Ako zrušiť druhý pilier?

13. mar 2024

Pred rokmi som si kvôli hypotéke založila druhý pilier. Teraz by som ho chcela zrušiť a peniaze z neho použiť.
Informovala som sa ohľadom toho, no na pobočke mi tvrdili, že to nie je možné. Až na nejaké výnimky. Nekonkretizovali však aké.
Prosím vás, máte niekto skúsenosť, či sa viem nejako dostať k nasporenej čiastke skôr, ako v dôchodkovom veku? Ak áno, ako?
Ďakujem za každú radu a skúsenosť.

janai1
13. mar 2024

Druhý pilier sa nedá zrušiť.
A ako súvisí 2. pilier s hypo?

ms_green
13. mar 2024

Ty si to veľmi jednoducho predstavuješ. 🙂

2. pilier sú peniaze, ktoré by si nedostala ty k výplate ale odišli by rovnako do sociálnej poisťovne ale nie na účet pridelený na tvoj dôchodok ale tým, ktorým sa dôchodok práve vypláca. 2. pilier je spôsob ako si šetriť na vlastný dôchodok.
Na pobočke ti povedali dobre. Tieto peniaze, keďže je to časť tvojich odvodov, ktoré by inak išli priamo štátu môžeš použiť iba na jednu jedinú vec a to TVOJ dôchodok keď prídeš do dôchodkového veku. To by bolo aké výhodné keby štát posiela niekam peniaze na môj dôchodok a ja si po 10 rokoch poviem, že ee ja chcem tie peniaze použiť na dovolenku.

maranco
13. mar 2024

Sociálna poisťovňa nemá dosť peňazí tak sa asi bude otvárať druhý pilier a vtedy môžeš dať svoje peniaze na dôchodok sociálnej poisťovni pre terajších dôchodcov.

katkaseiner
13. mar 2024

@maranco ano ale podla všetkého ona si mysli ze si ich moze vybrat a pouzit

butterflyeffect
13. mar 2024

Druhy pilier sa da len ak stat otvori vstup a vystup z piliera ale tie peniaze ked ho zrusis nedostanes ty ale socialna poistovna

pe_mi
13. mar 2024

Tak ako píšu vyššie.to sa nedá vybrať

ptvw
13. mar 2024

@katkaseiner to by sa páčilo viacerým 🤭

sintra
13. mar 2024

Bud spokojna. Tato vlada zachvilu urobi v 2.pilieri take zasahy, ze de facto prestane plnit svoju funkciu 🙄

viera27
13. mar 2024

Podla mna si mylis druhy a treti pilier.

petamich
13. mar 2024

si si ista, ze myslis 2. pilier?

simca06022011
13. mar 2024

Nemylis si 2. A 3. Pilier? Nechaj ten druhy pilier na pokoji;)

simca06022011
13. mar 2024

@sintra :( bohužiaľ. Ale už kecy o nevyhodnosti šíria a ľudí platia, tak myslím ze to je presne ciel:(

mane01
13. mar 2024

Nemyslis treti nahodou? 🤔

sara07
13. mar 2024

podla mna myslí tretí , lebo aby kôli hypo riešial druhy, však s tým banka nič nemá , nemôže tam ani siahnut na prachy ani nič,
ak zrušiš druhy pilier prachy tebe nedaju ani cent, zoberie ich štat na dôchodky teraz
treti ano tam su nejaké podmienky jednou z nich je dlžka šporenia alebo vek a potom sa dá dohodnut na vybere alebo postupnom vybere
však ked si to zaklada nečitala si zmluvu ?

janai1
13. mar 2024

@sara07 a ako súvisí 3. pilier s hypo?

sara07
13. mar 2024

@janai1 banky si robia rozličné podmienky,my sme napr potrebovali povinne byt poistit + životnu poistku uzatvorit ... podla mna to skôr ešte maju malé % čo si zoberu z hypoteky tak riešia ako vytiahnut dalšie veci

luliu
13. mar 2024

K tým peniazom sa nedostanes, nie je to možné a je to tak správne

hellwant
14. mar 2024

Aj z 3 piliera môzes vybrat ( vždy po 10 rokoch)iba tebou vlozenu sumu, nie tu-ak si mala v praci bonus- ktoru ti daval zamestnavatel.
A aj to si musela mat zmluvu podpisanu po 1 1.2014.

martina8843
15. mar 2024

Z Vas by mal sudruh Fico radost