Ahojte. V poslednom čase si začínam uvedomovať, že čoraz viac zarábam, tým vyššie výdavky mám, resp máme (s priateľom). Po škole sme obaja zarábali niečo cez 1000 v čistom, niečo išlo na nájom, stravu, niečo na šetrenie, zvyšok podľa potreby - oblečenie, výlety, akcie. Často sme sa museli uskromniť, nechodiť často do reštaurácií či robiť neuvážené nákupy. Teraz o 2 roky neskôr máme obaja platy už vyššie. Nájom platíme stále rovnaký, no napríklad výdavky za stravu sa dosť zvýšili, častejšie chodíme von, alebo si objednáme donášku. Suma, ktorú odkladáme, sa zvýšila len mierne, no na konci mesiaca nám tak isto nič neostáva, lebo každú chvíľu "treba" kupovať niečo, či už oblečenie (a to už nejdeme po čo najlacnejšie možnosti) alebo elektronika, to sa už tiež pozeráme po iných veciach ako vtedy. Je takéto správanie rozumné, alebo by som mala nadhodiť, že by sa suma, ktorú odkladáme ešte zvýšila, a na to voľnejšie míňanie bolo menej? Zas jasné že je fajn "dopriať" si kvalitnejšie veci či chutnejšie jedlo, ale z nejakej racionálnej stránky mi to príde ako možno až zbytočné, len kvôli tomu, že na to máme. Lebo by sa pri niektorých veciach dalo uskromniť.
tak naklady na jedlo sluzby atd sa zvysuju
Aku elektroniku musis kupovat tak casto? Taktiez nerastiete. Naco ti je kazdu chvilu nove oblecenie? Ak si kupis kvalitne nadcasove kusky,nepotrebujes kazdy mesiac oblecenie.
Tak to je🙂hlavne stravovanie vonku je neprimerane drahé.Teraz, pokiaľ nemáte deti šetrí viac zase nie na úkor, že si nedoprajete, ale s rozumom
Tak zas nie každý mesiac, ale raz niekto potrebuje čo ja viem, telefón, zároveň vie, že bude treba nový PC tak pár mesiacov odkladá naň, alebo rôzne príslušenstvo ako slúchadlá, hodinky, kuchynský robot, kávovar... Čo jasne, sú veci ktoré vydržia dlhšie a nekupujeme ich každý mesiac, ale už sa ide po tých drahších alternatívach. Napríklad slúchadlá, dali by sa kúpiť za 50, ale pozerajú sa za napr. 200, lebo však nekupujú sa stále, a môžem si to dovoliť. Alebo rifle, nekúpim v akcii v obchode za 20e, ale pozriem si nejakú overenú značku, a vyjdú ma napríklad na 100, lebo zase je tam to zmýšľanie, že si to môžem dovoliť a pár rokov vydržia.
A com je problem? Ak na to mate, tak kupujte.
Skus ist zlatou strednou cestou.. Ked uz si spomenula tie rifle, tak nie su iba za 20€ alebo 100€, pozeraj povedzme cenovu relaciu 40-70€ (mozno najdes v dobrej akcii), a ked tak budes robit pri viacerych polozkach, tak postupne sa vam urcite podari mat viac na konci mesiaca (alebo povedzme roka) usetrene...
Nehovorím že je to nejaký veľký problém, len som už párkrát rozmýšľala, či je to míňanie opodstatnené. Či je to normálny postup s tým, že človek na to má, tak si to kúpi, alebo preskakujeme zbytočne na vyšší životný štýl. Zas keď to tak rátam, keby sme s momentálnym príjmom žili ako predtým, tak by sme ušetrili oveľa viac.
Mne ked sa zvysoval plat, tak som si akurat na toto dala pozor. Moje minanie slo hore len o trochu, nie skokovo.
Je to uplne bezny jav 🤷♀️ s jedlom stupa apetit - mozete si dovolit viac, tak si viac dovolite a je len na vas, co chcete v najblizsom obdobi dosiahnut, ak napr. vlastne byvanie, treba odkladat viac, ak si chcete uzivat, ze sa vam dari resp. mozete si dovolit, tak kupujte sluchadla, chodte nadalej do restauracii...
Cieľ je vlastné bývanie, resp možnosť hypotéky. To máme rozrátané koľko treba odkladať ako dlho, aby sme sa dostali na sumu, ktorú potrebujeme. Keby sme to zvýšili, síce by sme si trochu pomohli, ale nejako sme to zatiaľ neriešili a neviem či sa to vôbec oplatí viac riešiť.
Neviem uplne co si cakala od tejto diskusie 🙂 su v zasade styri moznosti - odkladat vela, odkladat malo, odkladat akurat a aj si dopriat a vsetko minut. Vy sa musite rozhodnut, ktorou cestou ist, co su vase priority a co vas v dohladnej dobe caka. Kazdy to ma nejako a ma iny prijem, ine vydavky, ine plany.
Tak zaujímalo by ma, či to niekto riešil napríklad práve tým okresanim budgetu, zas či by to teraz už nebolo obmedzujúce, keď sme si už skúsili aj to doprianie si :D
A my ako mame vediet co u vas znamena "doprianie si"? 😂 Ako casto si napriklad doprajete veceru v restike? Kazdy den, kazdy druhy den, raz za tyzden, raz za dva, raz za mesiac, alebo nieco medzi tymi moznostami, a ktorymi? Ved tak sa nad tym logicky a sebakriticky zamyslite a pobavte sa ako chcete fungovat a ake mate ciele. Netreba ist z extremu do extremu. Ani zgrlosit, ani uplne vsetko minat. Ako som uz napisala, za mna zlata stredna cesta (a nielen v tejto konkretnej oblasti) je najlepsia.. Co ti my mame napisat ake lacne/drahe oblecenie si mate kupovat alebo ako casto si objednavat donasku? Zamysli sa nad tym ako ste to robili, ked ste nemali tolko penazi, a ako to robite teraz (a zjavne nie si s tym celkom spokojna, inak by si nad tym neuvazovala), a skuste to teda trochu okresat na nieco medzi situaciou, ked nebolo tolko penazi vs. sucasna situacia, ked je viac penazi. Teda aspon ja by som postupovala asi takto.
Poviem ti priklad 🙂 zarabali sme fajn, dopriali sme si dost a rozhodli sme sa kupit dalsi byt a prisla brutalna splatka hypoteky - citim sa obmedzena? no svojim sposobom ano, lebo logicky si uz nemozem kupit co chcem a kedy chcem (hlavne co sa tyka veci, ktore naozaj nepotrebujem, pred tym som sa nad tym ani nezamyslala, ci danu vec potrebujem alebo nie a ci to je len naplast na zlu naladu atd.), jasne, ze ked si clovek dopraje viac a zrazu utiahne opasok, tak si to vsimne, fakt neviem co chces pocut - ved vy musite vediet co je pre vas akceptovatelne a co tym sledujete, my sme byt chceli, tak sme skratka cast prijmov presunuli tam, je to skratka priorita a tak sme utiahli inde, ak byvanie mate poriesene, naklady na zariadenie atd. tiez a mate plan, mate nejake uspory, pre situacie CO AK, no tak si doprajte alebo kaslite na vsetko a len minajte, nik ti nepovie co a ako mas robit.
Predtým to jedenie vonku bolo väčšinou raz týždenne, z toho často išlo o prevádzky v obchodných centrách. Teraz dvakrát plus aspoň raz donáška, a už sú to väčšinou normálne reštaurácie. Z toho keď ideme jesť niekde von, väčšinou sa to spája z nejakou aktivitou - kinom, koncertom, posedením s priateľmi, tam idú zas nejaké eurá. Tak sa to nazbiera. Alebo sme kupovali kávovar, mali sme na výber rôzne druhy - ja som bola za klasický pakovy, ale priateľovi sa viac pozdavali automatické, že o pár rokov budeme aj tak chcieť automat s mlyncekom a napenovacom. Čo bol férový argument, lebo áno, asi by ma nebavilo každú chvíľu mliet kávu ručne. A automaticky mlynček by tiež nebol najlacnejší. Tak sme samozrejme zaplatili oveľa viac ako bolo v pláne. Neviem, možno mi to už trochu začína aj vadiť, lebo mi príde že si tu životnú úroveň zvyšujeme prirýchlo a možno až neuvážene.
No tak nemíňajte. Na toto skrátka nie je iná odpoveď, len sebadisciplína, dovoliť si niečo, ale nie komplet všetko. Nájsť strednú cestu.
My sme vo velmi podobnej situacii. Nasli sme niekolko rieseni:
- do obchodu ideme len so zoznamom, nekupujeme podla “chute”
- zredukovali sme donasky
- oblecenie kúujem len ak naozaj ten kusok potrebujeme, nie ze “by sa zisiel alebo paci sa mi”
- chodime do kniznice miesto kupovania kníh
- ak je nieco v akcii co bezne jeme kúpime do zasoby
- nekupujeme si v meste snack, ked sme hladni, ale najeme sa doma
- no a hlave mame niekolko sporiacich poductov, kde idu peniaze ked pride vyplata a hospodarime so zvyskom (sporenia - auto, byvanie, detom, dochodok, dovolenka, pracovne vybavenie, rezerva)
uprimne, najskor by som riesila byvanie a potom taketo "zvysovanie urovne". ked sme s muzom zacali lepsie zarabat, tak sme dost vela setrili (samozrejme nie na jedle a podobnych veciach, potrpime si na kvalitu, ked ide o zdravie), ale naozaj sme si do podnajmu nekupovali automaticky kavovar, nechodili sme 3x tyzdenne do restauracie a nekupovali sme si rifle za 100e, to je fakt zbytocne. nasetrili sme vyse polovicu na byt, vzali mensiu hypo, splatili. momentalne mame okolo 40r (ja menej, muz viac) a nemame ziadne dlhy - ani hypo, ani leasing, ani kreditky. auto sme kupovali nove za cca 20 tisic, tiez sme nan nasetrili. medzicasom mame dieta, nemusime pozerat na ceny a na to, co sebe a jemu doprajeme, aj vieme usetrit, teraz v lete sme prerobili byt, tak uspory sli tam, ale snad zas nieco nasetrime... tento vas postup mne osobne pride nelogicky, lebo len zbytocne budete brat velku hypo a pri dnesnych urokoch ju za tych 30r brutalne preplatite. (my sme nasu splatili aj vdaka mimoriadnym splatkam za tusim 5r, a to nezarabame nejako nadpriemerne.)
Áno, logicky by asi viac dávalo zmysel teraz čo najviac šetriť. My sme nastavení na to, že našetriť treba hlavne na ten základ hypo, keďže na celý byt nemáme šancu. A zas mi príde, že keby sme aj začali šetriť viac, v konečnom dôsledku sa tá suma nezmení nejako výrazne - potrebujeme sa dostať na 50 000.
Mame zrejme o dost vyssie prijmy ako vy, no za rifle by som stovku nedala nikdy - z principu, neexistuju rifle, ktore by toho podla mna boli hodne. Mozno mas takychto veci viac, pri ktorych by si to mohla okresat, napriklad pri tych spotrebicoch setrit na casto zbytocnych funkciach, ktore stoja navyse desiatky az stovky eur a realne ich clovek nevyuziva, len ich proste ma.
Tak, ale máš kávovar a slúchadlá, ktoré by si si možno potom nekúpila🙂že sme míňali veľa som zistila, keď bolo cez COVID všetko obmedzené a veľa som ušetrila vtedy som zistila, že to ide aj inak.Ale je úplne normálne, že máš vyšší príjem a doprajes si.Ale možno na konci mesiaca zistíš, že ste minuli 500 eur na veci, ktoré neboli nutné, lebo bude treba bundu, topánky, niečo do bytu, voňavku vždy sa niečo nájde.Tak si dajte nejakú sumu, ktoru neprekrocite
Ale byvanie to predsa nie je len 20% k 80%, ktore vam da banka, az mozno necakane vela penazi vas bude stat zariadenie, spotrebice, kuchynske vybavenie, zaluzie, ....to nikde nespominas 🙂 ci to uz mas v tych 50 tis. -> tym nevravim, ze mate setrit viac a menej si dopriat, len zrealnujem ocakavania
Kazdopadne ako vidis, nik to neporadi, jediny kto vie ako chce zit ste vy dvaja 🤷♀️ niekto neodlozi 5€ a je spokojny, iny si nedopraje nic a odlozi vsetko co sa da a je tiez spokojny, tak si najdite to svoje
tak v prvom rade musíte vy s priateľom vedieť, či vám tie kúpené veci, elektronika a stravovanie vonku robia takú radosť, že ich chcete radšej ako vlastné bývanie. A ty sama vieš, koľko zarábate, koľko platíte nájom a koľko ušetríte. A koľko z toho by sa dalo pri šetrení ušetriť a koľko peňazí mesačne miniete na "blbosti". Za mňa ma zmysel šetriť čo najviac, lebo nehnuteľnosti pôjdu hore, takže by som si chcela kúpiť niečo svoje čím skôr. Treba si nájsť veci, ktoré musíte mať a veci, ktorých sa viete vzdať. Ja mám napríklad rada kávu, takže kávovar mám drahý a aj kávu kupujem asi za 30e/kg z pražiarne. Takže kávy by som sa nechcela vzdať. Ale 200e by som za slúchadla nedala. Jesť niekde vonku je pre mňa utrpenie, nemám to rada a vyhýbam sa tomu... Do kina by som chcela chodiť ale nepotrebujem si v ňom kupovať pitie. Ak by som chcela šetriť, tak by som ale kino vedela obmedziť na pár filmov ročne. Vy si musíte nájsť veci, ktoré si chcete dopriať a nutne potrebujete k šťastiu a ktoré pre vás budú nadštandard. Mňa ale zaujali tie rifle za 100e, chcela by som vedieť, že aká je to značka. Z mojej skúsenosti je totiž jedno, či mám rifle za 10e (v Zara výpredaji som za takú cenu kúpila) alebo napríklad Levi's, vydržia mi rovnako dlho, ich životnosť záleží od toho, ako často ich periem. A roky mi rifle vydržali len v prípade, že som ich nenosila
pozri stalo sa vam to, co - tipnem percento- 80% ludi. Vyssi plat, viac minies, chces sa potesit vyssou zivotnou urovnou. Nemali ste restiky a donasky, uz mate. Ta elektronika - tipujem - nemate hodinky, mobil, ci sluchadla az sa pokazia, ale napr. raz za dva roky vymenis, dalsia chyba- chces nove pre pocit. Kedze pises, ze stale odlozite, tak to je super, ide uz len o to, ci ste s tou sumou spokojní, co odlozite. Ak nie, nechajte napr. iba 1 restiku za tyzden a ziadna donaska- maly krôcik, ale zistite, co vydrzite. A usetrene investujte. Drzim palce, hlavu hore😉
Šetril by som viac na bývanie, keďže nehnuteľnosti sú stále drahšie...aby sa ti nestalo, že aktuálne by ti trebalo 50 000, o rok to už bude 60 000...a takto ti to bude stále utekať. Teraz sa uskromniť a keď bude bývanie, potom si viac užívať.
Za mna ..kym nemate vlastne byvanie,zda sa mi to ako rozhadzovanie. Rifle za 100e je dost.. ak si kupis 1, ok ale ak ich mas 3-4, kravina ..
Ak sa zvysi plat, neznamena to ,ze uz sa moze rozhadzovat, naopak , viac by som odkladala na istinu hypoteky.
Donaska? Fuu tak 1x za mesiac, ok, ale pravidelne = rozhadzovanie a velke. . Celkovo doma varit znamena vela vela usetrit.
Telefon tiez netreba menit kazde 2r, vydrzi aj 4
No a treba mat rezervu na 6mes.bez praxe, alebo choroba, materska ..atd.
Za mna rozhadzujete, treba si dopriat kusok viac, napr. Na dovolenku ,ale nie ze teraz vsetko hned a drahe ..to sa neda...
Setrite radsej na zaklad hypoteky
Samozrejme láka s rastúcim platom zvyšovať aj úroveň....len treba rozumné. Ste na začiatku života a treba myslieť na bývanie. Nie je rozumné šetriť vymyslenú čiastku , ktorá postačuje keď zvýšeným príjmom môžete viac. Ceny nehnuteľností stúpajú, materiál a stavebné práce detto. Zvyšovaním úrovne budeš chcieť aj kvalitnejší nábytok...čo minies na hlúposti.
Treba si rozdeliť badget podrobnejšie. Vyclen presne na restauracie a donášku. Vyčleniť badget na zábavu a výlety.
A uvedom si jedno, keď otehotnies...tvoj životný štýl výrazne klesne. Nie je dobré si zvykať na rozhadzovanie lebo v najkrajšom čase ...počas materskej...budete frustrovaní.
Čo popisujes je trochu zábavné. Nemáte nehnuteľnosť a naozaj veľa míňate akoby ste boli už za vodou.
Skludnite sa na polovicu...čím skôr porieste kúpu nehnuteľnosti tzn. 2-3 roky a nasetrite čo najviac aby ste sa nezadlžili zbytočne.
Výdavky na zábavu, restiky zredukujte. Oblečenie...100 eur, keď predtým 20 eur....prehnane. Elektroniku kvalitnú je rozumné riešenie.
Nastavte sa tak, aby nenastal šokovy pokles na materskej. Aj tvoj partner keď si zvykne na vysoký štandard bude ho to veľmi bolieť a z toho veľké hádky.
Pekne že si otvorila tému, rozumne si užívajte!
Minimalizmus a budeš "boháčka"
S jedlom rastie chuť....vsetko s mierou, a a uvedomiť si že nemusíme mať všetko každú blbosť, ktoru opisujú, ze nás spravi šťastnými.
A čo z elektroniky kupujete každý mesiac?