Neviem či má vôbec význam písať, pretože viem že každá z Vás má svoje starosti. Ale už si ozaj neviem pomôcť sama, bola som žiadat pomoc aj na sociálnom úrade, a vyšli mi v ústretí aspoň so škoplskými pomôckami pre moje dve staršie deti a zlavnenými obedami. Avšak je to strašne málo. Kedže naša vláda schválila zákon o rodičovskom príspevku, po 20 mesiacoch mojej Milky mi znížili rodičovský z 256 na 190 Eur + prídavky. Manžel nepracuje a odmieta sa isť zaevidovat na UP, a aj preto som už 2 x odišla od neho, ale kedže nemám kde so 4 detmi bývat musela som sa vrátit. Verte že za jeho zodpovednosť nemôžem ani ja ani deti. Nechcem sa stažovat ale vyžit z 270 Eur 2 dospelý a 4 deti a platit pritom šeky, úvery, elektrinu, stravu, hygienu... oblečenie, teraz zase ide zima a nemáme začo kúpit ani drevo alebo uhlie...žijeme naozaj skromne, ešteže deti si nevyberajú stravu, pretože masko vidia raz za čas, no napriek tomu sa najviac do mesiaca okrem šekov minie na stravu a drogeriu. Ani neviem či je to dobré alebo zlé ale teraz už 3 den nie je manžel doma a ani netuším kde je. Ostala som navšetko sama...
No tazko sa nám žije ale som štastná že mám zdravé deti. Chcem poprosit dobrých ludí o pomoc aspon trošku spríjemnit mojim detom život. Dakujem
matasdetmi
Mata ako stare deticky mas?a chlapcov,ci dievcata,napis viac...
uha to je horsie ako zle...fakt taky muz nestoji za nic ak sa nevie uvedomit tak sa rozhyb ty.. najdi si na nete par centier kde pomahaju tyranym zenam a skus od zaciatku nechaj lenivca tak kde je a skus na cas odist co ja viem k rodicom sestre bratovi ho kde ale nezostan doma...alebo drastickejsie sa zachovaj k muzovi prestan mu prat zehlit varit..postaraj sa iba o deti a seba a jemu povedz ze dostane najest ked si pojde hladat robotu ale moc nadeje tomu nedavam ..skor ta prva moznost z toho co pises ti nevyjde ani na zaplatenie sekov a nieto este stravu porozmyslaj a riad sa srdcom co dalej robit..toto nieje zivot toto je prezivanie
@matasdetmi - ja len aby ti pri takychto bojovych podmienkach doma tie deti nakoniec nezobrali 😖
Mám 4 deti, najstaršia je Mata má 14 rokov, Robko 13, Davidko 4, a Milka bude mat 2 roky, stále ju kojím a je zamnou strasne opantaná, aj som uz chcela niekde odist pracovat ale fakt to teraz nejde. Ja fakt kazdý den uz cakam na večer nech uz končí další strasný den. Pokusila som sa aj o samovrazdu, nastastie mi to nevyšlo, pretože neviem čo by bolo s mojimi dečtičkami... Oslovila som viac azilových domov ale ked som povedala že mám 4 deti, neprijali nás....
@matasdetmi - zasa mi nehovor, ze nie je praca, co by si robit nemohla, 13+14 rocne deti su v skole, po skole mozu chodit niekam kosit travnik, roznasat letaky ci strazit ine deti. Rovnako ty - mozes roznasat letaky (100€mesacne - ale potesi), hackovat ciapky, sit podlozky do kocikov, piect torty, robit avon lady, chodit upratovat, ono je toho milion, co sa da pri 2 rocnom dietati strihat! Len ono treba chciet, plakat na fore ti nepomoze. V takej situacii je urcite viac zien. Navyse mas manzela doma, takze kludne mozes ja neviem 4 hodiny poobede chodit niekam upratovat. A nevrav mi, ze nie! Keby som v rovnakej situacii robim mozne aj nemozne, aby sa moje deti mali lepsie.
nikoho si nechcem zastávať ani obhajovať ale bola si niekedy v Detve? Tam je to fakt beznádejne
@ludka77 - nie nebola a ani nemusim. Aj zienka z Detvy moze na minibazare predavat ciapky, saly, decky, fusaky, linery do kocikov, hoody na kociky... rovnako ako ta z Bratislavy. Nejaka strasna kreativita k tomu nie je potrebna, chce to len cas a trocha cviku. Na jednej ciapke zarobi 3€, privyrobi mozno 120-140€ mesacne, ale aj to sa pocita, nie?
Ak by ich predavala do zahranicia - staci nemecky/anglicky e-bay - zarobi este viac.
suhlasim, co pise
@anjelicek26 ..a len dodam..mama 4 deti a samovrazda?..ako fakt sa tazko zije, je velmi tazka doba, mnoho rodin ma problemy..pridu o strechu nad hlavou..ale hladaju riesenie..nevzdavaju sa ..a myslit na smrt, ked mam doma 4 deti..a nechat ich v tom same..no.. 😖 ..nejdem nikoho sudit, urcite si v tazkej situacii..ale ked mi nevychadza..zrusim si net..a mozno aj dalsie veci..hlavne, aby det mali co jest..zapojim aj otca do toho..ked vedel deti urobit, nech sa stara..ked nie tak dovidenia..bez neho bude lepsie..o jeden hladny krk menej....su organizacie, kde je mozne dostat satsvo.-..aj to je myslim pomoc, ked nic aspon nieco..zobrat si brigadu..ja ked som mala tri deti..pri tom najmensom som mala este v opatere este dalsie dieta + som chodila umyvat okna..su to pekne peniaze naviac..je vela stranok, kde sa daruje oblecenie, veci, ..
@anjelicek26 snad nie...ze po skole ist do roboty..kosit travnik..strazit ine deti,..hadam sa ist domov ucit a pomahat mamke nie? 😖
@matasdetmi ak nieje ina moznost tak rozviest sa a nech ti muz pekne plati na deti vyzivne!!! a okrem toho aj na teba! to nemoze donekonecna byt doma a bez nicoho..keby ste sa rozviedli musel by sa sam zivit najst si pracu a zivit vas..skus tymto smerom...netreba len plakat ale mozno ist do krajnosti..a za rôcik ked pojde aj najmladsie do skolky mozes si aj ty nieco najst a zas pridu pekne dni 🙂
@matasdetmi , vzchop sa!!! moja, je mi ťa ľúto, lebo z tohto sa žiť naozaj nedá, ale ľútosť ti nepomôže (ani naša, ani tvoja) ☹
tvoje staršie deti sú už "samostatné jednotky", tie ti musia pomôcť..veď choď do roboty ty a deti sa môžu postarať o malú, veď má dva roky, to nie je až také bezvýchodiskové...ja som toto nikdy nezažila, ale vyrastala som v detskom domove a každá moja kamoška - sirota - to mala také ako ty, ak nie ťažšie..a žijú, niektoré sa trápia, niektoré sú už za vodou...
alebo ak tak veľmi ľúbiš s deťmi, tak ich skús opatrovať, staršie deti ti pomôžu, založ si živnosť a opatruj 3 deti, upsvar prispieva do celkom slušnej výšky, z toho by sa ti isto žilo slušne, nehovorím, že nadštandardne, ale slušne
doma to musíš "zmenežovať", rozdeliť úlohy, posadiť si deti za stôl a povedať im všetko na rovinu, deti nie sú hlúpe a všetko chápu, ak si ich dobre vychovala, určite sa s radosťou zapoja, síce trochu skôr dospejú, ale na škodu to isto nie je...
...a ešte jedna otázka...ako ti my vieme pomôcť? napíš konkrétne, oblečenie, alebo školské veci, knižky, ja neviem, ty vieš, čo ti chýba najviac...
Je viac takych miest, oblasti na SR ktore su naozaj beznadejne.
Suhlasim s @vejinka prestan sa uplne starat o muza, ani jedlo mu nedaj, daj detom, on kym sa neposnazi a nezarobi nech neje, deti su na prvom mieste, alebo potom sprav radikalnejsi krok a vyhod ho z domu ako pise @anjelicek26. Deti ta potrebuju, co s nimi bude ak budes takto rozmyslat. Tu najmladsiu by ti nezobrali niekde do skolky?, od statu by si urcite vyziadala prispevok na stravu, takze by ta to nic nevyslo. A potom skusit nejaku pracu, alebo brigady. Neviem aky mas odbor a aku moznost zamestanat sa v nom. Hackovat, sit, piect nevie kazdy... a zase je v tomto dost velka konkurencia, je vela zien co to robia, takze nie je take iste, ci by ti to vobec islo a na zaciatok by si musela dost investovat do toho (co si teraz asi nemozes urcite dovolit), v tomto sa naozaj treba vediet presadit a mat praveze dost vela kreativity a sikovnosti v sebe, to uz radsej by som skusila nejaky hypermarket, vykladanie tovaru, alebo osetrovanie starych ludi, trebars aj cez mestsky urad, viem ze mesta zamestnavaju osetrovatelky - osobne asistenky pre seniorov, prac. cas je rozny podla zdr. stavu, 3-4 hodiny a mozes opatrovavat aj dvoch naraz (akoze nezavysle od seba) a zarobit dvonasobok, napr. za take 4 hod. mas funkcny plat 200e x 2 uz mas 400e. Skus sa informovat. S malickou ti urcite pomozu aj starsi surodenci. Alebo upratovanie, obchody, skoly, urady...
to bolo tiež prvé čo ma napadlo že príjem máš 270€ ale PC a internet máš? A samovražda ? Z môjho pohľadu veľmi sebecky krok. Poznám v mojom okolí veľa žien - mamičiek ktoré sú na tom veľmi zle ale za svoje deti by aj dýchali a nikdy by im nespravili nič take ako pripraviť ich o mamu. A nemajú ani teplú vodu a nie este internet.
Baby nechcem byť sviňa, ale v dnešnej dobe je dosť aj pre slušne situovanú rodinu uživiť 4deti. Treba rozmýšľať jak sa tie deti robia, že ich treba aj potom živiť
@martina2001 , nie si...si len realistka, a to je dobre. 😉
@sympa1 - aj 14 rocne dieta dokaze cez vikendy chodit robit babysitting ci kosit susedom travnik, robia to susedovie deti a rodicia sa nemaju financne zle, vychovava ich to, ze si zarobia vlastne peniazky - a aj ich minu. Vreckove inak nedostavaju.
@ludka77 - ako pises, na internet ma, ja si niekedy fakt myslim, ze taketo historky - mozno aj pravdive - sa zakladaju prave za ucelom od ludi s dobrou dusickou "vyzobrat" nejake oblecenie, hracky veci a tie o pra dni koncia na minibazary, nebolo by to prvy ani posledny krat.
a baby...nesúďme..poďme radiť! 😉
možno to vyznie sprosto ale mne táto téma skôr príde ako "ziadost" o pomoc z takého pohľadu že hádam sa niekto zlutuje a niečo my pošle. Možno ti krivdim ale takto to cítim
@adriana7 - ja nesudim, len sa pozastavujem. Aj keby mam nulove vzdelanie mi napada hadam 20 moznosti, ako by som si privyrobila aj keby len nieco, vzdy to nieco je o chlp viac, ako ma teraz nie? V niektorych firmach chodia upratovacky v noci, ved to jej deti spia a manzel doma lezi aj tak na gauci... proste.... mi to prijde, ze sedi doma a place sama nad sebou miesto toho, aby sa vzchopila.
@adriana7 čo vieš nato poradiť? ja nič, snáď len to nech sa vzchopí a dá do poriadku, akurát minule sme to v jednej téme preberali s babami, lebo budeme tu vypisovať romány a aj tak sa to nikam neposunie
tento istý príspevok som čítala na podajdalej.sk , pani Martine som práve dnes odoslala balíček s vecami,ktoré ja nepotrebujem a jej možno helfnú...myslím,že martine tu nejde ani tak o rady ako o materiálnu pomoc..... stanovisko k tomu nezaujmem, načo? ke´d môžem,pomôžem, rady v tejto veci dávať neviem.... martina mi písala,že internet nemá,píše od susedy.
@anjelicek26 moja a ty by si nechala svoje deti strazit 14 rocnemu dietatu? Ja veru nie, aj ked umysel moze mat najlepsi, je to este dieta, ktore si myslim, ze urcite nema aboslutne ziadne skusenosti s pripadnym podanim prvej pomoci, s riesenim krizovych situacii, s vychovou deti, ved same je este dietatom, ktore potrebuje byt vychovavane. To kosenie travnika my pride ako fajn napad, ale tiez zavisi od miesta kde ziju, medzi panelakmi toho asi vela nenakosi, naopak niekde na dedine tam ano, alebo roznasanie letakov, take nieco by 14 rocny mohol zvladnut. Samozrejme az po splneni skolskych povinnosti, nemalo by ho to ani privelmi vycerpavat, nech ma energiu hlavne na skolu.
Myslim si vsak, ze prave @matasdetmi by sa mala zamerat na to ako zarobit nejake korunky, ked uz z toho manzela nic ☹ podaj ziadost o vyzivne, nech plati detom, nemusi byt ani zamestany a sud mu moze vymerat niekolko stovak, ak je schopny zamestanat sa, len sa mu nechce.
@anjelicek26 @martina2001 - aj ja som taký človek, že si budem vedieť vždy poradiť, ale viem, že sú aj ľudia, čo nevedia...a keď im niekto poradí,aby sa pozreli na problém z iného uhla, vedia si potom pomôcť...
...a inak všimli ste si, koľko je teraz báb s rovnakými problémami, chlapov majú lenivých, neschopných, na rodinu je treba dospelých dvoch a pre štyri deti dvoch na plný plyn!
@hajanka , nechávajú a aj s menšími, je to smutné, ale je to realita...moja suseda takto necháva doma dvoch chlapcov, muža má invalida s mentálnym postihnutím, ešte aj o neho sa chlapci postarajú, uložia ho...a ona musí ísť na nočnú, chlapci spia s mobilmi pod vankúšom, keby niečo...
@hajanka - ale ano dala, chodila mi susedka hrat sa s malou, ja som bola doma, len som si robila svoje (dokoncovala vtedy vysku, potrebovala som sa ucit), isla s nou von s kocikom, hrali sa v zahrade, hojdala ju na hojdacke, stavali v pieskovisku hrady.... platila som jej tolko, ako keby sme doma neboli, vecer by som jej ju asi strazit nedala. Ale aj take sa da najst ;) Nam teraz ako nie sme v nemecku chodi 15 rocny chalan kosit raz za 10 dni travnik, tiez je happy, ze si privyrobi a aspon to u nas nevyzera, ako dzungla.
Par chalanov nam raz do mesiaca tu v UK chodi umyvat okna - predsalen 15 libier dostanu za kazdy dom, beru to rad radom - TOTO by som dotlacila robit manzela ked sa teda nechce zaregistrovat na urade prace! Co vlastne ten chlap robi cely den?
Ako pises - sud musi urcit vyzivne a az potom - pokial on nechodi do prace - moze poziadat o nahradne vyzivne a to jej budu vyplacat a od neho neskor vymahat.
dobre píšete, ja viem dobre aká je v tom okolí situácia, ale dostáva rodičovský a prídavky a pár € sa dá privyrobiť aj tam s prácou na dohodu. tých je všade dosť a keby chcela, tak fakt nie je problém privyrobiť si nejakých 200€ mesačne k rodičovskému a prídavkom a hned by sa im ľahšie žilo. horšie to bude po treťom roku veku dieťaťa, nakoľko rodičovský už nebude a nájsť si v tom regione prácu na trvalý pracovný pomer je fakt problém.
s mužom sa treba rozísť, nestarať sa o neho, ked sa nestará on o rodinu.
je mi ľúto ak sa niekto dostane do takej situácie, ale radíte jej dobre, takže @matasdetmi skús si dať poradiť.
teda v prípade, že o radu stojíš a nie je cieľom tejto diskusie len to, aby sa našiel niekto, kto ti finančne pomôže...
Ak ide skutočne o to, že potrebuje materiálnu pomoc, prečo nezaložila tému s takýmto názvom?? Fakt by mi vtedy nerobilo problém hodiť pár handier do krabice a odoslať jej. ALe som človek priamy a priamosť aj oceňujem!! Dokonca sama som nakúpila plienky a robila som zbierku pre Luboška čo sa narobil v PD v lesoparku bezdomovkyni. Ale tých starých rodičov poznám a boli ku mne otvorení a priamo povedali, že na kočík si museli požičať!!! Ale keď ide na to niekto obklukou tak to nie, to neberiem!!
@matasdetmi - vykopni draheho z domu, chodte do azyloveho, poziadaj o vyzivne - co nezaplati - a potom sud o nahradne vyzivne na deti. Nie je to vela, ale staci. Musite sa rozhybat, s takej sumy sa fakt neda zit 😖 A podla toho, co pises ta laska pri nom asi nedrzi.
"ostala som na vsetko sama" - no stane sa. Treba sa vzchopit, zdvihnut hlavu, natahovat ruku, kde sa len da, deti do skolky, skoly, jasli a sup do prace, inak to lepsie nebude. V takejto situacii uz asi bolo viac zien.