Ako získať vlastné bývanie?

19. aug 2021

Žienky zatiaľ žijem aj s partnerom v nájme a už dlhšie premýšľam nad niečím vlastným.
Naša situácia je ale taká, že s partnerom sa rok čo rok sťahujeme za prácou. Boli sme takto v rôznych európskych krajinách, aktuálne sme v Brne a budúci rok sa sťahujeme do Prahy. Takže ja sa prispôsobujem partnerovi a jeho práci.
Po ďalšie ani nevieme kde by sme sa chceli usadiť. Tým, že často mením prácu budem asi v banke nedôveryhodná, ale moji rodičia by boli ochotní byť ručiteľmi. Dalo by sa aj pri takomto spôsobe života získať hypotéku?

h2
19. aug 2021

Nemyslím si, že by si bola pre banku nedôveryhodná len preto, že často meníš prácu. Záleží skôr na tom, koľko zarobíš resp. zarobíte spolu s partnerom. A či nemáte nejaké dlhy, alebo v minulosti nejaké nesplácanie.

anjelicek26
19. aug 2021

Vlastne byvanie nema vyznam, ked aj tak musite stahovat s bodu A do bodu B kazdu chvilu... Kludne si setrite, ono tie peniaze neutecu... ide hlavne o fakt, ze vobec neviete ani mesto/krajinu, kde raz chcete zakotvit a vychovavat deti... Banke ide o stabilny prijem a toto sa da vysvetlit, navyse sa partneri (idealne manzelia v case brania hypoteky) posudzuju spolocne.

autor
19. aug 2021

@h2 Ahoj, dlhy nemáme a ani jeden z nás nikdy nemal, nič nesplácame ani nemáme žiadne záznamy v registri a podobne.

h2
19. aug 2021

V tom prípade si myslím, že jediné, čo potrebujete, je rozhodnúť sa, kde sa usadíte.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
19. aug 2021

@anjelicek26 Ahoj, ono mi toto hovorí aj partner. Budem mať v januári 30 a teda už sme hovorili aj o deťoch a ja by som chcela, aby dieťa prišlo do svojho, nechcem s dieťaťom po nájmoch. Aktuálne nám to takto vyhovuje, mne to neustále sťahovanie nevadí. Mne ide o to, aby sme potom neskôr pre banku neboli starí, prípadne ak by prišlo dieťa bolo by už ťažšie získať hypotéku.

autor
19. aug 2021

@viestta To je to najťažšie, pretože vôbec nevieme, kde by sme sa chceli usadiť a v poslednom čase cítim dosť veľký tlak kvôli môjmu veku, predsa len je už pre mňa najvyšší čas na dieťa.

zuzanka.zuzu
19. aug 2021

pre banku stari? moja mamka brala svoju prvu hypo v 60 😂

autor
19. aug 2021

@zuzanka.zuzu Čože? A to jej dali? 😃 Mala čím ručiť?

ajka0207
19. aug 2021

@zuzanka.zuzu naši brali hypo v 45 rokoch, rucili bytom ktorý kupovali. Je pravda že "len" na 20 rokov. Inak ak nevieš v ktorom meste chces žiť tak kúpiť nehnuteľnosť je hlúposť.este možno investične a keď sa odstahujete tak prenajímať.

zuzanka.zuzu
19. aug 2021

jasne, na 7 rokov a rucila predsa kupovanym bytom. svokrovcom dali v postovej banke aj ako dochodcom bez platu na 5 rokov (ale oni su dvaja a brali len okolo tusim 30-40 tisic)

muz26
19. aug 2021

Kupte si maly bytik, garsonku alebo 1 izbak na Slovensku, a dajte do prenajmu..niekde v dobrej lokalite a tak, aby sa vam mal o to kto starat ked bude treba. Ked sa budete chcet usadit, byt mozete predat, a on vam tak stupne na hodnote, ze budete mat mozno aj niekolko 10tok tisic nasporene

hviera81
19. aug 2021

na hypoteku stari nebudete. ked tak ju nebudete mat na 30 rokov, ale len 25 alebo 20, zavisi od prijmu. a ano, ked budes na materskej, hypoteku bude tazsie ziskat, ale nie nemozne, ked partner zaraba dost.
a keby boli tvoji rodicia spoludlznici - ak toto myslis ako rucitelia - tak sa tiez skracuje hypoteka, do ich veku xx (zavisi od banky, max do 70tky to je tusim, mozno niekde par rokov este prihodia).
ale tazko poradit ak neviete kde. ak v cr, tak na podmienky hypo sa musite pytat tam, moze to byt odlisne, takisto aj v inej eu. krajine.
obecne - bytom vo velkom meste nic nepokazite (napr. ta praha) ale rozhodnut sa musite vy dvaja

marsmykkok
19. aug 2021

To len na Slovensku musia mať ľudia svoje, v iných krajinách žijú v podnájme celé roky a tu sú... Pričom jedno či nájom alebo hypo na krku, ked nebudeš mať z čoho splácať skončíš na ulici. Skôr nejaká rekreačná nehnuteľnosť by bola fajn, s tým že by ste si tam oddýchli a dávať aj do prenájmu. Ale nebrala by som vysokú hypo, predpokladám že partner dobre zarobí tak hlavne hotovosť plus menší úver. Bude Vám zarábať, oddýchnete si tam a raz ak budete chcieť niekde kúpiť dom/byt môžte to predať.

fantaghiro21
19. aug 2021

Pri vašom spôsobe života sa bude brat asi aj ťažšie hypo...dôležite je mat prácu na neurčito
Niekedy sa berú do ohľadu 3 m príjmu dozadu, niekde aj rok....

Môžem sa spýtať, co mate za prácu? Poprípade partner ked musíte stale cestovať?

Je viac v teréne?

autor
19. aug 2021

@fantaghiro21 Partner pracuje ako koordinátor v nadnárodnej spoločnosti

autor
19. aug 2021

@marsmykkok Ja sa smejem, lebo jedna moja známa sa ma pýtala, že či ma toto neustále sťahovanie baví, či sa nechcem postaviť na vlastné nohy 🤣😂
Takže my bývame slušne, platíme prenájom, máme auto, nikto nás nedotuje, všetko si platíme samy, ale nestojíme na vlastných nohách, lebo veď nemáme svoje 😁

autor
19. aug 2021

Ešte by ma zaujímalo, ako by to bolo v prípade, že moji rodičia budú ručiť. Ako to mám chápať? Musia ručiť svojím bytom alebo za čo vlastne ručia?

nafka0483
19. aug 2021

Na vasom mieste by som kupila byt napr. vo Viedni alebo Prahe a kym budete fungovat tak, ze sa stahujete, tak by som ho prenajimala. Na hodnote nestrati, najom z neho vam bude splacat hypoteku, pripadne na tom este aj nieco zarobite a ak sa rozhodnete usadit v tom meste, tak byt uz mate. Ak nie, tak stale mate dobry zaklad, viete ho predat so ziskom, lebo ceny stale rastu a hypoteku vyplatit a zobrat druhu na byt alebo dom tam, kde sa realne usadite.

hviera81
19. aug 2021

no ty si pisala ze rodicia by rucili, tak skus popisat co tym myslis 😀
lebo o spoludlznikoch som uz pisala....