Ako zabezpečiť, aby spoluvlastník nemohol založiť dom bez môjho súhlasu?

26. feb 2022

Ahojte, rodičia kupujú dom a chcú ho pravdepodobne napísať rovno na mňa s bratom 1/2 na 1/2. Na základe niektorých predchádzajúcich vyjadrení môjho brata sa obávam, že sa môže v budúcnosti pokúsiť zobrať si na ten dom hypotéku/úver. Dá sa zabezpečiť, aby dom nemohol založiť bez môjho súhlasu ako spoluvlastníka? Ak by sme zriadili ťarchu (právo dožitia pre rodičov), stačilo by to, aby na ten dom banka hypotéku nedala? Pripadne nejaká notárska zápisnica (netuším v akom znení), prípadne iná forma?

sissy27
26. feb 2022

Pokiaľ je na dome ťarcha, tak banka naň hypotéku neposkytne, takisto ak je viac majiteľov, tak bez súhlasu toho druhého banka hypo neposkytne (aspoň pokiaľ viem). Ale to sa bavíme o bankách, nie o nejakých pochybných inštitúciách alebo súkromných osobách…

autor
26. feb 2022

@sissy27 Práveže keď sme kupovali byt (cca 2 roky dozadu), tak sme naň brali hypotéku. A banka nemala problém dať hypotéku len mne a na celu hodnotu bytu (hypo vo výške 80% hodnoty), aj ked sme dvaja spoluvlastníci. Čakala by som, že mi ju dajú len so súhlasom spolumajiteľa alebo max do výšky môjho podielu…čo sa nestalo. Preto mám obavy, aby rodičia kvôli dobrému úmyslu neohrozili svoju strechu nad hlavou.

mamina1419
26. feb 2022

Ak je doživotné právo.byvania banka hypo skrátka na to nedá, lebo je to ťarcha. A keď sú dvaja majitelia tak s ručením musia súhlasiť obaja majitelia.

sissy27
26. feb 2022

Tak to som celkom prekvapená, ale na 100% na nehnuteľnosť s ťarchou hypo nedajú (osobná skúsenosť).

nika_m
26. feb 2022

Nevie bez tvojho podpisu urobit nic...my mame tak isto s bratom rodicovsky dom na 1/2 a ked chcel zalozit kvoli hypo na svoj dom, tak som vsetko musela podpisovat aj ja co sa tykalo rodicovskeho domu.

nevenka
26. feb 2022

@nika_m my so sestrou takto s bytom...

autor
26. feb 2022

Super, ďakujem, ukľudnili ste ma 🙂

zuzinabila
27. feb 2022

A kto je druhy spoluvlastnik bytu?

autor
27. feb 2022

@zuzinabila Toho bytu na ktorý som brala hypotéku? Partner (nie sme manželia).