Ako zhodnotiť peniaze?

3. nov 2021

Dievčatá stále rozmýšľam čo spraviť.Ceny bytov idú enormne hore.Doma máme 2 teenegerov ja plat nič moc pracujem z zdravotníctve, muž nemá na páske priznaný celý plat, ale máme postavený 6 r rodinný dom v hodnote cca 350 t eur, ktorý nie je zaťažený hypotékou.
Čo spraviť?Založiť dom, kúpiť byt a ten prenajímať?Pravdu poviem mám obavy my sme nikdy nevedeli rozmýšľať ekonomicky boli sme radi, že nemáme hypo už teraz som nahnevaná, že sme dávno nekúpili byt či pozemok, ale menila som prácu, potom dlho doma s deťmi, muž podnikal, teraz pracuje.Aký by bol celý postup dať ohodnotiť dom...ja som sa nikdy o tieto papierovačky nezaujímala.Len stale uvažujem ..bojím sa, že byť neprenajmeme a budeme splácať hypo rodičia sú negativisti tam nemá význam sa s nimi o tom baviť, muž detto.Aj som uvažovala predať dom a ísť do bytu do Ba spať, ale krok späť...či kúpiť obchodný priestor a ten prenajímať či začať v ňom podnikať chcem meniť prácu.
Mám strašný chaos a nechcem si o 3 r búchať hlavu, že nič sme nevymysleli.

uglybetty1234
3. nov 2021

Za mna kup byt na hypo a prenajimaj. Ja mam byt na prenajom, este sa mi nikdy nestalo, ze som nenasla najomcov. Praveze ich bolo az moc a to teda ten byt vyzera ako kolnicka na drivi 🙂 byty su teraz drahe, ludia sa k nim tazsie dostanu, prenajom ide na dracku. Len nezakladaj dom kde byvate. Ak sa ti prenajimanie nebude pacit, byt predas a splatis hypo.

autor
3. nov 2021

@uglybetty1234 lenže to je problém, že hotovosť nemáme 20% na cenu Ba bytu ja robím pol úväzok, muž má na páske 1300 brutto ostatné bokom.Ja ani neviem či by nám dali hypo.

jazernica
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jakubvojcik
3. nov 2021

Netreba mat hotovosť 20%. Niekedy stačí 10 a niekedy to viete dofinancovať aj inak. Veď si kľudne overte na čo všetko máte prijem, akú výšku hypotéky a mesačnej splátky a podľa toho budete možno vedieť čo ďalej.

jazernica
3. nov 2021
Používateľ jazernica je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od jazernica.

Neprečítal som že chcete byť v Ba..zistíte si koľko stojí 3 izbak a koľko sa prenajíma, choďte k finančnému poradcovi.

autor
3. nov 2021

@jazernica pekná idea, ale pozemky kde bývame nie sú pozerám už dávno.Aj stará barabizna tu stojí 200 t dom a pozemok.Viem, že je najhoršia doba na kúpu bytu, ale myslím, že v Ba byty nepôjdu dole a aspoň by sme splátkou platili hypo a niekam sa posunuli
@jakubvojcik ja som totálne antiúverová.Len ma hnevá, že nemáme hypo a čo ďalej

sasa1310
3. nov 2021

my máme takto 2 byty v BA. Ale teda máme finančnú hotovosť vždy, keby bolo treba platiť hypotéky + nebrali sme hypotéky 100% na byt. Bez hotovosti by som takéto veci nerobila. Najprv niečo našetrite, až potom nad takýmto rozmýšľaj. Lebo keď už takýmto štýlom rozmýšľaš, tak mi príde zvláštne, že nemáte nič našetrené.

21oktober
3. nov 2021

nerob teraz nič, normálne ži a venuj sa mužovi a deťom . Takéto hr nápady sú najhoršie.

nina255
3. nov 2021

@jazernica byty sa kupuju ako investicia podla mna - ok ty sice na tom bohvieako nezarobis, lenze hypo ti bude splacat najomca a ceny nehnutelnosti stale rastu, takze v konecnom dosledku keby ten byt o par rokov predaju bude mat omnoho vyssiu hodnotu…a ak ho nepredaju ostane im kvazi “zadarmo” lebo zo svojho ho platit nebudu…aspon ja to takto beriem

sasa1310
3. nov 2021

@nina255 to hej, ale aj na tú hypotéku treba mať príjem a niečo našetrené

jakubvojcik
3. nov 2021

Ano ano, ak chcete riešiť investičný byt, treba Vám dobrý prijem na hypotéku a dostatočnú rezervu ak nenájdete pár mesiacov buď na začiatku alebo v priebehu podnájomníkovi. Aby ste to vedeli sami vykryť. Inak to je super investícia a budujete tým majetok.

miadi
3. nov 2021

Sledujem tu taky trend ze treba mat pre male deti na Svk byt v zalohe. Lebo oni same sa v dospelosti k nemu nedopracuju? Skor by si mala investovat do ich vzdelania. Byty sa kupuju ked mas dost $ a chces investovat. Najlepsie ked stary renovujes a predas . Chces inu pracu tak sa sustred na to nie na kupu niecoho na co nemas .. aby si zbytocne nespekulovala. Najomnikov by si v Ba nasla vzdy .. trochu to odloz kym budete na tom financne lepsie .

miadi
3. nov 2021

Inak kratkodobym prenajimanim turistom Airbnb zarobis viac . Len musi byt v dobrej lokalite v centre idealne s vyhladom renovovany. Musis zabezpecit cistenie po kazdom hostovi. Ked das trebars co len 100e za noc tak staci ked zaplnis 20 noci v mesiaci a mas 2000e ked ho prenajmes dlhodobo tak mas menej ale zas menej roboty okolo toho. Ja som mala prenajaty byt takto v Kosiciach ako turista uplne v centre a pacilo sa mi to viac ako ponuka hotelov v okoli + nemaju tam tiez bazen .,to by si mohla mat casom tych bytov viac a len ich cistit davat ludom kluc - alebo mat digitalny zamok ze ich ani osobne nevidis len in posles sms s kodom ktory potom vzdy zmenis. Popripade najmes pani co ich bude cistit.

autor
3. nov 2021

@sasa1310 čo je na tom zvláštne?investovali sme do iných veci.A 40 t eur v šuflíku na 20% bytu nemáme.
@miadi v Covid dobe, keď turisti oveľa menej navštevovali mesto by som Airbnb neriskovala.Mas pravdu je to pre mňa dosť dôležité, aby deti raz mali lahsi štart, tak ako sme mali my.

autor
3. nov 2021

@sasa1310 nepíšem, že nemáme nič našetrené🙂

zuzliq
3. nov 2021

Ja si myslím, že rozmýšľaš dobre. Skús spočítať, koľko by si bola schopná dať mesačne na hypotéku (ak by ste nenašli nejaký čas nájomcov a museli ju platiť). Našla by si v tej cene byt? Ak nie si ochotný investovať do nehnuteľnosti v inom meste, či do chaty alebo apartmánu? U teba nemá význam čakať. Byty lacnejšie nebudú a čím budete s mužom starší, tým drahšiu hypotéku dostanete. Ak chceš investovať, poraď sa v banke o podmienkach. Ak nič nekúpite, nič hrozné sa nestane. Možno v dôchodkovom veku dom predáte, kúpite si niečo menšie a zvyšok peňazí budete mať pre deti.

sasa1310
3. nov 2021

no na tvojom mieste by som to robila pre vás do dôchodku a nie pre deti. Keďže tvoj muž má na páske nízku sumu a zbytok cash. Sa mu to potom v dôchodku vypomstí.
A k bytom. Najlepšie sú tzv. investičné byty. Nové, malé, ideálne ešte rozostavané. Čím menší, tým menšia nákupná cena, tým väčší dopyt po nájme a k tomu max. jedna osoba. Čiže menej problémov. Ale zhodnotenie už nebude také ako napr. 2 roky dozadu. Aj keď vám ho bude splácať nájomník, treba zasa rátať s platením daní apod. A ideálne 5 rokov nepredávať, nakoľko aj tam sa platí daň z príjmu.

ddd333
3. nov 2021

Kúpiť - pozemok / byt a hneď prenajat 🙂 ešte to pekne porastie hore

banasovak
Odpoveď bola odstránená
Zobraz