Ako získať peniaze z ročného zúčtovania?

patricia819
9. nov 2022

Dobrý deň. Sme v podnájme 2 a pol roka a prenajímateľka nám doteraz neukázala ani jedno ročné zúčtovanie. Máme aj v zmluve napísané, že nedoplatky by sme museli uhradiť do 5 dní a preplatky vrátia nájomcovi. Tlačí mi do hlavy kaleráby že je to na bytovom nastavené tak aby neboli ani nedoplatky ani preplatky, čo je somarina. Včera som bola za domovníkom, tak mi zistí na byt.družstve či mi môže poskytnúť takéto info. Hneď povedal že v našom bytovom dome má vždy každý preplatok. Prenajímateľka zatiaľ neodpisuje, písala som jej už 2 správy, no hrá mŕtveho chrobáka. Voči nám to určite nie je férové, lebo my dodržiavame aj ústnu dohodu čo sa týka nájmu. Podľa zmluvy posielame na jej účet 130€ a ústne sme sa dohodli, že na jeho budeme posielať zvyšných 270€. Minulý rok nám zvýšili nájom o 40€ a ani nepodložili na základe čoho nám nájom dvíhajú, vraj sa im zvýšili platby. Ďalšia vec, od začiatku nájmu máme zmluvu na dobu určitú na 3 mesiace. Aj o tom som jej písala, ale žiadny dodatok k zmluve nám zatiaľ nedala. Neviem teda, či sa zmluva automaticky predĺžila na ďalšie 3 mesiace a znova po uplynutí 3 mesiacov sa predĺžila alebo je neplatná. Za odpoveď ďakujem.

lucka_ke
9. nov 2022

nemáte platnú zmluvu, čiže sa ani nie je o čo oprieť, v prvom rade si dajte do poriadku zmluvu, do nej zakotvite predplatky/nedoplatky a vyžadujte ich dodržiavanie, ak nebude ochotná hľadajte iný podnájom

melanta
9. nov 2022

Nemáte zmluvu, bývaš zmluvy, keďže pôvodná vypršala. Takže bez zmluvy nemáte čo vymáhať.

sense
9. nov 2022

Bývaš bez zmluvy. Čiže máš možnosti požiadať o novú zmluvu a kým ti ju ne výstavní plus teda aj zuctovanie by som nezaplatila alebo hľadala nový nájom. A ten by som hľadala tak ci tak
Ústna dohoda je slovo proti slovu
A ešte aj klamú zakon

oli18
9. nov 2022

Uz sa tu tolko o tom popisalo a vzdy sa najdu ludia, ktori vedome so sebou daju vybabrat. Ved ste nemali suhlasit, ze preplatky su jej. Ved vy platite su vase. A vidiet rocne vyuctovanie a kazdy novy predpis platieb.

patricia819
autor
9. nov 2022

Takže bude v poriadku, keď tento mesiac zaplatím len tých 130€ čo sú asi na neplatnej zmluve? 😄 som zvedavá ako rýchlo sa potom ozve. Keď som jej asi pred rokom písala ohľadom zmluvy, že je už asi neplatná, tak mi napísala len že ona o tom vie, že to počas korony aj tak nikto nebude riešiť a že do týždňa spraví novú. Dlhý týždeň teda. Je to od nich nezodpovedné.

patricia819
autor
9. nov 2022

Čo sa týka druhého podnájmu aj pozeráme nový aj nič nie je v našom okrese.

patricia819
autor
9. nov 2022

@oli18 s tým sme ani nesúhlasili, boli by sme hlúpy. Len oni ich akosi nemajú v pláne ukázať a byť férový. Keď sme našli tento byt, boli sme radi že budeme mať kde bývať, nakoľko sme mali existenčný problém s mojimi rodičmi a zdá sa že ľudia rýchlo využijú cudzie nešťastie.

suve99
9. nov 2022

@patricia819 takže za nájom vlastne platíte 400 € .... ktovie, či si to i pani prenajímateľka tých 400 € zdaňuje, či len tých oficiálnych 130€ ? Tak, či onak - zmluva je neplatná už..
Určite by som si našla nové bývanie...

patricia819
autor
9. nov 2022

@suve99 áno 400 ale v zmluve je len 130, 270 sme sa ústne dohodli. Jasné že z tých 270 daň neodvádzajú, ale ja výpisy mám, ak by mi pomohli ako dôkaz, nedávam im to na ruku. Ono že sa to takto aj robí, ale keby boli aspoň férový čo sa týka zúčtovaní. Jasné že teraz neodpisuje, keď ich chcem vidieť ak je tam dákych 800€ za 2 roky čo by nám mali vrátiť. Nový podnájom nie je jednoduché zohnať, navyše čakáme za mesiac mimi, byt sme dali do poriadku, v lete vymaľovali, tepovali... a tvária sa ako kamaráti a pritom sú taký falošný.