Ako zistím, či môj bývalý partner berie daňový bonus na deti?

7. dec 2022

Ahojte, prosím Vás kde zistím či si na deti môj ex uplatňuje daňový bonus? Ide o to, že deti mám zverené do opatery ja. Doteraz som bola na RD ale zmestnala som sa a chcela by som si tento bonus uplatniť ja nakoľko sú deti sudom zverené do opatery mne. Ex na túto tému odmieta komunikovať takže ani neviem ci ho pobera alebo nie. Kde by mi dali viac informácií? Ďakujem za každú odpoveď

alenah31
7. dec 2022

Pokiaľ ho aj poberá robí tak neoprávnene. Ty si napriek tomu DB uplatniť môžeš. Keby aj na finančnej správe prišli na to, že je uplatňovaný u oboch rodičov - nakoľko on splnené podmienky nemá bude ho musieť vrátiť. V práci si ho ho Vyhlásení dodatočne uplatníš, doložíš RL detí, ak by chceli papier, že ho nepoberá otec - len doložíš, že si rozvedená a s deťmi už pod jednou strechou nežije. AK ti to ale vadí a chceš mať istotu, môžeš na prísl. daňovom úrade podať oznámenie nech preveria či ho poberá alebo nie - ale zisťovať to nemusíš, je to jeho "maslo". Keby ste boli manželia a neviete sa dohodnúť - vtedy má prednosť matka - len by si oznámila jeho zamestnávateľovi, že si ho od XY/2022 ideš uplatňovať ty a nech mu ho pozastavia. Takto on nárok nemá - ty áno, jeho nech si neskôr riešia úrady. Ja sťahujem exekučne zamestnancovi neoprávnene vyplatený DB na 4 deti za 3 roky - odmietol to na výzvu DÚ vrátiť tak mu dali exekúciu - si pomohol frajer. Niektorí akoby nerozmýšľali.

dzulli1980
7. dec 2022

Vôbec ex nerieš, Ty ako matka, čo sa týka poradia poberania daňového bonusu si na 1. mieste, je to v zákone. Robím na daňovom úrade, duplicitne vyplatené daňové bonusy preverujeme rok čo rok, takže ak ho aj poberá, prídeme na to a peniaze bude musieť vrátiť.

autor
7. dec 2022

@dzulli1980
@alenah31 ďakujem dievčatá, veľmi ste mi pomohli

maminkadeticiek
7. dec 2022

Toto som riesila v istej situacii aj ja a ty si matka, takze mas primarny narok na danovy bonus.Odmieta komunikovat asi preto,lebo mu to zvysuje vyplatu a nechce sa priznat.Mne to urobilo na male 2 deti 200 eur.Ty si podaj u svojho zamestnavatela ziadost o uplatnovanie,myslim ze sa to da v pohode aj spatne k 1.12.,jeho iba informuj od akeho datumu si uplatnujes a ak ho pobera je v jeho zaujme ihned informovat svojho zamestnavatela.V opacnom pripade kontrola rychlo zaznamena duplicitne poberanie a teba riesit nebude nikto ako matku,ale jemu pride kontrola a bude sa ho pytat preco si to neopravnene narokuje.

autor
7. dec 2022

@dzulli1980 bude ho musieť vrátiť aj spätne odkedy spolu nežijeme?

liljana
7. dec 2022

Nie. Iba od chvile, ked si ho zacnes uplatnovat ty. Mozno, keby si ho nahlasila, ze nezijete spolu a zacala s tym robit problemy. Nakoniec by ani jeden z vas z toho nic nemal. Peniaze by nemal ani jeden z vas. A zacne robit problemy na oplatku zase on tebe, ked budes po nom nieco chciet a co by si tym vyhrala?

dzulli1980
7. dec 2022

Áno ... v praxi je to tak, že keď sa už začne preverovať, preverujú sa aj roky dozadu, osloví sa aj matka, jednoducho sa na to príde, že daňový bonus poberal neoprávnene ... a samozrejme ho bude musieť vrátiť.

alenah31
7. dec 2022

@liljana ale áno bude vracať spätne odkedy nárok nemá a nie odkedy si ho uplatní ona. Minimálne od doby kedy ich rozviedli nakoľko v tom čase aj keby splnil podmienku, že deti s ním žili v spoločnej domácnosti (môže tvrdiť, že spolu stále žili pod jednou strechou) - nárok nemal keďže zverené boli súdom matke.

liljana
7. dec 2022

@alenah31 Statu je jedno, komu to vyplati. Kontroluje, ci vznikol narok, teda jeden z rodicov plati dane a ci su tam deti. Z nich dvoch pracoval jeden, on. Ak sa tam zacnu natahovat, ona aj tak nic nedostane, jemu to zoberu a skodne budu nakoniec iba deti. Taketo zabomysie vojny a nakoniec sa pride autorka stazovat, ze jej neda ani eur navyse na deti, ked mu "vybavila", ze musel danovy bonus vratit statu. Kto chce kam, pomozme mu tam ...
Fascinuju ma ludia, ktori nepojdu do prace, ale skodit si navzajom na uradoch maju casu a energie dost. Keby svoju energiu zamerali pozitivnym smerom, darilo by sa im viac. Skor nech sa dohodnu, nech za ten bonus detom nieco kupi, zoberie ich na dovolenku,...

liljana
7. dec 2022

Autorke. Nahlas v praci, ze si uplatnujes bonus, jemu daj vediet, ze si ho uz uplatnujes ty, nech sa podla toho zariadi. A ze by mohol za doterajsi bonus doteraz detom nieco kupit, alebo ich niekam zobrat. A potom kasli na neho.

autor
7. dec 2022

Nie nie, ja mu nechcem zle narobiť. Nemám na to čas ani energiu. Ja som ho už informovala o tom ze od decembra si ho idem ja uplatniť aby sa podľa toho zariadil a prinajmenšom to ohlásil svojmu zamestnávateľovi. Ak tak neurobí a naďalej ho bude poberať a prídu mu na to, to už ide mimo mňa.
Ďakujem každej jednej za pomoc

milos81
7. dec 2022

My máme v súdnom rozhodnutí určené kto čo poberá, pozri do neho, malo by to tam byť, ja napríklad poberám rodičovský príspevok a ex daňový bonus, ale možno to máte inak, viem, že to býva presne opačne, teda aspoň čo poznám ľudí vo svojom okolí, tak to majú inak...

autor
7. dec 2022

@milos81 nemáme nič v rozsudku o poberani príspevkov. Len určené výživné, zverenie do opatery a stretávanie

stonoz
8. dec 2022

Ak viete kde robi,zavolajte jeho mzdarke a spytajte sa, alebo ak vam nebude chciet povedat,len jej oznamte, ze ak pobera nech mu ho pozastavia a nech vam posle papier o pozastavení na vasu adresu.

uskrnica
8. dec 2022

Tym sa nezatazuj, normalne si ho v praci nahlas, budes ho poberat ty, kedze deti su zverene do tvojej opatery, vsetky taketo prispevky patria len tebe a on ak nieco pobera, bude to musiet vratit

milos81
8. dec 2022

Ak to nie je v rozsudku, patria tomu, kto má zverené deti, ja mám striedavku, takže možno preto to v tom rozsudku je, čiže ak, ako si vravela mu nechceš škodiť, tak mu oznám že od x.x.xxxx poberáš ten daňový bonus ty a je na ňom, čo a či niečo s tým urobí, ak ho má nahlásený aj on.

zafir01
8. dec 2022

@milos81 v rozsudku je, že daňový bonus poberá ten, kto nebýva s dieťaťom? Možné to je zrejme len pri striedavke.
Pretože podmienka nároku na daňový bonus je, že zdieľas s dieťaťom spoločnú domácnosť a je ti zverene do opatery.... Co napríklad sa vylučuje s 5xm, ak si ex berie dieťa jazdy druhý víkend.. To nie je zdieľanie domácnosti

zafir01
8. dec 2022

@milos81 aha.. Už som si prečítala aj druhý príspevok. Tak u vas je to iné. Striedavka je iná, ako keď máš mať dieťa len víkendy a je zverene druhému rodičovi

martul
8. dec 2022

@liljana radíš nezmysly, keď neviem radšej nereagujem. Vôbec nie je štátu jedno komu daňový bonus vyplati.
,, Žabomyšie vojny?!" Tebe by bolo jedno keby niekto bral peniaze, ktoré patria tebe?!

martul
8. dec 2022

@liljana a skús čítať, čo autorka píše....chodí do práce.

liljana
8. dec 2022

@martul Skus radsej citat ty a nerad to druhym. Nedavno sa zamestnala a chce si teraz uplatnit bonus.
"Doteraz som bola na RD ale zmestnala som sa a chcela by som si tento bonus uplatniť ja"

selwadza22
11. dec 2022

Načo by si to potrebovala vedieť? Stačí keď si podáš daňové priznanie a priložíš kópiu rozhodnutia zo súdu o zverení do tvojej starostlivosti (s vyznačenou pravoplatnosťou). Vyplatia ho Tebe a ak si ho uplatní aj ex daňový úrad ho upozorní... Ja som to riešila takto. Na daňovom mi povedali, že on si ho už uplatnil a ja som predložila papiere o zverení.... takže odvtedy vyplácajú mne. Alebo si môžeš uplatniť a nechať vyplácať mesačne ku mzde, len musíš zájsť za účtovníčkou v práci a oznámiť to... Teraz sa veľa rieši duálne vyplácanie bonusu obom rodičom. Daňový vždy upozorňuje otca a ten musí preukázať oprávnený nárok... Takže sa tým nezaťažuj...

selwadza22
11. dec 2022

@stonoz prečo by to mala zisťovať a míňať čas a peniaze a energiu na to? Uplatní si a daňový úrad si to už dá do poriadku...

selwadza22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
selwadza22
11. dec 2022

A ešte tie rady čo ti dávajú, že si ho môžeš uplatniť spätne od 1.12. je blbosť. Podľa nároku ak si podáš daňové priznanie za tento rok do marca budúceho roka máš nárok na vyplatenie daňového bonusu za celý rok... Prečo by si si uplatňovala len za december? Teda ak s vami žil v spoločnej domácnosti a dieťa bolo súdne zverené až v decembri tak možno jedine vtedy len za jeden mesiac. Mne urobila účtovníčka zle daňové priznanie a priznala mi len 4 mesiace daňového bonusu ( ktorý som nemala vyplácaný mesačne ku mzde) a kontaktovali má z daňového úradu, že ak mám záujem a chcem môžem si prísť daňové priznania opraviť a uplatniť si bonus za celý rok aj keď som dovtedy bola na rodičovskej... Ale nie všade môžu byť pracovníčky ochotné zavolať. Uplatni si a hotovo...

evitana28
30. máj 2023

@dzulli1980 a ako sa preveruje či rodič žije v spoločnej domácnosti s dieťaťom a poberá daňový bonus oprávnené keď trvalý pobyt o tom vraj nerozhoduje?je to skontrolovatelne? Mám totiž známu ktorá poberala bonus o prácu prišla nemá nárok a otec s nimi nežije a smial sa heje on si teraz požiada ved mu nemajú na to ako prísť že s nimi nežije....ako je tokobtrolovane v takýchto pripadoch lebo sme sa dočítali že naozaj nerozhoduje trvalý pobyt čo sme si mysleli že áno, tak potom je to naozaj neskontrolovatelne darmo tam je podmienka spoločnej domácnosti ako je to? dakujem.

alenah31
30. máj 2023

@evitana28 úplne stačí ak matka nahlási na najbližšiu finančnú správu (daňový úrad), že otec dieťaťa poberá DB neoprávnene nakoľko nezdieľa spoločnú domácnosť s dieťaťom, na ktorého si ho uplatňuje.