Ahojte baby, rozmyslame nad domcekom s muzom. (Cca 120 000 €) nasetrenych mame 30 000 - to len pre predstavu)
Zarame celkom dobre dokopy mame 2000 €.
Teraz vsak planujeme babatko a ja sa bojim ze nebudeme vychadzat s peniazmi (zrejme nas standard bude musiet ist nizsie). A ked si predstavim ze budeme mat len jeden prijem a moje RD.. tak neviem :( aj babatko nieco stoji ..
Ma to niekto podobne ako my ? Da sa to vobec ? Ci stresujem zbytocne ? Alebo radsej zostat v byte ?!
Len by som rada pocula skusenosti zo zivota.
Dakujem pekne
Ono je to o určení priorít.... Lebo nie vždy je možné mať všetko... Ale popri rodičaku môžeš aj pracovať, nie je tvojou povinnosťou byť 3 roky doma a nič nerobiť... Je to len jedna z moznosti
Ked pises, ze zostat v byte tak asi mate byt. Aj ten ma svoju hodnotu. Hypo bude tak do 400e. Treba si preratat kolko vam po zaplateni vsetkych poplatkov ostane na zivot aj popri materskej.
a ten dom by ste uz kupili hotovy? ci by ste museli aj stavat? Lebo ak by ste stavali, pozor nato, ze niektore veci, co si myslite, ze nebudu az take drahe, budu.....a budete musiet navysovat rozpocet
ale ak by ste uz kupili hotovy a hypo by ste mali 90.tisic, tak to mesacne vychadza na nejakych 350eur hypo (ak si date na 30rokov), plus prevadzka domu....max.500eur mesacne na vydavky domu, auto min.100eur, strava min.200eur ....tak vychadza to
a keby nahodou nevychadzalo, tak da sa ist skor do prace, dieta do jasliciek ....a tak to riesia mnohe maminy ....ale ak sa uskromnite, tak v pohode
materska je v sucasnosti vo vyske prijmu
a rodicovsky, ak ste predtym pracovali je 370eur (takze uz to nie je tych 220eur ako predtym)
Ak máte našetrené 30 000 eur + vlastný byt, ktorý môžte predať tak áno. V prvom rade dom za 120 000 eur bude asi úplne mini domček v tom úplne najzákladnejšom najlacnejšom štandarde, to si treba na začiatku ujasniť a nedržať sa len toho, čo píše developer. Máte spolu 2000 eur, toľko mnoho rodín nemá. Aj pri výpadku jedného príjmu sa to dá zvládnuť, ale budete sa musieť riadne uskromniť. Pre mnoho ľudí je naopak príjem 2000 eur pre trojčlennú rodinu veľmi nízky. Je to príjem na to, aby ste prežili, ale ak máte drahé koníčky a chcete 2x ročne dovolenkovať tak to bude iba trápenie.
dieta zas tak vela nestoji ... nemusi mat najrahsie hracku a znackove oblecenie.. vydavky zacinaju skolou a to uz budes nazad v praci .. mate dom tak asi i ahradu vela veci sa da dopestovat .. ci nkrmis 2 alebo 3 velky rodiel nieje .. ale zalezi co chces .. mas lepsie podmienky ako mnoho inych mamiciek a ked to dali oni ate i vy
Treba si uvedomit ze to dieta raz vyrastie a pojde niekam do skoly a skolky a ze raz aj pribudne surodenec, no a ta hypoteka tu bude stale, bude treba mozno aj druhe auto, kvoli roznosu deti a pod. Urcite su to poriadne vydavky, treba si to dobre rozmysliet. My mame tri deti, dom a teraz uz aj dve auta a veru nevyskakujem a to ma len moj muz plat vyssi ako vy dvaja.
@pininka1 nevyskakujes?veď si bola roky doma s deťmi, máš dom, auto je to malo?
Autorka záleží od iných výdavkov leasing, sporenie, koľko prejazdite.Kolko by ste mali, keď budeš na RD?Dom je dom, ale suma 120 t bude nereálna plus zariadenie, plot iné výdavky pridaj tak 40 t eur
Ale všetko sa dá nezdá sa mi tá suma taká nízka, máte aj našetrené.Ale, ak má ísť dieťa od roka aj pol do jasli to radšej zostaň v byte.
Ved si spocitaj. Muzov plat + 370€, minus aktualne vydavky, minus buduca hypoteka. Ak nevyjde, po MD mozes do prace, a tu treba premysliet ci dom stoji za to, prist o najkrajsie obdobie s mimcom.
A byt je vas?Ved ten predate....
Skus si spisat vsetky vydavky, ktore mate, idealne podla pohybov na ucte, aby si vedela presne kolko minate na potraviny, kolko na nieco vynimocne, co sa vzdy vyskytne, napr. poistky, alebo ine nepravidelne platby, kolko na mozno zbytocnosti atd. Zatried si to do kategorii pravidelnych platieb a nepravidelne si spriemeruj. Kalkuluj aj s prijmami a potom ten tvoj prijem zniz na 350 e ci kolko je teraz rodicak, ak si pracujuca pred MD, co si. 10 mes ubehne ako voda a z materskej pojdes na rodicak, preto by som kalkulovala radsej tuto variantu. Zvys vydavky na hygienu, kedze plienky nieco stoja. Na prvotnu vybavicku ate asi odlozene, cize to neratajme. Oblecenie aa da kupit aj lacnejsie dnes, to budes kupovat priebezne ako bude babo rast, z mojej skusenosti tak kazdy druhy-treti mesiac, lebo sa meni pocasie plus rastie dieta, vzdy nieco treba dokupit. A mas vyratane, ci vyjdete. Hypo asi viete, kolko vam vyjde, ak by ste brali 90 tis (kedze 30 mate nasporenych), tak na 30r to nebude taka palka, my mame 90tis na 15r a platime 555 e. Cize na dvojnasobnu dobu cca polovicu, okolo 300 by som pocitala. Ale vzdy sa da ist do prace aj skor, ak budes musiet, ja som robila v kuse, od narodenia malej a bolo to tazke, ale som najstastnejsia na svete, ze ju mame ❤ Drzim palce 😊
Ja mám ročnú dcéru, spolu s výživným mam príjem necelých 500e, bývame u mami, ktorá má len o niečo viac.. A žijeme.. Viem si aj ušetriť, aj kúpiť niečo na seba, aj sa ísť zabaviť.. Nechodím na nákupy každý týždeň, takisto ani každý víkend na disko a pod..a som šťastná
Zienky precitala som si kazdu odpoved a veru vsetky maju co do seba. Treba to zvazit poriadne ale pokial to clovek nevyskusa nevie (su to konspiracne teorie :( a potom uz len bud lutovat alebo dakovat do dobre rozhodnutie)
Je to pravda ze mozem ist pracovat po roku (moja mama tak konala ked som sa narodila ja a mame dakt perfektny vztah, ide len o to ze o mna sa starala prabka a so starymi rodicmi som travila cely ten cas) teraz ked rozmyslam ze ja sama nemam a nebudem mat na koho nechat moje babo len ak do jasliciek je mi z toho smutno (pritom som vzdy bola rozhodnuta v minulosti ze cim skor sa vratim do prace) ale priority sa menia.. a dalsia vec zacali sme sa snazit neviem kedy sa babo zadari a ci zadari
Buduci tyzden pojdeme pozriet dve pozemky (jeden aj s novostavbou - nevieme vska cenu pozemkov) a dovtedy budem premyslat o hodnotach pre a proti.
Dakujem kazdej jednej ❤️😘je to velmi tazke a velke rozhodnutie v zivote
my sme byvali v 1izbaku, narodil sa syn, manzel zacal riesit byvanie, u nas to vychadzalo tak, ze bud sa prestahujeme do 3izbaku alebo postavime dom na dedine. Manzel chcel ten dom ...jeden rok sme kupili pozemok a hrubu stavbu, na dalsi rok dokoncovacky, ale teda vytrapili sme sa, ja na dieta sama....a manzel sa tiez nezastavil na dome, ale bolo to pred 7rokmi, vsetko bolo vtedy este lacnejsie ....tak moja rada, ak by ste sa rozhodli pre ten dom, kupte radsej hotovy alebo daky montovany, co vam urobia za tyzden .....lebo keby sa podarilo aj dieta, aj dom ....bude to mega narocne obdobie
a ak nebudete mat na blizku ani mamu ani svokru, tak pri dietati to bude narocne tak do 2rokov ....tie jaslicky, niektore deti to dobre znasaju....ale ja som tiez zastanca toho, ze radsej sa uskromnim a uzijem si to s dietatom doma
drzim palceky🍀
Obvykle keď sa človek na konci života ohliada späť, zvykne ľutovať čas, ktorý nestrávil s milovanými blízkymi, nie domy, ktoré nepostavil.
Musím napísať, ze my sme na hranici chudoby a stále to dávame s 2 detmi. 🙈 Myslím, že kto veľa premýšľa, ten si to len komplikuje. Hlavne, ak ide o deti. 🤷 Beriem to tak, že raz sa to utrasie, aj manzedlova práca, aj ja pôjdem do práce a celkovo sme minimalisticky založení, vieme šetriť, a pýtame sa, ako na to, čo treba urobiť, aby bolo...a nie naopak..
@luccija nie, myslela som to inak, mas samozrejme pravdu, myslim to tak ze ked zaplatime hypo lizingy ma obe auta, skoly a skolku, kruzky a pod tak rozhodne nemozem povedat zeby som si mohla ist dat kazdy den kavu s kamoskou, aj keby som nahodou chcela. To sa jedna ale o moju vyplatu, z manzelovej ide aj na sporenie okrem oststnych poplatkov. Byvame 13 rokov v dome a z daleka nieje dokonceny. Je to riadny zrut penazi, proste to tak je.
Ano, je to o postavení priorit. Či dom, alebo si chcete plnohodnotne dopriať. Moja napr 2,5 rocna dcéra zje strašne vela(nemá problem zjest 0,5kg hrozna len tak na desiatu, 350ml jogurt na olovrant okrem klasických chodov, keďže jej dopriavam hlavne bio vyrobky, tak niekde na 200eur sa pohybuje jej strava mesačne)+ ako malička chodila na plavanie(17eur lekcia), iné kruzky, výlety, čiže to nie je len tak, že dieťa nič nestojí, keď len topánky vyjdu 30eur. Presne, postáv si priority, či ti dom stoji za to uskromnenie..
Ja si myslím ze práve kombinacia dom + malé deti ti oproti bytu ušetrí veľké peniaze a hlavne nervy
1. Dom má lacnejšie náklady, aj o polovicu menšie ako v byte.
2. Nemusíš byť poľnohospodár, stačia zo 2 - 3 vyvýšené záhonky, nejaké ríbezle, maliny, jabloň... Naozaj minimum roboty a o bio ovocie, zeleninu pre deti máš postarané. Je známy fakt ze čerstvy ovezel ma ďaleko viac vitamínov ako pár dni/týždňom uskladneny. Takže fakt najlepšie čo môžeš deťom dat.
3. Môžeš mať vlastný režim, vysávať, prať aj o 22.00 večer, naopak ked o 12.00 uspis dieťa máš tam ticho lebo žiadna suseda neklepe zrovna rezne
4. Deti od 2 - 5 rokov (aj staršie) sa na dvore kráľovsky pohrajú. Pieskovisko, ihrisko, odrážadlo, bazénik..... Ty môžeš cez usetreny čas napr. pracovať z domu
K tej škôlke. Neviem co je to za Slovenský zlozvyk tváriť sa ze kazda pracujúca žena na MD je bezcitna mrcha a z jej dieťaťa vyrastie zúfalec len preto ze neboli spolu 3 roky doma.
Moja chodila do súkromnej škôlky od 1.5 roka. Najskôr 2 x v týždni a od 2.5 na 3 dní, žiadna katastrofa. Bolo o ňu krásne postarané, mali tam milion aktivít na ktoré by som ja nemala ani čas a ani by na to nenapadlo. V dobrej škôlke nájdeš učiteľky ktoré to baví, ktoré to vyštudovali, ktoré sa celucky deň venujú iba deťom (nevaria, neperu, niesu unavené zo stereotypu ako veľa mamiciek ba MD).... Deti z dobrej škôlky sú skôr odplienkovane, vedia fungovať aj v detskom kolektíve, vedia sa samé najesť, obliecť.... Samozrejme ze toto všetko vedia aj deti ktoré sú doma, tým nechcem porovnávať..
Ale.... Niekedy proste hlavne tie prvorodene z domácej starostlivosti sú ako to napísať bez toho aby sa niektoré urazili... Ehm rozmaznané?
@lujza123 ja si len dovolim namietku k tomu tichu v domceku. Pokial autorka neplanuje byvat niekde na samote v lese, ticho nie je zarucene 🙂
Byvala som v podnajme v byte v krajskom meste, teraz uz dlhsie byvame vo svojom v mensom mestecku, a teda vzdy ked pridem k rodicom na dedinu je tam hluk ovela horsi ako vo velkomeste. A to nasi nebyvaju na frekventovanej ulici, ale takmer na okraji dediny, pri lese.
Bud niekto pili drevo cirlukarkou, alebo kosi travnik, alebo sa prehana na motorke, alebo chodi hore dolu s traktorom, alebo hra obecny rozhlas... a robi to zasadne vtedy, ked uspim dieta 🙂
@diewcatqoo áno presne tak. Viem, ze v dome mam svoj klud a pokoj. Ale viem ake je byvat v dome (byvala som na 2 miestach ako dieta v meste .. a vsade bolo nieco.) v jednom susedov pes a jeho miska - ked bol hladny trepal misou ale majitel bol zrejme hluchy. A v druhom sused ktor pili drevo, palil listie a pocuval hudbu na hlas sta na svadbe ..
@lujza123 dovolím si nesúhlasit.
Presťahovali sme sa pred 7 rokmi do domu "kvôli deťom" (mame zatiaľ.jedno skoro 4r)
1.mam oveľa viac práce (domácnosť záhrada...)
2.manzel ma ovela viac práce (dvor a pod)
3.tych par stromov a kúsok zahona chce dosť veľa roboty aby z toho niečo bolo a stačí jedno krupobitie a máš.po.urode....
4.dieta sa na dvore veľmi neprehrá, lebo samé ho tam nechat nemôžem a byt stále s ním to zas neurobím nič ja...keby ich bolo.viac tak možno
5. Náklady sú vyššie alebo rovnaké ako v byte. (Tu záleží samozrejme ci ide o novostavbu alebo rekonštrukciu, my mame preeobeny stary dom lebo na nový sme svojho času nemali). Lebo obvykle ideš z menšieho do väčšieho, k nákladom treba pridať daň z nehnuteľnosti, potenciálne náklady na druhé auto pokiaľ odchádzaš z mesta na dedinu...
6. Pozor si treba dať na služby v okolí. Ak ideš bývať z mesta z bytu do domu na dedinu, rátaj s tým, že služby a napríklad možnosti pre deti (plávanie, krúžky, kapacita škôlok....) nemusia byť dostupné. A myslieť na to predtým ako kúpim developersky pozemok v nejakom satelite kam nechodí ani autobus a kde budem ráno 20 minút čakať kým sa dostanem na hlavnú cestu, lebo developer neurobil semafor (real story).
Ja som mala pri vybere domu aj kritérium dobrej dopravy a služieb, takže sme mali šťastie a bývame na dobrom mieste kde mame všetko pod nosom. Ale mam veľa kamošov co to s vidinou vlastnej novostavby podcenili a dnes hrozne ľutujú.
Ešte k otázke. Záleží kde byvate teraz (mesto dedina...) a kde viete ísť bývať potom.
S bábätkom je v tých developerských projektoch dosť na nervy taka ta sociálna izolácia. Obvykle aspoň v okolí BA sú to domy s 2m betónovými múrmi a susedia netušia kto tam býva lebo ráno odídu večer prídu....co mam kamošky na rodičovskej v takýchto domcekoch....tak sú na nervy a najradšej by sa vrátili do bytikov do mesta s detským ihriskom pred bytovkou a školou a doktorkou a obchodom len toť cez cestu.
Treba si to dobre zrátať a premyslieť. A myslieť aj na také "blbosti" ze síce môžem dať prádlo na dvor ususit..ale z poľa sa tak strašne prasi ze radšej kúpim susicku (náklady).
My sme šli do domu kvôli deťom ktoré sme plánovali (a nakoniec sa roky nedarilo...), a kvôli tomu že sme motorkári a potrebovali sme garáže a nejakú dielňu na haraburdy okolo áut a motoriek.
Keby sme mali k nášmu bratislavskému bytu uzatvaratelnu garáž, radšej by som veru ostala tam. Aj s dieťaťom (dnes už druhým na ceste).
A keď už si myslíš že máš na všetko peniaze a dobre si to zrátala....tak sa ti pokazí auto, práčka alebo chladnička...alebo ti zatečie strecha...alebo podobná kravina. Pokiaľ nemáš rezervu finančnú...je to ťažké. Nie je dobre sa vyhadzat z peňazí a ísť na doraz.
Ak sa rozhodneš do domu ísť, odporúčam ti dobre si dat všetko najprv poistiť. Ci peenku alebo úraz alebo domácnosť (spotrebiče a Pod). Možno sa to niekomu zdá veľká suma ale zachráni ta to keď to budeš potrebovať. Pripadne si tu sumu odkladať mimo a nesiahat na ňu.
My staviame dom za cca 250 tis, z toho si 100 tis ideme pozicat. Prave sa narodilo druhe dieta, takze jeden priemerny plat plus nizsi rodicak, na matersku nemam narok. A vobec sa toho nebojime. Mesacne naklady v nasom 4 izb. byte boli 250 eur a to sme mali len jedno dieta (teraz sme docasne v podnajme za 450 eur mesacne, lebo byt sme predali) Staviame nulovy dom s minimalnymi mesacnymi nakladmi, takze oproti platbam v byte nejake velke navysenie vydavkov necakame. A o tri roky pojdem do prace, ak by to nevychadzalo, tak aj skor, tak sa nie je preco bat. Dufam, ze do leta bude domcek hotovy a budem travit letne vecery na terase 🙂
Ahoj ja to mam veľmi podobné, akurát ja už mám deti 3.A vidíš dalo sa to. Dieťa sa dá odložiť vždy, vždy si môžeš nájsť výhovorku prečo ho nemať... A keďže si pracovala budeš mat najsamprv materskú, nie RD. Viem ze to není waw ale dá sa to možno budeš mat možnosť sa aj skôr vrátiť do zamestnania ako ja a budeš poberať RD plus výplatu