolo to docasne riesenie a nam to vyhovovalo. Manzel rovnako ako ja varil, upratoval, uspaval, kupal, chodil s detmi na preliezky. Deti mali vzdy doma pri sebe milujuceho a starostliveho rodica-ci uz mña, alebo svojho otca.
Ja som zila napr. isty cas v Belgicku a tam su mamicky doma s detmi 3 mesiace a sup do prace. Asi aj to extrem, ale podla ked chybaju financie, treba ist do prace a neprezivat to tak velmi. Dieta sa zaroven dost vela novych veci nauci takto v jaslickach 🙂
@mamula20 to treba dohodnut este pred otehotnenim a mat v tom jasno. My tu nemame ziadnu rodinu a inu moznost sme na vyber nemali, je velky rozdiel mat 2 vyplaty, alebo iba jednu. A teda fakt som si velakrat chodila do prace oddychnut, doma sme obaja fungovali na 100%. Nebolo to lahke obdobie, ale ako pisem, vedeli sme, ze je to len na par rokov
Kebyze som na RD a manzel nema dostatocny prijem na uzivenie celej RD, tak idem do prace.
Byt na RD, hlavne tak dlho, ako je na slovensku zvykom, nie je povinnostou. Zeny odpradavna pracovali, RD neexistovali.