Baby ,ako ste to zvládli s financiami? S partnerom ideme od seba,mám z toho mindraky.
Syn chodí do súkromnej škôlky , žiaľ kôli jeho problemom neprichádza do úvahy štátna škôlka kde je veľký počet detí.nezvlada to,potrebujeme malý kolektív. Ja teraz začínam po 5tich rokoch robiť,no robím v službách a tie sú každú chvíľu zatvorené respektíve obmedzené na OP čiže zárobok tam bude malý zo začiatku určite.k tomu to robím na živnosť a teda platiť réžiu musím bez ohľadu na to či zarobím alebo nie.
So synom absolvujem aj canisterapiu,plus ešte k tomu ešte jednu terapiu. Keď to počítam výdavky škôlka, nájom plus terapia sa mi vyšplhá na cca 850eur a to sme ešte nejedli,neobliekli sa a nejazdili
Akože fakt netuším kde vziať peniaze,niečo našetrené mám no to keď miniem môžem zabudnúť na vlastné bývanie do budúcna nakoľko pri malom sa mi už nepodarí zarobiť vzhľadom k výdavkom. Peniaze si míňam neustále nakoľko muž nieje ochotny platiť všetko čo syn potrebuje a tak peniaze sa míňajú a ja neviem čo a ako.
Ako to dávate vy?
V navrhu na vyzivne treba toto vsetko zohladnit..podaj co najskor...uz bude na sude, ci ich uzna za nevyhnutne...popripade doloz lekarske spravy o zdravotnom stave syna, ktore tie terapie a skolku vyzaduju
v prvom rade by som si vybavila vyzivne, to je gro, ked sa nechce podielat, tak proste bude musiet
K navrhu na vyzivne doloz vsetky faktury/blocky - ako dokazatelne vydavky
Nie je ochotný platiť všetko čo jeho syn potrbuje? Och je mi na grc z takýchto sracov.
Jednoznačne ako ti tu píšu baby chod na neho cez súd a jednoducho bude musieť.
@bajka16 Naozaj je niekto srac, ze nezozenie peniaze na kazdu terapiu, co si niekto spomenie, lebo to odporucali na fb? Kde boli za socializmu sukromne skolky, terapie, psychologovia... a sme tu. Clovek sa pozrel do penazenky a mal taku terapiu, na aku mal.
Nic nenarobite, budete musiet prisposobit vydavky svojim prijmom. Ako prve skrtnut sukromnu skolku. Pripadne nejaku vyzvu ludom, ak je syn na tom naozaj zle, spytat sa na poistovni na prispevky,...
Kolko zarobi muz? Ak zarobi 1000-1200 eur, tazko mu mozes zobrat 700 eur na terapie, sukromnu skolu a vase byvanie. Ak clovek nema financie a schopnosti zit sam, tak musi zatat zuby a zostat. Alebo si vysukat rukavy a popasovat sa s tym.
A muž tie prachy fyzicky aj má alebo nemá a naozaj nezvláda platit všetky tieto terapie okolo malého? Lebo to je obrovský rozdiel mať a nedať a nemať a chcieť. Dieťa ma narok zákonný na taky životný štandard aky maju rodicia.
Keď máš prácu na prd a aj tak malo zarobis, Pozeraj po inej práci... myslím, že nič nestratis. Vždy lepšie ako sa spoliehať len na chlapa a jeho výživné...
@liljana sorry, za socializmu sa take decka slahli do ustavu a nikoho nezaujimali. fakt si myslis, ze matka si ich vymysla?
@zmrzlinka2021 Ak ma dieta diagnozu, ze ho zvlada sukromna skolka, tak by ho za socializmu smarili do ustavu? Si si ista? Vtedy sa akoze tiez robili kadejake divociny, ale taketo?
@liljana autorka sa vyhadrila že on odmieta,nie že ich nemá to po prvé.
Po druhé v dnešnej dobe je dieťa veľký výdavok samé o sebe aj keby do tej súkromnej škôlky nechodilo.
Takže pokiaľ nemá tak si deti robiť nemal.
Ďalšie vec je fakt! Že kým boli spolu kto platil súkromnú škôlku?
Myslím že otec či?
A za socializmu sa vôbec nikto nezaujímal o deti, či im je dobre, či sa im v štátnej škôlke páči a či psychicky prosperuju.
Kdežto v dnešnej dobe sme pokročili a staráme sa aj o psychický vyvin našich detí, aby do škôlky chodili radi, a snažíme sa nájsť cestu k tomu aby deti boli spokojné pretože dnes nám na nich záleží viac.
Takže ak sa chceme baviť o tom že za socializmu smarili dieťa do škôlky štátnej, či sa mu páči alebo nie a dovidenia, tak by sme sa mali pozrieť aj na výchovné metódy vtedy a dnes.
Vtedy keby dieťa zaplakalo že sa tam necíti dobre tak by jedine tak dostalo facku.
A čo z tých detí deti zo socializmu vyrástlo? Môžme vidieť. Cele zle
@bajka16 Nevieme, kto platil sukromnu skolku. Ci pracoval jeden, alebom dvaja, ci maly nebol doma s autorkou. Na kazdy pad teraz si kazdy musi platit vlastne byvanie. Jedno byvanie navyse (hypo/prenajom plus energie) je velmi vysoka polozka.
Predtym vychadzali spolu dobre, preto to platil z vacsej casti, ci mozno vsetko asi on. Teraz su uz v inom vztahu - uz nie v partnerskom a rodicovskom, uz iba rodicovskom a pozaduje, aby sa spolupodielala aj ona a nebolo vsetko iba na nom.
@bajka16 Co je aj povinny robit 24 hodin denne? A ako autorka hovori, je taka doba, u nej raz praca je, raz nie je. Pre neho ta doba neplati? Dupkat, daj peniaze, daj, zober, kde chces, ale daj, lebo ja chcem skolku, terapie,.... aj tak nepomoze. Budu sa musiet dohodnut a prisposobit vydavky svojim prijmom.
@bajka16 Na výchove a starostlivosti o dieťa sa majú podielať obaja rodičia rovnakým dielom. Tak znie zákon aj etická prax. Na dieťa nemá nik väčší nárok ani menší. Otec nie je bankový účet a matka nie je slúžka. Treba ísť pred súd a ten rozhodne čo je pre dieťa najlepšie , osobná starostlivosť jedného z rodičov pripadne striedavá starostlivosť a určí sa aj nutnosť platiť / neplatiť vyživovaciu povinnosť.
A kde chces bývať?z tohto jedine zmeniť škôlku koľko má syn 5?aj tak pôjde do predškolskej a najvyšší čas ho privykat na školu.Mas to zle, ale muž bude platiť výživné aký má plat?máš jedno dieťa?
@liljana Nevieme o diagnozach dietata ale vacsinou sa deti s defektami zo spolocnosti "odstranovali". A tam kde to nebolo az take zjavne, tak sa proste nechali. Deti vyrastli, neraz bez vzdelania a boli z nich dedinski cudaci.
Ak je mozne s dietatom pracovat a poskytnut mu dobru starostlivost, treba sa toho chytit a ano, stoji to aj peniaze.
Ty mas asi zdrave deti, milujuceho manzela, ona nie - tak nekop do nej este viac. Ma to dost tazke, ze vlastne ona bude na to dieta sama, co bezne vykryvaju obaja rodicia. Dieta ma specificke potreby, urcite si to mamicka nevymysla.
Postupne idem... Škôlku platím ja,od začiatku pretože ako všetko aj tu si myslí že ju netreba. Že (okrem mňa čo si syna poznám) má rovnaký názor aj logopedicka aj psychologicka aj v Cppap a teda ze syn potrebuje malý kolektív, tak to nieje podstatne.on mi dal za škôlku doteraz cca tretinu výdavkov.podotykam že ja som stále na predlzenom rodicaku,syn chodí iba na pol dňa do škôlky.minam skratka zo svojho. Čo sa týka oblečenia,hračiek na narodeniny a podobne,platím ja, inak by som sa nedočkala,pretože synovi stačia hračky ktoré má už dva roky,nové mu netreba... Pred vianocami sa objednávala posteľ pre malého,koberec,platila som ja ....cize otca absolútne nederiem z peňazí. Jeho zárobok je cca 1100 a na účte rozhodne nemá malo.nema hypotéku,žiadny úver,byt je jeho. Nákupy v potravinách ideme pol na pol ako keby som zarábala. Čo platí výhradne on sám,je byt a internet.
@bajka16 Dieťa ma mať životnú úroveň ako rodičia. Ak si v spoločnej domácnosti a máš príjem x2 , a potom sa rozhodneš odísť , je logické že životná úroveň nie len teba ale aj dieťaťa pôjde dole. Rozvodom , rozchodom sa nie len získa ale čo to aj - minimálne životná úroveň , stratí. A nie je to len o príjme , ale najmä o nákladoch ktoré idú raketovo hore. - obom.
@bajka16 Zase to bude hodnotene negativne. Ale keby bola autorka dostatocne financne gramotna, mala vyriesenu buducnost, svoje vlastne byvanie a nebude sa na mk pytat ako vyzit.
Tym sa jej rozhodne nechcem dotknut, lebo v takejto situacii je vela inych zien, ktore podcenili planovanie buducnosti a vsetko stavili na kartu, ze ich vztah vydrzi "na vecnost" a on sa aj "vecne" o nu postara.
@liljana môj partner sa o mňa nikdy starať finančné nemusel.kym som robila,zarábala som viac ako on a bola sebestačná.a odkedy som na materskej,za seba si platím všetko zo svojho.nikdy mi ani poondiateho zubára platiť nemusel. A na syna sa podieľa finančné len v základoch,nič navyše nieje ochotny.ak tak len veľmi ojedinele.pracu má stabilnú aj v tejto dobe.nukdy nebol ani na home office,ak aj príde o prácu rýchlo si nájde inú.
Súdom stanoviť výživné? Súd nezaujímajú pocity otca, ale potreby dieťaťa.